Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Straszą mnie na tym forum Bogiem !

Polecane posty

Gość gość

ale katolickim a ja muzulmanin

Gość gość
Przecież podobno Bóg jest jeden... Allah czy Bóg to tylko nazwy, tak? Ja tam agnostykiem jestem ale zawsze mnie te wymuszone różnice między religiami zastanawiały :-D Nie mówię o dalszych różnicach (typu Jezus czy ileś tam dziewic w raju) ale jednak w kwestii samego Boga to możnaby sie dogadać :-P

Allah to Bóg po arabsku. Dla porównania żydzi na Boga mówią Ellah. Katolicy wierzą w Trójcę. Więc ich Bóg nie jest tym samym, co Bóg żydów, muzułmanów, czy nawet chrześcijan - antytrynitarzy. To Jahwe jest Bogiem, a nie żadna triada!!!

Gość gość
Wiare sie przyjmuje sercem , nie rozumem , ciezko jest wytlumaczyc Trojce Swieta Muzulmaninowi .

Ja jestem chrześcijaninem, a i tak w Trójcę nie wierzę. Jest napisane w księdze Zacharariasza, że Jahwe będzie jedyny i jedyne będzie Jego imię. Sam Jezus mówił, że jest mniejszy od Boga, a w księdze Izajasza Bóg nazywa mesjasza swoim sługą. Wytłumaczenie, że trzeba uciekać od rozumu jest tylko mydleniem oczu, bo po coś ten rozum był dany...

Gość gość
Bog jak mowil o stworzeniu czlowieka to mowil ze stworzyl go na podobienstwo " nasze " , czyli nie byl sam jak stwrzal czlowieka , bo byl z Synem Bozym i Duchem Swietym.

W hebrajskim występuje coś takiego jak królewska liczba mnoga. W tamtym fragmencie była właśnie użyta królewska liczba mnoga, mająca za zadanie podkreślić potęgę i dostojeństwo. Z resztą ja czasem, kiedy coś planuję, mówię do siebie: "zróbmy tak..." Czy to znaczy, że jestem rozdwojony, czy roztrojony? Jedno jest pewne: Ja wierząc w jednoosobowego Boga nie popełniam żadnego grzechu, ani występku. Natomiast to czy wy robicie dobrze czcząc Trójcę, jast kwestią dyskusyjną...

Gość gość
A wierzysz ze Jezus jest Bogiem , bo ja wierze i to nie podlega dla mnie dyskusji .

Gość gość
To podyskutuj z jakims Muzulmaninem , napewno znajdziecie wspolny jezyk . Ja nie mam sily o tej porze dyskutowac o czyms co jest dla mnie bezapelacyjnie i bezdyskusyjnie oczywiste . I pamietaj wiare przyjmuj sercem a nie rozumem .

Gość gość
Dziękujemy C****anie, że dałeś się ukrzyżować. Gdybys się utopił, musielibyśmy na ścianach wieszać akwaria zamiast krzyży.