Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

aniarafal100

asystentka stomatologiczna nowy egzamin praktyczny 2014 z

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰
Lepiej wyrzuci膰 tylko najpierw rozerwa膰 bo potem co? Jak zostawisz to z kolei jest ryzyko ze nie tak co艣 z艂o偶ysz czy nie w tym miejscu po艂o偶ysz

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Dziewczyny jak zdezynfekowac r臋kawice gospodarcze?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
No w艂asnie. Lepiej wyrzuce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dziewczyny po egzaminie 15.06. Napiszcie Kochane?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Hej dziewcz臋ta czy ca艂y czas jest to samo czy mo偶e mia艂yscie jakie艣 inne zadanie na egzaminie.dajcie zna膰 co mialyscie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ka偶dy ma teori臋 17 czerwca? rano czy po po艂udniu? je艣li kto艣 ma rano dajcie zna膰 co by艂o z g贸ry dzi臋kuj臋 ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ja mam na 14 w warszawie :D a Wy ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dzi艣 mia艂y艣my praktyczny egzamin. Taki sam o jakim wczesniej pisa艂y dziewczyny. Nie ma pistoletu. R臋kawice gumowe myje si臋 po prostu pod bie偶膮c膮 woda z myd艂em. W arkuszu wyra藕nie jest napisane,偶e w pierwszej kolejno艣ci wykonujecie zadanie praktyczne a dopiero potem uzupe艂niacie dokumentacje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
a Ty ktory zab mialas? I takie pytanie mam -jak wyjmujeie narzedzia z pakietu to dotykacie je rekami ?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Narz臋dzia z pakietu jak wyci膮gasz to nie dotykasz raczkami

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A jak post臋powa膰 z r臋kawica gospodarczymi po ich umyciu??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Z膮b 26. Ja narz臋dzia z pakietu wyci膮ga艂am w r臋kawiczkach,kt贸re sobie przygotowa艂am na asystorze,poniewa偶 uzna艂am,偶e po prostu zaczynam zabieg(to moja wersja:) r臋kawice trzeba po prostu osuszy膰 papierem i od艂o偶y膰 na miejsce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A mog臋 rzeczy z g艂贸wnego blatu bra膰 bez r臋kawiczek? Ile razy mo偶na podchodzi膰 do sto艂u?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
To co k艂ad臋 na asystorze?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wszystko przygotowujecie bez r臋kawiczek tzn. wasze stanowisko i stanowisko lekarza. Ja gdy juz wszystko przygotowa艂am stwierdzi艂am,偶e zaczyna sie zabieg,a wiec ubra艂am r臋kawiczki i przy艂bic臋,zacz臋艂am wyjmowa膰 narz臋dzia staraj膮c sie ich nie dotyka膰 i u艂o偶y艂am je na tacce,po rozpakowaniu za艂o偶y艂am pasek na formowke i zg艂osi艂am si臋,aby egzaminator podszed艂 i 偶ebym mog艂a wsadzi膰 glassjonomer do wstrz膮sarki. Potem wszystko posprz膮ta艂am tzn.narz臋dzia do wanienki,wyrzuci艂am do czerwonego worka wszystko co mia艂o kontakt z pacjentem,zmieni艂am r臋kawiczki i zacz臋艂am dezynfekcj臋:okulary lekarza,k膮tnice,blaty i na ko艅cu moj膮 przy艂bic臋 na r臋czniku papierowym.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dziewczyny co w Gda艅sku jest na egzaminie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
aha. Czyli wszedzie jest formowka i glassjonomer. Do przygotowania stanowiska musiss umyc rece i zalozyc rekawiczki. Bierzesz worki i zakladasz na kosz. Idziesz po sr dezynfekcyjny i zaczynasz od blatow. A rekawice gospodarcze wystarczy umyc czy tez dezynfekujemy? Wyrzucamy ten fartuch czy ukladamy z boku blatu?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
K膮tnice jak ju偶 sprzatamy to k艂adziemy na biurku?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
A czy k膮tnic臋 czym艣 dezynfekujemy?Je艣li tak,to czy s膮 specjalne chusteczki,czy po prostu gazikiem z p艂ynem do blat贸w?Na k膮tnic臋 jest r贸偶yczka,wi臋c potrzebujemy r贸wnie偶 pojemnika na ma艂e narz臋dzia.Czy do sto艂u technicznego mo偶emy podchodzi膰 do woli,czy mamy na to jaki艣 okre艣lony czas?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dziewczyny a co piszemy w karcie pacjenta ,jak to opisac wszystko ze wypelnienie glassjonomerem itd? jak to madrze opisac i co w zaleceniach?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W艂a艣nie b臋d臋 wdzi臋czna jak kto艣 napisze co piszemy w rozpoznaniu i potem w tej trzeciej rubryczce.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Przeciez pisa艂y dziewczyny ze do grzybka jest sekudrill. Mnie ciekawi katnica? Trzeba za艂o偶y膰 r贸偶yczk臋 czy mo偶e lezec na tacce? I po zdezynfekowaniu po艂o偶y膰 ja poprostu na blacie czy na papierowym reczniku?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kochane ktore mia艂y egzamin:-) czy bylo przygotuj srodki ochrony indywidualnej dla siebie i pacjenta czy np. Tez dla lekarza?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰cc
czy trzeba bylo pakietowac nastawic autoklaw?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jakie druki byly do wype艂nienia?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Wszystkie informacje, o tym jak wypelnic dokumentacje medyczna sa w tekscie... Do stolu mozecie podchodzic tyle razy ile chcecie. Fartuch odkladacie na miejsce, nie wyrzucacie fartucha ! W poleceniach od lekarza jest napisane czy trzeba zalozyc rozyczke czy nie (juz nie pamietam),bierzecie gaze (jezli bedzie) i pryskacie na nia spray do dezynfekcji i dezynfekujeie katnice i nastepnie zawijacie ja w papierowy recznik lekko zwilzony rowniez tym srodkiem do dezynfekcji i odkladacie kolo wanienki . Srodki ochrony indywidualnej dla wszytskich(asystentka,pacjent,lekarz),przeciez to jest zabieg. Zadnego pakowania i autoklawu

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
To super. Czyli konczymy na uporzadkowaniu stanowiska. Narzedzia do dezynfekcji. Sr och ind. Do czerwonego worka umyc i zdezynfekowsc blat i koniec.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
i trzeba te narzadzia do zabiegu jakos po kolei ulozyc?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
czy ma ktos jakies info o profilaktyce fluorkowej egzogennej czynej . endogennej czynnej . endogennej biernej egzogennej biernej ? Nie moge tego nigdzie znalezc..

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
ma ktos jakies info o fluoryzacji czynnej i biernej ?

Udost臋pnij ten post