Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dziesięcioletnia córka szwagierki dostała okresu a ona zamiast iść z nią do leka

Polecane posty

Gość gość

To cieszy się, że ma w domu panienkę. Nie wiem jak ją namówić na wizytę u specjalisty. Nawet teściowa, która rzadko się że mną zgadza przyznała mi rację.

Gość fankacafe
Trochę wcześnie, chociaż ja też tak miałam.

Gość gość
a na co do lekarza? skoro wszystko jest w normie to nie ma sensu. Zdąży się jeszcze nałazić. W wieku 10 lat już normalnie dostają okres, nawet wcześniej, jakby mialam z 7 to można by się zastanowić czy nie za wcześnie...

Gość gość
10 lat to nie jest aż tak wcześniej, jak na współczesne czasy ;), bywa, choć z reguły dziewczynki trochę później dostają.

Gość gość
Co to znaczy dostała okresu? Nie dostała okresu czy? Czy dostała okres?

Gość gość
no właśnie jakby miała 7,8 lat, to można by zasięgnąć porady lekarskiej, ale nie 10 lat...

Gość gość
Serio uważacie, że to normalne? Ja się martwię czy to nie jakiś problem z hormonami. Mała ma sporą nadwagę.

Gość gość
Ja tez dostałam okres w wieku 10 lat, a było to 22 lata temu. I co nic. Żyję, mam się dobrze. Od wczesnego okresu się nie umiera.

Gość fankacafe
Nie jest to prawdą co piszecie, powinna byc konsultacja endikrynologiczna czy jest ok, jak dziewczynka jest rozwinieta fizycznie, bo jesli jest mała to nie wiele urosnie

Gość gość
ja miałam 8 lat. Chodziłam do lekarzy i byłam po prostu rozwinięta fizycznie jak 13 latka.

Gość gość
Tez nie wiem dlaczego musi ja zaprowadzic do lekarza. Ja dostalam jak mialam 14 a u ginekologa bylam pierwszy raz w wiekun17 lat.

Gość gość
No to chyba zalezy jak jest rozwinieta. Moja kuzynka dostala okres jak miala 9 lat ale wygladala juz wtedy jak nastolatka,mpiersi jej rosly, wysoka.

Gość gość
Z nadwagą to osobno się powinna udać. Jezeli będzie miała zbyt obfity albo szczególnie bolesny można sie przejść do lekarza, ale z takim zwyczajnym okresem nie ma sensu, nic oryginalnego nie powie.

Gość gość
teraz w trzeciej klasie podstawowki dużo dziewczynek ma juz okres

Gość olobogabolinogaaa
współczuję tej dziewczynce, okres to zabrane dzieciństwo :O Ja dostałam jak miałam 12 i był to dla mnie koszmar bo nie mogłam się normalnie bawić i z kolegę po drzewach chodzić z podpachą w gaciach....do tego jeszcze ból brzucha. bleee

Gość gość
Jeśli dziewczynka dostaje pierwszą miesiączkę przed 12 rokiem życia, powinna z rodzicem iść do pediatry, który da skierowanie do endokrynologa. Często nie świadczy to o jakiejś nieprawidłowości.

Nikt jej nie wysyła do ginekologa tylko do endokrynologa. Możliwe, że jest ok, ale nie zaszkodzi sprawdzić. Sama byłam z córką bo miała podejrzenie wczesniejszego dojrzewania bo miała zaryz piersi, ale po badaniach okazało sie że to tylko tkanka tłuszczowa i wszystko jest ok. Czasami dzieci dojrzewają wcześnie, bo jedzenie czasem faszeowane jest hormonami np. kurczaki). Ja bym nie ryzykowała.

Gość gość
"16.01.14 [zgłoś do usunięcia] gość teraz w trzeciej klasie podstawowki dużo dziewczynek ma juz okres " P********ie :O

jak matki serwują im kurczaki naszpikowane hormonami to co się dziwić, że małe dziewczynki mają okres

Gość gość
ja dostalam jak mialam 11 lat. teraz mam 30, mam dziecko i wszystko ze mna ok. zawsze bylam najwyzsza w klasie i przy kosci. szybciej mialam piersi, szybciej dojrzalam...bywa.

Gość gość
Ja dostałam okres mając 12,5 roku.. a to było niecałe 20 lat temu. Byłam niska, chuda jak patyk, (taki mały szkielecik),ale piersi mi już zaczynały rosnąć mi wcześniej. Więc niekoniecznie waga ma coś wspólnego z dojrzewaniem. Ale tak.. 15-20 lat temu wczesna pierwsza miesiączka, to właśnie 11-12 rok życia.. dzisiaj okres u 10latki nie jest niczym nadzwyczajnym.

Gość soowa
ja 40 lat temu - 11 lat i wszystko ok z tymi sprawami.

Gość gość
też słyszałam że to przez ten drób tak może być

Gość gość
16.01.14 [zgłoś do usunięcia] dns jak matki serwują im kurczaki naszpikowane hormonami to co się dziwić, że małe dziewczynki mają okres O to właśnie miałam napisać!

Gość gość
A tam okres... to nie jest nic nadzwyczajnego u 10 latek dzisiaj.. ale nie wiem, czy wiecie.. że coraz więcej 6-8 latków ma włosy na nogach.. Kiedyś to owłosienie pojawiało się dużo później.. a dzisiaj.. wiele dzieci jest owłosionych.

ja miałam 11. i matkę w służbie zdrowia, Powiedziała mi wtedy, żeby poczekać do następnego m-ca i wtedy się okaże. No a w następnym miesiącu jak w zegarku pojawił się okres i było wiadomo, że dojrzałam.i tyle.teraz dzieci dojrzewają wcześniej, niestety jest to związane z okropnym jedzeniem, które nam serwują. z tonami antybiotyków pakowanych gdzie się da...

Gość gość
Ja mialam 11 lat gdy dostalam pierwszy okres. Bylam jedna z dwoch bardzo rozwinietych dziewczyn w klasie ;) Teraz mam 34 lata i mam sie dobrze. W ciaze zaszlam po pierwszym "strzale" , tak wiec nie zaszkodzil mi wczesny okres :P

Gość gość
a ja się zgadzam z autorką. Dostała okres, to powinna iść do lekarza ginekologa z mamą, aby skontrolował czy wszystko jest ok. Ja się wychowałam na głębokiej wsi, dużo na świeżym powietrzu, zdrowe odżywianie, a też dostałam okres w wieku 10 lat. Mama zaprowadziła mnie do ginekologa, była ze mną, więc się nie bałam. Dzięki temu później nie miałam problemów z wizytami u ginekologa, zupełnie inaczej niż niektóre koleżanki, które dopiero w wieku 18 lat szły przerażone po raz pierwszy bo potrzebowały tabletek... I nie pytajcie, po co - dla zwykłej kontroli. Znam niestety różne przykre przypadki zaniechania kontroli.

Gość gość
Jakbys troche poczytala, to bys wiedziala ze przedwczesne dojrzewanie jest przed 8 rokiem zycia.