Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

podpisz list z poparciem prof. Chazana

Polecane posty

Gość gość
Nie, nie jest to zgodne z prawem w tym wypadku, skoro podpisał deklarację wiary to nie musiał jej wykonać.

Gość gość
ale ten obowiązek jest bzdurny i mam nadzieję, ze zostanie zniesiony i tyle

Gość gość
Profesor Chazan pokazał klasę - klasę buraka. Wydaje mi sie, ze chodzi tutaj o pieniadze. Gdyby ta kobieta dala lapówke komu trzeba, na pewno nie byłoby zadnego problemu

Gość gość
"Odwagę w łamaniu prawa i olewaniu swoich obowiązków?" kolejny niemyślący leming :O bo wszystko co ustala państwo jest dobre, słuszne i święte, jasne. niektórzy kierują się własnym rozumem, a nie ślepo podążają za tym co narzuca im państwo.

Gość gość
nie mówię o klauzuli ciemna maso, tylko o obowiązku wskazania innego lekarza, który dokona aborcji - to jest głupie a deklaracja wiary to nic innego jak wolność sumienia a głupotą to jest pozbawianie innych owej wolności

Gość gość
tak, tak każdy wszyyystkiego idealnie przestrzega :) prawo nie zawsze jest sprawiedliwe a już zwłaszcza wtedy kiedy łamie czyjąś wolność sumienia

Gość gość
co za bzdury :) a czemu jakakolwiek praca ma komuś cokolwiek narzucać w obrębie wolności sumienia? eutanazja, aborcja i in vitro to są takie kwestie gdzie lekarz powinien mieć prawo do postępowania zgodnie z własnym sumieniem a państwo nie ma prawa nikomu narzucać żadnego obowiązku w tej materii dlatego w większości cywilizowanych krajów owa klauzola występuje i dobrze, że w końcu dotarła też do zacofanej polszy :)

Gość gość
idąc tokiem rozumowania katoli to już wkrótce w piątki nie kupicie kiełbasy bo sprzedawcy zabroni tego klauzula sumienia, sędzia nie da wam rozwodu bo zabroni mu tego klauzula sumienia itp. Te wszystkie świętoszki powołujące się na klauzulę sumienia jak nic przypominają mi opata Godwyna ze "Świata bez końca"

Gość gość
" A więc dlaczego katolicy zabraniają aborcji skoro ona jest zgodna z sumieniem kobiety która chce ja zrobić? To wolność sumienia tej kobiety się nie liczy? " xxxxxxxxxxx a kto ci czegokolwiek zabrania pytam się? ta kobieta zawsze może znaleźć lekarza który podejmie się aborcji z własnej woli kobieta ma prawo do wolności sumienia, ale w przypadku braku klauzuli jej wolność ogranicza wolność drugiego człowieka każdego wolność kończy się tam, gdzie zaczyna się wolność drugiej osoby, rozumiesz już?

Gość gość
ooo no proszę, nagle prawo jest zueeee :D zabraniać aborcji nie może bo to be, ale już zabraniać wolności sumienia lekarzom to może? moralność kalego i nie jestem wierząca po prostu w przeciwieństwie do ciebie szanuję czyjąś wolność

Gość gość
jestem tu od kilku stron więc to raczej ty czegoś nie rozumiesz nikt nie twierdzi przecież, że nie złamał prawa natomiast to, że niektórzy to prawo uważają za głupie to już inna kwestia

Gość gość
sorry, w taki razie jesteś po prostu durnym, niemyślącym "lemingiem" jak ktoś napisał wcześniej czyli lekarz dokonujący nielegalnej aborcji też nie powinien według ciebie tego robić?

Gość gość
haha wszyscy na lekarza naskakują, a to matka jest idiotką skoro urodziła dziecko, o którym już wcześniej wiedziała że będzie kadłubkiem

Gość gość
"też nie powinien. prawo to prawo." xxxxxxxxxx hahahahaha! co za leming :D

Gość gość
biedna???? nie biedna a głupia! skoro świadomie zdecydowała się na urodzenie niedorozwoja!!! lekarz owszem, złamał prawo i powinien ponieść za to konsekwencje, ale ona i tak mogła usunąć to coś, a tego nie zrobiła! i teraz każdy patrząc na te chore dzieci obwinia tylko tego lekarza i wyzywa, ale przecież to ta durna szlora podjęła decyzję o tym, że je urodzi! to ona jest sadystką, a nie ten lekarz!

Gość gość
Wyobraźcie sobie, że to wy rodzicie dziecko bez głowy...

Gość gość
toksyczna - gadasz bzdury on właśnie poinformował ją o tym, że jej że dziecko jest nieodwracalnie chore i że nie wykona aborcji bo podpisał deklarację wiary tyle że nie wskazał jej miejsca gdzie mogłaby dziecko usunąć - w tym sęk

Gość prof Debski ma inne zdanie
Chciałbym, żeby Polska mogła zobaczyć, o czym my mówimy - stwierdził kierownik Kliniki Położnictwa Szpitala Bielańskiego w Warszawie, który przyniósł do studia zdjęcia płodów z poważnymi wadami rozwojowymi. Takimi jak dziecko kobiety, której prof. Chazan odmówił zabiegu aborcji, choć już wtedy było jasne, że dziecko urodzi się z tak poważnymi wadami rozwojowymi, że wkrótce umrze. Dlaczego ginekolog zdecydował się przynieść zdjęcia do studia? - Bo my niestety w tym kraju w dalszym ciągu nie wiemy, o czym mówimy. Bo nikt nie chce się zdecydować na pokazanie, na czym tak naprawdę polegają te nieprawidłowości - tłumaczył. W Szpitalu im. Świętej Rodziny w Warszawie, którym kieruje prof. Bogdan Chazan, odbywa się kilka kontroli. Rzeczniczka praw pacjenta Krystyna Kozłowska już stwierdziła, że naruszone zostały prawa pacjentki. Narodowy Fundusz Zdrowia nałożył na szpital karę w wysokości 70 tys. zł. Prof. Chazan nazwał to "okupem za życie dziecka" i zapowiedział odwołanie od decyzji NFZ. Ale również minister zdrowia Bartosz Arłukowicz stwierdził, że lekarz złamał prawo. "Dziecko nie ma połowy głowy, ma mózg na wierzchu..." - Gdyby pan profesor przyjechał teraz do mnie do kliniki i zobaczył to życie, które uratował, to chyba miałby trochę inne podejście. To jest dziecko, które nie ma połowy głowy, ma mózg na wierzchu, ma wiszącą gałkę oczną, ma rozszczep całej twarzy, nie ma mózgu w środku. I będzie umierało dzięki panu profesorowi jeszcze przez najbliższy miesiąc albo dwa. Bo ma zdrowe serce i zdrowe płuca. Będzie umierało, aż w końcu umrze z powodu jakiegoś zakażenia. A kobieta, która urodziła to dziecko - w związku z tym, że ten dzieciak miał głowę większą niż w ciąży donoszonej - musiała mieć zrobione cięcie cesarskie. To jest sukces pana prof. Chazana - opowiadał prof. Dębski. Prof. Dębski nie ma wątpliwości co do postępowania dyrektora Szpitala im. Świętej Rodziny: - Tej decyzji nie da się obronić. To jest niezgodne z polskim prawem i wiedzą medyczną.

Gość gość
niedługo znajdzie sie lekaż ktory stwierdzi ze antybiotyk szkodzi (wiadomo ze leczy ale i nie jest zdrowy dla watroby) i nie bedzie ich przepisywał. jeszcze dekada takiego podejscia i bedziecie sie leczyc w kosciołach.

Gość gość
mogła pojechać za granicę i usunąć legalnie nie musiała go rodzić

Mieliście kiedyś opakowaniem tabletek poronnych w rękach? ja mam , w szufladzie kolo nosa, nie macie żadnego pojęcia jak one działają i do jakiego tygodnia mają działanie, a od jakiego zadnego działania już Gówno wiecie a się wypowiadacie . kobieta dowiedziała się o faktyczym stanie plodu jakie się urodzi kiedy nie spelniaiala już zadncyh kryteriów poddania się aborcji, ani medycznej,ani farmakologicznej Urodziła dziecko ,które jest zdeformowane i umiera w okrutnych męczarniach ""dziecko, które nie ma połowy głowy, ma mózg na wierzchu, ma wiszącą gałkę oczną, ma rozszczep całej twarzy, nie ma mózgu w środku i będzie umierało przez najbliższy miesiąc albo dwa, bo ma zdrowe serce i zdrowe płuca, aż umrze w końcu z powodu jakiegoś zakażenia

Gość i jeszcze to
Prof. Dębski powiedział, że zgodę na przerwanie ciąży wyraża przeważnie w sytuacjach, gdy płód jest bardzo poważnie uszkodzony. – To są na przykład ciąże akranialne, płód nie ma kości pokrywy czaszki, z czasem dochodzi też do zaniku mózgu. Nie ma głowy, jest tylko szyja. Albo tylko nos, nie tam, gdzie powinien, bo wszystko jest źle. (…). Pojechałem z komputerem do Sejmu, gdy chciano zaostrzyć ustawę antyaborcyjną. Po obejrzeniu zdjęć tych płodów część posłów przestała nalegać na zradykalizowanie ustawy – zaznaczył ginekolog. http://natemat.pl/106803,prof-romuald-debski-aborcja-to-obrzydliwa-rzecz-ale-z-pacjentka-jestem-na-dobre-i-na-zle

Gość gość
Cała dyskusja toczy się na temat tego jedynie, że nie wskazał tej kobiecie miejsca gdzie mogłaby legalnie usunąć ciążę. Nikt tu nie pisał o żadnym zatajaniu.

Gość gość
Wypowiedż z forum;osoby zawodowo związanej,cytuję:" Jestem polozna starej szkoły. Profesor Chazan jest wg mnie sadysta. Jedyny raz w moim zawodzie urodzilo się dziecko z taka sama wada jak tej biednej Pani Agnieszcze.Bylo bezmózgowie,czyli poowa czaszki nie pokryta koscia,oczy na slupkach bez powiek,rozszczep całej twarzy.Kiedy polozna odebrala ten porod drogami natury to o mało nie zamdlala bo ukazaly się oczy patrzące na nia a nad nimi nie było czola tylko krawedz glowy.To były dawne czasy i kobiety rodzily te potworki dziś nie powinno zmuszać się kobiety do porodu z takimi uszkodzeniami. Nasze dziecko nie milo tez wykształconej płci i ponad to zylo około miesiąca.Nikt nie miał odwagi pokazac to rodzinie ani matce dziecka .Moglaby wpaść w ciezki szok poporodowy.Gratuluje Chazanowi decyzji i zycze mu takich wlasnie wnukow żeby mogl ogladac.Brzydze się tym lekarzem i przestrzegam kobiety ciężarne przed nim." http://www.dobramama.pl/pokaz/638656/Wypowiedz_z_forum_pewnej_kobiety_ktora_widziala_porod_dziecka_z_bezmozgowiem/1/1

Ja poruszyłam kwestie zatajania, bo w tvn24 , czy tam Suer Stacji ogadałam z Chazanem wywiad, który przyznal się i wcale temu nie zaprzeczał, że tyle tygodni zatajał informacje w jakim stanie jest "dziecko" bo wiedział iż kobieta nie zdecyduje się na donoszneie ciązy, a on wtedy czułby się wtedy współwinny uśmiercenia dziecka , dlatego dla dobra tego dziecka przeciągnął poinformawnie pacjentki o stanie jej dziecka , kiedy nie było już mozliowsci na przeprowadzenie aborcji' To są Chazana skurwieela słowa . Jak ja go w Wa-wie kiedyś spotkam to nie recze za siebie , mam takie nerwy na tego cyborga

Gość gość
Toksyczna - jeżeli jest tak jak piszesz to w takiej sytuacji chyba nikt nie będzie miał wątpliwości co do tego, że to przestępstwo i barbarzyństwo w sumie. Miejmy nadzieję, ze poniesie surowe konsekwencje. Jestem jak najbardziej za klauzulą sumienia, ale nie za zatajaniem stanu zdrowia dziecka, oczywiście. (Choć i tak uważam, że ta kobieta w tym wypadku mogła jechać za granicę i usunąć płód)

Gość gość
państwa świeckie w ue dopuszczają klauzulę sumienia czy to się durnym antyklerykałom podoba czy nie podoba :)

Pisze tak jak on w wywiadzie (tvn24 czy SuperStacji) się wypowiadał)i co miał na swoją obronę,potwierdzil fakt ze tyle tygodni wstrzymywal się z informacją lekarską , bo wiedział ,ze jak wcześniej poda stan zdrowia plodu ,to kobieta dokona aborcji, a tego nie chciał, czulby się wspólwinny, wiec jego obronaąbędzie to podczas procesu , ze to było dla dobra dziecka, aby zylo, stąd przeciąganie i zwlekanie tyle czasu z poinformowaniem o diagnozie stanu zdrowia

Gość gość
Wielka afera a ludzie umieraja bo nie maja na leki bo nie stac ich na prywatnego lekarza .Tego nikt nie widzi. X Takie wady to najczesciej są za przyczyną tabletek wczesnoporonnych.Zamiast do łózka warto iśc do kina jesli sie potem chce aborcjować. Poza tym zdarzaly sie wypadki ze usg wykazywalo wadę rozwojową,kobieta decydowała sie urodzić i okazalo sie ze dziecko było zdrowe !!!