Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie lubię słowa konkubent wolę partner.

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny bądźcie bardziej cywilizowane. Nie żyjemy w latach 90, więc darujcie sobie tych konkubentów, bo te określenia mają pejoratywny wydźwięk, a przecież dziś większość takich związków tworzą zupełnie normalni ludzie, a nie żaden margines, także zachęcam to przerzucenia się na określenie partner/partnerka zamiast konkubent/konkubina. [cześć]

Gość gość
ja też wolę partner. Jak się słyszy "konkubent" to zaraz się myśli o patologii pijącej, bijącej mnożącej się z byle kim i byle gdzie

Gość misia6misia
konkubinat to ku/restwo

ja żyje w konkubinacie a jednak partner kojarzy mi sie ze związkiem homoseksualnym - chociaz uzywam tego okreslenia z braku innego. Ale na konkubinat sie nie obrażam- w końcu formalnie taka to jest nazwa. Partnera mozna miec do gyz w karty np. Jak powiem konkubent to wiadomo o o chodzi. To wlasnie lata poprzednie nadaly konkubinatowi pejoratywny wydzwiek. Jako osoba zyjaca wspólczesnie odcinam się od tego złego wizerunku konkubinatu-patologii i uznaje konkubiant jako związek, który moga z wyboru podjąć osoby bez dysfunkcji spolecznych.

Gość Lilliana
K***wstwo bez przepływu gotówki? Jeśli konkubent nie płaci za "łóżko"? Nie wiedziałam że i takie k***y są, które nie każą sobie płacić...

Gość gość
mogę inazcej jak nie rozumiecie, z konkubinatu rodzą się bękarty

Gość gość
Ja zawsze mówię: mój i tu pada imię

Mnie to nie obchodzi co kto gada, z tym, że konkubent to długie słowo i tu mąż jest na plus :P

Gość gość
evvvve pisze jak pomarańcza i niebieska.

Gość konkubent to zgodnie z prawem
Póki co prawnie nie funkcjonuje określenie partner, więc jedyne poprawne w sensie oficjalnego nazewnictwa to konkubent. jak was to boli to weźcie ślub.

Gość gość
A partner to niezgodne z prawem? Aresztują mnie za takie słownictwo?

no właśnie mojego faceta zaczyna to uwierać i zaczyna coś przebąkiwać o ślubie, że to lepiej, łatwiej, że to samo nazwisko i takie tam :(

Gość gość
konkubinat to konkubinat i niestety ale jesteście konkubinami dopóki nie zawrzecie związku partnerskiego w USC... dopiero wtedy można mówić o partnerze/partnerce.

Gość gość
ja wolę słowo mąż

Gość gość
właściwie to nie powinno się mówić konkubinat tylko kohabitacja, tak jest poprawnie

Gość gość
jak wolicie mąż to bierzcie slub i po sprawie. Partnerów to mają celebryci, zwykli ludzie mają konkubentów.

Gość gość
Mianem konkubinatu określa się związek kobiety i mężczyzny żyjących razem jak mąż z żoną, którzy jednak nie decydują z jakiś przyczyn się na zawarcie związku małżeńskiego. Konkubinat bywa również nazywany związkiem nieformalnym lub wolnym. Osoby żyjące w konkubinacie pozostają we wspólnym stałym pożyciu, utrzymując więź psychiczną i fizyczną oraz gospodarczą (przede wszystkim wspólne zamieszkiwanie). Nie jest konkubinatem związek o "luźnym" charakterze, pozbawiony wyżej wskazanych więzi. W orzecznictwie sądowym sformułowanie konkubinat używane jest czasem dla określenie związku osób tej samej płci (tzw. konkubinat homoseksualny, zob. orzeczenie SA w Białymstoku z dnia 23.02.2007 I ACa 590/06, opubl. OSAB 2007 nr 1, s. 10). Ludzie żyjący w konkubinacie nie mają żadnego obowiązku rejestracji swojego związku. Wiele osób decyduje się na życie w konkubinacie właśnie ze względu na jego nieformalny charakter. Nie odpowiada im instytucja małżeństwa, która postrzegana jest czasem jako zbyt duże ograniczenie wolności osobistej.

Gość gość
Mam nadzieję na wprowadzenie w PL związków partnerskich tak jak wszędzie indziej jest od dawien dawna i będzie spokój. Wtedy będzie się można po prostu zarejestrować jako para mieszkająca razem, będzie się miało ulgi podatkowe jak małżeństwa, a jak się sypnie to będzie się można wyrejestrować i będzie się miało problem z bani, bez tych wszystkich zbędnych szopek i tracenia kasy na śluby, potupówy dla piątych wód po kisielu, a potem sprawy rozwodowe i szarpaninę o podział majątku jak się nie przewidziało, że rozdzielność się bardziej opłaca. :)

Gość gość
więc niestety jesteściecie konkubinami i macie konkubentów (dobrze to odmieniłam?) dlatego ja mam mężulka, w konkubinacie żyłam 3 lata i jak dla mnie-teraz jest o wiele lepiej.

Gość gość
to super pomysł gościu tylko że KK się wtedy zawali :p

Gość gość
gościu z 20:47 rozśmieszyłaś mnie. Co do rozwodu się nie wypowiem, ale... koszt naszego ślubu (cywilnego plus przyjęcie) wyniósł ok 950 zł. Zaproszeni byli najbliżsi (z nami wyszło 15 osób) no i ślub cywilny+akt urodzenia mojego męża (jesteśmy z innych miast) wyniósł ok. 100 zł. Więc żadnych potupajek (bo ja robiłam tj ja chciałam i chcieliśmy być w tym momencie z najbliższymi a nie osobami których widujemy rzadko, prawie wcale). Każdy ma inne wyobrażenia. Gdyby nie nasi dziadkowie to pewnie zaprosilibyśmy tylko rodziców+świadków.

Gość gość
"bez tych wszystkich zbędnych szopek i tracenia kasy na śluby, potupówy dla piątych wód po kisielu, a potem sprawy rozwodowe i szarpaninę o podział majątku jak się nie przewidziało, że rozdzielność się bardziej opłaca" - szopki i potuptówy (?) jak to nazwałaś nie są niezbędne, żeby wziąć ślub :O ślub możesz wziąć w jeansach w USC, w obecności dwóch świadków, jak Ci zależy to i intercyza nie jest mega problemem. nie wiem czym to się tak bardzo różni od zalegalizowania związku partnerskiego

Gość gość
konkubent brzmi jak patologia. Ale w sumie czym niby innym są związki na kocią łapę? bez deklaracji? odpowiedzialności za siebie? odpowiedzialności społecznej?

Gość gość
konkubent to termin prawny . nie jest ani dobry ani zły . to nie jego wina ,ze najczęściej jest kojarzony ludźmi nieodpowiedzialnymi .

Gość gość
kohabitant - ko(c)ha i bije :D konkubent tylko bije :D

Gość gość
Prawie wszyscy młodzi ludzie mieszkają lub pomieszkują ze sobą jak się spotykają zanim zdecydują co dalej i co, ich też nazywacie konkubentem i konkubiną? :D Raczej chłopakiem i dziewczyną mieszkającym razem. Dlatego nie rozumiem jaka jest niby różnica między nimi, a parą powiedzmy dojrzałych pracujących ludzi, którzy mają bądź nie dziecko lub dzieci? Żadna. A ile z was miało nieślubne pierwsze dziecko? Na pewno bardzo wiele. :) I co, je też nazywałyście bękartami? Pewnie nie, dlatego nie chlapcie tak jęzorami, bo same też tam byłyście.

Gość gość
autorko, powiesz konkubent i wszystko jasne - to partner z którym żyjesz "na kocią łapę", czyli taki niezalegalizowany mąż. Jak powiesz o mężczyźnie partner, nie wiadomo o kogo chodzi, bo to słowo ma wiele znaczeń: partner – uczestnik gry partner – strona związku partnerskiego partner – wspólnik spółki partnerskiej partner – wspólnik działalności gospodarczej partner – inne określenie współmałżonka partner – inne określenie kontrahenta partner – inne określenie sponsora czyli rzecz należy ujmować krótko i na temat - konkubent. Faktycznie, oddźwięk tego słowa kojarzy się zazwyczaj negatywnie, ale można to zmienić zawierając związek małżeński.