Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zawalilamsprawe

Jestem przerażona

Polecane posty

Gość zawalilamsprawe

i jednocześnie zła na siebie. Okazało się, że jestem w ciąży. Może sam fakt ciąży tak mnie nie przeraża bo mój narzeczony się cieszy ale to że ostatni raz u ginekologa byłam jakieś 3 lata temu. Wiem, że powinno chodzić sie częściej ale okres mam jak w zegarku, nie brałam tabletek i wszystko było ok dlatego nie chodziłam. Teraz się boje bo moja siostra jak zaczęła starać sie o dziecko to zrobiła szereg badań a ja nawet nie wiem jaką mam grupę krwi. Wpadłam bez żadnego przygotowania. Nawet kwasu foliowego nie brałam. czy któraś z was byłą w podobnej sytuacji? czy z dzieckiem wszystko było ok?

Gość gość
Żeby Cię pocieszyć..ja miałam to samo, żeby było śmieszniej ja w ogóle u gina przed zajściem w ciążę nie byłam :) zażywałam jedynie ten kwas foliowy, bo wiedziałam że to warto.....i w pełnej nieświadomości strałam się o dziecko, nie wiedząc że obecnie kobiety pół roku przed to się badają itd itp..idź do gina, będzie ok ! :D

Spokojnie, zacznij brać od razu kwas foliowy. Jedz dużo nabiału warzyw i ryb morskich. I idź spokojnie do lekarza. Badania będziesz miała robione przez całą ciążę, m.in. grupę krwi. Jeśli nic Ci na bieżąco nie dolega, to nie zakładaj od razu, że musi być źle ;)

Gość zawalilamsprawe
No ja byłam ale to było tak dawno ze tak na prawdę do tego czasu wszystko mogło się zmienić. :/ Nie wiem może nie potrzebnie panikuje przecież mnóstwo ludzi zalicza wpadkę i dzieci są zdrowe ale lepiej dmuchać na zimne. Zawsze myślałam, że chociaż zrobię przed ciążą te podstawowe badania itd a tu dupa... ;(

Gość gość
A ja o tym że trzeba brać kwas foliowy to sie dowiedziałam jak już w ciąży jestem. I co ? I dziecko żyje. Po prostu kup ten kwas foliowy dziś i łykaj

No nie wiem jak Ci to powiedzieć, ale teraz będziesz się już martwić do końca życia, najpierw o ciążę, potem o poród, dalej czy dziecko zdrowe, potem czy poradzi sobie w szkole, itd. itp. To są akurat cienie bycia matką. Ale na szczęście są też plusy :D

Gość gość
sorry miało być "jak się już dowiedziałam że jestem w ciąży"

Gość gość
Ja też nie robiłam żadnych badań a o ciążę się starałam, brałam tylko kwas foliowy ale czasem zapominało mi się. U gina byłam rok przed ciążą bo miałam infekcję, potem zrobiłam cytologię z zaproszenia i starałam się o ciążę 5 miesięcy.

Gość gość
Kwas foliowy ma istotny wplyw na rozwoj zarodka, jeszcze zanim kobieta zorientuje sie, ze jest w ciazy. Jego niedobor moze prowadzic do rozszczepu kregoslupa u dziecka. Na jego poziom w organizmie moze wplywac m.in. fakt, czy wczesniej kobieta przyjmowala tabletki antykoncepcyjne, poniewaz one go wplukuja. Trzeba kilku miesiecy, zeby wrocil do normy. Rowniez zla dieta moze powodowac niedobor kwasu.

Gość gość
Spokojnie :) Ja u gina bylam ostatni raz 3 lata przed ciaza. Nie bralam kwasu foliowego, nie robilam zadnyc badan, choc wiedzialam ze moge ciaze zajsc bo nie zabezpieczalimy sie wogole... Jesli nie masz zadnych powaznych problemow zdrowotnych, chorob, prowadziesz zdrowy tryb zycia i masz zdrowa diete to nie masz sie o co martwic :)

Gość gość
"Kwas foliowy ma istotny wplyw na rozwoj zarodka, jeszcze zanim kobieta zorientuje sie, ze jest w ciazy" * Z tymsie zgadzam ... tylko nie nalezy mylic kwasu foliowego z TABLETKAMI kwasu foliowego :P

Gość gość
hej, jestem w 13 tygodniu ciąży. Oczywiście też nic wcześniej nie robiłam tylko na wieść o ciąży. Badania robią Ci wszystkie w ciąży !! Nawet jak zrobisz sobie sama grupe krwi to i tak lekarz będzie kazał powtórzyć w podstawowych badaniach do 10 tyg. Jeśli będziesz chodzić na nfz masz wszystko za darmo. Będą Ci robić grupe krwi, hiv, różyczkę, cukier, toxoplazmoze i inne. Bierz kwas foliowy i nie pij nie pal jedz w miare zdrowo. Ale i też to na co masz ochotę! Ja właśńie jem drugą kostkę czekolady i jakoś to przeżyję ;)

Gość gość
bierz kwas foliowy i ciesz się z ciąży. Umów się na wizytę najlepiej ok. 6-7 tygodnia od daty ostatniej miesiączki. Ja poleciałam w 4-5 tygodniu (emocje :D ) i... wiadomo zarodka jeszcze nie ma, lekarzowi udało się dojrzeć malutki pęcherzyk ciążowy miał chyba 2 mm... Więc jak pójdziesz wcześnie to może nie być jeszcze nic widać a 6-7 tydzień już bije serduszko. Tylko pamiętaj o kwasie foliowym .

Gość gość
Spokojnie, nie nerwowo, wszystko bedzie dobrze. Ja tez nie bylam dlugi czas przed ciaza u ginekologa, nie bralam kwasu foliowego, dopiero jak juz w ciaze zaszlam i mam zdrowego syna. Bez przesady, chyba nie kazda przyszla mama pol roku przed robi badania i zmienia diete. A moze sie myle ale z moich znajomych wiekszosc nie biegala przed ciaza po lekarzach. Glowa do gory. Zapytaj sie swojej mamy czy sie specjalnie przed ciaza przygotowywala do niej

Gość gość
A murzynki i inne kobiety z Afryki i innych takich krajów gdzie nie ma aptek co 2 ulice, lekarzy i laboratoriów, zachodzą w ciążę, rodzą w buszu i żyją i mają sie dobrze :D

Gość gość
Jak dla mnie to prowo:p a swoja droga ja pierwszy raz poszlam do ginekologa wlasnie jak zaszlam w ciaze. Wczesniej potrzeby nie mialam, badania z krwi zrobilam sobie wszystkie prywatnie,a na wizyte poszlam przygotowana. Martwilam sie tylko cytologia,bo ja odkladalam i tak jakos zeszlo,ale zrobila mi na pierwszej wizycie i bylo wszystko ok.

Gość zawalilamsprawe
nie to nie jest prowo.. ;/ Może mam zdolność do zamartwiania się na zapas. Do tej pory problemów ze zdrowiem nie miałam wiec mam nadzieje, że będzie ok.

Gość gość
zrobisz po prostu teraz badania i bedzie dobrze.

Gość Przedterminowamama
Ja kwas foliowy zaczęłam brać też będąc w ciąży :) a w łóżeczku śpi sobie zdrowiutki noworodek :) spokojna głowa autorko

Gość gość
co drugie dziecko jest z wpadki, spokojnie :) i gratulacje