Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość o ile wstecz

ALIMENTY o ile miesięcy wtecz można podać bardzo proszę

Polecane posty

Gość o ile wstecz

o pomoc. Bo były nie dawał nigdy ani grosza, teraz dziecko ma 3 lata od roku nie mieszkamy razem, a on dalej nie dał nic. Po prostu mam juz dosyć, mam już dosyc czekania i pobłażania facetowi, który wstydziłby się w ogóle...szkoda gadać. Bardzo proszę powiedzcie mi czy jesli podam o rok wstecz to sąd mi je przyzna? Nawet nie wiem jaką kwotę podać, bo nie wiem ile zazwyczaj sędzia obniża. Aj:/

Gość wifigdańsk
nie mozna podac wstecz. dostaniesz od miesiaca w ktorym złozysz pozew. wazna rada-pisz w pozwie " o zabezpieczeniu alimentów na czas procesu" to znaczy ze JUŻ zaczniesz dostawac zanim sprawa się odbedzie (bo sad wychodzi z załozenia ze dziecko nie moze czekac na jedzenie,wiec alimenty wyplacane sa JUŻ tylko musi byc zaznaczone-zabezpieczenie na czas procesu).

Gość gość
Oczywiście, że można podać wstecz. Max. 3 lata wstecz. Także autorko jak najbardziej możesz złożyć o rok wstecz dodatkowo.

Gość gość
Pilicz ile miesiecznie wydajesz na dziecko i podziel na pol to kwota alimento :) a zostana Ci zasadzone od dnis zlozenia wniosku ja tak mialam :)

Gość gość
wprowadzacie w bald atorke. ja urodzilam corke w marcu. przez bylego sprawa sie ciagnela. az do listopada. zlozylam wnisoek o alimenty od dnia urodzenia. i musial zaplacic za okres marzec- listopad,.

Gość gość
Pewnie, że można wstecz, od momentu kiedy się rozstaliście, tylko trzeba ująć to w pozwie. Moja przyjaciółka tak miała, więc jestem tego pewna.

Gość wifigdańsk
nie mozna podac wstecz. nie wyplacają za miesiace poprzedzające złozenie pozwu. 2014-03-13 23:04:41 [zgłoś do usunięcia] gość owszem ale podałas w jakim miesiacu? liczy się miesiac złozenia wniosku-od tego beda wyplacane alimenty. niewwazne ile sprawa bedzie sie toczyla moze nawte 10 lat. tyle ze jak autorka chce dostawac od razu a nei czekac na wyrok to musi zaznaczyc to zabezpieczenie.

Teoretycznie można podać wstecz, ale tylko w przypadku gdy udowodnisz że dziecko było w niedostatku i ten niedostatek nie został jeszcze spełniony, albo gdy udowodnisz że musiałaś się zapożyczać aby wyżywić dziecko, brać kredyt, itp. Alimenty dostaniesz od dnia złożenia pozwu, tylko musisz to w pozwie napisać.

Gość Werka 123
Teoretycznie można podać wstecz, ale tylko w przypadku gdy zaciagalas kradyty i masz papiery na te kredyty.

Gość wifigdańsk
jakie kredyty,ludzie? co maja do tego kredyty? moze tak na chłopski rozum bo pojęcie "wstecz" widzę jest względne... załozmy ze dziecko urodzilas w maju-facet zostawił Was w lipcu-ty zglaszasz sprawe o alimenty w sierpniu i od tej pory (sierpień) dostajesz alimenty (nie maj,itd)-tylko od chwili/od miesiaca złożenia wniosku-a inna sprawa,ze sprawa trwac moze nawet ze 3 lata (przy dobrym kombinowaniu tatusia-tyle ze nic nie wykombinuje bo i tak to go nie ominie a "zyskanie na czasie" ma tu odwrotny skutek) ale jesli napiszesz o zabezpieczeniu na czas rozprawy-wowczas odbędzie się rozprawa niejawna bez twojego udziału na ktorym (najprawdopodobniej) przyznadzą ci (dziecku) alimenty od dnia złozenia pozwu i jelsi np sprawa ta niejawna odbedzie się w pazdzierniku ale ty złozylas wniosek w sierpniu to bedziesz dostawac z wyrównaniem od sierpnia ale nie zadne wstecz.tylko od daty złozenia wniosku. a jesli nie napiszesz o to zabezpieczenie to jesli npo sprawa bedzie trwala rok i sedzia zasądzi alimenty to dostaniesz tez wyrowananie za ten rok. i to tyle jelsi chodzi o wstecz a nie ze skladasz wniosek w sierpniu a piszesz ze chcesz np od czerwca. czyli dostaniesz od daty zlozenia pozwu ( jelsi dostaniesz pozniej to wyrównają). co do tych 3msc o ktorych pisala Sulmira-to tylko w przypadku jelsi nie jest się zoną ojca dziecka-wowczas masz prawo zadać rowniez na siebie do 3msc przed i po porodzie ale musisz miec rachunki.