Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zalecenia z lat 80 masakra...

Polecane posty

Gość gość
racja -jak przegladlam poradniki o zywieniu dzieci z lat 80 tych -to tam wszedzie zalecali cukier do sokow kompotow nektarow przecierow zup mlecznych a nawet do marchwki z jablkiem czy szpinaku z groszkiem masakra

Gość gość
tylko zauważ ,jaką próchnicę mają teraz dzieci...aż dziw bierze :O

Gość gość
To nam tłumaczy, dlaczego babcie tak ładują w nasze dzieci czekoladki:) Moja mama jeszcze dorabia do tego ideologię, że zdrowa, że magnez i żelazo:)

Gość gość
to odwieczna polska tradycja ze juz niemowleta poi sie slodkimi napojami i slodzi co sie da a efekty sa tragiczne

Gość gość
jasno widac ze nie ma zadnej wrodzonej madrosci kobiecej skoro matki i babcie debilki truja dzieci i wnuki słodzonym , slodkim jedzeniem i piciem a sola na potęge

Gość gość
no i co? zalecenia się zmieniły, ale mamuśki dalej faszerują dzieci cukrem, bo "woda to dla zwierząt" jak się tu dowiedziałam...

ale to w latach 80-tych nie było prawie otyłych dzieci, za to dzisiaj szacuje się ich odsetek na 15-20% w pewnych grupach wiekowych

Gość gość
durnota matek i babc nie zna granic a one zwykle same sa spasionymi schorowanymi maciorami ze sztucznymi szczekami

Gość gość
bo po pierwsze dzieci miały nieporównywalnie dużo ruchu, a po drugie cukier jadły, owszem, ale nie świństwo pod nazwą syrop glukozowo-fruktozowy, którym potrafią być nafaszerowane wędliny; a toto rozwala gospodarkę insulinową, na tym utyła ameryka...

Gość gość
hgg- masz absolutną rację, nasze pokolenie spędzało czas na świeżym powietrzu, ciągle w ruchu, a teraz to masakra jakaś- na placu zabaw niejednokrotnie obserwuję rodziców co to krok w krok za dzieckiem i ciągle "tu nie wychodź, bo zlecisz, tam nie idź, nie biegaj....."- masakra jakaś!

Gość gość
Ladnie mówisz o swojej mamie i babci...

Nie jestem zwolennikiem faszerowania dzieci cukrem, ale jeszcze głupszą postawą nazywam jego całkowitą eliminację. I no właśnie... ruch to podstawa, dzisiaj dzieci to zwykłe leniuchy, a i mamuśkom wygodniej puścić bajkę czy grę na komputerze niż zabrać dzieciaka na spacer czy z kolegami wysłać żeby w piłkę pograł. I bardzo, ale to bardzo denerwuje mnie postawa "kiedyś to byli głupi, a ja taka mądra"

Gość gość
...i telewizor wlaczony na okrągło"bo dziecko tak sie ladnie wtedy bawi" - czyli wpatruje się w ekran i nie rusza na krok...

Gość gość
hgg święta prawda...same doktorantki od żywienia :O

Gość gość
za "dziesiąt" lat pewnie śmiesznym będzie nasz sposób żywienia dzieci

Gość gość
"Nie jestem zwolennikiem faszerowania dzieci cukrem, ale jeszcze głupszą postawą nazywam jego całkowitą eliminację" A co w tym złego? cukier nie jest dziecku do niczego potrzebny W latach 70- 80 tych faszerowali dzieci gównianym mlekiem , cukier i teraz mamy duzoooo 30 latków chorych na cukrzyce młodzieńcza.( w tym moj mąż )

Gość gość
O co wam chodzi z tym ruchem ? Dawniej tez dzieciaki siedzialy przed kompe i gównianymi grami . Uważam ze to teraz jest wiekszy nacisk na spacery i ******* dworze niz kiedyś .

cukrzycy młodzieńczej (a właściwie typu 1, bo to właściwa nazwa) teraz diagnozuje się o wiele więcej niż w latach 80-tych. I główną jej przyczyną są przyczyny immunologiczne, a nie środowiskowe.

Gość gość
"Dawniej tez dzieciaki siedzialy przed kompe i gównianymi grami" Widać dla ciebie "dawniej" to góra połowa lat 90 XX wieku...:/

Gość gość
a gdzie ty w latach 80-tych kompa widziałaś?

Gość gość
a ja myślę,że teraz o wiele więcej się go spożywa...ta ilość słodyczy,a oprócz cukru-sama chemia....a w latach 80-tych to się ocet piło,bo nic nie było(szczerze mówiąc,jak to słyszę,to krew mnie zalewa!)jak myśmy na tym occie przeżyli? :O

Gość gość
cukier JEST potrzebny do prawidłowego rozwoju mózgu kretynki! :o

Gość gość
"O co wam chodzi z tym ruchem ? Dawniej tez dzieciaki siedzialy przed kompe i gównianymi grami . Uważam ze to teraz jest większy nacisk na spacery i ******* dworze niz kiedyś" . Ale dawniej to kiedy???? Bo w latach 80- tych nie mieliśmy komputerów, a teraz owszem spacerki, parki...itd ale na zasadzie- niech się dziecko przewietrzy ale siedzi na tyłku w wózku albo "tu nie wolno, tam nie wolno i przy mamusinej spódnicy"...

Gość gość
oooo następna doktorantka! :D ,owszem cukier,ale nie taki,jak myślisz...cukry jako związki chemiczne,zachodzące w procesie odżywiania,a idźcie może do szkoły na biologię?

Gość gość
w latach 80tych studiowalam w USA i dorabiałam sobie przy dziecku 2letnim zero cukru,lody jedynie- mrożona woda z jakiś aromatem i kolorem kontrola u stomatologa ; i póżniej tak robiłam z moim dzieckiem,dziś ma piękne,zdrowe zęby

Gość gość
no,szczególnie ten kolor i aromat-samo zdrowie! :D

Gość gość
może teraz nie ma słodkiej herbatki ale ciągle, na potęge, piecze się ciasta i przyrządza słodkie desery, a idąc wizytą u rodziny z dzieckiem zanosi się czekolade :-(