Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość getmarried

Pierwszy wy Polsce Vlog ślubny

Polecane posty

Gość getmarried

Cześć, zrobiliśmy kilka filmików dotyczących ślubów oraz wesel. Chcielibyśmy odpowiadać na Wasze pytania i pomóc Wam w organizacji. Co myślicie o tych kilku filmikach? Chcielibyśmy tworzyć jeszcze więcej, w różnych miejscach i z różnymi ciekawymi osobami. https://www.youtube.com/watch?v=9th0j01AeDY

Gość gość
Fajne, ale zróbcie więcej filmików. Te są strasznie krótkie.

Obejrzałem odcinki dt. wyboru fotografa ślubnego, bo akurat sam nim jestem i cóż mogę napisać... Używanie lampy błyskowej wcale nie musi być czymś złym, wręcz przeciwnie. Pomijam "walenie" ludziom błyskiem po oczach (który profesjonalny fotograf tak robi?), ale umiejętnie użyta lampa w wielu sytuacjach uratuje zdjęcie, jeśli fotograf umie się błyskiem posługiwać. Chodzi krótko mówiąc o to, żeby błysk nie zdominował sceny, a jedynie uzupełnił światło zastane. Jeśli o mnie chodzi, to w kościele lampy nie używam, natomiast na weselu nie wyobrażam sobie nie błyskać. No chyba że jest to wesele na świeżym powietrzu w dzień, przy dobrej pogodzie ;). Kwestia albumów - naprawdę nie jest dobrym pomysłem robienie albumów we własnym zakresie. Z doświadczenia wiem, że jeśli oddam klientowi same odbitki, to albo rzuci je gdzieś w kąt i zapomni, albo kupi jakiś najtańszy, badziewny album z marketu. Potem taki album krąży po rodzinie i znajomych i robi złą wizytówkę fotografowi. Inna sprawa, że jednak zdjęcia w albumie trzeba umieć ułożyć. Fotograf, który zna się na rzeczy wie jakie zdjęcia umieścić, żeby tworzyły spójną historię. Gdy klient układa sam, to przeważnie są to jakieś przypadkowo wybrane kadry. No i mamy podwójną "katastrofę" - tani album + nieumiejętnie wybrane zdjęcia. Na szczęście jak do tej pory trafiają mi się świadomi, ceniący jakość klienci i po zobaczeniu pokazowych albumów nigdy z nich nie rezygnują :)

Gość getmarried
Nie mówimy w żadnym wypadku, że robienie albumów to jest jakiś błąd. Wspomnieliśmy o tym, że często pary młode uważają, że fotograf, który ma w pakiecie album zdjęć jest lepszy od innego. Głównym kryterium jest dla nas jakość zdjęć, na którą bardzo często młodzi nie zwracają uwagi.

Gość gość
Mnie sie nie podoba ten Vlog

Gość gość
Hehehe pierwszy? O to dziwne. Czasami ma się wrażenie, że ślub to jedyne ważne wydarzenie w życiu Polek. :D

Gość getmarried
Jeżeli chodzi o lampę błyskową, to w tym filmiku rozwinęliśmy temat lampy błyskowej: https://www.youtube.com/watch?v=VrgbBV5Uf90 Nie chcemy tutaj być wyrocznią na żaden temat. Po prostu każdy w życiu ma zupełnie inne spojrzenie i pomysł na swój ślub.

Gość gość
mi też się nie podoba, nudno nie obejrzalam do konca

Gość foto nie ziutek
Photographico - tym, że w kościele nie używasz lampy to się nie masz co chwalić, kiedyś może wejdziesz na poziom, na którym oczywista będzie dla ciebie konieczność używania lampy w kościele, ale to już trochę wyższa szkoła jazdy, bo trzeba wiedzieć jak to robić.

Gość foto nie ziutek
A ten vlog to nie bardzo rozumiem dla kogo właściwie jest, bo dla fotografa takie porady jak używać lampy to sorry, a pary młode wątpię, żeby to interesowało.

Gość foto nie ziutek
Dobry fotograf prawie nie używa lampy... idźcie proszę po naukę i nie pitolcie głupot, bo jeszcze Wam kto uwierzy... Litości.

Gość foto nie ziutek
Dobry fotograf obrabia zdjęcie 15-20 minut... A ja myślałem, że dobry fotograf to obrobi je w góra 5, bo będzie ono po prostu dobrze zrobione, no chyba że ktoś ma ciągotki w stronę grafiki komputerowej to tak, wtedy można się bawić ze zdjęciem nawet godzinę, ew. ktoś się zastosuje do rad tego mądrali z vloga i tak spieprzy zdjęcie, że będzie musiał w nim potem rzeźbić jak w przysłowiowym g ó w n i e.

Gość gość
dokładnie dzisiaj byle wieszcz z dostępem do kamery i netu może robić za proroka

Gość gość
No tak typowe porady fotoziutka za 1500zł, ale tacy też muszą istnieć.

"Photographico - tym, że w kościele nie używasz lampy to się nie masz co chwalić, kiedyś może wejdziesz na poziom, na którym oczywista będzie dla ciebie konieczność używania lampy w kościele, ale to już trochę wyższa szkoła jazdy, bo trzeba wiedzieć jak to robić." x Dobre, dobre :) Na szczęście dysponując bardzo dobrym body + jasnymi obiektywami nie muszę rozpraszać młodej pary, gości oraz księdza i lampy podczas ceremonii nie używam. Poza tym akurat w kościele lubię pracować w świetle zastanym. Masz inny styl? W porządku. Tylko po co te wycieczki personalne?

Gość foto nie ziutek
Dobre dobre ;] No widzisz, jeszcze trochę nauki przed tobą, bo żaden MK3 plus 1,4 z dotacji nie zastąpi efektu (do)błysku, ale to już wyższa szkoła jazdy, będziesz chciał to się kiedyś nauczysz ;)

Gość videowiec
Witam, popracujcie nad dźwiękiem, bo słaby bardzo.

"Dobre dobre ;] No widzisz, jeszcze trochę nauki przed tobą, bo żaden MK3 plus 1,4 z dotacji nie zastąpi efektu (do)błysku, ale to już wyższa szkoła jazdy, będziesz chciał to się kiedyś nauczysz " x Znasz takie powiedzenie "nie ucz ojca dzieci robić?". Nie od dzisiaj siedzę w fotografii ślubnej i doskonale wiem kiedy błyskanie ma sens, a kiedy nie jest potrzebne. Tak więc daruj sobie te durne komentarze. Zdecydowana większość fotografów ślubnych w kościołach nie błyska, bo po pierwsze - nie jest to konieczne, skoro użyteczne ISO w takim D4 jest na tyle wysokie, że nawet w bardzo ciemnym kościele da się zrobić dobre zdjęcie. Po drugie - błyskanie lampą psuje klimat na zdjęciach z kościoła, ja wolę światło zastane. Po trzecie - nie ma sensu zwracać na siebie dodatkowej uwagi i rozpraszać wszystkich dookoła. Większość księży wręcz zabrania używania lampy w kościele, mówią o tym na każdym kursie liturgicznym dla fotografów.

Gość foto nie ziutek
Photographico - nie wiem na ilu ty kursach kościelnych byłeś i po co aż na tylu, ja byłem na jednym i nie mówili tam o lampach błyskowych, a przez 20 lat praktyki ślubnej ani raz ksiądz nie zabronił mi używać lampy błyskowej. Z tego co piszesz dalej wynika, że nie potrafisz użyć lampy tak, żeby nie psuła klimatu, a co do rozpraszania wszystkich dookoła, to częściej niż lampa robią to biegające bez opieki dorosłych dzieci.

Gość foto nie ziutek
getmarried - jakiej konkurencji? To czym wy się właściwie zajmujecie, poradami dla par młodych czy fotografią ślubną, bo już nie wiem?

Gość getmarried
W linkach pod filmikami można znaleźć więcej. Zajmujemy się filmowaniem ślubów. Stronka to http://www.getmarried.pl

Gość gość
W takim razie dlaczego porady o fotografii, a nie o filmowaniu?

Gość getmarried
Porady są o wszystkim, z czym mamy związek. Ślub, wesele - organizowanie, zapraszanie gości, oszczędzanie. Mamy wiele planów z tym związanych, niektóre Pary Młode chciałyby przypomnieć sobie kolejność podczas liturgii ślubnej. Dlatego nagraliśmy filmik o tym -http://www.youtube.com/watch?v=8WMI6hrlFy8 . Nagrywanie i opowiadanie o ślubach daje nam frajdę, dlatego to robimy. :-)

Gość gość
A przy okazji nie zaszkodzi odrobina reklamy? :] Sprytnie ;]

Gość gość
No tak, tylko że wbrew pozorom praca fotografa ślubnego, a praca kamerzysty, to odrębne światy i moim zdaniem nie powinniście wypowiadać się na temat tego, na czym się mało znacie.

Gość gość
No dokładnie. Ale pewnie fotki też tam cykają ;)

Gość gość
ta branżowo po koleżeńsku: ogólnie słaby obrazek, zwłaszcza we wnętrzach, źle dobrana muzyka i montaz zupełnie nie pod muzykę, nie wiadomo jak dzwiek ale pewnie słaby jak ktoś tam pisał, żeby się brac za lustra do filmowania to trzeba jednak mieć i sprzęt i ludzi i pojęcie inaczej wychodzi takie coś, lepsze to wiadomo od 4 ro godzinnego gniota ale i tak słabo imo pozdr