Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rosalie222

Mogę wyrobić sama bez zgody ojca Polski paszport dla syna obywatelstwo Greckie

Polecane posty

Gość gość
hahahahaha tepa dzido, ile jeszcze razy bedziesz pisala za siebie w 10 osobach ??? :D

Gość gość
to do tej z 19.05 kretynki ktora sama siebie popiera :D

Gość grecja grecjaaaaa
autorko, ja mam meza z Grecji. Mieszkamy w Barcelonie ;) Kurcze nigdy nie mialam takich problemow jak ty. Dla mnie moj maz jest zupelnie normalny. Chyba po prostu trafilas na chama, ale tez troszke w tym twojej winy. Dlaczego u licha nie zadbalas o to, zeby dziecko mialo polskie obywatelstwo? I dlaczego nigdy nie zmienilas sobie nazwiska po slubie? To naprawde niedorzeczne z twojej strony no i faktycznie teraz mozesz miec problemy, bo macie z dzieckiem inne obywatelstwo i inne nazwiska!

Gość gość
to do tej z 19.05 kretynki ktora sama siebie popiera----- no ale w czym problem tlumanie? Przeciez post z 19:02 i 19:05 pisalam ja. Dopiero teraz na to wpadlas? :D :D o k***a :D :D Lal, robisz postepy w nauce... Moze wkrotce nam bezblednie wskazesz polozenia panstw w Europie. Poczekamy, zobaczymy ;)

Gość obywatelka świata
Buhahahahah Grek to ciapak i czarnuch? Ja p*****le te ****** beneficiary z Polski to typowe tepaki! :D :D :D

Gość gość
czy te dwie syfiary przestana wreszcie zasmiecac kazdy watek swoim ciezkostrawnym chamstwem ? No tak, bedzie ciezko, jutro sobota szkoly pozymykane :/

Gość obywatelka świata
Mowisz do mnie tepa polska beneficiaro? Lepiej idz pozebrac na ulice a nie p********z na forum o Grecji w Afryce :D

Gość rosalie222
gość 14:41 Ja też mam obywatelstwo Polskie i mimo, że mogłabym się postarać o Greckie to nie chcę.Tutaj chodzi mi o synka a dla niego już nie miałam możliwości wyboru tylko Polskiego obywatelstwa ponieważ greckie otrzymał automatycznie i nikt mnie nie prosił o zdanie w temacie! Więc nie wiem do czego nawiązuje Twój post ?? Mój błąd to taki, że nie zadbałam o to by mały od początku miał dwa paszporty. Nie chcę uciekać przed mężem ale słyszałam, ze w razie rozwodu to prawo greckie stoi po moim mężu a Polskie nie ma nic do gadanie w sprawie mojego syna bo nie jest ich obywatelem :( Czy to prawda??

Gość obywatelka swiala
a wogole to pochodze z g****u, moja matke zerznelo pieciu murzynow, dlatego mam ciezkie zycie i jestem niesprawna umyslowo, wybaczcie mi pliiis :(

Gość rosalie222
Nie mam nic do murzynów ale pisać o Greku, że czarnuch to już przesada :/

Gość gość
juz ci raz pisalam na samym poczatku czy trzeba 50x razy zeby doszlo w koncu ? wiec pisze po raz kolejny twoj syn JEST obywatelem Polski po tobie czyli po matce, tylko trzeba jechac do konsulatu z metryka urodzenia w celu wydania POLSKIEGO paszportu wybacz ale tego konsulatu za ciebie tu juz nikt nie zalatwi.

Gość gość
rosalie222 Nie mam nic do murzynów ale pisać o Greku, że czarnuch to już przesada :/ ---- moze wyniesiesz sie wreszcie do diabla z tego watku ? masz jakis problem ? to porozmawiaj z psychiarta, tu ci nie pomoga !

Gość rosalie222
a ja c****szę, że nie jest obywatelem Polski po mnie.W Grecji matki narodowość się nie liczy!! Mały został zaraz po narodzinach zarejestrowany jako obywatel Grecji z nazwiskiem ojca a ja nawet nie mogłam swojego nazwiska podać! A przecież w innych państwach dziecko może nosić nazwisko matki nawet gdy ta jest w małżeństwie z ojcem dziecka.

Gość gość
no to sie dalej morduj z psychopata jak ci to pasuje i po co zawracasz gitare innym.

Gość gość
Nie rozumiem: na metryce urodzenia nie ma imienia i nazwiska matki? Nie ma takiej mozliwosci, bo nawet w strasznej Grecji pelnej czarnych Grekow nikt jednak nie sadzi, zwlaszzca w Urzedzie, ze to ojciec dziecko urodzil. --- Posluchaj, w wielu krajach Unii obywatelstwo mozna miec podwojne, m.in. w Grecji. Oczywiscie dziecku nadano zaraz greckie, bo ojciec plus kraj urodzenia, ale to nie oznacza, ze nie ma prawa do polskiego!! Oczywiscie , ze ma, wystarczy wykrecic numer konsulatu, tego chyba Pan Maz nie zabrania???? czy wiezi cie w piwnicy? ---- Mowie ci, zamiast spekulowac, dzwon rano do ambasady/konsulaty i wszystko jasne. To jest ta sama Unia, a nie jakies wygwizdowo. Ja mialam kiedys problem z "automatycznym polskim obywatelstwem", ale to bylo lata temu (prawie 20 juz!!), a i tak mi je przyznano bo nie bylo bata, matka obywatelka POLSKA, choc ojciec nie, i to spoza Unii. Teraz nikt by nawet nie pytal czy mam prawo. Mam i juz!

Gość rosalie222
ale o co ci chodzi bo nie rozumiem ? Co mam zrobić w związku z tym? Chciałam tu porozmawiać kulturalnie z innymi kobietami w związkach mieszanych by się poradzić i posłuchać ewentualnych rad a ktoś mi pisze, że mój syn ma Polskie obywatelstwo gdy ja piszę, że nie ma i gdzie tu logika :)

Gość rosalie222
na metryce syna widnieję jako jego mama ale co to ma do mojego pytania w temacie? Wiem, że można mieć dwa obywatelstwa ale to również nie tyczy sie mojego tematu ;) Ale dzięki za odpowiedz

przeciez o obywatelstwo sie nie ubiegasz! skoro jestes polka to twoje dziecko automatycznie dostaje poslkie obywatelstwo po tobie, to ze nie ma polskiego paszportu to calkiem inna sprawa! Sposoby nabycia obywatelstwa polskiego Urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie – Zasada krwi/Ius Sanguinis Dziecko nabywa – mocy prawa – obywatelstwo polskie przez urodzenie z rodziców, z których co najmniej jedno posiada obywatelstwo polskie, bez względu na miejsce urodzenia dziecka w Polsce czy za granicą. (Art. 14 pkt 1ustawy o obywatelstwie polskim).

Gość gość
W Polsce jest tzw. "prawo krwi" - wiec oczywiscie, ze twoj syn ma polskie obywatelstwo, bo ma je jedno z rodzicow. A teraz: posiadanie OBYWATELSTWA i PASZPORTU to 2 rozne sprawy. Paszport trzeba wyrobic celem podrozowania. Obywatelstwo ma sie tez do innych celow, jak np. glosowanie czy uprawnienia do opieki spolecznej, zdrowotnej, itp. To,ze TY piszesz, ze dziecko obywatelstwa nie ma, albo ze tesciowa tak mowi, albo jego ojciec, to nic nie znaczy wobec zapisow prawnych. Znajac prawo mowie, ze istnieje cos takiego jak podwojne obywatelstwo. Niektore kraje zezwalaja na posiadanie takowego (znam i ludzi z potrojnymi!! LEGALNYMI!!!), niektore nie, chyba Austria pozwala na WYLACZNIE austriackie. Jednak NIE Grecja. I mowie tu z punktu widzenia prawa. Rowniez kulturalnie. --- Jesli chcesz dam ci "grecki" przyklad z mojego otoczenia, choc to i tak nic poki nie bedziesz miala czarno na bialym potwierdzone przez polska placowke. Moja znajoma miala ojca Greka (zmarl), i ma 2 obywatelstwa. Na praktykach po studiach poznalam Amerykanow, dwie osoby okazaly sie greckiego pochodzenia, o dziwo mowily normlanie po grecku, jezdza tam do rodziny i maja podwojne obywatelstwa. Bez sensu jednak teraz sie upierac, mysle, ze krotki telefon do polskiej placowki zalatwilby sprawe.

Gość rosalie222
Bardzo dobrze nam się żyje w Grecji. Wiadomo, zależy od wyksztalcenia, ambicji itp.Wielu ludzi uważa ten kraj pogrążony w kryzysie-bieda z nędzą :) A tak naprawdę to jest gorzej moim zdaniem niż w Anglii czy Belgii. Kuzyni męża próbowali tych lepszych zarobków w Belgii a drugi w UK i po roku wrócili bo wcale lepiej nie było.

Gość rosalie222
ale już pisałam, że wiem o tym iż Grecja i Polska zezwala na dwa obywatelstwa.Przeczytajcie jeszcze raz mój tytuł tematu i zauważcie o co mi chodzi .Nie o to czy mój syn otrzyma Polski paszport ale o to czy ja mogę go sama bez obecności jego ojca wyrobić

Gość gość
Ales ty ciezka ... Jedz i wytlumacz sytuacje i SPYTAJ !!! Masz jezyk w buzi ? to zadzwon i spytaj, tutaj na kafeterii to nie ambasada polska.

Gość gość
boisz sie meza ?

Gość rosalie222
zadzwonię w poniedziałek... dzięki

Gość rosalie222
Tak boję się bo wiem, ze oszaleje gdy się dowie o tym, że chcę wyrobić synkowi Polski paszport.Będzie czuł się zagrożony i zacznie podejrzewać, że ucieknę od niego a wcale tego nie chcę!! Myślę, że będzie obawiał się mniejszej kontroli na zasadzie Polski paszport dziecka=więcej możliwości dla matki(czyli mnie)

Gość gość
czyli nie ciapak ale ma mentalnosc ciapaka niestety :/

Gość gość
Raczej zgoda jest potrzebna , mon maz jest szwajcarem ,musical ze mna jechac do konsulatu zeby siè podpisac.