Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Przyszłamama29

Druga ciąża i ciągły strach

Polecane posty

Gość Przyszłamama29

Jestem w ciąży po raz drugi, mam w domu cudną córkę. Poprzednia ciąża to był naprawdę błogi stan, nic mi nie było, cieszyłam się ciążą każdego dnia. w tej ciąży jakieś tam problemy, a to plamienia, krwawienia.. pojawił się strach i tak jest do tej pory, mimo, że lekarz zapewnia, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, to ja mimo wszystko żyję w strachu.. boję się, czy dziecko będzie zdrowe, czy wszystko będzie dobrze, czy wytrwam do terminu.. budzę się rano i mam niepokój w sobie, ciągle coś we mnie siedzi.. nie chce tego, a mimo wszystko tak jest.. zmęczona jestem bardzo..

Gość gość
moze masz poprostu inne symptomy ciazy.polecam modlitwe do Sw. Dominika patrona kobiet oczekujacych dziecka.noszacych w lonie

Gość Przyszłamama29
modle sie codziennie.. chcialabym zeby ten czas lecial szybciej.. juz bym chciala miec synka przy sobie, i swiadomosc, ze jest zdrowy..

Gość gość
nie martw sie zatem.bedzie dobrze.moze poziom hormonow inny dlatego te rozne nastroje....Bog pomaga tym co sie do niego uciekaja naprawde.spokojnych snow.pomodle sie dzis za Was. dobranoc;)

Gość tojamama30
autorko mam ten sam przypadek co ty.moze sie pospieramy razem.ja jestem w 18 tyg.odliczam czas do bezpiecznego 36.tyg tyle ze ja mialam problemy w pierwszej ciazy.jak tu zagladniesz jeszcze to odezwij sie,moze w dwojke razem to przejdziemy.nie ma u mnie dnia abym sobie nie poplakala,mam juz dosc....

Gość krakooowianka
Mam dokładnie tak samo- pierwsza ciąża żadnych problemów, idealne wyniki bań, czułam się świetnie i pracowałam prawie do końca- teraz jestem w 15tygodniu i jest już lepiej ale na początku plamienia bóle brzucha i jeszcze wyszła niedoczynność tarczycy - na szczęście po lekach wszystko się normuje ale lęk czy z tym dzieckiem wszystko będzie dobrze jest.... Pozdrawiam ps. w którym tygodniu Ty jesteś?

Gość tojamama30
fajnie moze bedzie nas wiecej.ja mam mysli nawet takie po co mi to bylo,skoro mam wspanialego syna.ktory teraz w pewnym stopniu cierpi bo mama stracila chec do zycia i robi tylko to co musi.jeszcze te mysli czy pokocham to dziecko...

Gość krakooowianka
Wiesz,że ja też też tak czasem myślę,że jakby miało być chore to sobie zupełnie tego nie wyobrażam - córeczka jest super żywa łobuziak uśmiechnięty z buzią aniołka...dostała się jakimś cudem do przedszkola i mogłabym wrócić spokojnie na cały etat do pracy ale bardzo chcieliśmy mieć dwójkę - jakbym wiedziała jak będą wyglądać moje miesiące od stycznia nie zdecydowałabym się.

Gość tojamama30
widze ze mamy dzieci w podobnym wieku.dokladnie tak jest jak piszesz. straszne to jest ale chwilami zaluje.powiem ci ze pieworodnego urodzilam nat.i wspominam super porod.teraz boje sie powiklan podczas porodu i rozwazam cc na zyczenie.

Gość tojamama30
wiesz nawet czasmi mysle czy ja czasem depresji nie mam,takie dziwne doly mam.wszyscy sie ciesza a ja nie.cieszyc sie bede jak wszystko skonczy sie dobrze.narazie czuje sie uwieziona w wlasnym ciele.ach i znow rycze

Gość krakooowianka
Mnie się wydaje,że jak się urodzi i okaże się że wszystko jest dobrze to kamień spadnie mi z serca i tak samo pokocham jak córeczkę (bo jak się nie przywiązać do słodkiego maleństwa...)ale ciągle męczą mnie złe przeczucia...a do końca pazdziernika kiedy mam termin jeszcze barrrrrdzzzzzo daleko. I nie wiem co by było jakby jednak było coś nie dobrze...

Gość tojamama30
tez mam termin na pazdziernik.a powiedz mi potrafisz funkcjonowac normalnie w cciagu dnia?ja to sie ciesze jak ide spac wtedy moj mozg nie mysli.rozumiem ze jestes z krakowa?ja jestem z zabrza woj.slask

Gość aaaaaaabbbbbbbbbccccccc
Moja córka idzie w tym roku do 1 klasy, a ja? Aktualnie leżę na kanapie z luteiną pod językiem i zastanawiam się czy jestem jeszcze w ciąży czy juz nie... Zaczęło się od plamienia, potem krwawienie przez kilka dni, dzisiaj jest juz ok, wkładka czysta, a ja czuję się pusta :( Kolejna wizyta w połowie miesiąca. Poprzednia ciąża bezproblemowa, pierwszy strzał celny, jedyny mankament to było ciągle mulenie i odruch wymiotny, a teraz zero jakichkolwiek objawów, zero mulenia, obolałych cyckow, nadwęchu. Chciałabym mieć dwoje dzieci ale nie wiem czy będzie mi to dane. Smutno mi....

Gość krakooowianka
Tak mieszkamy w Krakowie-szkoda,że nie jesteśmy z jednego miasta bo pewnie fajnie byłoby skoczyć na kawę.... W ciągu dnia wpadam w rytuał obowiązków spacer zakupy itp. najgorzej póznym wieczorem jak nie mogę zasnąć albo jak się obudze w nocy - czarne myśli mnie ogarniają...

Gość gość
Trzeba być dobrej myśli....

Gość tojamama30
a no szkoda.....u mnie znow sa gorsze poranki,jestem w domu sama z mlodym.popoludniu przychodzi tata i jakos leci.rano sie budze jakas taka wystraszona mysle sobie to zly sen,a po chwili dochodzi do mnie ze to prawda jestem w ciazy.chociaz powiem ci ze dzis snilo mi sie ze czuje wyrazne ruchy dziecka icieszylam sie w tym snie jak glupia.ale to byl tylko sen.

Gość tojamama30
aaaaabbbbcccc a ktory masz tydzien?mo

Gość tojamama30
a jeszcze mam cos takiego ze jak patrze na synka to martwi mnie to ze juz nigdy nie bedzie tak jak jest teraz,tych wspolnych z******tych chwil ze tak powiem. raz zdazylo mi rozplakac przy nim nawet nie dawalam sobie sprawy ze mam tak madrego dwu i pol latka.poszedl po chustki siadl mi na kolanach powycieral oczy i mocno przytulil.

Gość krakooowianka
Z tym też mam trochę obaw jak zniesie,że już nie jest najważniejsza w domku. Mała jest łobuziakiem ale potrafi być kochana - też mi czasem mówi : "Usiądz sobie- mamusia zmęczona?" itp. Mam nadzieję,że drugie będzie równie udane... Trzymaj się my idziemy do OBI dokupić kwiaty na balkon. Mam nadzieję,że jeszcze pogadamy... :)

Gość gość
Czy wytrzymasz do terminu..jejuu, ja urodziłam miesiąc wcześniej zdrowiutką córeczkę z wagą noworodka urodzonego w terminie, jedyne co miała żółtaczkę, ale to nic strasznego.. i wszystko jest ok :) nie martw się będzie dobrze

Gość tojamama30
jasne ze pogadamy bede kolo 4,lub wieczorem po 8

Gość aaaaaaabbbbbbbbbccccccc
6 tydzień

Gość tojamama30
aaaaabbbbcccc nie bende owijac w bawelne,jestes na samym poczatku wiec roznie moze byc.pisze tak bo sama poronilam w 6/7tyg.pociesze cie ze do tego feralnego dnia mialam wszystkie objawy.tak czasami jest. u mnie dzien jak co dzien minol,nadchodzi noc wiec chwila relaksu dla mozgu. a ty jak krakowianko kwiatki zakupione?posadzone?dziewczyny jak myslicie moge kupic sobie melise i pic?

Gość tojamama30
dzien dobry i znow nowy dzien.oby szybko zlecial,obudzilam sie z szybkim biciem serca i myslami jak to bedzie....ech meczy mnie juz to....

Gość dotti
Witajcie! Ja mam takie same obawy, balam sie zachodzic w druga ciaze bo w pierwszej mialam problemy - krwiak, pozniej krotka szyjka i skurcze. Mialam pessar zalozony po 30tc. W tej ciazy niby jest ok, na usg szyjka dluga, zamknieta, ale moj gin podczas badania na fotelu juz 2 raz stwierdzil, ze szyjka jest lekko uchylona i zalozy mi pessar po 24tc. I nie potrafi mi wyjasnic co znaczy, ze szyjka uchylona. Na usg u innych lekarzy jest zamknieta. To dobry specjalista, jezt prof.i ordynatorem kliniki, ale sam mowi, ze jezt pzewrazliwiony jesli chodzi o szyjke w ciazy. A ja sie stresuje czy wszystko jest ok. On nie robi usg i tez po wizycie wychodze z niepewnoscia. Mysle o zmianie lekarza, ale troche tak glupio bo chodzilam do niego w 1 ciazy i teraz jestem juz w 22 tc. Nie wiem co robic. Nie ma dnia zebym sie nie martwila o to malutkie dziecko.

Gość tojamama30
doti ja tez mialam problem z szyjka w pierwszej ciazy.lezalam od 33tyg w szpitalu.termin mialam na koniec stycznia a juz na wszystkich swietych brzuch mi twardnial jak skala.bralam fenoterol w tab.a w szpitalu kroplowki.doti ale co chyba kojarze szyjka po pierwszym porodzie ma prawo byc uchylona czy.jakos tak.

Gość dotti
Tak, moj gin powiedzial, ze szyjka u kobiet, ktore juz rodzily ma prawo byc uchylona, ale mimo wszystko zalozy mi pessar. Moze to i dobrze, bede spokojniejsza. Choc w 15 tc bylam na usg u innego lekarza i on stwierdzil, ze pessar to bardzo dobry wymysl, ale ze dziala glownie na umysl;-) Nie wiem ile w tym prawdy, ale cos w tym jest. Moj lekarz jak sam mowi jest na tym punkcie przewrazliwiony. Najgorsze jest to, ze rzuci jakies haslo, nie wyjasni zbyt dobrze i mnie nakreca, ale trzymam sie go bo chce rodzic w klinice. Musi byc dobrze, tak musimy myslec. Moja coreczka (w czerwcu skonczy 2,5 roczku) jest dzis w zlobku bo musze isc do banku, ale od rana leje i tak bardzo nie chce mi sie wychodzic. Na 15h ide do fryzjera, zeby zrobic dla siebie cos milego;-) Pozdrawiam

Gość dotti
Tojamama30 - pytalam mojego gina o melise i pozwolil mi pic, ale tak bez przekonania. Mowil, ze melisa nie szkodzi malym dzieciom wiec i w ciazy mozna ja pic, ale na stres bardziej polecal mi jesc duzo sledzi. Oprocz tego oczywiscie duzo ryb (zwlaszcza sardynki i lososia) i pic zsiadle mleko.

Gość mamulllina
Dziewczyny, co wy piszecie :( Ja mam synka i ciągle się o niego martwię, starłam się o niego 4 lata i chyba dlatego mi odbija :( Myślałam żeby zajść w 2 ciążę, żeby wreszcie wyluzować, myślałam, że będzie lepiej a wy mówicie, że gorzej?????

Gość krakooowianka
Bywa różnie - Ty piszesz że 4lata się starałaś o synka ja jak zdecydowaliśmy że może powiększymy rodzinę zaszłam w ciąże w 2cyklu i była to ciążą idealna bez żadnych komplikacji objawów czułam się świetnie- pracowałam prawie do końca, spotykałam się z przyjaciółmi, robiłam prawo jazdy itd. A teraz jest ciężko - cóż każda ciąża jest inna więc może u Ciebie następna będzie ta idealna-czego Ci życzę :) Pozdrawiam dziewczyny - tak kwiatki posadzone- z pomocą córki trwało to dłużej bo z jednej strony ja sadzę a potem zauważyłam że ona 2 wyrwała :P Dziś szaro buro i mała od rana jest marudna - jak trochę przeschnie po deszczu biorę ją na spacer bo energia ją roznosi.... Co do melisy to można pić w ciąży - tylko trzeba zwracać uwagę by nie było niekorzystnych dodatków np. lawendy bo jej nie wolno w ciąży.