Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość głodi

częste uczucie głodu, niedocukrzenie?

Polecane posty

Gość głodi

Ostatnio często zdarzają mi się jakieś niedocukrzenia (ja to tak nazywam). Gdzieś po 2-3 godzinach od zjedzonego posiłku czuję głód (nie jakiś wielki) ale do tego z upływem czasu jeśli czegoś nie zjem zaczyna mi serce dziwnie szybko bić i mam taką wewnętrzną telepawkę. muszę szybko coś zjeść najlepiej kanapkę albo coś dosyć obfitego. Nie mam tego codziennie, ale ostatnio coraz częściej, martwię się że to może jakiś początek cukrzycy :( Mam 36 lat, wzrost 174cm i waga 67 kg Aha robiłam jakies 3 miesiące temu badania podstawowe i wszystko było ok, cukier 89. Czy to norma że powinno się jeść co 2-3 godziny? ale z drugiej strony jeszcze parę lat temu mogłam nie jeść pół dnia i nic takiego się nie działo. Co to może być? martwię się.

Gość frotterka
piszesz bzdety żadne niedocukrzenie po prostu każdy normalny człowiek powinien jeść co 3-4 godziny bo to optymalna przerwa między posiłkami jeśli masz większe przerwy spada poziom glukozy we krwi i metabolizm się spowalnia gdy jesz częściej niż co 3-4 godziny to z kolei organizm nie nadąża z trawieniem dodatkowo, posiłki wysokowęglowodanowe: np. białe pieczywo, płatki śniadaniowe, słodycze powodują szybsze wahania poziomu glukozy we krwi i wilczy głód tuż po posiłku

Gość frotterka
po pierwsze przeanalizuj co jesz i w jakich odstępach czasu, to czy zdrowo się odżywiasz po drugie ponów badanie na glukozę na czczo, możesz ewentualnie zrobić też badania krwi na hormony tarczycy i test obciążenia glukozą jeśli glukoza na czczo wyjdzie nieprawidłowa ja jednak obstawiam że odżywiasz się nieracjonalnie: za dużo słodyczy, przekąsek zamiast zdrowego pożywienia przeanalizuj ile zjadasz białka a ile węglowodanów w swoich posiłkach napisz przykładowy jadłospis, np. co jadłaś wczoraj

Gość gość
smiesza mnie te teksty o jedzeniu co 3 godziny. Moze jak ktos siedzi na d***e w domu albo studiuje, to moze co chwile wp*****lac, ale normalni ludzie jedza 3 razy dziennie+ewentualnie jakis owoc. Mi bardzo czesto spada cukier, objawia sie to tym, ze masz nagle taki niz energetyczny, kreci ci sie w glowie i nie masz kompletnie energii

Gość frotterka
nie trzeba siedzieć w domu by jeść regularnie można mieć ze sobą kanapkę, banana, jogurt w dzisiejszych czasach żywność jest ogólnie dostępna a o tej porze roku prawie wszędzie można kupić sezonowe owoce

Gość gość
Kurcze, jak ludzie kiedys zyli, kiedy nie bylo przykazan o jedzeniu co 3-4 godziny? I jeszcze mieli o wiele wiecej sil niz obecna mlodziez. Kto ci powiedzial, ze to jest najlepsze dla organizmu? kolorowe pisemka? Tak samo jak ludzie wierza w mit o piciu 2 litrach samej wody. Zjedzenie sztucznego jogurtu ze sklepu tylko nakreci glod i nie ma nic wspolnego ze zdrowiem.

Gość gość
przede wszystkim nie jedz prostych węglowodanów - cukru, białej mąki, białego ryżu i ich przetworów, po tych produktach poziom cukru we krwi g***townie rośnie, potem bardzo szybko opada i pojawia się uczucie głodu

Gość frotterka
kiedyś ludzie jedli posiłki zamiast śmieciowego żarcia dziś jedzą śmieciowe żarcie i dziwią się że mają wahania cukru i anemię wystarczy poczytać na forum diety co większość dziewczyn uważa za zdrowy posiłek, gdy ktoś je słodycze, owoce, słodzone jogurty zamiast śniadania, obiadu i kolacji to niech się nie dziwi że jest mu słabo lub po godzinie jest głodny w swoim poprzednim poście napisałam jogurt ale wcale nie sugerowałam że to musi być owocowy pełen cukru, prawda ? niektórzy jedzą tylko te naturalne lub z musli

Gość gość
"Kurcze, jak ludzie kiedys zyli, kiedy nie bylo przykazan o jedzeniu co 3-4 godziny? I jeszcze mieli o wiele wiecej sil niz obecna mlodziez." Kiedyś to zgon 40 latka nikogo nie dziwił, ach te piękne kiedyś :)