Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Justyśka799

Egzamin zawodowy opiekun medyczny

Polecane posty

Gość gość
temperaturę pokarmu możesz również sprawdzić na przedramieniu i powiedzieć ,że jest odpowiednia ok. 30 stopni , czyli pokazujesz ,że masz wiedzę jaką temperaturę powinna mieć mieszanka odżywcza

Gość gość
najważniejsze na egzaminie: rozebrać / ubrać od właściwej strony karmienie - czas podawania mieszanki dezynfekcja,sprzątnięcie uzupełnić dokumentację

Gość gość
3.06.2015 odbył się egzamin a w nim zmiana koszuli nocnej i karmienie przez zgłębnik. Oke poznań, pozdrawiam

Gość gość
Pytanie odnosnie pizamy ,pierwsza zmieniamypizame potem karmimy ,czy robimy to odwrotnie. Druga sprawa,czy myjemy zeby przed karmieniem.

Gość gość
najpierw koszula,potem karmienie, żadnego mycia zębów

Gość gość
Pani Wiedźma jest nerwowa ,nie wiem czy to dobrze w tym zawodzie :(

Gość Pani Wiedźma
Kochaniutki /ka pewność siebie to połowa sukcesu druga WIEDZA :):):) pozdrawiam cieplutko

Gość gość
Najważniejsze jest aby dokładnie przeczytać treść zadania. Wypisując problem np.pacjentka po udarze prawostronnym....wymaga pomocy przy zmianie pozycji, ma nadciśnienie tętnicze-wymaga częstej kontroli ciśnienia, podawania odpowiednich leków...itd. egzaminatorka wskazywała na rozwinięcie każdego problemu a nie tylko wypisania z tekstu. ważne było na końcu to aby nie zapomnieć napisać że pacjenta nikt nie odwiedza

Gość plankton
zapewniam,że pani wiedźma jest bardzo cierpliwa, ja już dawno starciłam cierpliwość! po choinkę prawie każdy pyta o to samo? lepiej ten czas poświęcić na przeczxytanie stron od 01.06.15 czyli od wpisów po o***tych egzaminach.Mówie wam po raz kolejny , niech każdy robi tak jak sie uczył! zdawałam 3.06 i nie był dostępny termometr dlatego sie mówi , że temp jest odpowiednia tzn 30-37 stopni. czytać ze zrozumieniem i rozejrzeć się przed egzaminem spokojnie tam skad się bierze środki: szafka, stolik itp u nas byly półki.jest czas na sprawdzenie łóżek, pzryborów, środków.w Gorzowie np nie było brudowników ale były przygotowane kosze z niebieskim workiem i one robiły za brudowniki.

Gość gość
Słuchajcie mam pytanie czy tą kartę pacjenta którą wypełnia się na koniec to zabieramy do pacjenta i wypełniamy czy po powrocie do stolika dopiero uzupełniamy?

Gość gość
Mam to już za sobą, ale czytać dokładnie, ze zrozumieniem, tam też wskazana jest kolejność wykonania zadania. Na początku straszna pustka, stres robi swoje. Wypisuje się tylko problem i na koniec zadania odnotować na karcie zadań wykonane czynności. Pozdrawiam i powodzenia

Gość gość
Po powrocie do stolika

Gość plankton
do gościa z 11.42 oczywiście że się pochwale wynikami w sierpniu, razem z 17 osobami tak samo uczonymi jak ja , przez te same wykładowczynie.Pisałam juz wcześniej ,że tak nas uczyły, bez stetoskopu , i tak zdawałyśmy.odciaganie soków trawiennych też świadczy o tym, ze sonda jest drozna i że jest w odpowiednim miejscu. nie piszę tego zeby ktoś sie sugerował Poznaniem . Może robiłyśmy źle a może nie.NIECH KAŻDY ROBI TAK JAK BYŁ UCZONY. a pani niech sobie robi w pracy tak jak zawsze i niech nie straszy zwolnieniem bo sie kurna bardzo wystraszyłam. dobrej nocy życzę

Gość gość
dzięki za odpowiedź cieszę się razem z wami że już jesteście po ja niestety dopiero 1-go lipca i niestety stres mnie zżera tak że nie mogę spać.

Gość gość
gorzej jak nam nawet nikt nie pokazał jak wygląda sonda ja dopiero gdy się tutaj dowiedziałam to powiedziałam na zajęciach obiecała pielęgniarka przynieść na następne zajęcia my jeszcze mamy zajęcia i wewnętrzne egzaminy 13.14, 20.21.06 a przecież 22 są już testy

Gość gość
Zazdroszczę tym co są już po i spokojnie mogą przygotowywać się do testów no cóż takie jest życie nikt nie mówił że będzie łatwo.

Gość gość
Do planktona masz rację, dziś zdawałam bez stetoskopu, zrobiłam tak jak ty i egzaminatorka nie miała zastrzeżeniem

Gość gość
Macie łatwiej bo wiecie co będzie, tylko się przygotować, widać że w całej polsce to samo. Na prawdę macie lżej. Czytałam kilka stron wstecz i wszystko się zgadza,czytajcie i czerpcie wiedzę bo tak to wygląda. A co do sondy, nie kombinować, zrobić tak jak was uczą

Gość gość
ja mam pytanie do tego pana/jeśli jeszcze tu zagląda/który jest opiekunem i też uczy. Jaka jest kolejność PRAWIDŁOWA ,może to banalne pytanie ,ale u nas w szkole nikt do tego nie przywiazywał uwagi- 1.zgłaszam że przystępuję do szykowania zestawu 2.idę szykować zestaw 3.przynoszę zestaw, kosze do pacjentki 4.informuję co będę robiła,pytam o zgode 5. zamykam okna,drzw 6.myję higienicznie rece 7.wracam do pacjentki,ubieram rękawiczki fartuch8.przystępuję do zadania/zmieniania koszuli Według tego co nas uczyli-ja bym to dokłądnie tak zrobiła. Nie wiem czy dobrze...?proszę o POPRAWNĄ odp.

Gość gość
i jeszcze jedno pytanie-mamy podać 200ml mleka. Na końcu w karcie się pisze ile podano. Czy podajecie to 200ml mleka + 2razy wodę /przed i po karmieniu/ ?? czy w to 200ml wliczacie już i mleko i wodę do przepłukania sondy? np 140 mleka+ 2x30ml wody??? Mam pustkę w głowie,jutro egzamin... :/

Gość gość
a czy były już jakieś egzaminy w świętokrzyskim???????????

Gość gość
tak nas w szkole straszyli kartą gorączkową,że jest prawie zawsze,a teraz w tej sesji letniej nikt o tym nie wspomina...wiec jej NIE ma??? napiszcie-Ci co już zdawali...

Gość plankton
03.06.15 nie było karty gorączkowej, wcześniej wielokrotnie już było napisane jakie zadania są.

Gość gość
ILe czasu zajelo wam wykonanie calego egzaminu .

Gość gość
ja niecala godzine bylam a mialam taki stres ze myslalam ze pol dnia minelo ale w gruncie rzeczy nie ma sie co czaic tylko robic swoje ja najpierw zrobilam koszule potem nakarmilam i na koncu wrocilam do arkusza i na spokojnie juz na luzie pelnym wypisalam problemy

Gość gość
gdzieś wcześniej ktoś napisał,że zapisujemy ilość(ml) podanego pokarmu(tego mleka) Teraz sprawdzałam tą indywidualną kartę pacjenta i tam jest tylko karmienie-godzina-parawka.To gdzie my to niby mamy zapisać???

Gość gość
Witam. Czy tzw. PLAN DZIAŁANIA też jest do wypełnienia??? Proszę o odpowiedź.

Gość gość
A jak jest z tym PLANEM DZIAŁANIA ??? Wypełnia (pisze) się go też na samym początku??? Był coś takiego jak " plan działania"?.

Dzięki ludziska. Przeczytałam cały wątek od pierwszej strony. I muszę powiedzieć , że znalazłam cały ogrom cennych informacji. Dzięki Ci @Opiekunie Medyczny za wszystkie wskazówki. Dziękuję wszystkim za wymianę doświadczeń z egzaminem. Ja zdaję 25 czerwca. Chętnie podzielę się również wrażeniami. Pozdrawiam serdecznie z Lublina

przyznam szczerze, że niektóre wypowiedzi mnie szokują. Piszą tu ludzie, którzy kończą naukę, a wygląda na to, że podstaw nie znają chwilę przed egzaminem. Podziwiam administratora, a w tym i @Opiekuna Medycznego za cierpliwość