Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gośćM
Odpowiedzi na pytania :) 1. Pacjent z choroba Parkinsona chętnie spaceruje z asekuracją opiekuna med, Na jakie ułożenie ciała należy zwracać uwagę? a)ułożenie stóp ponieważ w stadium choroby pacjent dosłownie ma problemy z koncentracją, szura nogami... a więc trzeba zadbać o usunięcie dywaników i innych przeszkód uniemożliwiające takiej osobie poruszanie się.. i TRZEBA ZWRÓCIĆ UWAGĘ NA STOPY BY NIE ZACHACZAŁY SIĘ O SIEBIE GDY TEN BEDZIE SZEDŁ ...ZAPEWNIĆ MU ODPOWIEDNIO WYGODNĄ ODZIEŻ I OBUWIE OCHRANIAJĄCE KOSTKĘ!! DO REHABILITACJI ZE SPRZĘTÓW DO PORUSZANIA SIE : BALKONIK I KULA ŁOKCIOWA. 2. Chorego z dusznością należy ułożyć d)pozycja wysoka 3. Przemieszczenie chorego z całkowitym porażeniem kończyn z łóżka na wózek z pomocą a)balkonik- uważam, że nie bo nie ma stabilności ruchu porażenie nóg samo mówi za siebie b)trójnóg - potrzebna stabilność nóg bądź kontrola nad nimi c)łatwoślig- to jest poprawna odpowiedź w przemieszczaniu osób z niedowładem. d)mata- hmm, uważam, że jest również nie przydatna. Pozdrawiam M.

Gość gośćJ
chory na chorobę Parkinsona pochyla mocno głowę do przodu, ręce ma zwieszone z przodu co powoduje znaczne pochylenie do przodu i może grozić upadkiem. Może będzie odpowiedź stopy, głowa, ręce?

Gość gość
Słuchajcie koleżanki i koledzy może ktoś zna stronę piktogramami medycznymi by można było się z nimi zapoznać ponieważ pojawiają się w testach szukam ich, ale nie mogę ich zlokalizować dzięki Ania

Gość gość
słuchajcie co powinno być w karcie w miejscu ilość podanego pokarmu i ilośc podanego płynu jeżeli podano 20 ml wody przy sprawdzeniu zgłebnika 200 ml pokarmu i 50 ml wody po w celu przepłukania. czy powinno byc ilosc podanego płynu: 270 i ilosc podanego pokarmu:270 ( no bo pokarm jest płynny a na pokarm składa się i woda i pokarm).

Gość Jx
NA KARCIE ZAZNACZAM: KARMIENIE PRZEZ ZGLEBNIK: Ilosc podanego pokarmu : 200ml Ilosc podanego plynu: 80ml ( 2 x 40 ml kiedy przepłukiwałam woda) Koleżanka wyżej tak napisała

Jx, po pierwsze link Twój nie działa, po drugie- na tym portalu żeby odblokować rozwiązanie testu trzeba zapłacić smsem. Dostęp jet tylko do odp. do kilku testów reszta jest zamknieta, poza tym na tej stronie brakuje wielu testów i zadań z klasyfikacji zawodowych na opiekuna med. Próbujesz mi cokolwiek udowodnić to sobie udowadniaj, ja wiem swoje. Nie musisz korzystać z tego co udostępniam. Dziękuję także niektórym ludziom za obraźliwe maile. Co wam to daje? czy ktoś was zmusza do zaglądania na bloga? gdybym nie była pewna swojej wiedzy oraz poprawności odpowiedzi to nie wprowadzałabym ludzi w błąd i nie zakładałabym bloga. Nie jestem małolatą, mam swoje lata i poważnie podchodzę do tematu. Jak się komuś nie podoba to niech spada. Tym samym mówię żegnam. Kto będzie chciał wie gdzie mnie złapać. Powodzenia w poniedziałek

Gość gość
a ktos pisał inaczej z tymi wartościami pokarmu i płynu? Co jest poprawne? czy te 270 czy tak jak pisał JX?

Gość gość
aga a Ty co myślisz z tymi wartościami płynu i pokarmu?

Gość gość
a może jest Tu OPIEKUN MEDYCZNY. Jeżeli czytasz to proszę napisz jak powinno byc prawidłowo z tymi zapisami odnośnie podanej ilości pokarmu i podanej ilości płynu Czy jeżeli podano 20 ml wody przed 200 ml pokarmu i 50 ml wody po, to Ilośc podanego pokarmu to: 270 ml(woda i pokarm to jeden posiłek) oraz ilośc podanego płynu to: 270 (pokarm jest płynny zawsze i woda do przepłukania to też płyn)?

Gość gość
Ja napisalam 2x100 pokarm i 50 woda .

Gość gość
no tak ale pokarm to też płyn

Gość Jx
wystarczy się zalogować ja do nikogo nic nie mam

Gość gość
Jestem po egzaminie.Jednorazowo mozasz podac 200-300ml.

Gość Jx
aga 23034 byłam na twoim blogu z testem i odpowiedziami też są dobre nie mówie że nie bo szukam różnych testów do roziązywania a na tej stronie co podałam wystarczy się zalogować i wszystko jest nie trzeba nic wysyłać zbiera się punkty za rozwiązanie testu i odblokowują się inne testy

Gość gość
czyli co powinno byc zapisane 200 ml pokarmu i 70 ml płynu?

Gość gość
czy ktoś może podać stronę z testami bez wykupywania?

Gość gość
opiekunblog.blogsport.com

Gość gość
wczoraj i przedwczoraj czytałam tam testy a dzisiaj nie mogę otworzyć tej strony, nie wiem o co kaman

Gość olgora
tak 200 ml pokarmu ( mleko to pokarm ) i 50-70 ml płynu (trochę wody odciągasz z powrotem)

Gość gość
chyba nie mam zaproszenia do tej strony

Gość gość
Masz racje ja tez nie moge wejsc

Gość gość
normalnie można wejść na Agi bloga, przed chwilą skończyłam kolejny test. Szkoda mi dziewczyny, dała nam extra stronkę, a tu takie klocki i jakieś obraźliwe e-maile

Gość gość
a jaki jest ten blog jeśli można wiedzieć?

Gość gość
bardzo pomocny dla nas

Gość gość
co to jest dokładnie ten indykator w pieluchomajtkach? znalazłam o tym pytanie w ostatnim teście u Agi, ale nie wiem co to takiego i gdzie to znaleźć

Gość gość
Aga 23034 podpowiesz?

Gość gość
Aguś nie zwracaj uwagi na id...... którzy chcieli by mieć wszystko na zlotej tacy ale ci inteligentni którzy korzystają z twojego bloga i są niezmiernie wdzięczni za poświęcony twój czas papatki do poniedziałku'