Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość autorka eko tematu

Osoby zwracające uwagę na składy produktów i szukające ekologicznych alternatyw.

Polecane posty

Gość autorka eko tematu
I w sklepach w pieluchami wielo. - pieluszkarniach.

Gość gość
Znalazłam coś niesamowitego że aż muszę napisać... Biała herbata z Almy. Ma taki fajny delikatny smak i w ogóle nie jest gorzka! Ja już wypiłam 3 kubki :P

Gość gość
Up

Gość gość
Hej Kobietki, zawsze odzywialam sie zdrowo, ciaza jeszcze to zaostrzyla. Po ciazy zaczelam gotowac dziecku obiadki i sie eko mania i mania zdrowego odzywiania dopiero rozkrecila. Wszyscy znajomi, ktorzy jedli u nas, mowili najpierw ze zdziwieniem " o rany, ile warzyw do obiadu", a potem wcinali ze smakiem. Teraz jestesmy na etapie zachowania rownowagi kwasowo zasadowej w diecie. Wiem, ze to niesprawdzone teorie naukowe blablabla. Zrodla badan, podaja, ze nie zostalo udowodnione, ze ta dieta chroni przed chorobami, ale poprawia stan zdrowia, przez zdrowe odzywianie wlasnie. Wiec kolo sie zamyka. Jemy mieso ekologiczne w malych ilosciach, zadnych kupowanych wedlin, nabial tylko ekologiczny, jajka klasy 0, ryby slodkowodne. Duzo warzyw, kasz, ryz dziki i naturalny. Maka tylko orkiszowa i lupinowa. Kasza jaglana, szarlat, komosa ryzowa. Zima z owocow jemy glownie jablka i cytrusy eko, banany tylko fair trade albo eko, latem i jesienia maliny, wisnie, czeresnie, sliwki, truskawki, poziomki i porzeczki z naszego ogrodka. Piore w Ecover. Maja fajna serie srodkow czystosci. Uzywam tez Froscha. Mieszkam w Niemczech, mam wiec na szczescie wiekszy dostep do produktow ekologicznych. Pozdrawiam

Hej :) ja też polecam herbatki Dary Natury, nie dość że są super, to i dość tanie :) na olej rzepakowy też się jakiś czas temu przestawiliśmy, plus do surówek/sałatek jogurt naturalny bez mleka w proszku ;), albo olej z oliwek. co do soli himalajskiej, coś słyszałam, ale jeszcze nie kupowałam.

Sól himalajska jest ok, ale bez wielkiej różnicy w smaku ;) A jeszcze chciałam wam polecić wodę strukturalną która jest ponoć bardzo zdrowa. Wystarczy zamrozić a potem rozmrozić zwykłą przegotowaną wodę, taka ponoć lepiej się wchłania i sprzyja długowieczności (odnowa komórek itp).

Gość autorka eko tematu
Powiedzcie mi jak to jest z tym ałunem jako dezodorantem? I czy używałyście może gąbek Konjac do twarzy? Czy faktycznie nie potrzeba do nich używać już żadnych kosmetyków oczyszczających, tylko samą wodę? I na koniec: znacie może markę kosmetyków Florame? Podobno mają jakieś dobre preparaty wyszczuplające i antycellulitowe?

hej! :) gerda, a w czym mrozisz wodę, w plastikowej butelce? my pijemy głównie przegotowaną... autorka eko, u nas w rossmannie nie ma herbatek dar natury :O, tylko są te ich przyprawy. nie znam tych specyfików o ktorych napisałaś, wiem co to ałun, ale jeszcze też się czaję ;)

Gość autorka eko tematu
Ałun (potassium alum) jest niby w składzie mojego aktualnego dezodorantu, ale tylko jako jeden ze składników a nie sam w sobie. Herbaty Dar Natury są w każdym dużym hipermarkecie (Carrefour i innych) i w delikatesach (Piotr i Paweł, Alma i innych).

Gość autorka eko tematu
Dary*

Gość gość
ja piję butelkową,do gotowania z brita synowi tylko i wyłącznie butelkową ze względu na jelita,przyznam się że jego choroba otworzyła mi oczy na szkodliwość najpopularniejszych produktów które jak widzę są prawie wszędzie czyli gluten,mleko i jaja,a biedak na to wszystko uczulony

Gość autorka eko tematu
Ja też mam filtr (Brita) i też filtruję kranówkę przed gotowaniem. Kupiłam wczoraj Białego Jelenia z otrębami pszennymi (w kostce) i nie spojrzałam dobrze na skład bo mi się spieszyło, a w domu jak się przyjrzałam to hmm...propylene glycol, barwione dwutlenkiem tytanu, perfum w samym środku składu (nie wiadomo czy syntetyczny, bo nic nie napisane że naturalny). Byłam pewna, że mydła w kostce BJ to Pollena robi naturalne bez niefajnych dodatków...

Gość autorka eko tematu
Chociaż to które wcześniej kupiłam (Kropla Zdrowia) też ma trochę dziadostwa w składzie mimo, że kupowane w Organicu (PPG, EDTA... prefum też, ale chociaż na samym końcu).

jesli chodzi o srodki do mycia się polecam atomus z nanosrebrem, mają mydła, żele, szampony i antyperspiranty wszystko ekologiczne i skuteczne. wodę ja mroże dodatkowo, słyszałyście o tym? co do prania ale takich rzeczy w stylu reczniki, posciel polecam orzechy piorące

Gość autorka eko tematu
Z pozytywnych wydarzeń to odkryłam niedaleko mnie nowo otwartego wielkiego Rossmanna, który jest fantastycznie zaopatrzony. :) Tak wielkiego i tak dobrze zaopatrzonego działu z eko żywnością (co prawda marki własnej, ale jest spoko, bo już nie raz u nich kupowałam) nie widziałam dotychczas w żadnej drogerii z tej sieci. Zazwyczaj jest maleńki, a tu mam całą wielką ścianę produktów! Strasznie się cieszę! Szkoda tylko że ceny giga. Bardzo dużo jest też Alterry. Nie miałam za bardzo czasu go porządnie obejść, ale muszę się wybrać koniecznie w najbliższym czasie na spokojnie i wszytko obejrzeć.

Hej :) ekoautorka, u mnie też jakieś 2 tygodnie temu otworzyli niedaleko dużego rossmanna i właśnie miałam was pytac o te ich eko produkty :D, na razie kupiłam tylko morele suszone, dla mnie super, też jest dużo tych produktow u nas, tylko jak pisałam nie ma herbat Darów Natury, ubolewam nad tym. a jakie kosmetyki ich marki własnej polecasz? ja też mam z tej nowej serii białego jelenia mydło i też ostatnio doczytałam skład i takie samo miałam jak ty mieszane wrażenie... lady, chyba wyprobuję tego atomusa ;) ano właśnie brita, ciągle zapominam kupić ;)

autorka, a gdzie mieszkasz? ;). masz dziecko? koniecznie proszę się o recenzję produktów z rossmanna, bo ja tam chodzę z 1,5 rocznym dzieckiem i wiadomo długo sie nie da, spokojnie popatrzeć ;)

Gość autorka eko tematu
A i widziałam w Ikei zestawy do hodowli własnych ziół i warzyw. Nazywają się Froer i nadają się nawet dla blokowiczów, byle mieli jakiś balkon. Zestawy są 3 różne i zawierają wszytko co potrzeba do siania, czyli nasiona, ściółkę (kokosową lub drewnianą z torfem) i doniczki lub tacki. Z ziół mają tymianek, bazylię i kolendrę, oraz pietruszkę, melisę i oregano. Ale najbardziej mnie zaskoczyły zestawy zioło+warzywo: cukinia z pietruszką, czerwone papryczki (chyba węgierskie) z kolendrą, pomidorki (chyba koktajlowe) z bazylią, żółta papryka z tymiankiem. Wyglądają super i strasznie mnie kuszą!

Gość autorka eko tematu
Ten Rossmann jest w Otwocku (pod Warszawą) koło Carrefoura.

z tym że atomus to seria kosmetyków a firma nazywa się vinsvin, bardzo przyjemne zapachy i są podzielone na dla kobiet i dla mężczyzn, no jestem bardzo zadowolona.

lady, ja właśnie szukam jakiś płynów pod prysznic, bo ciągle nie mogę znaleźć...

pomidorki koktajlowe są bardzo przyjemne w hodowli nawet balkonowej z tym że ja przesadziłam do zwykłego wiadra :P przyjemna hodowla bo szybko rosną a te pomidorki później przez to, że wychodowane samodzielnie smakuja przepysznie :)

autorka, ja jestem z ok. Wesołej, nie chce pisać dokładnie, mamy niedaleko do siebie ;)

Gość autorka eko tematu
Sama jestem dopiero w fazie testów wielu produktów. Moje zakupy głównie determinują składy produktów. Wiele z nich jest opatrzonych znaczkiem Oko-Test i niemiecką oceną np. gut, sehr gut, które ułatwiają zakupy osobom które się jeszcze niezbyt znają na składach. Jeśli np. już wiesz że produkt ma skład w porządku, ale chciałabyś wiedzieć jak się sprawdza u innych to poczytaj recenzje na bangla.pl albo wizaz.pl Ja tak często robię. A jak znasz dodatkowo niemiecki to na niemieckojęzycznej str. Rossmanna rossmannversand.de jest mnóstwo recenzji!

lady, dzięki ;) no ciekawe z tymi ziołami, też co jakiś czas mi to przychodzi do głowy, ale jakoś zawsze jest coś ważniejszego ;)

za wizażem nie przepadam ;), wiem wiem o tych niemieckich testach, itp...młodemu kupuje kosmetyki babydream...

Gość autorka eko tematu
Lady_margarett dzięki za info. Sprawdzę w wolnej chwili. A pomidorki też miałam w ubiegłe wakacje tylko że z sadzonek, ale zapominałam je zasłaniać na balkonie i poschły mi w największe upały. :/ Ale część udało mi się wyhodować i były smaczne. Nie wiem tylko, czy sadzonki nie były wcześniej potraktowane jakimś nawozem zanim je nabyłam, bo to już były duże krzaczki i miały owoce.

ja jeszcze hodowałam truskawki te pnące no i stevie. stevia fajnie urosła, słodka była ale przez zimę i stanie na parapecie straciła tą słodczycz. truskawek garstka była