Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nieFrancuzka

Powrót z emigracji do Polski po latach...czy to mozliwe?

Polecane posty

Gość gość
Heh, nieprzyjemny gość zaponiał dodać że "zagraniczniaki" wydają swoje pieniądze w PL. Jeżeli sprzedadzą tam dom, to płacą podatki w PL, jedzą PL jedzenie itd. Idiotyczne podejście :-( Najlepiej było by jak już ktoś zasugerował, żebyś pomieszkała kilka dobrych miesięcy w PL i sama odczuła jak tam jest. Nie masz takiej opcji aby np dzieci zaczęły rok szkolny w PL i mieszkały u kogoś zaufanego (lub odwrotnie) one tam, Ty w PL. Nawet na rok. To nie jest tak długo, ale wystarczająco długo, aby się rozeznać. To tylko sugestie :-)

Gość też1emigrantka
A jeśli w Polsce czekają na Ciebie/Was rodzice,ktorzy Cie wychowali,wykształcili, a którymi teraz trzeba się zaopiekować i im pomoz to tez ma być najwazniejsza kwestia kasy!!!!! mysle ze Taka decyzja wymaga przemyślenia a na pewno nie można się sugerować zdaniem obcych osob :-)

Gość gość
Nie rozumiem Twojego toku myślenia, co mają rodzice wspólnego z wyborem swoich dorosłych dzieci? Autorka nic nie wspomninała na ten temat?

Gość Roksana 77
nie wracaj tu niema nic pewnego kryzys nadal jest pracy stałej brak a tam masz pewniaka tęskno ci za czym za tą nędza jaka jest w polsce tu się nie chce żyć :)

Gość Sunny Florida
Czytam i rece mi opadaja na wiekszosc komentarzy... Mieszkam w US ponad polowe zycia, pierwsze 18 lat przepracowalem typowo fizycznie choc we wlasnej firmie. Od 6 lat pracuje dalej dla siebie ale juz nie wychodzac z domu , przy komputerze lub na smartfonie, czyli tam gdzie jest internet . Mamay z zona na tyle szczescia ze ani nie "musimy" wracac ani tez nie boimy sie powrotu a sytuacja gospodarcza w Polsce nie ma wiekszego znaczenia dla nas. Wlasciwie czekam az moj syn podrosnie jeszcze 2-3 lata ( ma teraz 17 i mieszka z byla zona w innym stanie) Pieniadze jakie zarabiamy teraz wystarczaja na wygodne zycie w US wiec mysle ze w Polsce bedzie tylko lepiej. Nie bede pisal tak jak wiekszosc ile zarabiam, powiem tylko ze zyjac i pracujac wygodnie we wlasnym , splaconym domu, spedzam przy kompie w zaleznosci od potrzeby, czasem 2-3 czasem i 7-10 godzin dziennie a sa dni kiedy robie sobie przerwe i spedzamy caly dzien z zona gdzies na smacznym sniadaniu ,zakupach, spacerach nad morzem, masaz, kino, smaczna kolacjia gdzies w nowym miejscu itd. Soboty i niedzile wolne z zasady ale oczywiscie jak mi wazny klient napisze maila w niedzile to tez mu odpisze. Jak posiedze dluzej wieczorem to wiadomo wstaje i o 9 i pozniej bo 10 godzin snu to przeciez podstawa. W kazdym badz razie tak jak pisalem, nie podam ile zarabiam ( sam nawet tego nie licze..) ale mam mieisace kiedy odkladam 4000 dolarow a sa kiedy odkladam 7-8 tysiecy. Odkladam, to znaczy to co zostaje po oplaceniu rachunkow etc. Na zycie w nornmalnych miesiacach wydajemy chyba ok. 5-6 tys dolarow, pisze "chyba" bo nie liczymy tak dokladnie wydatkow a poza tym zawsze jest inaczej bo przeciez w miesiacach kiedy placimy podatki, robimy wieksze zakupy np. mebli, podroze itp wydaje sie duzo wiecej . Dodam ze rat zadnych nie mamy, dom i dwa samochody sa dawno splacone. Acha, wysylam tez 1200 na syna dla bylej zony. Moja obecna zona tez pracuje, b.intensywnie ok 6-8 godzin dziennie do poludnia, 5-6 dni w tygodniu, zarabia tez b.dobrze i sporo odklada. Choc w sezonie "jesienno-zimowym" robi sobie 2-3 miesieczne przerwy na regeneracje, pracujac 2 dni w tygodniu. W sumie razem odkladamy ok 70-80 tys dolarow rocznie. Nic zabujczego, d**y nie urywa ale powoli powoli sie to zbiera i stac nas bedzie na zakup duzego ladnie polozonego mieszkania w Polsce za gotowke. Pracy nie bedziemy szukac, napewno nie ja a zona tez przymusu nie ma choc wiem ze bedzie chciala. A ze mamy w Polsce wielu przyjaciol to nie bedzie z tym problemu. Zreszta firma w ktorej zona pracuje ma siedziby w wiekszych miastach Polski, z transferem nie powinno byc problemu. Bede lecial, sprawdzic poczte i poczytac plotki na necie. Mamy tu polska telewizje wiec z polskimi "sprawami" jestesmy bardzo na biezaco :D Ogolnie bajzel jest w Polsce i nie widac konca problemow.. ale my damy sobie rade , najwazniejsze zeby nikt nie probowal nam "pomoc" . O co moze byc trudno ale nie w takich warunkach sobie radzilismy. Pamietam jeszcze 12 lat temu jak sie rozwiodlem i amerykanska zona puscila mnie doslownie z torbami to z nowa ale juz polska zona mielismy w pewnym momencie tygodniowy budzet na jedzenie 50-70 dolarow. Dzis to dziennie wiecej sie na jedzenie wydaje wiec bez obaw, we dwoje, kazde warunki sa do przezycia a trudne zycie uczy pokory i szacunku. Pozdrawiam wszystkich kotorzy mysla o powrocie. Moja rada? jak sie nie dorobiliscie to po co wracac? Na powrot trzeba byc gotowym.. i to nie tylko psychicznie. Bez dobrego pomyslu na zycie nie da rady. j aprzez 18 lat pracowalem po 12-14 godzin, na kolanach. Zreszta zona jak ja poznalem tez ze mna tak samo fizycznie razem. Teraz sie smiejemy z tamtych czasow, zyjemy teraz jak " paczki w masle" ale sami sobie na to zapracowallismy. Jestesmy zawsze razem i nie nudzimy sie. Taki partner to 99% sukcesu.

Gość gość
Czy banki w polsce udzielaja niskoprocentowych pozyczek na studia? W ameryce jest to bardzo rozpowszechniony sposob finansowania studiow zamiast obciazac rodzicow. Najchetniej banki daja na nauki medyczne i prawnicze, bo wiadomo ze te specjalizaje splaca dlug szybko. Przecietnie student tych specjalizacji konczy studia z 250-300tys dolarow dlugu.

mozliwe tylko po co ? polska to chory kraj w ktorym zadza ksieza pedofile

Gość gość
ja tam wróciłam, byłam tylko zarobić na mieszkanie, 4 lata w Szwecji