Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze przyszla mamusia

LUTÓWKI 2015

Polecane posty

dziewczyny, czeresnie nie sa zabronione. pierwszy raz slysze, ze maja cos trujacego. zepsute i owszem. ale swieze to przeciez witaminy. nie wpadajmy w paranoje. wiecej trucizny zawieraja parowki watpliwej jakosci i cala zywnosc chemicznie przetworzona.

Gość assus
Ja też dzisiaj zbierałam czereśnie :) Mam trzy drzewka więc szkoda marnować,a straszną miałam ochotę na kompot :D Ja (jak i w pierwszej ciąży) jem na co mam ochotę :)

Dzień Dobry dziewczyny :** I po weekendzie :( , znów do pracy ..ehh ale jeszcze tylko 5 dni i mam urlop. Dobrze było sie zrelaksować , choć takie upały są momentami męczące. Jak się czujecie Kochane ? Mi przyszedł w końcu ten rogal . Śpi się z nim bardzo dobrze, choć na początku musiałam sie przyzwyczaić, ale jest po prostu super i rozmiar przede wszystkim :). Życzę wam miłego dnia :**

Witajcie kochane :* Dużżooo czytania po weekendzie :) Wer, oby do piątku :D i sie byczymy :) Enka7 mam nadzieje,że czujesz sie lepiej i dolegliwosci Ci przeszły. Jeśli nie spróbuj gorzką czekolade lub wypij kakao. Ja mam znów w drugą strone:/ i właśnie od dziś startuje z Activią...zobaczymy, może coś "ruszy". Wczoraj chyba przegiełam ze sprzątaniem po remoncie i całą noc brzuch mnie bolał.... Jutro prenatalne:) Znów bede fasolke podglądac :) Miłego dnia :*:*:*

Gość gość
cześć dziewczyny! ja mam termin na 14 lutego. Mam do Was pytanie, robicie oprócz badania USG w 12tc (przezierność karkowa itd) także badania z krwi (test Pappa). U mnie obydwoje ginekolodzy mi doradzają, ciekawa jestem czy jest taki ogólny trend, czy tylko u mnie bo choruję na tarczycę. Pozdrawiam i życzę miłego dnia!

Monison to wypoczywaj trochę. Ja za to pojechałam wczoraj nad wodę, siedziałam cały czas w cieniu z czapeczką i chustą na brzuszku. Zamoczyłam sobie trochę nogi i się dość zrelaksowałam :) w domu było bardziej duszno jak pod tym drzewkiem:) Monison nie mogę się doczekać Twojego jutrzejszego badania, a zwłaszcza relacji z niego! Będę mocno trzymać kciuki!

W pracy wypoczywam hehe. Kończe dziś wcześniej to odpoczne w domu :) Troche sie stresuje tymi badaniami....w dodatku opinie o Pani doktor do której jestem zapisana są nienajlepsze wiec....mam mieszane uczucia. Ale cóz, co ma byc to bedzie....:) Czy badania prenatalne to trend...?Hmm....ponoc każdy lekarz "poleca" pacjentce je zrobic, bez wzgledu na wiek i tak dalej....ale ile w tym prawdy, nie wiem. Jak wróce to zdam relacje z wizyty :)

Gość Wikoria_220
Witajcie Lutownice ! :) W zeszlym tygodniu dowiedzialam sie,ze jestem w 9tygodniu ciazy :) Termin na 18 luty z @ Na 21 luty z USG :) Do 12tygodnia mam brac kwas foliowy,a potem witaminy dla kobiet w ciazy. Nie wiem jakie bede najlepsze nastepna wizyte mam w 14tygodni ciazy wiec bede juz 2 tygodnie brac te witaminy,ale nie wiem jakie sa najlepsze . Rozpoczynam impreze z sokiem pomaranczowym,a na zagryzke arbuzik :)

Hej dziewczyny :) Co do nie jedzenia wiśni i czereśni w ciąży to pierwsze słyszę. W pierwszej ciąży jadłam i młody cały i zdrowy. Mój gin o tych owocach nigdy nie wspominał że nie można. Małami- mam nadzieję że impreza-niespodzianka się udała :) My kilka lat wcześniej też robiliśmy taką niespodziankę dziadkom, nie zapomnę nigdy ich radości z tej niespodzianki :) Wer26, fajnie, że rogal dotarł i do Ciebie :) Upały męczące, u nas wczoraj w cieniu było 39 stopni... wyszliśmy z domu dopiero wieczorem bo nie było czym oddychać. Monison, nie przemęczaj się Kochana, te bóle brzucha są okropne. Ja w sobotę przegięłam z dźwiganiem i potem cała w stresie. Na badaniach na pewno wszystko będzie dobrze :) Opinie o lekarzu opiniami, ja zawsze twierdzę że nie każdemu pacjentowi lekarz przypasuje a potem w necie dużo negatywnych opinii. Wiktoria, witaj :) My w sobotę wybraliśmy się na basen, pojechaliśmy z męża siostrą i jej rodzinką i byliśmy ponad dwie godziny. Basen prawie pusty, w sumie oprócz osób w saunie to byliśmy sami :) Teraz mam trochę obawy po tym basenie, moja mama mnie nastraszyła jakimiś infekcjami ale jutro mam wizytę u gina to się wypytam o wszystko. Już się nie mogę doczekać :) Odebrałam wyniki hormonów tarczycy, są trochę lepsze ale jeszcze nie w normie więc pewnie czeka mnie kolejne zwiększenie dawki leku... U nas takie upały że nie wiadomo czy siedzieć w domu czy wyjść, bo wszędzie gorąco. W pokoju mamy 28 stopni :/ na dworze o wiele więcej ale nie ogarniam już tych gorączek. Z niecierpliwością czekam na ochłodzenie, bo nie znoszę takich temperatur. Miłego dnia Kochane :)

Gość Wikoria_220
Hej Ninina :) A skad jestes? U Nas tez straszne goraco,nie chce sie z domu wychodzic.. Ja mieszkam na mazurach 90km do Olsztyna 90km do Torunia mozna powiedziec,ze na granicy warminsko-mazurskie-kujawsko-pomorskie ;) Czekam kobietki na opinie zalecanych witamin w tabletkach.

Gość anii84
Cześć dziewczyny u mnie wczoraj wieczorem po niby burzy gdzie bardziej brzmiało niż padało trochę sie ochłodziło ale dziś znów gorąco. Ja kupilam witaminy femibion Natal 2 i od jutra zaczynam brać bo akurat kwas foliowy mi sie skończy dzis. W tych witaminach ważne chyba zeby było dha. Tylko dziewczyny które maja problemy z tarczyca muszą uważać wybierając witaminy, bo w niektórych jest jod a wiem że to nie zawsze mogą brać

Wiktoria, ja z Wielkopolski :) Co do witamin to ja nie wiem które najlepsze. W pierwszej ciąży "testowałam" różne bo po każdych było "coś", a to zaparcia, a to zgaga, po prenatalu classic miałam odruch wymiotny... w sumie najdłużej brałam witaminer z dha. Ja na razie jeszcze biorę kwas foliowy, o witaminy zapytam na wizycie kiedy brać.

Ninina dziś już lepiej z tym brzuchem, choc starchu było co nie miara. Co do badań, cóż pojade, zobaczymy :) Może nie taki diabeł straszny :) Wiktoria_220 witaj :) Sama nie biore jeszcze witamin, nadal ciągne kaws foliowy, jod i luteine, wiec nie doradze z własnej autopsji. Ale moja kuznka brała Doppelherz -Mama czy jakoś tak. O tych owocach też pierwsze słysze,że nie wolno. Teraz szczególnie polecany jest arbuz, ma mnóstwo naturalnego kwau foliowego i jest pycha:) No i rewelacyjnie gasi pargnienie w taki upał jak dziś np.

hej co do witamin, ja bralam w pierwszej ciazy prenatal. teraz niemiecka doktorka polecila mi Femibion. Poza tym mowila, ze witaminy mam czerpac z jedzenia, wiec ten Femibion jesli chce. Musze porownac sklady witamin i wtedy zdecyduje. poki co biore kwas foliowy + 150mg jodu. Monison, z tymi opiniami roznie bywa. Moj lekarz w poprzedniej ciazy mial opinie dobre, ale zdarzaly sie negatywy. Kiedy jednak negatywy przeczytalam dotyczyly one dlugich kolejek, czy zapisow przez telefon, braku recepcji. a jesli o kompetencje chodzi, mial fantastyczne opinie. a to najwazniejsze. Ninina, ja tez bylam na basenie. W poprzedniej ciazy ciagle mialam infekcje pecherza, wiec basenu unikalam. Z sauna jednak uwazaj.

Co do witamin to teraz się troszkę wystraszyłam... Bo ja już biorę od jakiegoś czasu takie, które mają w sobie kwas foliowy. A sam kwas foliowy brałam jeszcze przed zajściem w ciąże i na samym początku... Mam nadzieje, że to nie wpłynie negatywnie na moją dzidzię... Kurcze, pierwsza ciąża i nie zawsze wiadomo co i jak :/ Wiktoria witaj :) i gratuluję :* To późno w sumie dowiedziałaś się o ciąży :) Nina sam basen to myślę, że nie tak jak sauna. Mi lekarz ogólnie odradził gorących kąpieli i wizyt w saunie i jacuzzi. Chociaż to tylko działania profilaktycznie i nie zawsze muszą znaczyć, że Ci zaszkodzą. Z tarczycą faktycznie nie ma żartów. Monison ja też bym się nie przejmowała opiniami. Nie każdemu odpowiada wszystko, tak jest też z lekarzami.

Kochane, w saunie nie byłam :D w życiu tam nie wejdę, po jednej próbie i ataku astmy odpuściłam :/ :) ale dzięki za troskę :* O moim lekarzu też są negatywne opinie w necie ale głównie od kobiet które leczyły się na niepłodność a on specjalistą w tej dziedzinie nie jest... chyba z każdym lekarzem tak jest, że jednej osobie pomoże a drugiej nie. Anni, właśnie o ten jod muszę pytać endokrynologa w środę, bo co lekarz to opinia. Moja koleżanka jest u finiszu ciąży i też boryka się z niedoczynnością i jej lekarz od razu kazał brać jod dodatkowo, nawet jak łyka zestaw witamin który go zawiera. Muszę sobie przykleić kartkę do wyników, żebym nie zapomniała... skleroza mnie dopada :D

Gość Ann_N
Dziewczyny a miałyście niedoczynność już przed ciążą, czy dopiero teraz zdiagnozowaną. Ja w ciąży dopiero w sumie się dowiedziałam, że moja tarczyca do końca dobrze nie pracuje i nie radzi sobie w ciąży. TSH na początku miałam (6tc) 3,7 a powinno być poniżej 2,5. Teraz biorę leki i spadło do 1,7, jod każdy lekarz inaczej mi przepisuje ginekolog 1,5 tabletki, endokrynolog pierwsze 1 tabl a drugi 2 tabl. Na razie biorę 1,5 tabl. witaminy włączę pod koniec pierwszego trymestru. Ponawiam pytanie o badania typu test pappa, czy robicie? bo ja się zastanawiam. Mega martwi mnie ta tarczyca, bo w pierwszej ciąży wszystko było ok, mam zdrową córeczkę a teraz to TSH i mam też przeciwciała tarczycowe, czyli dzidizuś moze, ale nie musi mieć też problemy z tarczycą.

Gość anii84
Ann_N ja nie mam kłopotów z tarczycą ale ginekolog jak mi witaminy polecała to zapytała czy nigdy problemów nie miałam z tarczycą a jak powiedziałam że nie to stwierdziła że ten femibion mogę brać. jak byłam w ciąży pierwszy raz to na pierwszą wizytę akurat trafiłam do gin-endo i tamta lekarka od razu kazała mi zacząć łykać jod bo stwierdziła że w ciąży jest wskazany a skoro nie miałam problemów z tarczycą to powinnam brać. Ostatecznie nie brałam bo ciąża się skończyła ale pewnie co lekarz to opinia. Ja robiłam tylko samo usg prenatalne, te między 11 a 14 tygodniem, innych badań robić nie będę, my kilka stron wcześniej na ten temat sporo rozmawiałyśmy więc jak chcesz to się cofnij, wer26 oprócz usg chce robić pozostałe badania a kto jeszcze to nie wiem

Mnie lekarz skierował konkretnie do konkretnego lekarza na te badania a co dokładnie będzie mi robił powiem Ci dopiero po badaniu. Na to badanie idę ja, Monison i Natomini. Jest to indywidualna decyzja, więc sama musisz zdecydować czy się wybierzesz czy nie Ann.

Ann, ja mam niedoczynność od 7 roku życia. W poprzedniej ciąży uregulowaną tarczycę miałam dopiero koło 20tc bo endokrynolodzy do których trafiałam prędzej nie widzieli potrzeby brania leków, choć wyniki nie był nigdy dobre. W sumie bez leków byłam jakieś 3 lata i pewnie gdybym je wtedy brała moja tarczyca by się nie zmniejszała. Została mi jej tylko część a i tak co wizytę się zmniejsza. A te przeciwciała tarczycowe to miałaś robione w ciąży? jak to badanie się nazywa? bo ja nic takiego nie robiłam ani teraz ani poprzednio i może warto by zrobić... Ja mam koleżankę której córka urodziła się bez tarczycy i do 3rż małej było ok a teraz już ma problemy rozwojowe...

ninina - te przeciwciała to anty-TG i anty -TPO. Mnie wyszło TG w normie a TPO 43 (norma <34) i endo powiedziała, że te przeciwciała przenikają przez łożysko i mogą ale nie muszą powodować niedoczynność u dziecka po porodzie, dlatego będzie miało badanie w 1dniu życia (chyba wszystkie dzieci mają) i zalecenie od endo, żeby skontrolować 6 tygodni po porodzie raz jeszcze.

Gość Wikoria_220
wer26 od zawsze mialam nieregularne @,staralismy sie 7cykli. Prze te moje @ dowiedzialam sie tak pozno o fasoli,ale wszystko jest na szczescie ok :) Dzis zaczelam 10tydzien :) Dziekuje kochane,za wypowiedzi o witaminach :) Zapytam jeszcze w aptece o opinie :) Bede miala jakies watpliwosci to najwyzej zadzwonie do gin. Ja dostalam skierowanie na morfologie,glukoze,grupe krwi ;) mocz. A bez skierowania robie toksoplazmoze i BMI :) Na kolejnej wizycie bede miala robiona cytologie. Dzis zaczely sie nudnosci,ale jak narazie normalnie jem i nie wymiotuje :) Czytalam artykuły gdzie pisze o tym,zeby nie jesc "za dwoch" tylko czesto a nie do syta nawet 5-6razy dziennie. Moja gin poradzila mi aby czuc sie lepiej (zapobiegac wymiotom) wystarczy pic wode badz herbate z cytrynka zaraz po wstaniu z lozka :) No i jak narazie sie sprawdza,ale kto ma wymiotowac to mysle,ze i tak wymiotuje ;p Kobietki a jak nazywa sie te badanie,ktore wykazuje/diagnozuje tarczyce?

Gość Natomini
Widzę, że tematy różnorodne i witam nowe koleżanki na forum:) Ja przed ciążą robiłam tarczycę i wszystko ok, mam nadzieję, że nic się nie zmieniło... Cieszę się dziewczęta, że odpoczywacie, w końcu maluszek potrzebuje mnóstwo energii... Ja śpię strasznie długo, wciąż mam nudności (wymioty puszczają koło 16 i potem tylko mdłości)... Uważam, że trzeba w ciąży odpoczywać, jeśli mamy taką możliwość, w końcu napracujemy się jeszcze jak dziecko przyjdzie na świat... Z zaparciami nie mam na razie szczególnych problemów, tylko te okropne nudności... Ale mam nadzieję, że w 12 tygodniu przejdą:) Co do moich odczuć... Odczuwam straszny lęk przed urodzeniem dziecka, boję się, że sobie nie poradzę, że zaniedbam siebie, studia i pracę, że nie będę umiała się zająć dzieckiem, że nigdy już nie będzie tak samo... Dopada mnie to, a nie chcę tak myśleć, wolałabym się w 100% cieszyć, a nie martwić...

Gość Wikoria_220
Natomini u mnie tez mysli o dzidzi nie sa takie kolorowe. Tez mam pewne obawy,ze sobie nie poradze i tak dalej... ;/ To moja pierwsza ciaza. Na kazdym kroku boje sie o maluszka-mam taki lęk w sobie. Ale mimo wszystko juz nie moge sie doczekac kiedy bede lezec plackiem na porodowce :D

Wiktoria na to badanie na pewno dostaniesz skierowanie. Na skierowaniu jest to TSH. Natomini jak też się boję, czy poradzę sobie jako matka, jak to się wszystko pozmienia... Jednak radość z dziecka jest ogromna i silniejsza od tych zmartwień. Przede wszystkim mam ogromną nadzieję, że dzidziuś zdrowo i prawidłowo się rozwija i że w terminie bez większych komplikacji przywitanie go z mężem na świecie. Bardzo się cieszę na moją kruszynkę :)

Ann, dzięki :) Muszę sprawdzić czy u mnie je robią i przy kolejnych badaniach je zrobić. Mój synek miał od razu po porodzie sprawdzane hormony tarczycy, po 6 tygodniach, i potem robiłam mu już sama koło roczku i teraz na 2 urodziny pewnie też zrobię. Stwierdziłam że to nie jest duży wydatek a lepiej wiedzieć wcześniej gdyby się coś działo. Natomini, Wiktoria - dacie sobie radę! Kto jak kto, ale mama wie najlepiej co dzieciątku potrzeba. Ja przed pierwszym porodem też miałam takie myśli, jak macie dużo obaw to polecam później zajęcia w szkole rodzenia.

Gość Wikoria_220
wer26,ninina - dziekuje :* Ja mam kolejna wizyte 20sierpnia,juz sie nie moge doczekac :):) To bedzie 14 tc :) Oczywiscie dam znac po ;) :)) Jeszcze caly miesiac.....

Wikoria_220 - na początek wystarczy zwykłe TSH, jak jest w normie to nie ma co dalej drążyć tematu :-) norma dla ciężarnych wynosi poniżej 2,5!!! nie zawsze w laboratoriach to piszą. Jeżeli TSH wychodzi źle to lekarz drąży i każe oznaczyć dalej ft3 i ft4, żeby sprawdzić czy jest niedoczynnosc czy nadczynność. Miałam USG tarczycy robione też i wyszła w normie, więc ewidentnie tylko w ciąży mam tą niedoczynność. W zeszłym roku badałam i wyszło mi TSH 2,1. Mam nadzieję, że po ciąży wróci moja tarczyca do normy i nie bedę brała tych leków dalej. Co do porodu to ja za pierwszym razem miałam cc, ze względu na ułożenie pośladkowe płodu. więc wielkiej traumy nie przeżyłam. Teraz bym chciała cc bo boję się, że podczas porodu sn może pęknąć macica w miejscu starego cięcia, podobno takie ryzyko istnieje i tego się obawiam, jak już piszecie o strachu :-)

Gość MartaWWW
Ktoras z dziewczyn tu pisala, ze od dawna biwrze witaminy, a przestala kwas. Nic sie nie martw! Wit sa przepisywane pozniej, bo moga powodowac dodatkowe odczucia wymiotow i oslabienia, wiec jesli tobie nic nie jest to luz :) mozesz brac. Fajnie tak nie wiedziec 9 tygodni :D ja od 5 tyg leze i wymiotuje :) Hmm, wszystkie tu pisza o tym, ze rodzice sie martwia o ich stan, ze basen, dzwiganie itp. Ja tak nie mam :/ u mnie caly czas: ze okna nie umyte; ze podloga brudna, ze pranie nie zrobione... Nie mowiac o tym, ze ostatnio mnie mama odwiedzila z ciotka i dostalam ochrzan, ze jestem zapuszczona: niepomalowana, malomowna... "Ladne to dziecko bedzie, nie ma co!" (Od 6 tyg wymiotuje i to ostro. Dzis 1 kroplowka, bo mialam odwodnienie - palce zaczely mi wczoraj dretwiec). Przykro mi :(