Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

w ogóle nie potrafię doprawiać zup, uzywam wegety, proszę o jakies rady

Polecane posty

Gość gość
Dlaczego bez kostek i vegety zupa nie smakuje? Bo na tych pompowanych chemicznie kurczakach i pryskanych chemikaliami warzywach trudno jest ugotować coś smacznego. Pamiętam jak moja babcia gotowała rosół na kurach swojej hodowli i warzywach z ogródka. Smak nie do przebicia i niestety teraz już nie do odtworzenia :-(

Gość gość
żeby sie witaminy rozpuszczaly zupy doprawia się smietaną a nie jogurtem. w przypadku pomidorowej mozna zamiast smietany wlac trochę oleju - co kto lubi. tttttt co za farmazony. Wywar mięsny zawiera tłuszcz i nie trzeba nic dodawać aby witaminy wchłaniały się, co do oleju do pomidorowej - o mój Boże :O

Gość gość
ej bo ja chyba niedoinformowana jestem albo czegos nie zakumałam, czyli jak witaminy wyparowuja z warzyw z zupy, to zeby nie ulecialy, trzeba wrzucic inny tluszcz do niej, zeby z warzyw "przeszly" do smietanany, oleju albo tluczczu miesnego?? serio nie slyszalam o tym wczesniej

Gość gość
to zależy czy gotujesz na mięsnym czy nie. NP ja latem gotuje pomidorową na samych warzywach i do tego wlewam litry zblenderowanych pomidorów, I wtedy trochę oleju rzepakowego - nie używam oliwy z oliwek. Spóbuj najpierw, potem gadaj.

Gość gość
ADEK - wit rozpuszczalne w tłuszczach, reszta w wodzie. Zeby się lepiej przyswajały z jedzenia, doprawiając dania dodaje się odrobinę tłuszczu. Na ogól te tłuszcz w daniu i tak jest, ale jesli nie ma to warto chlapnąć trochę oliwy/oleju, masła/smietany, czegokolwiek ;)

Gość gość
teraz mnie zagdaczecie ale ja zupy gotuje na wodzie:) seler, cebulke, marchewke , pietruszke, ziemniaki kroje w kosteczke, gotuje na małym ogniu. W zaleznosci jaką zupe chce miec dodaje zielony groszek, kalafiora, pieczarki, starte ogorki kiszone lub fasolke szparagową i gotuje do miekkosci, na koniec dodaje garsc zieleniny typu pietruszka lub koperek, sól, odrobine pieprzu i łyżeczke masła. Inaczej robie tylko fasolową, grochowe, żurek, pomidorową i barszcz. Zupy mimo ze nie na kosciach , miesie czy kostkach są bardzo dobre.

Por pietruszka koper spalona cebula czosnek organo bazylia sól pieprz papryka słodka i ostrą. Małe papryczki chili curry

Gość ucijuuuuuu
, przeciez ona pisala tylko o brokulach i ziemniaku ani slowa nie bylo o bulionie bo pisala o wodzie z wywaru z tych warzyw.

Gość gość
Poza oczywistym zielem angielskim czy listkiem laurowym zupie dodają smaku lubczyk, czosnek, cebula, duża ilość natki pietruszki, kalarepa, sporo włoszczyzny.

Gość gość
Według mnie sekretem dobrego smaku zupy bez chemicznych świństw jest gotowanie na wolniutkim ogniu. No i oczywiście trzeba trochę tej włoszczyzny wrzucić, a nie pół marchewki, ćwierć pora itp. ;) Mięsa nie musi być dużo, byle świeże, ja lubię zupy na udach kurczakach, skrzydłach indyka, czasem daję wołowinę, na rosół to obowiązkowo szponder wołowy i kura, no i sporo przypraw, już dziewczyny pisały - listek laurowy, ziele angielskie, dużo pieprzu w ziarnach, lubczyk, tymianek, gałka muszkatołowa, koperek, co kto lubi :) Tylko na wolnym ogniu :)

Gość gość
też nie potrafię gotować bez vegety ale gdy czytam wasze opisy to one mi nic nie mówią, bo co z tego że wymieniacie cały zestaw przypraw i ziół skoro nie każda do każdej pasuje i nijak nie wyobrażam sobie zupy przyprawionej przypadkowym zestawem typu ziele angielskie i czosnek ;-( dla mnie te opisy brzmią wstrętnie

Gość gość
jak te opisy są dla ciebie wstrętne to żryj swoją pyszną vegetę :)

Gość gość
Ale tu mądrości wypisujecie. Jedna mądrzejsza od drugiej :D

Gość gość
Ważna informacja dla wszystkich kucharek, które chcą odstawić vegetę, kostki i inne syfy - na początku każda zupa czy inna potrawa będzie wam się wydawała bez smaku, bo wasz organizm przyzwyczaił się do glutaminianu sodu, to jest wzmacniacz smaku, który silnie upośledza działanie kubków smakowych. Po 2-3 tygodniach zaczniecie normalnie reagować na naturalne smaki, nie zrażajcie się!

Gość gość
eee a jakie ty madrosci dostrzegasz w przepisach na smaczną zupe? :/

Gość gość
to mamy tu wypisywac przepisy na wszystkie zupy świata? kazda zupe doprawia sie inaczej. dostałyscie ogolne info. Po szczegóły, podaj jaka zupa cie interesuje.

Gość gość
Zestawy przypraw do zup - ja robię tak: rosół (wołowina plus kura) - lubczyk, cebula, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy, pieprz. grzybek suszony dla koloru, pietruszka świeża (natka) na talerz grochowa i fasolowa - tu bardzo pasuje majeranek, gałka muszkatołowa, kminek, oprócz tego normalnie pieprz kapuśniak - koniecznie kminek (dużo, pomaga trawić kapustę), gałka muszkatołowa, pieprz kolorowy, listek laurowy warzywna - pieprz, ziele ang., tymianek, duuuuużo koperku suszonego lub świeżego i łyżeczka cukru (super uwydatnia smak warzyw), można zabielić jogurtem lub śmietaną albo zrobić białą zasmażkę pieczarkowa - cebulka (ale ta na której podsmażam pieczarki), pieprz, sól i tymianek, nic więcej nie daję bo pieczarki mają intensywny smak, zabielam śmietaną pomidorowa - tu chyba jest najwięcej wariantów, bo każda rodzina ma inny przepis na pomidorową, u mnie jest na udku kurczaka albo skrzydełku indyka, pomidorry najlepiej z przecieru domowego albo świeżych w sezonie, daję mniej włoszczyzny do wywaru, z przypraw tylko pieprz, sól, ziele angielskie i trochę cukru (doskonale uwydatnia smak pomidorów), zabielam śmietaną. No i znów powtórzę, że wszystkie zupy gotuję na wolnym ogniu, czasem mi przez 2-3 godziny zupka pyrkocze :)

Gość gość
o i to jest wlasnie dobry przyklad tego o czym kilka tematow wczesniej ktos pisze, wszystkie jestescie wogole naj naj naj i idealne, zadna nawet wegety do zupy nie sypie bo to swinstwo. boze jakie z was zalosne poje/bane kretynki. masakra....

Gość gość
dla mnie kretynka to ta, co je vegetę i jeszcze karmi tym dzieci, ale każdy ma prawo do swojego zdania :classic_cool: więc nie wyzywaj od kretynów ludzi, którzy chcą się zdrowo odżywiać - tobie nikt nie każe!

Gość gość
Tak tak tak... Ja może i staram się omijać Vegetę, ale używam czasem i jej i Maggi. A wy pewnie Vifona to na oczy nie widziałyście, a ciasta pieczecie bez proszku do pieczenia? Cukier wanilinowy u was nie istnieje bo trzecie laski wanilii do cukru pudru :)

Gość gość
nie, nie wiem co to vifon i mam zdrowy stosunek do diety, jem to co ma najkrótszy skład, w jedzeniu jest tyle chemii, że nie ma potrzeby dotruwać się z głupoty.

Gość gość
Najkrótszy skład? To tatar z wołowiny jest niezdrowy bo ma aż siedem składników! Buehehe :) Ja też omijam sztuczniznę i to czego jeść nie powinno się, ale nie bez przesady. Każdy lubi chlapnąć czasem drinka z Pepsi.

Gość gość
Przyprawy (lubczyk, pieprz, natka pietruszki, liść laurowy, ziele ang. Itp) podaj na POCZĄTKU z miesem a po okolo 1,5h gotowania dodaj warzywa

Gość gość
taaa wszyscy odżywiają się zdrowo i bez chemii to skąd macie cellulit ?

Gość gość
Ktoś ci powiedział, że cellulitis jest zależny od ilości glutaminianu sodu w jedzeniu? Biedaczka...

Gość gość
literki przybiegly sie pokłócic na forum o zupach, bo juz chyba nie ma gdzie indziej:D

Gość gość
nie, nie każdy lubi drinka z pepsi. Krótki skład mam na myśli potrawy przygotowywane od podstaw w domu a nie gotowce czy półprodukty.

Gość gość
Heeeee, ktoś tu mnie zna... :D

Gość gość
sory, co to wedlug ciebie jest cellulitis?? hehe

Gość gość
jak już to cellulit