Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

karmienie 7 miesiecznego dziecka

Polecane posty

Gość gość

witam, czy 7 miesieczne dziecko moze byc karmione glownie mlekiem mm? moj maluch nie lgnie za bardzo do innego jedzenia, chociaz wymyslam mu juz rozne potrawy :/

Gość gość
a dawałaś mu gotowe słoiczki odpowiednie dla jego wieku. Moje dziecko uwielbia słoiczki: dania, deserki :)

Gość gość
dawalam i sloiczki i sama robie zupy. owoce, warzywa (rowniez te ze sloiczków), kaszki, kisiel, budyn i nic za bardzo nie podchodzi. czasami sa dni, ze zje np. caly sloiczek jakiegos dania, a czasami przez caly dzien z 4 lyzeczki tylko:/ boje sie, ze mleko to za malo.

moja córka też jest takim niejadkiem ;) lepiej je deserki- robione i w słoiczkach. A obiadków tyle co kot napłakał i to tylko ze słoiczka i to głownie jeden smak. Zawsze jej oczywiście coś tam dodatkowo wetknę do rączki- kawałek kurczaka, rybki itp. ale bez rewelacji. Lubi zjeść chrupkę kukurydzianą, paluszka, herbatnika, kawałek chleba. Czekam cierpliwie - może jak pojawi się jakiś ząbek do gryzienia to będzie lepiej. Mleka też pije ostarnio mało 3x 170ml na dobę- w tym jedna kaszka na noc

Gość gość
mam podobnie, tyle że dziecko 10-miesięczne praktycznie cały dzień tylko na piersi :O martwię się, bo morfologia słaba, a i waga nie powala - 7300g poza piersią zjada tylko kilka łyżeczek zupy (jeden rodzaj), jabłko tarte i chrupki kukurydziane, reszta ląduje na ubraniu, a czego nie uda jej się wypluć, to wybierze łapką i wetrze w otoczenie :( ręce opadają

Gość gość
Mój 9-miesięczniak też uznaje głównie mleko (obecnie pije je 3 razy dziennie po 210 ml). Warzywa, owoce i kaszki też zje, ale bez wielkiego entuzjazmu. Chrupek kukurydzianych nie lubi. Na szczęście nie mamy problemu z wagą - waży 8,5 kg.

Gość gość
Ja mam co prawda 6 miesiecznego bobasa ale głównie jest na piersi. raz dziennie dostaje tylko jakąś zupkę czy deserek a tak to pierś. Nie toleruje zadnego mleka modyfikowanego a po kaszkach bezmlecznych ma problemy z wypróżnieniem i mam trochę problemu bo mojego pokarmu zostalu juz niewiele i zauwazylam ze przez ostatnie kilka dni maluch wisi na cycku i wrzeszczy z głodu. Nie wiem co robić.

Gość gość
może próbuj pojedynczych warzyw i zobacz co dziecku najbardziej smakuje. Moja córka uwielbiała kalafior a marchewki, ziemniaka itp nie za bardzo. Tak samo uwielbiała dalikatne jerzynki z cielęcinka i warzywa z rybą. Córka brata miała tak jak Twoja az obejrząłam program w tv w którym omawiano taki problem. Dawano dziecku łyżeczkę, an tej łyżeczce troche jedzenia i dziecko kładło te łyżeczkę do buzi. Włożyło to jedzenie do buzi i tak dalej...dziekco było cłe brudne ale co z tego najwazniejsze że zjadło :)

Gość gość z 18_55
ja też tak robię - daję jedzenie dziecku do ręki i niech się dzieje wola nieba niestety, jedzenie (poza chrupkami) ląduje wszędzie, tylko nie w buzi :(, normalnie szczękościsk ma a jak ją po 5 h niejedzenia (próbowałam ją raz przegłodzić) przystawiłam do piersi, to myślałam, że wyrwie ją z korzeniami :O, zatankowała, aż jej się uszami ulewało ech, gdyby chociaż wagę i wyniki krwi miała w normie, to bym się nie martwiła

Gość gość z 18_55
w święta teściowa podobno "poczęstowała" małą czekoladą - i to wypluła

gość z 18_55 - no niestety- po pewnym czasie samo mleko matki to za mało. Musisz kombinować, chociaż wiem że ciężko. Bogatym źródłem żelaza jest żółtko jajka, Ja co drugi dzień dodaję ugotowane do obiadku i staram się aby mała je zjadła. Ma 8 miesięcy.

Gość gość z 18_55
żółtko udaje mi się przemycić w tych kilku łyżeczkach zupy, ale muszę porządnie rozetrzeć

Gość gość
mimo wszystko dzieci karmione piersią mogą dłużej być na samej piersi niż te karmione sztucznie. U nas zainteresowanie pierwszymi posiłkami było ok. 6 miesiąca, mając8 miesięcy jadł dużo rzeczy samodzielnie rączką, miał chwile kiedy nie chciał nic z łyżeczki, wiec gotowałam kasze na gęsto kroiłam w kostkę i też dawałam ręką.