Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

rozszerzanie diety wcześniaka

Polecane posty

Gość gość

jak myślicie,mogłabym dać dziecku kleiku ryżowego?myślałam żeby dodać na początek jedną łyżeczkę do wieczornego mleka.Syn skończył cztery miesiące i jeszcze nie rozszerzałam mu diety,jest wcześniakiem z siódmego miesiąca ciąży.może wypowiedzą się mamy wcześniaków kiedy zaczynały podawać coś innego niż mleko?karmie mm.

Gość a mi szkoda
ja bym się jeszcze tak nie spieszyła :( najnowsze zalecenia są takie, żeby rozszerzać dietę dopiero po ukończeniu 6 miesiąca życia (wcześniej - układ pokarmowy tak naprawdę jest jeszcze niedojrzały) - a wcześniakom dolicza się jeszcze te "brakujące" miesiące... może dopytaj swojego pediatrę...?

Gość gość
moja pediatra kazala rozszerzać po 4mcu, ale my na mm. mała miała wyniki krwi na granicy anemii, chodziło o to by żelazo dostała z pokarmu. kleikow nie dawałam, tylko warzywa, jabłko a potem zupki. kaszki po 5 mcu, ale małe ilości bo ją zapierały. kleik praktycznie nie ma wartosci odzywczych oprocz węgli. moja pediatra twierdzi ze tym bardziej że wcześniak, to należy rozszezac, ale opinie są różne. miała jednak rację, wyniki jej się poprawiły i uniknelismy podawania zelaza

Gość gość
córka jest z 34tc, teraz ma 7,5 mca i maly z niej pulpecik :/ ponad 8 kg, ok 65 cm. urodzona 2200, 47 cm

Gość gość
zapraszam na facebooku na stronę rodzice wcześniaków :) można zadać pytanie i inne mamy odpowiedzą. Ja urodziłam synka w 35tc ale wszystko wprowadzałam wg wieku urodzeniowego nie korygowanego. Najpierw marchew, jabłko, dynia, ziemniak potem kaszki. Z tym że my od początku mm z nutritonem bo strasznie ulewał.

no właśnie,obawiam się tej anemii bo mały jest z 31 tygodnia,dostawał żelazo na początku ale póżniej neonatolog powiedział żeby odstawić.Za tydzień mamy szczepienie więc pewnie dostaniemy też skierowanie na morfologie.Dopytam też o dietę ale chciałam znać też opinie innych mam;)