Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

drugie becikowe jak to jest

Polecane posty

Gość gość

wiem ze trzeba dostarczyc papiery z us dotyczace zarobkow za poprzedni rok ale jesli maz ma umowe na 1680 zl brutto to do tego becikowego liczy sie kwota 1680 zl brytto czy 1100 zl netto? dzielimy to na trzy osoby?

Gość gość
Chodzi ci o ten jednorazowy dodatek do zasiłku rodzinnego?

Gość gość
tak tak

Gość gość
a zasiłek masz przyznany czy nie? Bo to jest przyznawane tylko i wyłącznie z zasiłkiem rodzinnym. z tego co widzialam to kwota netto.

Gość mama dwójki skarbów
BECIKOWE czyl pieniążki przyznawane od państwa dostanie każdy rodzic narodzonego dziecka jeśli złoży wniosek w ciagu 12 miesięcy od narodzin. Jest to kwota 1000zł. Można również uzyskać zapomogę z tytułu urodzenia dziecka od gminy. Wysokość tej zapomogi to również 1000zł. Przysługuje on rodzinom, które równocześnie pobierają zasiłek rodzinny na starsze dzieci, a jeśli jest to Wasze pierwsze dziecko trzeba przedłożyc dokumentację z Urzędu Skarbowego o wysokości dochodu uzyskanego przez Ciebie i Małżonka w 2012 roku (jeśli złożysz wniosek do września br) lub za 2013 jeśli później. Następna kwestia jeśli ty teraz nie pracujesz, nie masz żadnego źródła dochodu to twój dochód z roku 2012 będzie traktowany jako utracony i Urząd do przyznania zapomogi weźmie pod uwagę tylko dochód twojego męża. Więc jeśli otrzymasz już zaświadczenia z US o dochodach to dodajesz je razem (chyba że ty teraz nie masz dochodu do liczysz tylko męża) dzielisz je przez 12 miesięcy i przez ilość członków rodziny. Jeśli kwota która Ci wyjdzie nie przekracza 540zł to wtedy otrzymasz tzw. druge becikowe. Jeśli natomiast to będzie wyższa kwota to nie dostaniesz zapomogi ani rodzinnego, Jedynie BECIKOWE od państwa które należy się każdemu. Mam nadzieję ze pomogłam