Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie ma zycia po smierci

Polecane posty

Gość PrawaeTywae
Nudne to juz z tym Lutrem 💤 A ty z jakiego jestes kosciola jesli mozna wiedziec? czy z zadnego?

Gość gość
W KK i Cerkwi nie ma "interpretacji władz kościelnych" tylko są inne źrodła Objawienia niż w protestantyzmie. Anglikanizm się dzieli na trzy "Kościoły" więc tu jest sprawa bardziej złożona.

Gość gość
Ja jestem z Rzymskokatolickiego, obrządek łaciński.

Gość PrawaeTywae
Nie znam ustroju kosciola anglikanskiego, ale w kosciele katolickim Papiez czy inna wladza zwierzchnia moze ustalac dogmaty wedlug tego jaka interpetacje przyjmie. Tak bylo naprzyklad w 1870 roku gdy wprowadzono nieomylnosc papieza jesli sie nie myle? a jezeli sie myle to przepraszam bardzo :)

Gość gość
to tak może wyglądać powierzchownie, owszem, że hierarchia to "ustala". Formuły dogmatyczne są ujęciami tego w co Kościół zawsze wierzył, to są deklaracje a nie novum.

Gość gość
ja się nie znam na tym, mogę polecić np. Myśków, Zagadnienia Apologetyczne, na newadvent.org jest Catholic Encyclopedia cała, na archive.org też są różne rzeczy np. Jallanda ksiązka o prymacie papieskim z 1944 roku

Gość PrawaeTywae
Ale jesli ktos nie zgadza sie z jakims dogmatem katolickim to czy nie jestem uwzany przez wladze koscielne za heretyka? Bo na przykladzie niemolynosc***apieza - parafie ktore nie uznaly nieomylnosc***apiestwa sa dzis poza strukturami KRK.

Gość gość
żeby zostać uznanym za heretyka trzeba się postarać :)

Gość gość
a starokatolicy tak wybrali jak wybrali bo odrzucili wizję papieża jako "arbitralnego władcy i pana Kościoła" - i takiej wizji też katolicka wiara wcale nie przyjmuje. (wiara, nie jacyś ludzie, którzy mogą różne rzeczy pleść). Proponuję zmienić forum dyskusji bo kafeteria się do poważnej rozmowy średnio nadaje.

Gość PrawaeTywae
Na przyklad jak? Albo za co kosciol naklada ekskomunike?

Gość PrawaeTywae
Czemu kafeteria sie nie nadaje? Wykruszyli sie wszyscy prowokatorzy z tego tematu :D

Gość gość
forum ma bardzo ubogi interfejs z tego widzę np. nie mogę cytować ani kursywy nie ma itp. Chodzi Ci o przestępstwo kanoniczne herezji czy o herezję w sensie tzw. materialnym?

Gość PrawaeTywae
Nie wiem na czym polega to drugie, ale w sensie kanonicznym powiedzmy.

Gość gość
mnie wystarczy ze kk ma sukcesje apostolska a nie jak inny wyznania które sa z d**y wzięte i sami ogłosili ze tylko oni maja prawo do głoszenie ewangeli

Gość PrawaeTywae
Nie tylko Katolicy maja sukcesje :) Luteranie, Anglikanie i Cerkiew tez maja 🖐️

Gość PrawaeTywae
Pozatym inne wyznania nie przypisuja sobei Wyłączności. w Moim zborze nikt nie głosi że tylko my mamy prawo do gloszenia Biblii i do zbawienia. Taka praktyke stosuja chyba tylko swaidkowie ktorzy przypisuja sobie wylacznosc zbawienia

Gość gość
http://mbalawander.parafia.info.pl/art_images/art_10/img212.doc To jest z podręcznika prawa karnego kanonicznego, pierwsza omówiona jest herezja. Krótko i zwięźle. Ekskomunika jest za rózne przestępstwa, jest latae i ferendae sentantiae, zależy za co, to sie zresztą zmienia. Inaczej było przed kodyfikacją 1917, inaczej po, inaczej od Kodeksu 1983. Kiedyś ogłaszano w Wielki Czwartek w bulli In Coena Domini taką "listę ekskomunik" Nie ma czegoś takiego jak "automatyczna ekskomunika". Obecnie ekskom. jest np. za aborcję, za święcenia biskupie bez mandatu papieskiego. i różne inne przestępstwa.

Gość PrawaeTywae
Za aborcje czyli jak ktos dokona aborcji to moze sie uwazac za ekskomunikowanego? NO bo przeciez wladze koscielne raczej rzadko sie dowiaduja o takich sprawach? \

Gość gość
Jeżeli spełnia wszystkie przesłanki popełnienia przestępstwa aborcji to może się za takiego uważać. To taka kara "sama się wymierza".

Gość PrawaeTywae
Bo u nas kiedys zostal wykluczony pastor jednego ze zborow bo dopuscil sie bardzo powaznego grzechu i sprawa wyszla na jaw, i synod z biskupem zdecydował o zwolnieniu pastora ze sluzby i wykluczyl go z kosciola. Ale gdyby sprawa nie wyszla na jaw to by dzisiaj pewnie przewodniczyl zborowi :(

Gość gość
Pewnie właśnie z tego powodu że o tym się nikt nie dowie w bardzo wielu przypadkach to jest to latae sententiae.

Gość gość
niestety taka sytuacja że ksiądz czy zakonnica dopuszczą sie takich czynów jak abrocja, nakłanianie do niej czy pomoc w niej i będą dalej sprawować posługię jest i w KRK jak najbardziej możliwa. Ekskomuniki niestety nie widać :)

Gość PrawaeTywae
Tamten pastor dopuszczal sie pedofilii :( Jego rodzina sie rozpadla calkowicie, nie wiem jak to wyszlo na jaw ale w koncu sie wydalo, zbor tez prawie sie rozlecial, ale na szczescie znalazl sie nowy pastor, chociaz nie miejscowy tylko dojezdzajacy z innego zboru, ale zawsze lepsze to niz rozpad.

Gość PrawaeTywae
Jak widac nie wszyscy sa powolani do duchowienstwa i nei ma tu znaczenia wyznanie bo w kazdym takie przypadki ajk widac sie zdarzaja :(

jeśli nie byłoby życia wiecznego to jak głosił ap .Paweł - daremna nasza wiara, daremna śmierć i zmartwychwstanie Jezusa . Bo jaki sens miałaby wtedy Jego ofiara skoro niczego by nie zmieniła ?:)

Gość PrawaeTywae
Witaj allium 🌻

Gość gość
tego sie nie da uniknac wszak 3 apostołów wyparło sie jezusa Średniowieczna anegdotę o Żydzie, który wybrał się na dwór papieski i przeszedł na katolicyzm. Gdy powróci do Swego miasta, pewien znawca dworu papieskiego zapytał go: „Czyś w ogóle zauważył, co się tam się dzieje?”. Ależ tak”, odpowiedział, „wszystko widziałem, wszystkie te skandaliczne sprawki”. „I mimo to zostałeś katolikiem, oż to całkowity nonsensu”. Na co Żyd powiedział: „Właśnie dlatego zostałem katolikiem. Bo skoro Kościół mimo to nadal istnieje, to rzeczywiście ktoś inny musi go podtrzymywać”. Jak glosi inna anegdota, Napoleon mial kiedyś powiedzieć, że zmiecie Kościół z powierzchni ziemi. Na co pewien kardynał odrzekł: Nawet nam się tego nie udało dokonać”. Sądzę, że paradoksy te ukazują coś bardzo istotnego. Rzeczywib w Kościele” katolickim nigdy nie brakowało wręcz nieprawdopodobnych słabości ludzkich Fakt, że Kościół mimo to zachowuje swą integralność, nawet wśród pojękiwań I postękiwań, że ciągle istnieje, że rodzi wielkich męczenników i wielkich Ludzi wiary, ludzi, którzy poświęcają swe życie jako misjonarze, jako pielęgniarki, jako wychowawczynie — fakt ten rzeczywiście wskazuje, że ktoś inny podtrzymuje