Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość narzeczona ale nie zona

Gdy jedno z partnerow nie chce slubu. Zapraszam do dyskusji

Polecane posty

Gość gość
Przecież istnieje coś takiego jak rozdzielność majątkowa. Podpisujesz intercyzę i masz z bani. Ale śluby i wesela same w sobie faktycznie są głupie i podtrzymuję tę opinię.

Gość Kyk
Śluby były od zawsze we wszystkich kulturach na całym świecie. Miliardy ludzi i setki pokoleń je praktykowało przez te stulecia. Teraz od 20 lat zaczęło się obśmiewanie tradycji przodków i kwestionowanie ślubów na rzecz wolnych związków. Obśmiewają przeważnie osoby nie tyle co niewierzące ale chcące sobie zostawić zawsze otwartą furtkę w razie czego. A ideologię każdy już sobie do tego dorobi sam. Instytucja małżeństwa na całe życie się zdewaluowała. Owszem można powiedzieć, że co trzecie małżeństwo kończy się rozwodem ale zawsze 2 na 3 związki małżeńskie pozostają trwałe, Dlaczego z góry zakładamy, że może nam się przytrafić to gorsze, a nie to lepsze? Nie wierzymy w wyjątkowość naszego związku? Względy finansowe to też jest jakiś czynnik. Ale jak ktoś powyżej powiedział są przecież intercyzy.

cóż, ja obecnie jestem w 11tc i nie zamierzam na chwilę obecną brać ślubu. w tym roku mija nam 6 lat razem, 2 lata od oświadczyn. w zeszłym roku na kilka dni przed ślubem odwołaliśmy go z wielu przyczyn. ku zdziwieniu większości powodem nie było rozstanie i jak na złość nasz związek jedynie się umocnił. odkąd zaszłam w ciążę narzeczony raz na jakiś czas wspomina o ślubie ale mi teraz nie takie rzeczy w głowie (początki ciąży są dla mnie niestety bardzo ciężkie i nieprzyjemne). na chwilę obecną nie mam zamiaru brać ślubu choć nie wykluczam, że w przyszłości nie zmienię zdania. z mojej strony nie jest to brak poszanowania dla tradycji ani naśmiewanie się z niej. najzwyczajniej w świecie nie czuję obecnie potrzeby zawarcia związku małżeńskiego. jeśli mam być z moim partnerem to będę niezależnie od obecności obrączki na moim palcu.

Gość gość
My mamy 2 dzieci i zyjemy ze soba juz kilka lat - nigdy nigdzie nie mielismy problemow z tytulu niebycia malzenstwem, no moze dawno temu jak bralismy hipotekepod pierwsze mieszkanie :-) w banku musielismy pisac oswiadczenia, ze mimo osobnych nazwisk, adresow zamieszkania i rozbieznych miast, w ktorych oracowalismy, prowadzimywspolne gospodarstwo. W razie Wcaly nasz wspolny majatek dziedzicza po nas po polowie nasze dzieci. W szpitalu zawsze bez problemu mamy dostep do informacji o sobie, moj "maz" byl nawet przy obu cesarkach. Wszystko da sie zalatwic.