Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kto stracil zeby w pierwszej ciazy?

Polecane posty

Gość gość

zastanawiam sie z czego to wynika z malej ilosci wapnia,witamin w diecie? moja jedna kolezanka po pierwszej ciazy stracila jedynke... sama nie mam za mocnych zebow...dlatego mam co do tego obawy...

Gość gość
moja matka- wymiotowała ciągle . A moje zęby mają się bardzo dobrze, ale ja ani razu nie wymiotowałam

Gość gość
Daj spokój,zęby mogą się popsuć ale nie wypaść.Widocznie już przed ciążą ten ząb pozostawiał wiele do życzenia,a ciąża go dobiła.

Gość gość
Sa to mity ktore rozsiewaja kobiety nie dbajace o zeby!!!ile razy twoja kolezanka dziennie myla zeby??czy plukala plynem ??czy w ciagu tych 9m-cy byla na kontroli,czy zdjela kamien?sa to podstawowe zas dbania o zeby.nie jakas ekstrawagancja.urodzilam 3dzieci.kosc mam slaba ale zeby wyleczone.dbam o to pedantycznie.myje zeby okolo 4razy dziennie.zdejmuje 1na rok kamien.zmieniam szczoteczke co 2m-ce.nie zajmuje mi to duzo czasu.kosztuje malo.chodze na fundusz.da sie miec zdrowe zeby TYLKO TRZEBA JE MYC:)NIE UWIERZE ZE MYJAC ZEBY PO KAZDYM posilku zeby sie jak mowicie sypia:)i bez sciemy ze sie nie da ze czasochlonne bo to nieprawda.Ja mylam zeby po kazdym posilku nawet w pracy-minimalny wysilek.

Gość gość
Sa to mity ktore rozsiewaja kobiety nie dbajace o zeby!!!ile razy twoja kolezanka dziennie myla zeby??czy plukala plynem ??czy w ciagu tych 9m-cy byla na kontroli,czy zdjela kamien?sa to podstawowe zas dbania o zeby.nie jakas ekstrawagancja.urodzilam 3dzieci.kosc mam slaba ale zeby wyleczone.dbam o to pedantycznie.myje zeby okolo 4razy dziennie.zdejmuje 1na rok kamien.zmieniam szczoteczke co 2m-ce.nie zajmuje mi to duzo czasu.kosztuje malo.chodze na fundusz.da sie miec zdrowe zeby TYLKO TRZEBA JE MYC:)NIE UWIERZE ZE MYJAC ZEBY PO KAZDYM posilku zeby sie jak mowicie sypia:)i bez sciemy ze sie nie da ze czasochlonne bo to nieprawda.Ja mylam zeby po kazdym posilku nawet w pracy-minimalny wysilek.

Gość gość
mi bardzo krwawia zeby i bardzo sie boje o zeby

Gość gość
czego jeszzcze dowiemy się o stanie błogosławionym?

Ja "stracilam" dwa zeby. Jeden byl zatruty i "dobudowany" w polowie, a drugiego zostal szkielet - tez udalo sie "dobudowac". I nie wynikalo to z braku higieny, jak tu pisza, bo dbalam i chodzilam do dentysty regularnie. Ale duzo wymiotowalam w I trymestrze i od razu potem mylam zeby, a w III trymestrze ow dwa wczesniej zdrowe zeby zaczely sie kruszyc i po kawalku odpadac. Zdaniem dentystki wina bylo mycie zebow od razu po zwymiotowaniu, poki kwas utrzymuje sie w ustach. Kazala zawsze odczekac pol godziny, a ja do konca ciazy bylam skazana na picie wapna.

Gość gość
18:05,zęby nie krwawią,tylko dziąsła

Gość gość
przede wszystkim trzeba mieć PRAWIDŁOWY ZGRYZ. jak masz nieprawidlowy, zeby ciasno +np. zatrzymane ósemki napierające to choćbyś na głowie stawał i tak się beda niszczyć zeby, jak nie nowe to stare plomby będa do wywalenia.

Gość gość
na cafe, jak widać, niektórym krwawią zęby :) Wampirki :) Kocham cafe:)

Gość gość
zęby z dziurą mogą krwawić!

Gość gość
Mycie zebów i nitkowanie to podstawa ale wazne jest też prawidłowe odżywianie. Podobno naszym babciom czy rodzicom leciały zęby w ciąży, to było już utarte przekonanie że jak ząb się zepsuje to jest norma ale ci ludzie nie brali preparatów mineralno witaminowych, odżywiali się różnie, palili papierosy, czasem pili Alkohol (dozwolona lampka dziennie - słowa wielu lekarzy) więc nie ma co się dziwić że brak wapnia, fosforu plus kiepska higiena pewnie już zaniedbanych zębów dobiła je podczas ciązy.

Gość gość
mojej koleżance jak mówicie posypały się zęby w ciąży ale fakt słabo dbała po za tym dziecko też wyciąga każdy dentysta to powie. ale dbanie o zęby przed w trakcie i po czyli ZAWSZE daje efekty nie czarujmy się :)

Gość gość
miało być dziąsła nie zęby :)

chyba tylko wcześniej zaniedbane zęby "sypią" się w ciąży. Rozumiem, że dziecko może zabierać jakieś mikroelementy ważne dla zębów, ale bez przesady. W takim układzie wszystkie babki miałyby takie problemy na potęgę. Krwawiące dziąsła? Trzeba kupić pastę i po kłopocie. Mi pomógł żel Tołpy. Już po dwóch użyciach problem znikł.

Gość gość
Ja przed zęby normalne zadabane 2 wypelnienia 6 orz 7. Ciąza cała rzygana- po kilka razy dziennie czasem raz w nocy, przerwa miedzy 6-7mies a tak cały czas- zęby się osłabiły i to bardzo- a dokładnie szkliwo. W pierwszych mies po porodzie karmienie osłabiło je chyba jeszcze bardziej bo jedząc kanapke złamała mi się zdrowa 4 :o koszmar minęło kilka lat a nawet nie mówie ile ja wydałam na dentyste, co drugi ząb robiony strach pomyslec o kolejnej ciązy. Znam kobiety nie dbające o zęby a ciąza im ich nie zrujnowała tak wiec chyba te wymioty niszcza szkliwo plus ubytki minerałów i wpłynęło to na żeby, ehhhh

Gość gość
ciąża osłabia zęby i kości jeśli nie pokrywa się zapotrzebowania na wapń i nie ma to nic wspólnego z higieną!!!! Jesli ktoś ma genetycznie słabe zęby to mimo mycia po każdym posiłku, używania płynów do płukania, nici dentystycznych i regularnego chodzenia do dentysty to i tak będzie miał połatane zęby (jak ja), natomiast moja koleżanka dostała w prezencie bardzo mocne zęby i w wieku 30lat ma jedną plombę mimo mycia zębów raz dziennie:P

Gość gość
a co jak ktos ma polowe zebow w plombach.... maskara

Gość do tej od mitow
zeby tobie kretynko w kolejnej ciazy powypadaly! Po pierwszym dziecku maialm piekne zeby. Po drugi. juz w trakcie ciazy zaczely mi sie masakrycznie psuc. nawet stomatolognie pomog. A o higienie to nawet nie wspomne. Trzeba byc debilem by zarzucac kobietom, ze nie dbaja o zeby w ciazy.

Gość gość
przed ciążą miałam 2 plomby, po 1 ciąży 6 zębów leczonych kanałowo i w sumie 12 plomb, po drugiej ciąży mam zaledwie 3 zęby bez plomb..., dziwne że przed ciążą dbałam o zęby tak samo a nie miałam ubytków i problemów a w 9mcy tak się zniszczyły

Gość gość
podobno nie ma mocnych i słabych zębów, mój dentysta mówi, że albo się ma odczyn zasadowy albo kwaśny, przy kwaśnym ma się "słabe" zęby. Jedyna rada? Zmienić dietę ale czy to pomoże... tego nie wie nikt... Co do krwawiących dziąseł w ciązy.. używam ciągle nitki dentystycznej, miękkiej szczoteczki, dobrej pasty, a krwawienie jest non stop, czasem nawet bez mycia leci mi krew... dentosept używać w ciąży nie można... co radzicie?

Gość jestem osoba panicznie bojaca
dentysty(przez jednego zostalam "skrzywdzona"majac lat 3 i zostal mi wielki uraz,taki,ze przez kilka nastepnych lat balam sie wejsc gdziekolwiek czego nie znalam,ale.to inna historia).jednak tak to wplynelo na moje zycie,ze do dentysty chodze wtedy kiedy musze. i to ktos inny musi mnie umowic,bo przy sluchawce dostaje palpitacji serca. do tego zeby mam b.slabe,nawet jak mnie prowadzano do dentysty na sile,to psuly sie jeden za drugim. mimo,ze mylam 2 razy dziennie. teraz dbam o nie normalnie,bez przesadyzmu w zadna strone.na kontroli bylam jak planowalam zajsc w ciaze,cos tam moze i bylo do leczenia,ale olalam to bo mialam isc do swojej dentystki ana kontroli bylam w.gabinecie z grouponu,ktory okazalo sie,ze oszukuje i na.dziury naciaga. moj maz byl potem u naszej dentystki i okazalo sie ,ze zadnej dziury nie ma.a mial miec 3. ja jakosnie trafilam na ta druga kontrole,tak po prostu. potem zaszlam w ciaze,mialam isc,ale.jakos czas.szybko zlecial,po ciazy znow jakies ale,az w koncu jeden zab sie ukruszyl. w koncu trafilam do dentystki i rzeczywiscie popsul sie tak,zetrzeba bylo truc,ale to jeden jedyny zab,przez moje totalne olewanie. bo u dentysty z 2-2,5 roku na bank nie bylam. wiec nie uwierze,ze ot tak sobie moga raptem poleciec i wyleciec. trzeba o to porzadnie zadbac by tak sie stalo. i mowi to ja jako osoba na prawde do dentystow zrazona i majaca na prawde slabe zeby.dodam,ze.ten zab dlugo mi dokuczal,tzn robila.sie w dziasle.taka kieszonka i wchodzily mi resztki jedzenia,dosc gleboko i nitkowanie nic nie pomagalo,bo wpychalo jeszcze bardziej. i dlugo ten problem trwalo,bo ze 3 lata temu zglaszalam to dentystce i ona nic nie mogla mi zaradzic. widocznie nie udawalo mi sie tam wyczyscic i gleboko sie psulo. i to trwalo na prawde dlugo.

Gość gość
a mój dentysta twierdzi, że są słabe i mocne zęby:)

Gość gość
Moja dentystka też tak twierdzi i tak na bank jest- mam kolezanke która potrafi orzechy przegryżc jedynkami :) ja gdybym to zrobiła to szukałabym implantologa chyba

na krwawiące dziąsła w ciąży - tolpa.pl/zel-do-mycia-zebow-bez-fluoru,p332#!cala-linia

Gość gość
Matka polka rzucila na mnie urok zeby mi zeby powypadaly:)sero humor mi sie poprawil ubawilam sie.nie powylatuja mi kochana w kolejnej bo mam 3corcie i juz nie bede rodzic.najmlodsza ma 2m-ce .moja stomatolog mowibto co ja.twierdzi ze kobiety ktore do niej przychodza i tak mowia jak ty maja. Po prostu zaniedbane zeby od lat

Gość gość
mycie, nitkowanie kilka razy dziennie nie pomoze na ubutki wapnia w organizmie. moja dentystka( matka 5 - tki dzieci) mowila,ze w ciazy jest wazna dieta bogata w wapn i wit d i jak ktos ma slabe zeby to w ciazy moze byc jeszcze gorzej,szczegolnie jak sie mialo juz kanalowe leczenie.

Gość gość
Ja myję regularnie, używam płynu do płukania, dbam- staram się doleczać już małe ubytki, i co z tego jak mam do leczenia non stop. Nie dość że zęby mam słabe, to bardzo ciasno poukładane, a nie stać mnie na aparat w tym momencie. Odpada stosowanie nitek, jeśli mi się psuje ząb z boku to automatycznie ten obok też, większość zębów mam połatanych, ósemki wyszły już zepsute, mi tak szły do wyrwania na szczęście. Mój mąż myje jak mu przypomnę, i to może raz dziennie, ma zdrowe, do tej pory jednego zęba miał leczonego kanałowo i to była całość zabiegów dentystycznych jakich wymagał. I powiedzcie mi dalej że nie ma słabych i mocnych zębów... Denstysta też mi mówił że nie ma cudów, jak się psują to już im niewiele pomoże i jedyne co mogę  robić to regularnie i jak najwcześniej je leczyć.

Gość gość
Moja koleżanka nie straciła zębów ale znacznie pogorszył się ich stan. Miała dużo zębów do leczenia. Ja w czasie ciąży chodziłam regularnie na wizyty do http://www.hercka.pl/ ale na szczęście nie psuły mi się aż tak.