Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Mamy 6,7 mies.dzieci,też wcześniaków,mam kilka pytań

Polecane posty

Gość gość

Witajcie:) Jestem mamą 6,5 mies dziewczynki ( z 33 tc) Chciałam porozmawiać z innymi mamami dzieci w podobnym wieku, wymienić się doswiadczenimi:) Mam takie pytanka do Was: 1. Ile ważą i mierzą już Wasze pociechy? 2.Jakie mają umiejętnosci? 3. Czym je karmicie ile zjadają?:) Napiszcie proszę taki przkladowy jadlospis dnia 4.Jak wyglada Wsz plan dnia, co porabiacie raem, bawicie sie itp? Czekam z niecierpliwością na inne mamy

Gość gość
Moja coreczka konczy dzisiaj 8 miesiecy. 1. Mierzy 74 cm wazy 8 kg. Jest szczuplutka, 2. Bardzo duzo gada, potrafi powiedziec baba, tata, dada i inne. Nie mowi mama nad czym ubolewam hehe. Gorzej u niej z rozwojem ruchowym- nie siedzi oraz nie raczkuje. Jest rehabilitowana metoda bobatha. 3.Karmiona MM. Do tego raz dziennie zupka oraz deserek, zjada tego po sloiczku. Mleka wypija 3 razy po 170 ml. Na noc przed snem 180 ml kaszki ryzowej lub kleiku kukurydzianego.. 4. Jesli pogoda dopisuje to oczywiscie spary. W domu zabawa na macie, wyglupy - turlanie, laskotanie, rozszmieszacze do lez...

Gość gość
ja jestem mamą 6 miesięcznej dziewczynki. Nie jest wcześniakiem. Mierzy około 68 cm, waży ponad 7 kg ( waga urodzeniowa 2800). Karmie ją piersią. Zaczęłyśmy wprowadzać zupki, raz dziennie przecier jarzynowy, do tego próbowałyśmy już kaszki zdrowy brzuszek i kleiku ryżowego ale to tylko na spróbowanie. Jesty bardzo pogodnym i usmiechniętym dzieckiem. Obraca się już z pleców na brzuch i odwrotnie. próbuje pełzać, lubi bawić się świecącymi i grającymi zabawkami. Dużo gaworzy ale nie są to jeszcze sylaby typu ma ma czy da da. Zaczęły interesować ją komórki i piloty :) Dużo spacerujemy, rozkładamy koc na ziemi i bawimy się zabawkami, czytamy, huśtamy się na huśtawce słuchamy piosenek, śpiewamy itd. Chętnie pogadam z mamusiami dzieci w tym wieku :) pozdrawiam

Gość gość
dziękuje,że napisałaś:) To ja autorka tematu, u nas tak: 1. Waży 9,5 kg, 74 cm, ma 6,5 mies (ale jest z 33 tc) 2. Była chwilkę rehabilitowana NDT przez asymetrię, nie przewraca się jeszcze sama z plecków na brzuszek i nie obraca na brzuszku wokol własnej osi. Stale dźwiga głowę do siadania, siedzi sama chwilkę, a jk podpaarta to może cay czas. Mówi takie samogłoski, nic konkretnego jeszcze 3. Zjada: 5-6 razy dziennie, rano i wieczór ok 230 mm z kaszką, obiad słoiczek 190ml + owoc, bananek lub słoiczek 124 ml, drugie śniadanie i na noc ok 120-150 mm 4. Mam wyrzuty sumienia że zbyt mało ją stymuluje, chodzimy na spacerki, daje jej zabaweczki, powygłupiamy się, ale nie mam pomysłow co mogę jeszze zrobić... a czytacie Waszym Maluchom? Moja uwielbia ogląać tv, choć wiem że nie powinna ps. wybaczcie literówki, mam kiepską klawiaturę;) 3. Zjada mm

Gość Monique_Mum
To ja autorka, moze zalozymy sobie nicki,żeby się rozróżniać;)

Gość Monique_Mum
A zapomniałam dopisać, że przy urodzeniue miała 1700kg i 50 cm ;)

Gość gość
Icek sprzedaje lody. Na wózku z lodami widnieje napis: "Żydom lodów się nie sprzedaje". Podchodzi do niego rabin i zgorszony pyta: - Icek, co ty, antysemita jesteś? - Rabbi, a ty próbowałeś tych lodów?

Gość Birmingham
To ja gość z 15:01

Gość gość mama
To super przybiera Ci na wadze :) No i tez sporo zjada:) U nas wlasnie pora obiadowa stad noje opoznienie w odp. Jak sobie dawalyscie rade podczas rehabilitacji, bo moja strasznie placze:( ja zas staram sie znieczulic gdyz wiem ze to dla jej dobra eh To ja mama 8 msc

Gość gośćmamaWcześniaka
Witaj, moja córa ma za 5 dni kończy 7 miesięcy. Jest z 34 tygodnia. Ostatnio ważyła 7300 i 69 długości. Co do umiejętności przekręca się sporadycznie z pleców na brzuch i na odwrót, musi jej się chcieć :) kręci się wokół łasnej osi na brzuchu. Nie siedzi, chyba że z podparciem. Co do mowy to u nas woli pojedyńcze samogłoski jeszcze. Zdarzją się sylaby ale rzadko. Jadłospis no to koło 4-5 rano 130-140 ml mleka (mm), o 9 kaszka jaglana z owocami, o 12 mleko 180 ml, 15 obiadek jeszcze je te małe słoiczki (jest alergikiem i żle reaguje niestety na obiady gotowane przeze mnie a raczej warzywa itd), no i o 19 kolacja czyli mleko 180-200 ml. Aco do planu dnia do między posiłkami są drzemki ale to o r óżnej porze jak ona potrzebuje. W między czasie się bawimy, dużo ją kładę na brzuszku na macie, spacery

Moja też uwielbia tv, nie pozwalam jej oglądać ale czasem coś podpatrzy. Dzwiga się też za ręce do góry, sama nie siedzi ale podparta tak. Uwielbia tez chodzić wna spacery w takim nosidełku zakładanym na rodzica. Wszystko widzi i jest zadowolona. Jak się wygłupiamy to zaczyna śmiać sie na głos. Spędzaj z córką dużo czasu, mów do niej, bawcie się :) a macie już jakieś zęby ?

Gość gość mama
U nas jeszcze ani jednego :)

Gość milena lena lena
Hej,moj synek,skonczyl 6mcy,75dl,9500waga,nie jest wczesniakiem,jest duzy ale i urodzil sie 4220

Gość milena lena lena
Zezarlo mi reszte postu

Na razie używam Calgelu, mam w pogotowiu paracetamol w syropku, jakby dostała gorączkę. Nie wiem tylko jak powinny wyglądać dziąsełka żeby stwierdzić że to już blisko?

Gość ajos
Hej, ja jestem mama 8 mies dziewczynki, wazy 9 kila a mierzy 72cm, z jedzeniem Ci nie pomoge bo moja corcia jest na piersi i nie da sobie nic wcisnac, wiec jezeli znacie jakies sposoby na niejadkow to bede wdzieczna za wszystkie rady

Gość ajos
Moja tez uwielbia tv, a szczegolnie reklamy, bajkami nie jest zainteresowana( chyba ze do jedzenia :)) chociaz staram sie jej czytac, pamietaj ze kazde dziecko jest inne i rozwija sie w swoim tepie aaa i moja tez byla rehabilitowana bobathem bo miala asymetrie...

Gość Keep_Calm
My miałyśmy niedawno obiadek: zupka wiosenna z koperkiem i kilka łyżeczek groszku zielonego, do picia soczek z hippa. Czy Wy same gotujecie? Jak tak to co, podpowiedźcie.. Ja niestety jestem kepska kucharką;) Dopoki nie bylo córeczki byłam pracoholiczką i jadłam byle jak i byle gdzie, więc nie miałam praktyki w gotowaniu;) Ile macie lat dziewczyny? Ja 29. Co do rehabilitacji my miałyśmy tylko kilka spotkań, niestty pozniej złapała jakąś infekcje wirusową,, a tak naprawdę dużo poradziła sobie sama i mam nadz że będzie ok. Ćwiczyłyśmy dopoki nie plllakala, zawsze ok 30 min było ok, potem się męczyła. Nie ma jeszcze ząbków ale pcha do buzi wszystko!:) A czy Wasze dzieci też mają taką jkaby sapkę jak leżą na brzuszku?

Ja na poczatku dawalam sloiczki ale i tak 3/4 laddowalo. W koszu wiec teraz gotuje, z warzyw zupki z dodatkiem miesa ale i tak mala nie chce jesc :( ja mam 30 lat

Gość gość
Ja gotuję sama, na razie to nie są jakieś skomplikowane rzeczy bo zaczynamy dopiero. Była marchewka, ziemniak brokuł i dynia.. Dynia podbiła podniebienie mojej córci :) Później mam zamiar łączyć warzywa i robić zupki, później dodawać mięsko i mam nadzieję że będzie nam to szło dobrze :) nie jestem przeciwniczką słoiczków, bo mam kilka w szafce jakbym nie mogła czegoś zrobić, ale sprawia mi to przyjemność więc gotuję :) ja mam 24 lata :)

Gość Birmingham
ten gość wyżej to ja :)

Gość gość mama
KeepCalm - moja niunia niestety przez cale 30 minut ba jak juz w drzwiach widzi p. rehabilitanta juz sie trzesnie... koszmar jakus. Birmingham - ja w sytuacjach kryzysowych uzwam Dentinox, Camilla oraz Virbucol u nas sie nie sprawdzil. Ja jak i moji najblizsiobiawy zabkowania u niuni zauwazylismy juz 1 msc temu ale zeba jak nie bylo tak nie ma. Przyjelo sie ze wtedy kiedy dziusla sa lekko spuchniete, mocno czerwone, pofaudowane i wrazliwe na dotyk to lada chwila sie pojawia. Ja mam 30 lat. Co do gotowania to roznie - czasami ide na latwizne i kupuhe gotowce a czasem sama cos ugotuje. Baza zawsze jest wywar miesny i dla zrozniocowania dodaje a to koncentrat pomidorowy a to jakies inne warzywko anizeli sama wloszczyzna. Teraz co 2 dzien dodaje zoltko. W reke blender i juz obiadek gotowy. Co do ogladania tv moja mala rowniez uwielba. Szczegolbie KLUB PRZYJACIOL MYSZKA MIKI hehe czasem kiedy chce jej przerwac ogladanie to udaje specjalnie ze mnie nie widzi i na dodatek idpycha raczkami.

Gość gość mama
Sorrki za literowki ale pisze z telefonu :)

Gość gość
moja ma 9 mieś i tydzień, ale jest wcześniakiem z 34tc. gdy miała 6,5 mieś ważyła ok 8kg, ale była malutka ok 62 cm. Urodziła się 47cm. Jest na mm. wtedy jadła tak: 6:00 - 180mm 9:00 kaszka + banan (innego owocu nie chce do teraz) 12:30 - 180mm 16:00 obiadek (słoiczek 180ml) 19:30-20:00 180mm potrafiła podciągać się do siadu, przewracać z pleców na brzuch i zaczynała się przesuwać wokół własnej osi zęby ma dopiero od czwartku - wyszły dziwnie bo dwie górne dwójki :D sama siedzi dopiero od 3 tygodni, ładnie pełza i zaczyna raczkować, buja się na kolankach. gaworzy po swojemu, najczęściej A-geee, ale raz zażyło się jak do maskotki mówiła dadada :)

Gość gość
a propos dyni - moja też uwielbiała od początku i uwielbia do teraz, choć w "zaawansowanych" słoikach już jej praktycznie nie ma :)

Gość gość
Tutaj mama wcześniaka, zapraszam na fb na profil rodzice wcześniaków :] Mój syn urodził się w 35tc, od ok 6 mca robił wszystko to co rówieśnicy. Obecnie ma 1,5 roku i pamiętam jedynie że na 3 mce ważył 5800, ważna jest waga urodzeniowa, bo nie można porównywać wagi dziecka które urodziło się np. 1,5 kg z dzieckiem które po porodzie ważyło 4 kg :) mój syn ważył 2800 :] na 1 i 2 pytanie nie jestem w stanie ci odpowiedzieć, ale 3. ważne czy karmione było mm czy na piersi, ja zaczęłam rozszerzać od 4 mca urodzeniowego, jadł już wtedy bardzo mało mleka, więc nadrabialiśmy kaszką (której też dużo nie zjadł) obiadkami i deserkami, robiłam przeciery wg schematu który miałam, dodatkowo zatwierdzonego i pozmienianego przez pediatrę, 4. Mój synek jest ze stycznia, więc miał 5 mcy rok temu i nasz plan dnia wyglądał mniej więcej (w ciepłe dni) tak: wstawał, jedliśmy, szykowaliśmy się i na spacer (wychodziliśmy ok 10), wracaliśmy jedliśmy obiad (nie chciało mi się gotować i jadł słoiczki) i na działkę, wracaliśmy wieczorem, na działkę brałam owoce w słoiczku i mleko. potem kąpiel i spać :) Generalnie w lato nas praktycznie w domu nie ma :) a na działce wiadomo-zwiedzanie poznawanie świata :]