Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wera86

Moje dziecko nie mówi

Polecane posty

Witam Zdecydowałam się założyć ten wątek, ponieważ mam problem z mową u mojego dziecka. Moja córka ma 2 latka i 8 miesięcy i nie mówi prawie nic, oprócz kilku słów, może zna 20 i tyle. Nie potrafi ułożyć żadnego zdania, nie chce powtarzać nawet najprostszych słów. Kiedy proszę ją żeby coś powiedziała zamyka buzię , denerwuje się i krzyczy "nie", jakby mówienie ją zawstydzało albo "bolało". Nie widzę u niej żadnych innych niepokojących zachowań, które by wskazywały że coś z nią "nie tak". Lubi towarzystwo ludzi, dzieci, i jest bardzo sprawna fizycznie. Martwi mnie tylko to, że ona nigdy nie zacznie mówić, bo żeby zacząć mówić trzeba chcieć, trzeba powtarzać, próbować, a tego u niej nie ma. We wrześniu idzie do przedszkola i boję się co to będzie, że się nie zaklimatyzuje, i że przez brak mowy nie będzie mogła dogadać się z rówieśnikami i paniami. 27 kwietnia jesteśmy zapisane na wizytę do neurologa dziecięcego i zobaczymy co powie. Ciągłe czekanie że się "rozkręci" mnie dobija, gdyż w ciągu 8 miesięcy jej postępy w mowie są tak minimalne, ze prawie żadne. Szlag mnie trafia jak jesteśmy na placu zabaw, a wszystkie dzieci mówią, nawet te co są młodsze o 9 miesięcy od mojej córki smutas.gif Słowa mojej córki : mama, tata, baba, nana, dede, dziadzia, dzidzia, pepa, aja, koń, jajo, pan, tik tak, nie, tak, nie ma, co to, tam, to, tą, tu, da, ja, tu-tu, am, cień ( póki co więcej nie pamiętam, czasem jeszcze coś jej sie wymknie, ale to sporadycznie i później już nie potrafi tego powtórzyć) Jeśli macie podobne problemy ze swoimi dziećmi to zachęcam do rozmowy i wymieniena się swoimi doświadczeniami

Gość wee
moj syn jest q rtm samym wieku i z tyxh slow co wymienilas niemowi :tak dziadzia i jeszcze paru ma jeszcze gorszy zasob slow tez idzie do prz w wrzesniu i tez juz sie zaczynam marrwic

wee a byłaś z nim u jakiegoś lekarza ? Ja sama nie wiem gdzie mam szukać pomocy, byłam z nią u pediatry i poleciła mi właśnie neurologa, bo od czegoś trzeba zacząć

Gość gość
idź do logopedy

Gość gość
nigdzie nie bylam bo mysle ze mu sie wlasnie ruszy jak pojdzie do przedszkola

Gość gość
Spokojnie Niektóre dzieci tak mają Zwłaszcza te inteligentne co szybciej myślą niż mówią Zwykle takie dziecko potrafi świetnie się porozumiewać przy pomocy gestów i całym ciałem pokaże o co mu chodzi W swoim czasie zacznie mówić A teraz możesz zrobić tylko jedno, musisz mówić do dziecka dużo i wyraźnie, a jednocześnie nie próbować zmuszać go do mówienia,, jak będziesz na siłę wymuszać to reakcja dziecka będzie uparta i niechętna. Moje dziecko zaczęło mówić dopiero w wieku 3,5 lat, zapewniam cię że jest wyjątkowo bystry i samodzielny, w przedszkolu radził sobie rewelacyjnie mimo niechęci do mówienia. Przez pewien czas nie potrafił wymówić literki K, ale poradził sobie w ten sposób że mówił T zamiast K, i od tego momentu zaczął mówić. Ale do dziś ma cechę taką że jak czegoś nie chce to za nic go nie zmusisz, jak nie chce to nie chce i basta.

staram się mówić do niej bardzo wyraźnie, po kilka razy powtarzam jedno słowo i staram się nie używać słowa "powiedz" bo wiem że ją to denerwuje

Gość wee
ja tez mam nadzieje ze bedzie dobrze tylko czasem to domyslanie sie o co chodzi jest meczace

Gość gość
Jak najszybciej do logopedy, jest znaczne opóźnienie, powinna juz mówić dwusylabowe wyrazy.

Gość wee
jak sie nie myle to wyrazy takie jak mama tata maja po dwie sylaby inteligentko