Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
W Bydgoszczy też jest teoretyczny 14 stycznia. Proszę napiszcie co było na praktycznym? Z góry wielkie dzięki.

Witam, chętnie pomogę ale dopiero 18.01. wtedy mam praktyczny. Skąd wiadomości, że będzie taki zestaw??? OKE to gdzieś ogłasza???

Gość gośćA
jak może ogłaszać? przecież teoretycznie dopiero przy nas odrywają plomby z zestawu pytań, testów, czy zadań. To jest ściśle tajne. Jednak....W całej Polsce mamy w różnych terminach praktyczny egzamin , którego temat jest wspólny więc dzięki uprzejmości tych co zdają wcześniej mamy wiedzę co do zadania.

chwila moment bo niepotrzebne zamieszanie Drogie Panie tu teraz wprowadzacie przede wszystkich warto przeczytać wcześniejsze 'odpowiedzi' udzielających się tutaj osób druga sprawa - każda szkoła, w której zdajecie egzamin dostaje wytyczne - co musi zapewnić na egzamin np myjki jednorazowe, strzykawki i inne pierdoły jeśli jakiś nauczyciel jest na tyle uprzejmy i się dowie co nieco, to to przekaże dalej 2 lata temu pisałam egzamin 'technik usług kosmetycznych' i właśnie od nauczyciela, z którym miałam zajęcia praktyczne, dowiedziałam się, co będziemy NAJPRAWDOPODOBNIEJ robić na egz praktycznym. sądząc oczywiście po wyposażeniu 'magazynu' , z którego będziemy zabierać potrzebne narzędzia, przyrządu itp wszystkie mamy TO SAMO ZADANIE na egzaminie praktycznym w całej Polsce egzamin odbywa się 14 stycznia z części teoretycznej - albo pisemnie albo elektronicznie (zależy od szkoły)

gość będę niezmiernie wdzięczna jeśli napiszesz w sobotę 16.01 po swoim egzaminie, jak przebiegał i jakiekolwiek wytyczne akurat w ten weekend mam ostatni zjazd i ostatnie zajęcia praktyczne ;)

Właśnie o to chodzi, ktoś w poprzednich postach pisał, że zna wytyczne, staram się ustalić ile w tym prawdy. Spróbuję popytać w mojej szkole co i jak.

tutaj każdy pisze to co wie, co czego się dowiedział i co jest istotne szkoda, że nie podają źródła no ale trudno (np właśnie od n-ela albo po prostu, że przeciek ze szkoły) moja dyrektorka wyśmiała mnie i moje koleżanki z kierunku. powiedziała tylko, że będą 3stanowiska i wszystko w sprawie praktycznego świństwo mało tego jesteśmy królikami doświadczalnymi bo to pierwszy egzamin z OM w tej szkole, zapisałam się jak powstawał kierunek i teraz zaledwie 3 osoby (ze mną) zdają egzamin ^^ reszta się boi i już zrezygnowała.

Gość gość
oki napewno napisze wam co było na egzaminie prakycznym w sobote...... a przypuszczacie co moze byc do pisania w tych kartach???? plis pomózcie

Gość aga23034
w tych kartach zazwyczaj trzeba wypisać to co wynika z zadania, np. problemy pacjentki dotyczące pielęgnacji a wynikające ze schorzenia, albo czynniki wspierające poprawę stanu zdrowia, jakie znasz metody pomagające w profilaktyce przeciwzapalnej (to może być przy oklepywaniu pleców), przeciwodlezynowej, może być również prowadzenie karty gorączkowej lub uzupełnienie karty zleceń. Na pewno będą do wypełnienia karty, w których musisz wypisać i zaznaczyć to co zrobione zostało w trakcie zadania. Wszystko zalezy co będzie ujęte w tym zadaniu. To nie jest tak, że jest polecenie: zmień koszulę, umyj jakąś część ciała. To jest pełny opis przypadku, np. Pacjent lat 70, po udarze krwotocznym, z lewostronnym niedowładem przebywa na oddziale neurologicznym 3 dobę. Ma nadciśnienie tętnicze, uskarża się na problemy z trzymaniem stolca...itd. I dopiero potem jest polecenie co trzeba wykonać, np. zmienić koszulę i umyć. W tym przypadku nalezy zwrócić uwagę, że udar krwotoczny ogranicza nam ruchy pacjentem, nie możemy go na 3 dobę zbytnio podnosić. Skoro zglasza problemy z trzymaniem stolca to zapewne jest w pampersie. Zmieniając mu koszulę nalezy pamiętać która strona (ręka) jest chora a która zdrowa i robić to w odpowiedniej kolejności. Oczywiście najpierw go myjemy skoro jest to w poleceniu, a potem nakładamy czystą koszulę. Pamiętamy by przy łóżku postawić kosz na brudną bieliznę, parawan. Nie spieszcie się z czynnościami, czasu jest sporo. Na kartkach które dostaniecie wszystko jest jasno opisane co macie robić, kiedy zgłosić przygotowanie i kiedy zacząć zadanie. Poza tym osoba będąca w komisji wszystko Wam wytłumaczy po wejściu do sali. Opanujcie stres, bo on czasem gubi. Najlepiej wyłączyć się, robić powoli , nie gonić. Robicie tylko to co jest wymagane w zadaniu, nic poza plan bo szkoda Waszego czasu. Opisane przeze mnie zadanie jest jedynie wymyślonym przykładem by podać wzór, nie jest to zadanie egzaminacyjne. Trzymam kciuki za wszystkich zdających w sesji zimowej

Gość gość
Z tego co wiem to opisujesz co bedziesz wykonywac i co dolega pacjentce, jak skonczysz to mowisz ze jestes gotowa i wykonujesz to co zaplanowalas. Ale pewna nie jestem:)

@ianah, nie myślisz chyba na poważnie, że ktoś będzie pisał skąd ma wiadomości o egzaminie? przecież to co tu jest opisywane pociąga za sobą spore konsekwencje prawne, a pisząc swoje źródła wrabiamy też inne osoby czy szkoły. Nie przesadzajmy. Lepiej nie wiedzieć skąd kto ma info. Normalną rzeczą jest, gdy ktoś uprzejmie napisze co i jak bo wie jaki zestaw ma przygotować asystent techniczny na egzamin, normalną rzeczą jest gdy ktoś napisze po o***tym egzaminie co było w zadaniu. Nie wymagajmy nic więcej. I tak macie dużo informacji. Poczekajcie jeszcze na potwierdzenie. Pozdrawiam

Gość gość
Czy ktoś jeszcze miał egzamin praktyczny i czy we wszystkich województwach są takie same?

Gość gość bogna
Co do teorii mogę podpowiedzieć ze jak wejdziecie w goglach na opiekun medyczny egzamin, dalej przejdzcie do testy zawodowe to wyświetlają się testy od 2011 które były wcześniej, przejrzyście sobie co było pytania się powtarzają! Ja teoretyczny 14, praktyczny 28, teź będę mega wdzięczna za wytyczne :-)

Gość kas75
Kasiuleczka 84 Proszę podaj do siebie meila, mój to kow1975@orange.pl

Gość gośćdosia
do aga23034 jesteś mega kochana,Tyle cennych rad! Oby stres nas nie zjadł.Pewnie ,ze najwazniesze że "cokolwiek możemy przypuszczać"co będzie.Ale kto i skad?Poco komu ta wiedza!Jestesmy tu ,żeby się wspierać i mądrze doradzać. W mazowieckim mamy wspaniałe instruktorki:)Tyle ,ze my same jesteśmy często "stare "baby ":) :)po 40, po 50-tce,umysł już nie tak sprawny do nauki.No i pracujemy ,prowadzimy domy ,dorabiamy,,itd,,Ja marze o tym zawodzie, Chociaż pracuję w służbie zdrowia-to przekwalifikowałabym się ,jeśli tylko sytuacja pomogłaby mi w tym.Ubolewam ,ze ucze się późno w nocy ,kosztem snu..ale chłonę to wszystko o czym piszecie.DZIĘKUJE aga 23034 :)*

Gość gośćdosia
mam pytanie: jak układamy koc na kołdrze chorego? zawijamy go pod materac z ilu stron?I jak jest złożony..drugie pytanie: Czy istotne jest przejście z wózeczkiem przygotowawczym na druga stronę łózka,np przy zmianie podkładu gumowego czy płóciennego( po to tylko ,aby go wyrzucić do worka.Czerwonego?

- brudną bieliznę wrzucamy do kosza na brudne rzeczy, nie do worka czerwonego - koc na kołdrze układamy zakładając na końcach w nogach "trójkąty" (nie wszędzie są dodane koce) - wózek i kosz zostaje na miejscu , my tylko przechodzimy na drugą stronę by poluzować pościel, a ściągamy całkiem z tej strony gdzie zaczynamy pracę. - Dosia- nie ma za co, sama wiem co to znaczy. Też sporo nocek zarwałam, bo tylko wtedy był czas by się pouczyć. W dzień zbyt dużo obowiązków. zapraszam na mój blog by poćwiczyć testy przed pisemnym opiekunblog. blogspot. com / p / blog - page _ 22 . html

Gość gość41
Witam wszystkich zainteresowanych! aga23034 super blog,bardzo przydatny żeby poćwiczyć przed testami.Potwierdzam również to co napisał gość 26 na stronie 55 co do wytycznych na egz.praktyczny...teraz trzeba stworzyć zadanie pod te wyt. zastanawia mnie jedynie po co 2 koce,miska nerkowata i spirytus 90%.Reszta wskazuje na mycie pleców i pośladków,nacieranie i oklepywanie,zmianę koszuli nocnej(ale tu potrzebny jest jeden ręcznik,koszula,mydło woda,miska,jedna myjka(a w zestawie ma być 2 i to też zastanawia),termometr.Może będzie do umycia jeszcze jedna okolica.....nie mam pojęcia.....może jakieś pomysły?Spirytus 90% może być haczykiem,sprawdzeniem wiedzy ,którego użyjemy do oklepywania.

Gość gość
Wszyscy mają egzamin teoretyczny mają 14 proszę podaję mojego emeila mirhip@wp.pl kto ma egzamin szybciej niż 16 proszę napisać z góry dziękuję

Gość gośćwiola
Ja myślę że ten termometr potrzebny będzie do mierzenia temperatury wody do mycia.

Gość gośćwiola
A spirytusem trzeba go przemyć po użyciu.

Gość gośćdosia
aga23034 koc w trójkąty..hmm,,tak jak "w rozek"przescieradło i pod materac? Aga sa rozbieznosci w odp,prawidłowej kolejności mycia kończyn górnych w testach. Nas wyraźnie uczą: 1-przedramię 2-ramię 3-pachwina 4-na końcu dłoń oraz ; 1-przedudzie 2-udo 3-pachwina 4-stopa niepokoją mnie odp w testach zaznaczane jako prawidłowe

te pytania z kolejnością mycia kończyn są na każdych testach co roku i każdy na nich lezy, bo zaczynamy myć od najczystszej części, czyli w przypadku ręki od dłoni, a w przypadku nogi od podudzia i stopy. Przecież skoro myjemy pacjenta w łóżku jest on niesamodzielny, więc sam nie chodzi. Wobec tego dłoń i stopę ma najczystsze. Pachwina jest zapocona i brudna np. od pampersa, dół pachowy w ręce jest zawsze spocony i są to najbrudniejsze części ciała. Łatwo się złapać na tym pytaniu. Ja jak zdawałam jako jedyna zaznaczyłam tę odpowiedź , śmiali się ze mnie co niektórzy, że źle zrobiłam na takiej łatwiźnie. Potem jednak okazało się, że podałam poprawną odpowiedź. Utkwiło mi to pytanie z tą odpowiedzią w głowie po tym jak ciągle robiłam testy jakie zaczęłam gromadzić...i zostało w głowie. W czasie testów często błędem jest branie pod uwagę to jak siebie samych myjemy- sobie myjemy podudzie i stopę na końcu, ale my chodzimy więc nogi mamy brudne. Można sobie jeszcze inaczej wytłumaczyć: pierwszą czynnością jaką wykonujemy w czasie toalety kończyny górnej czy dolnej jest zanurzenie dłoni czy stopy w wodzie w misce i to jest pierwsza czynność od której zaczynamy Wydaje mi się, że ten spirytus 90% jest do dezynfekcji termometru po użyciu, tak jak słusznie napisała Wiola. Dwie myjki, bo prawdopodobnie będą dwie części ciała do mycia. Dosia, tak jak prześcieradło w rożek i pod materac

na YouTube jest filmik instruktażowy jak myć plecy i pośladki u pacjenta leżącego. Nie mogę wkleić linka bo mi jako spam Kafeteria traktuje

Gość tyga33
Znam tę stronę, tu link http://egzaminy-klucze.pl/. Oryginalne zestawy do ściągnięcia, cena niska, więc warto zapłacić i mieć oryginalne arkusze na własnym komputerze. Na stronie jest lista przedmiotów, wydaje mi się, że nie brakuje tam żadnego działu.

Gość gość2016
Witam dajcie znac co bylo na praktycznym.u nas zaczyna się od 16 stycznia od 8 rano.

Gość kas75
Gosc2016 To chyba jesteście jako pierwsi :) To prosimy o informację już po :)

tyga33 ja napisałam o YouTube nie o linku do egzaminów. Po co płacić za odpowiedzi , na str. 55 jest podany link na bloga gdzie są ściągnięte już testy z opłaconymi kluczami odpowiedzi? podałaś stronę gdzie widać tylko egzaminy z 3 ostatnich lat, po 14,70 zł za jeden...bardzo tanio