Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćOliwka

W sobotę przychodzi do nas na obiad kolega męża z pracy z żoną, co zrobić???????

Polecane posty

Gość gośćOliwka

Co zrobić do jedzenia? Oni ogólnie są dosyć bogaci, dlatego mąż się bardzo cieszy, że wreszcie przyjdą, bo zapraszał ich już kilka razy, ale nigdy nie mieli czasu. Dlatego chcę zrobić coś co im zasmakuje, takiego z wyższej półki. Podpowiedzcie coś.

Gość gość
mielone nalesniki pierogi kluchy

Gość gość
Mielone

Gość gośćOliwka
A co sądzicie o krewetkach? My nie jemy takich rzeczy, ale szukałam przepisów w necie i nie wydaje się to trudne do zrobienia, np. na pierwsze danie, co wy na to?

Gość gośćOliwka
Albo myślałam też o zrobieniu sushi, też nigdy nie jadłam, ale podobno nie jest trudne do zrobienia, tak wyczytałam na jakiejś stronce.

Gość gość
polędwiczki z sosem gorgonzola sałatke z krewetek mozesz zrobic na przystawke

Gość gośćOliwka
A podaj jakiś przepiś na tą sałatkę z krewetek i na te polędwiczki jeśli możesz. :L)

Gość gość
na przystawkę zrób koktajl krewetkowy, bardzo łatwy do zrobienia. potem zrób łososia zawiniętego w cieście francuskim i git

Gość gość
koktajl krewetkowy / krwetki te małe, salsa różowa typu sos tysiąca wyps, zielona salata. Krewetki obgotowujesz w posolonej wodzie, wrzucasz do michy, sałatę rwiesz na małe kawałeczki, dodajesz sos, mieszasz. Układasz w miseczkach - kielichach, na dużych liściach sałaty. Albo w muszlach dużych, do nabycia w sklepach :) Efektownie

Gość gość
sushi lepiej nie rob jak nawet nie jadlas wczesniej. to specyficzna potrawa nie kady to lubi.

Gość gość
Danie adekwatne do czasów .Siermiężne a więc śledzia setę i ziemniaki w mundurkach.

Gość gość
myślę, że oni takie rzeczy jak krewetki mają na co dzień. najlepiej podaj coś tradycyjnego, co dobrze Ci wychodzi. robienie jakiegoś dania po raz pierwszy dla gości jest zawsze ryzykiem... może rolady wołowe, czy te polędwiczki właśnie? zupa krem (np brokułowa) plus grzanki np czosnkowe z ciabaty zawsze wygląda elegancko. krewetki jeśli bardzo chcesz to na przystawkę, ale równie dobrym pomysłem może być np grillowany oscypek z żurawiną. postaraj się też z deserem, zawsze ładnie wykańcza obiad. ale najważniejsze, nie przejmuj się, że są bogaci, wszyscy lubią po prostu smacznie zjeść. i lepszy świetnie przyrządzony zwykły schabowy niż nieudany łosoś. powodzenia.

Gość gość
Weź pod uwagę że nie każdy lubi owoce morza. Ja jestem dość majętna-stać mnie na jedzenie z wyższej półki. Mimo to lubię tradycyjne potrawy i jak dla mnie nic nie pobije gołąbków, schabowego czy filetów z kurczaka. Ja bym ci radziła ugotować cos co po prostu dobrze potrafisz.

Gość gośćOliwka
A co byście podały na deser właśnie?

Gość gość
canelloni lub lasanie

Gość gośćOliwka
Chyba zrobię tak: na pierwsze te krewetki z sałatą - dzięki za ten przepis :) potem zrobię polędwiczki, też znalazłam jakiś przepis fajny w necie, ale jakie dodatki do tego? ziemniaki? czy co? ziemniaki tak dziwnie... no i surówkę jakąś czy co do tego? a na deser to nie wiem dalej podpowiedzcie coś :(

Gość gośćOliwka
Ja wiem, że oni lubią krewetki, bo ten kolega męża opowiadał mu, że gdzieś tam na wakacjach za granicą jedli takie pyszne, a w Polsce takich dobrych nie ma... No i właśnie tu mam dylemat, gdzie kupić te krewetki i jakie dokładnie?

Gość gość
sądzę, że bezpiecznie będzie dać na przystawkę np krem z dyni z mleczkiem kokosowym danie główne to młode ziemniaki z koperkiem, pieczonego łososia i sałatkę z zielonych szparagów i truskawek. Na deser możesz podać np ciasto mech - bardzo proste i bardzo efektowne.

Gość gośćOliwka
No i jeszcze mam dylemat co podać jeszcze oprócz tego obiadu, jakie zakąski, bo wiadomo, że od razu po deserze nie wyjdą do domu, posiedzą trochę mam nadzieję. Mam taki plan, że po obiedzie wyjdziemy sobie posiedzieć na taras, a tam podam deser i kawę to dobry pomysł? Aha no i co im podać do picia do obiadu? Jakieś alkohole?

Gość gość
to skoro on twierdzi, że w Polsce nie ma tak dobrych - tu ma rację, to po co na siłę chcesz mu dawać gumę krewetkopodobną z marketu?

Gość gość
co do krewetek Ci nie pomogę. deser coś lekkiego, może sernik na zimno z truskawkami? jeśli umiesz zrobić to tiramisu też właściwie wszystkim smakuje.

Gość gośćOliwka
Tiramisu robiłam kilka razy, ale nie wiem czy wyjdzie mi jakieś ładne, bo chcę żeby to jeszcze jakoś wyglądało, a nie tylko smakowało. Ale w sumie jutro zrobię jedno na próbę i zobaczę.

Gość gość
Do obiadu wino - w zależności jakie mięso podasz - białe lub czerwone. Deser na tarasie i kawa to dobry pomysł. A na zakąski później można podać kabanosy :) w formie koreczków oraz tartinki

Gość gość
do obiadu jeśli alkohol to wino - dobrane do mięsa które się zdecydujesz zrobić. do kawy możesz kupić oprócz deseru włoskie ciasteczka migdałowe.

Gość gośćOliwka
Hmm no to co polecacie zamiast tych krewetek? Zupę krem jednak? A nie będzie to jakieś wieśniackie jak dam im zwykłą zupę brokułową? Tak dziwnie mi się to kojarzy... Żeby sobie o nas nie pomyśleli...

Gość gośćOliwka
A jakie wino pasuje do jakiego mięsa? Tzn. jeśli zrobię te polęwiczki, bo chyba się już na nie zdecydowałam to jakie wino dać? I ile tego wina kupić? No i jak podam pierwsze danie tą zupę to też wino dawać? I do deseru też jakiś alkohol? Może whisky albo coś takiego?

Gość gość
polędwiczki wieprzowe z suszonymi pomidorami, do tego ziemniaki oraz caprese

Gość gośćOliwka
Ale ziemniaczki młode? Normalnie ugotowane? Myślicie ze to wypada dla takich gości ziemniaki podawać?

Gość gość
Wina wytrawne białe i różowe podaje się do serów, ryb, owoców morza, białego mięsa i wędlin. Białe wina i lekkie czerwone podaje się też jako aperitify, przed posiłkiem. Lekkie, owocowe wina czerwone dobre są do czerwonych mięs, wędlin, serów oraz ryb smażonych lub w sosie. Wszystkie wina wytrawne dobrze smakują z daniami z czerwonego mięsa, dziczyzny, ostrzejszych, o zdecydowanym smaku serów oraz dań z grzybów. Wina słodkie serwuje się przeważnie do deserów. Białe wina słodkie i półsłodkie pasują też do niektórych dań z ryb czy gęsich wątróbek, a czerwone słodkie wina podaje się również do ostrych serów. Wina musujące, do których zaliczamy szampana, wino szampańskie i wino musujące, podaje się do wszystkich potraw i jako samodzielne alkohole.