Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

antykoncepcja a kościół co wybrać?

Polecane posty

Gość gość

Mam pytanie odnośnie NMPR... otóż mam już 2 dzieci i nie stać mnie na więcej-kredyt itp. I ma problem bo chciałabym stosować naturalne metody ale... 1) mam bardzo nie regularne cykle 29-50 dni ale najczęściej 32 dni... 2) praca zmianowa wiec jak wracam z nocnej zmiany to raczej pomiar temp o 8 nie ma sensu gdy wracam do domu a jak ide na rano to musiałbym mierzyć o 4 więc rozbieżność czasowa jest... 3) potwierdzone problemy z owulacją raz jest raz nie ma... 4)hiperprolaktymenia czynna zdiagnozowana... 5) syn poczęty w 6 dc a córka w 33 dc seks był jedynie w tych dniach-teoretycznie nic z tego nie powinno być a jednak... I co w takim przypadku celibat??? nie dam rady a kolejnej wpadki nie chce więc pozostaje tylko gumka albo tabsy....

Gość gość
No przwciez to grzech...kosciol lprzeciez ci pomoze w wychowaniu kolejnych dzieci:-) :-) :-)

Gość gość
czy kościół Ci pomoże gdy nie spłacisz kredytu? Serio nie przypuszczałam że kobiety w XXI wieku mogą mieć takie wątpliwości i pytania życiowe....

Gość gość
A co ma do tego kościół? To księża będą wychowywali Twoje niechciane dziecko? To oni będą płacili za żywienie, ubranie, naukę? Nad czym Ty się zastanawiasz... przecież to normalnie.. nie chcesz/nie możesz mieć więcej dzieci stosujesz antykoncepcję lub całkowicie rezygnujesz z seksu a swoją drogą NMPR sprawdza się raczej PRZY PLANOWANIU ciąży, a nie tego, by ciąży nie było!!! Więc jeśli seks tak, ale dzieci nie.. to gumki, tabletki, plaster, spirala.. nie wiem.. Nie znam się zbytnio, bo od ponad 8 lat antykoncepcji nie stosuję żadnej.. ale metod jest sporo. Idź do lekarza, pogadaj.

Gość gość
pytam bo dla mnie wybór jest jednoznaczny ale ciekawa jestem co na to zwolenniczki bo zawsze najlepiej zbesztać te co stosują antykoncepcję. NMPR to samo dobro wg nich ale co jeśli kobieta nie może??? ja właśnie w takiej sytuacji jestem a przecież odmawianie mężowi to też grzech:P

Gość gość
Czy to, że antykoncepcja jest grzechem to wymysł Boga czy księży? Oczywiście, że księży. Gdybyście miały głowy na karku wiedziałybyście, że te, tzw. doktryny to wielka polityka i wymysł ludzi nastawionych na zysk. Szkoda, że tak mało wiecie o wyznaniu, do którego należycie

Gość gość
jeżeli pytasz poważnie - i nie jest to prowokacja - to oczywiście że zabezpieczać się. najleiej spirala lub tabletki bo gumki mogą pękać, ewentualnie jeszcze kupić tester płodności na ślinę i w razie gdy sa wątpliwości przy tabletkach to gumka, bo około 1% kobiet stosujących tabletki może zajść w ciążę.

Gość patologiczna bo mam duzo dziec
prowokujesz i tyle. z takimi cyklami jakie ty masz to sie powinnas leczyc a nie za sex sie biezesz . Zdajesz sobie sprawe , ze mozesz miec guza na przysadce mozgowej z takim cyklem i prl czynnosciowa?

Gość gość
A podczas leczenie nie można seksu uprawiać?

Gość gość
gościu nie mam guza-badałam się taka moja uroda jak powiedział pan dr ;) gdybym chiała wiecej dzieci mam sie leczyć-słowa dr ;) Bo tak jak sie pisze o antykoncepcji to wszyscy na kafe że NMPR a wszytko inne to zło. I fajnie ze nie maja problemów i ich cykle jak w zegarku ale nie wszystkie mamy takie szczęście od natury... I nie czuje się gorsza że stosuję gumki a zastanawiam się nam Mireną bo jestem odpowiedzialna za swoje dzieci...

Gość gość
A leczenie daje krótkotrwały efekt i po uregulowaniu znów po jakimś czasie znów wszytko wraca stąd córka z 33 dc...po leczeniu było ok a potem przyszedł m-c ze znów się porypało i 2 dziecko jest...

Gość ilonjjjjjjaaaaaaaaaa
a czym sie leczylas? I jak dlugo?

Gość gość
nie ma absolutnie sensu się przejmować tym co mówią fanatyczki katoliczki w wersji ludowo-dogmatycznej. Bóg nie potępia antykoncepcji ani w Biblii ani w przykazaniach. jedynie aborcję. poza tym hmm jako osoba wierząca mam od lat dobry kontakt z bogiem i jestem w sumie przekonana że nie przeszkadza mu to, że się zabezpieczam. Czas marnowany przez innych na badanie śluzu i pomiary mogę poświęcić na wolontariat... myślę że bóg woli konkretne czynienie dobra niż wymyślanie sobie ograniczeń w jego niby imieniu.

Gość gość
Jeżeli ksiądz pomoże Ci wychować kolejne dziecko to się nie zabezpieczaj

Gość gość
Bromegron i trwalo to kilka m-cy... Ile juz nie pamietam ale pomoglo jakiś czas byl spokój cykle po 30-32 dni...az do poczęcia corki... ten wolontariat masz gosciu racje:)

Gość gość
SPIRALA a nie gumka i tabsy.

Gość gość
dla myslacej kobiet pieniadze godny byt szczupla sylwetka plaski brzuch zdrowie, mlody wyglad i i zachowanie wlasnych zebow jak najdluzej -sa wazniejsze niz rozkaz tzw autorytetow by rodzic co rok lub i miec kilkanascioro , 20 lub 30 dzieci - tzw autorytety kaza kobietom zyc w nedzy bez pieniedzy a najprostsza droga do tego to stosowanie metod naturalnych

Gość gość
"najprostsza droga do tego to stosowanie metod naturalnych" nie wypowiadaj się o czymś o czym nie masz zielonego pojęcia. Bo sama sie ośmieszasz a w sumie dobrze ci szło.

Gość gość
npr nie polecam, bo choc bylam zachwycona na poczatku to zdarzyla sie wpadka. antykoncepcja i kosciol to ciezki temat. w zasadzie kazdy wybor bedzie zly. jesli bedziesz szla do spowiedzi by sie wyspowiadac miedzy innymi z antykoncepcji to bedziesz miala swiadomosc, ze ten grzech bedziesz i tak powtarzac, wiec te sprawy juz sie wykluczaja. nie wiem co ci poradzic.

Gość gość
meza wyslij na wazektomie albo sobie podwiaz jajowody. po co komplikowac sobie zycie i zyc w strachu przed wpadka?

Gość gość
metody naturalne to debilizm a ich nakazywanie sluzy temu by kobiety rodzily jak kroliki i zyly w nedzy -na poziomie sredniowiecznym

Gość gość
nie spowiadaj się bo nie zabrania tego biblia ani przykazania, tylko banda biskupów która to wymyśliła w 18 lub 19 wieku. podobnie jak wiele innych "grzechów". spowiadaj się tylko z tego, gdy czynisz wymierne zło innym ludziom lub żywym istotom, ewentualnie za gniew, lenistwo zazdrość i pychę :)

Gość gość
lepiej wybrac antykoncepcje malodzietnosc i godny byt niz metody naturalne wielodzietnosc i nędze

Gość gość
biedne wielorodki i dzieciobojczynie stosuja metody naturalne i wiadomo jak zle to sie konczy-

Gość gość
wiekszosc kobiet to debilki o niewolniczej mentalnosci sa posluszne tzw autorytetom i dlatego sa biedne i wielodzietne

Gość gość
albo jest się katolikiem na pełny etat albo nie. Jeśli wybierasz katolicyzm to także całą hierarchię koscielną, jej wartości i dogmaty.

Słuchaj kościoła, gdzie siedzą pedofile, gdzie rządzą chciwe ściery a daleko zajdziesz.

Gość gość
ale nikt nie pomaga biednym wiielorodkom wiec dla dobra swego i swych dzieci kobieta powina stosowac antkoncepcje

Gość gość
antykoncepcja to trucizna i tutaj wyjątkowo się zgadzam z kościelnymi

Gość gość
doprawdy katolizycyzm (nie chrześcijaństwo ale kaolicy) to najbardziej szkodliwa sekta świata. kiedyś Kopernik i Bruno, dziś antykoncepcja, jutro nakaz rodzenia i modły przez 4 dziennie. Trzeba zacząć zwalczać tych psycholi