Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Boga nie ma

Polecane posty

Gość sprawiedliwy aligator
no ale co pod pojęciem "bóg" rozumiesz ?

Gość gość
zsyłam go wam z miłości...

Gość gość
Najdurniejsza jest kontra wierzących na argument "udowodnij, że bóg jest"--> mówią "udowodnij, że go nie ma"- to absurd, skoro ty coś twierdzisz, to wypadałoby to poprzeć argumentacją, a nie oczekiwać od drugiej strony, że zaprzeczy :D równie dobrze mogę c***owiedzieć, byś mi podała dowody na to, że nie istnieją podziemne, niewidzialne gumisie. poza tym łatwo można rozumowo dowieść nieistnienia boga/bogów, bo na to składa się szereg obserwacji i nie trzeba podawać dowodu wprost. Natomiast wierzący na poparcie swojej wiary mają tylko jakieś bajeczki i inne dyrdymały wyssane z palca.

Gość gość
____

Gość Bóg jest
naszym najgroźniejszym wrogiem, który niszczy nas za to, że się do niego zbliżamy i zaczynamy wierzyć w jego kłamstwa. Ci którzy mu zaufają, zostaną skazani na mękę i śmierć, każdy na swoim krzyżu, im bardziej ufali i mieli nadzieję, tym brutalniej i bezwzględniej obejdzie sie z nimi Ojciec. Jahwe jest jednym ze słynących z okrucieństwa bogów Bliskiego Wschodu, podobnie jak oni żąda ofiar i bez umiaru syci się ludzkim cierpieniem.

Gość gość
"....Ale Tomasz, jeden z Dwunastu, zwany Didymos, nie był razem z nimi, kiedy przyszedł Jezus. Inni więc uczniowie mówili do niego: Widzieliśmy Pana! Ale on rzekł do nich: Jeżeli na rękach Jego nie zobaczę śladu gwoździ i nie włożę palca mego w miejsce gwoździ, i nie włożę ręki mojej do boku Jego, nie uwierzę. A po ośmiu dniach, kiedy uczniowie Jego byli znowu wewnątrz domu i Tomasz z nimi, Jezus przyszedł mimo drzwi zamkniętych, stanął pośrodku i rzekł: Pokój wam! Następnie rzekł do Tomasza: Podnieś tutaj swój palec i zobacz moje ręce. Podnieś rękę i włóż ją do mego boku, i nie bądź niedowiarkiem, lecz wierzącym! Tomasz Mu odpowiedział: Pan mój i Bóg mój! Powiedział mu Jezus: Uwierzyłeś dlatego, ponieważ Mnie ujrzałeś? Błogosławieni, którzy nie widzieli, a uwierzyli. I wiele innych znaków, których nie zapisano w tej książce, uczynił Jezus wobec uczniów. Te zaś zapisano, abyście wierzyli, że Jezus jest Mesjaszem, Synem Bożym, i abyście wierząc mieli życie w imię Jego" (J 20, 24–31).

Gość gość
dowody sa ale wy odrzucacie np obraz w Gwadelupa namalowany przez Boga na tym obrazie układ gwiazd jest widziany z perspektywy słońca a nie ziemi a całun turyński próbowali go podrobić nawet ale sie nie udało obraz musiał powstać podczas silnego promieniowania jakie powstaje podczas wybuchu atomowego

Gość gość
I co z tego że jest skoro NIE MA SERCA.

Essie ale to właśnie jest natura

gadam sam ze sobą i wydaje mi się że zrobię wszystkich w jajo i że będą tacy głupi jak ja 😭

równie absurdalne pytanie, jak czy uważasz bóg sam się stworzył ? chyba nie rozumiesz czym jest natura - ona ma siłę tworzenia

Gość gość
essie studiowałem biochemię i jest w niej mnóstwo arcyciekawych procesów jak np to że enzym replikujący DNA może się cofac****oprawiac swoje błędy ( nie zawsze się to udaje bo powstają mutacje m.in z powodu błędów w replikacji) ale to co mówi ten twój biochemik to tylko jego subiektywne zdanie, pogadaj ze Stephenem Hawkingiem fizykiem ateistą i będzie miał odmienne. Ten twój biochemik nie stanowi dowodu przecież . Jak ktoś wierzy to mi nic do tego, ja poszukuję i nie rozstrzygam kto ostatecznie ma rację , ale w religii np katolickiej widzę masę sprzeczności itd. żebym miał uwierzyc musiałbym porzucic rozum - po co więc go mam od tego Boga bym miał się go wyprzec ?

Gość gość
ludzie wierzący będący teologami czy też wierzącymi naukowcami często definiują że Bóg jest poza czasem i przestrzenią w wiecznym "teraz" więc nie musiał miec początku i nie ma końca, jest odwieczny , jest ostatecznym kresem naszych dociekań. Jednym takie wyjaśnienie wystarcza innym nie. Pewnym jest że MY od dziecka mamy wbudowane w umysły to że zawsze jest przyczyna i skutek, a więc jak coś istnieje to musiało miec jakiś początek. Idąc to logiką możemy w wiecznym regresie pytac : co stworzyło Boga? co stworzyło TO co stworzyło Boga ? itd. dochodzimy do absurdalnej sytuacji. Co do teorii wielkiego wybuchu zaś to mi osobiście trudno zrozumiec skąd wzięła się osobliwośc , z której wyłonił się wszechświat, co zainicjowało wybuch i dlaczego stało się to samo z siebie . Tutaj wyjaśnienia fizyki są też niedoskonałe tak uważam.

Gość gość
Bog jest ale my nie umiemy tego pojac. I Dlatego że ludzie nie umieli pojąć natury wymyślili sobie bogów żeby mieć kogo obarczać za zlawiska których nie rozumieli. Dziś ludzie wiele rozumieją ale daja się wodzić za nos facetom w sukienkach,straszyć ogniem piekielnym.A ich kaska zawsze jest pełna nie darmo wymyślili baranka żeby strzyc owieczki z forsy.Teraz to czysty interes,wystarczy popatrzeć na tych spasionych wieprzy! bleeeeeee

w moim domu nigdy nie było tematu boga, więc nawet nie można mówić czy w niego wierzyłem czy nie, bo jako dziecko o tym nie słyszałem (zresztą to głupota dawać dziecku takie trudne tematy do rozważania, jak tu nawet teraz się o to spieramy)... no a jako dorosły to nic nie przekonało mnie nie przekonało, że może coś takiego istnieć... zresztą potem musiałbym rozważyć który z tych bogów z tych wszystkich religii jest prawdziwy... to wszystko to siły natury - one istniały od początku (to może raczej z niej powstali różni bogowie...)

Gość deba ta na temat istnieniaBoga
trudno żeby dziecko które wychowywane jest w klimacie prania mózgu poprzez odgórne włączanie go do wspólnoty kościoła, miało jakieś własne poglądy na temat Boga i to krytyczne :D ale w pewnym wieku wątpliwości u niektórych się pojawiają pomimo tej inwigilacji u innych z kolei już się nigdy nie pojawią bo mają tak sformatowany umysł przez inwigilacje że stają się kompletnie nieracjonalnymi nawiedzonymi sponsorami kościoła katolickiego ( mowa o naszym pięknym kraju rzecz jasna ale nie tylko) ps.Czy aby na pewno potrzeba pośredników w postaci kapłanów by odnaleźc Boga i życ z nim w zgodzie?

oczywiście ,ze nie potrzeba nikogo aby pozanć Boga i i Jemu sie podobać. Biblia wprost mówi o tym ,że j edynym posrednikiem pomiędzy Bogiem a ludźmi jest Jezus . Ale prawdą jest ,ze ludzie w każdej dizediznie potrzebują jeśli nie przywódców to choć nauczycieli . Oczywiście są przywódcy i przywódcy , nauczyciele i nauczyciele - ludzie słabi i ułomni ale nikt nigdzie nie przymusza człowieka do wyznawania wiary w Boga poprzez księdza czy pastora .

otóż przymusza, poprzez chrzest niemowle jest arbitralnie podłączone do wspólnoty a potem mamusia i tatuś oraz katecheta czy ksiądz wmawiają mu właśnie taki system - są pośrednicy i są niezbędni bo udzielają sakramentów

to z tego co obserwuję ten system wmawiana słabo ise sprawdza - wystarczy tylko nawet kafe poczytać . Wiara, prawdziwa wiara nie bierze sie z wmawiania ale ze słuchania a to prowadzi do uwierzenia .

a co dziecko ma tak już wykształcony umysł że potrafi krytycznie spojrzec ? nie, dziecko przyjmuje wszystko dosłownie bo do pewnego wieku nie ma krytycyzmu, no nie udawaj że tego nie wiesz:D ja widzę coś innego: na kafeterii jest masa nawiedzonych ludzi, trochę ludzi umiarkowanych wierzących i spora częśc niewierzących :-)

allium: jeśli to mają być "dowody" to już szkoda na to słów.... w nauce są wciąż duże luki, i ja nie będę twierdził i nie twierdzę, że zna odpowiedź na wszystko (zresztą uważam, że wciąż jest w powijakach), ale to, że wiele rzeczy jeszcze nauka nie zbadała nie znaczy, że zaraz mamy tam boga wciskać - spokojnie za ileś tam lat wszystko się wyjaśni...

deba ta na temat istnieniaBoga: racja dziecko we wszystko uwierzy, tak jest jest ze świętym mikołajem itp. wmówisz mu, że kamień jest świety, to jako dorosły będzie go bronić swoim życiem. Takie pranie mózgu dzieciom przez KK powinien być prawnie zabroniony - zwłaszcza w świetle tych akcji pedofilskich, które tam mają miejsce...

nie, dziecko nie potrafi spojrzeć krytycznie i dlatego Biblia mówi o chrzcie ludzi dorosłych , chrzcie który jest znakiem dla Boga i ludzi o nowej drodze jaka obiera chrzczony . Prosze nie utożsamiać wiary w Boga - automatycznie - tylko z KK ,bo nie ma on monopolu na Boga .

ten filmik to nie są dowody - nigdzie tak o tym nie pisałam . Zamieściłam go ponieważ operuje on taka sama logiką jak prezentują ludzie którzy twierdzą , że swiat i wszystko co go otacza " sam się stał "

allium oczywiście w moich wypowiedziach nie uściśliłem że chodzi mi o katolicyzm głównie, podświadomie to zrobiłem bo w katolickim kraju zyje ;-) " dlatego Biblia mówi o chrzcie ludzi dorosłych , chrzcie który jest znakiem dla Boga i ludzi o nowej drodze jaka obiera chrzczony" gdzie szukac tego fragmentu w Biblii może znasz cytat ? Jeśli tak to KK to pomija, raz sie powołuje na Biblie innym razem działa wbrew niej ?

" sam się stał " - ... nie właśnie tego do końca nie wiadomo, to tylko osoby religijne twierdzą, że wiedzą jak to wszystko powstało - oczywiście w banalnie prosty sposób "bóg sobie stworzył dla kaprysu"

Biblia nie mówi wprost o tym ,ze chrzest dzieci nie był praktykowany ale wszystkie chrzty w NT to chrzty ludzi dorosłych i świadomych . W kulturze i wierze żydowskiej nie było chrztu niemowląt a jedynie błogosławieństwo jakiego w 7 dniu życia udzielano w Świątyni dziecku i jego rodzicom . Gdyby chrzest jako obrządek dotyczący niemowląt był praktykowany za czasów Jezusa - czemu sam Jezus ochrzcił sie jako czlowiek dorosły - dobrze po 30 ? ktoś mozę odeprzeć to pytanie mówiąc , ze Żydzi jako wyznawcy judaizmu nie praktykowali chrztów i dopiero Jezus tą erę rozpoczął ale nadal w czasach biblijnych , po śmierci Jezusa chrzczono dorosłych . Zamieszanie z chrztami w KK bierze sie z nauki o grzechu pierworodnym który to grzech zmywa chrzest - co jest sprzeczne z nauczaniem Biblii ,a bardzo " korzystne " dla KK . Bo większość ludzi traktuje chrzest niczym duchową polisę ubezpieczeniową na wypadek śmierci w dzieciństwie .

zaś osoby niewierzące twierdzą ,zę Z PEWNOŚCIĄ NIE STWORZYŁ GO BÓG - tylko kto ? co ? i na j kaiej podstawie takie twierdzenie ? zarzucasz wierzącym brak podstaw a sama na tym braku opierasz swoje wierzenia :)