Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość młoda mama 90

Czy noworodek wie...

Polecane posty

Gość młoda mama 90

że jestem jego mama? Chodzi mi o to czy tak małe dziecko zdaje sobie sprawę że to właśnie u mnie był w brzuchu, czy darzy mnie jakimś uczuciem np gdyby nie było mnie jakiś czas to czy czułby jakąś zmianę czy nie zauważyłby że mnie nie ma? Mój mały w poniedziałek kończy 5 tygodni i nie wiem jakoś samo to wszystko przyszło mi do głowy. Gdzieś czytałam że dziecko rozpoznaje matkę po zapachu mleka no ale wydaje mi się to głupie bo co jak kobieta nie karmi to dziecko jej nie rozpoznaje? Co o tym myślicie.

Gość gość
Nie wie Noworodek jest glupszy od doroslego psa

Gość gość
glupia jak but! poznaje twoj zapach nawet jesli nie karmisz.poczytaj troche, ja w ciazy czytalam ksiazki o dzieciach a ty na kafe siedzialas tylko?

Gość młoda mama 90
Ale nie tylko ja jakoś pachnę, babcie ciocie itp też mają swój zapach. Też czytałam książki ale w żadnej nie było na ten temat wzmianki. A na kafe jestem dopiero 2 raz więc raczej cały czas nie siedzę.

Gość gość
laska wez sie ogarnij bo piszesz jak potluczona

Gość gość
Noworodek poznaje Cie po zapachu Ciebie i mleka, glosie ktory slyszal juz w brzuchu.

Gość gość
noworodek poznaje po zapachu, dotyku, po głosie, czuje bicie serca i rozpoznaje to, co słyszał kiedy był w brzuchu... dlatego uspokaja się, kiedy się go przytuli do serca, kiedy się mówi spokojnie... mały człowiek tak na prawdę jest już z matką długo i ją zna z życia prenatalnego

Gość gość
Myśle ze dorabiajcie sobie dziwne teorie Dziecko pływa w wodach plodowych Nurkowalyscie kiedys w wannie i basenie i sluchalyscie jak woda zniekształci dźwięki ? A wy tu piernicYcie ze dziecko poznaje głos Niemowlak to najmniej kumite i samodzielne stworzenie, już małpy po urodzeniu sa bystrzejsze bo potrafią trzymać sie futra mamy by nie zginac

Gość gość
Prawie wyobrażałam sobie weszacego niemowlaka A jak to sie ma do teorii ze dziecko jakiś czas nie widzi i nie słyszy ?

Gość gość
To nie chodzi o takie słuchanie głosu żeby zrozumieć słowa a o tembr głosu... ja w basenie pływałam, ale w wodach płodowych nie pamiętam jak się słuchało ;-) to chyba jednak inne środowisko, bo wód jest mało a do serca matki blisko. Ja wiem swoje, noworodek wiele rozumie a może raczej czuje i jest znaczenie czy obok jest mama czy ktoś obcy.

Gość gość
To ty chcesz w to wierzyć i przez to czuć sie bardziej związana z dzueckiem

Gość gość
E, dziecko ma słaby wzrok ale słyszy po narodzeniu, przecież nawet testy słuchu się robi w szpitalu. Aczkolwiek wydaje mi się, że do pewnego wieku dziecku wszystko jedno kto go przytula a i tak najważniejsze jest to, żeby był najedzony.

Gość gość
Mialam na studiach caly rozwoj dziecka i owszem niemowlę poznaje matkę po biciu serca, po tym jak niesie go na rekach i czuje sposób chodzenia-bo był noszony w brzuchu i zna rytm kroków itd, mimo wód płodowych dziecko słyszy głosy z zewnątrz choć prawdą jest że lepiej męski niskie-bo takie łatwiej się przebijają 'przez wodę'. Niemowlę pozaje matkę już od pierwszych chwil- tak się uczyłam z naukowego punktu widzenia więc nie mówcie że ktoś to sobie wmawia bo to FAKTY.

Gość gość
A ci naukowcy to jak to sprawdzali? Ankietę przeprowadzili wśród noworodków?

Gość gość
Tak samo jak sprawdza się wszystko- są różne badania, pomiary tak samo na dorosłych jak i na dzieciach i iemowlętach. Głupie pytanie. Tak nam mówi nauka czyli ktoś to sprawdził raczej a nie mówi nam bo ma taki humor.

Gość gość
Wg mnie dziecku po urodzeniu wsio ryba kto go karmi, owszem gdy robi to cały czas ta sama osoba to z czasem zaczyna ja rozpoznawać i próbować komunikować sie

Gość gość
Zresztą przykład prosty- dziecko płacze krzyczy - matka przytula mocno do serca- poznaje rytm bicia serca który znał i uspokaja się. Dlaczego niemowlęta najszybciej uspokajają się u matki? Bo to matka i dobrze to wiedzą, z nią czują się bezpiecznie bo znają ją najdłużej.

Gość gość
Bicie serca, tak ? Pewnie dlatego najlepszy sposób by uciszyć płaczące dziecko to szum suszarki albo wyciągu kuchennego ?

Gość gość
To już co innego, różne dzieci uspokajają się różnymi dźwiękami, to nie ma ścisłego związku z tematem.

Gość gość
A może im wszystko jedno czy jest to szum krwi przepływającego przez łożyska czy szum suszarki ? To samo z ciasnym otuleniem w roczku które symuluje ciasnotę w macicy ?

Gość gość
Ale co to ma wspólnego z rozpoznawaniem matki?:P nawet jak jest im wszystko jedno czy owija je rożek czy macica to i tak POZNAJĄ swoją matkę bo jest to udowodnione:)

Gość gość
Szczerze w to watpię To jak tlumaczyszfenomen ze dzieci które zostały oddane innej osobie pod opiekę już matki nie poznają ? Amnezja ? Sugerujesz ze świeżo urodzone dziecko ma instynkt, który sprawia ze rozpoznaje matkę a potem ten instynkt zanika ? Myśle ze to tylko wydumany bzdety

Gość gość
A ja się pytam jak zostało to udowodnione? Jaka była metodologia tych badań. Wg mnie dziecko nie jest nawet w stanie kogoś "poznać". A noworodkom wszystko jedno kto je na ręce bierze. Owszem, bicie serca i ciepło mogą uspokajać, ale nie musi to być matka, może to być byle kto.

Gość młoda mama 90
moje dziecko równie dobrze uspokaja się gdy słyszy bicie serca ojca. Co do noszenia na rękach i nawiązania do noszenia w brzuc****a swojego na rękach nie noszę, owszem biorę go na ręce ale nie chodzę wtedy z nim po pokoju. Co do samego tematu niby jest taki banalny a jednak różne poglądy są.

Gość młoda mama 90
Więc kiedy dziecko zacznie mnie rozpoznawać i nawiąże ze mną jakąś emocjonalną więź waszym zdaniem?

Gość gość
spojrzcie na to. Czy gdyby nie rozpoznawal zapachu, temperatury itp swojej matki to by tak bylo? do pielegniarki jakos się nie garnie.

Gość gość
Więź jest od samego początku, wiadomo że najpierw instynktowna i bardziej fizyczna-zapach etc- ale jest.

Gość gość
Bo szum przpomina im szum plynacej krwi. Posluchajcie sobie kiedys dopplera!

Gość gość
tzn napewno odczuwa bliskosc.Zapach mamy bicie serca uspokaja dziecko,ale jak bedzie wychowywala go inna kobieta to noworodek to przetrawi a wlasciwie bedzie mu wszystko jedno nie odczuje roznicy.