Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mieszkam za granicą i sram fiołkami, bujdy biednej emigracji...

Polecane posty

Gość gość
Jaka propaganda człowieku lecz sie na nogi bo na głowę już za puźno i zapamiętaj to sobie to prawda jest

Gość gość
Nikt nie powinien mieć prawa oczerniać swój kraj bo to jest złe to jest tak jakbyście oczerniali własną matke

Gość gość
Własnej matki sie nie oczernia wiesz bażańcie hoj ty jeden gamoniu antypolski zuchu

Gość gość
Skomentuje to polska nie jest biedna tu się dobrze żyje kto wam nagadał bzdur o biedzie co?

Gość gość
Odpiszcie wchodząc na to forum ja też cchce wiedzieć nie wydaje mi się czy polska jest biedna raczej nie

Gość butelek321453
Polska jest cudowna i coś wam sie idioci nie podoba to won k***a do Afryki głodować i w domach z g****a mieszkać won

Gość gość
Odpiszcie na to forum fajny trój my na szr byliśmy polska nie jest biedna tylko bogata jak ja i jaim

Gość gość
Musicie do jasnej ciasnej odpisać eleenie chce tego odpisania

Gość gość
Nie uważam by była bardzo bogatym ani biednym jest krajem w sam raz

Gość gość
hahaha Polaczki -cebulaczki co im żal d**e ściska że ktoś traktuje polske jako wypad weekendowy i nie musi patrzeć na te mordy skwaszone co zarabiają 900zł na mc albo stare p***y bliżej grobu co to na przystankach stoją a w autobusie stratują żeby usiąść. Tak, wszędzie jest dobrze tylko nie w polsce i nie tam na emigrancji gdzie sa cebulaki !!Bo sa takimi samymi c*****i jak w kraju co to tylko podpieprzyć dopieprzyć i zdeptać<- TAK TO WY POLACY

Gość gość
W każdym kraju jest jakaś bieda, średnia i wysoka jak ja to nazywam i nikt nie napisał że zagranicą wszyscy są bogaci bo skoro miejscowi czasem zmuszeni są korzystać z zapomogi to i przyjezdni tym bardziej jeżeli nie mają pracy czy nie znają języka. Prawda jest jednak taka że jeżeli pracują dwie osoby to stać ich na wynajem mieszkania i normalne życie gdzie na nic nie brakuje a jeszcze spokojnie można odłożyć na urlop ( w Polsce dla mnie i męża było to niewykonalne). Od 10 lat mieszkam w Austrii i jestem obecnie na macierzyńskim. Zanim urodziło się nasze dziecko, potrafiliśmy jeszcze wysłać miesięcznie 200 euro mojej mamie by ją wspomóc, obecnie mając dziecko wysyłam jej pieniądze na media. Żyjemy bez luksusów ale starcza nam na życie, na opłacenie rachunków i mieszkania, na fryzjera, na kupienie ubrania dla mnie , męża i dziecka jak tylko jest potrzeba (markowego) . Stać mnie by kupować dobrą żywność bez ograniczeń i odłożyć z mężem na urlop na który za miesiąc jedziemy . Nie odczuwamy presji by oszczędzać, nie mam wyliczonych pieniędzy kiedy idę na zakupy. Nie wiem, może mamy szczęście a może zwyczajnie wyjechaliśmy ze znajomością języka i odrazu dostaliśmy pracę? Praca musi być i to z dwóch stron czyli pary bo inaczej będzie ciężej . Moi znajomi pochodzą ze wsi, przyjechali do At by się jedynie dorabiać, wybudować dom w Polsce więc oszczędzają jak mogą i sprawnie im to idzie bo dom po czterech latach w Polsce stoi choć niewykończony a przecież płaca za wynajem tak samo i utrzymują siebie i kilkuletnią córkę na miejscu. Jej mąż zna dobrze niemiecki i ma pracę, ona nie zna języka i opiekuje się obecnie drugim maleńkim dzieckiem. Nie wiem ile tu zostaną ale póki co im dobrze .

Gość gość
Nie ma co porównywać Polski do Niemieć czy At, to są inne pieniądze inna średnia i minimalna. To co dla Austriaka jest nędzą, dla Polaka będzie dostatecznym życiem z którego będzie zadowolony. Austriak zarobi 1,200 euro pracując na kasie w sklepie a to jest ok 4.800 zł i z tego musi opłacić ok 600 euro za mieszkanie i media to wyjdzie może 700 lub 750 euro albo góra 800 i pozostaje mu 400 euro a 400 euro to 1.600 zł które w Pl są czasem wypłatą jednej osoby a w Austrii żyje się za to góra dwa tygodnie i to bardzo skromnie . Więc to co nędza dla jednego będzie dobrym pieniądzem dla drugiego. Ceny w At i Polsce są praktycznie te same , czasem w Polsce jest nawet drożej a pensja jaką zarobi Polak są pieniędzmi nie do wyżycia tu w Austrii bo za 400 euro lub nawet 600 euro czyli 2.400 zł tu w At się nie wyżyje . Nie porównujcie zatem biedy Polskiej bo to nie bieda tylko nędza. Mój mąż zarobi 1400 euro, ja zarobię 600 euro bo opiekuję się dodatkowo córką która chodzi na pół dnia do przedszkola i żyje nam się dobrze a jakbyśmy za te pieniądze żyli w Polsce, płacili tam czynsz, media to byśmy chyba po roku czasu stali się bogaci :D.

Gość gość
Prawda jest taka ze nie ma cudow.Tylko stabilnosc bez stresu ze zwolnia,Szcunek do pracownika,nie balam sie isc rodzic maz byl ze mna bo to norma,w urzedzie nie traktuja cie jak intruza.Co do leczenia placone jest ponad 100 funtow i jest na dosc wysokim poziomie.Lekarz gdy ci cos dolega nie przyjmuje by nie tracil czasu,przed nim pielegniarka robi wywiad i mnostwo wynikow z krwi,moczu.I z wynikami dopiero idziesz do lekarza.Nie tracisz czasu sluchajac bzdur od lekarza bo co on wie bez wynikow NIC ! Itd...Szacunek fo czlowieka wszedzie tego brak w sredniowiecznej polsce!

Gość gość
Mój mąż pracuje na budowie w Niemczech i zarobi 2000 tys euro czyli 8 tys zł a ja póki co nie pracuję . W kraju mąż nie mógł znaleźć pracy a ja pracowałam za 1.200 zł . Jak ktoś pisze że życie za granicą jest takie samo jak w Pl to ja nie wiem czy był i żył za granicą a może tylko był na feriach i osłuchał się polskich pijaczków bez sznasy na zatrudnienie?

Gość gość
Tak tylko w Austrii dostaje się macierzyńskie w kwocie miesięcznej pensji co miesiąc , nawet jeżeli ktoś nie pracował ale dajmy na to małzonek płacił składki za żonę. Moja znajoma dostawała przez rok po 1tys euro pomimo że nigdy w At nie pracowała a jej mąż 1200 euro i co? Żyją dobrze, odłożyli kupę pieniędzy. Gdzie tak w Polsce jest?

Gość gość
Ja w Polsce zarabiam średnią krajową żona zarabia 1600 dobrze nam się żyje nie musimy sie martwić czy nam starczy bo nawet możemy 200 a nawet 300 zł co miesiąc odłożyć stać nas na wczasy dwa a nawet trzy razy do roku to co mówicie że w Polsce bieda żyjemy na takim samym poziomie co na zachodzie Europy

Gość gość
Bieda to pojęcie względne dla Niemiec czy Austrii czy Australii polska jest biedna a dla krajów afrykańskich czy Ukrainy Rosji czy krajów ameryki środkowej i południowej wysp oceanii oraz większośc***aństw Azji oraz większośc***aństw dawnej Jugosławii polska jest bogata od polski bogatsze jest 40 państw a 190 jest biedniejsze czyli w skali świata polska jest bogata i dobrze nam się żyje a nie doceniamy tego co mamy w Afryce ludzie z głodu umierają i mieszkają bez elektryczności Internetu cywilizacji bieżącej wody w lepiankach z g****a

Gość gość
A i ps Niemcy są bogate dla polski a biedne dla Szwajcarii Szwecji Luksemburga czy Norwegii bieda jest pojęciem względnym

Gość gasia l321s
Wiecie że wg OECD przeczytajcie w Wikipedii co to znaczy nie chce mi się tłumaczyć oraz banku światowego oraz pkb na osobę polska to kraj o wysokich dochodach i wysokorozwinięty a według wskaźnika rozwoju społecznego Human development index w skrócie HDI polska to kraj bardzo wysoko rozwinięty na 35 miejscu na 49 bardzo wysoko rozwiniętych państw i ogólnie na 187 państw wziętych w rankingu wejdźcie na te strony internetowe co je wam teraz podałem i przeczytajcie

Gość gość
Odpiszcie mi na tym forum

Gość gość
temat stary nikomu sie nie chce tego walkowac

Gość gość
Polska nie może być biedna bo jest bogata od bardzo dawna

Gość gość
W Anglii np zarobisz 6.50-7 f/godz (brutto), mając cały etat daje to 900-1000 f na miesiąc, przy kosztach utrzymania w UK to jałmużna totalna

Gość gość
Odpiszcie na te komentarze bo chce wiedzieć i znać wasze opinie na ten temat ja nie uważam polski za biedny krajj

Gość gość
W Polsce są też biedni ludzie jak to w każdym kraju w każdym kraju są i biedni i bogaci i polska nie jest w tym wyjątkiem

Gość gość
W Anglii np zarobisz 6.50-7 f/godz (brutto), mając cały etat daje to 900-1000 f na miesiąc, przy kosztach utrzymania w UK to jałmużna totalna x no ale nie wszyscy mieszkaja w Anglii i nie wszyscy zarabiaja 7f brutto :)

Gość gość
Wchodzav na ten temat nie musialam czytac polowy, zeby wiedziec co za bzdury przeczytam:) taaa w Polsce sie super zyje. Praca za godziwe zarobki jest tylko dla prawnikow lekarzy i innych architektow, ewentualnie jak masz swoj db prosperujacy biznes. Ale nie kazdy bedzie biznesmenem albo prawnikiem. Piekarz czy brukarz tez ma prawo godnie zyc, a poczytajcie na stronach urzedow pracy jakie zarobki im suie proponuje. W Polsce nie ma budownictwa socjalnego wiec jak nie masz swojego mieszkania to jestes w d***e bo albo musisz wziac kosmiczny kredyt albo splacac komus mieszkanie czyli wynajmowac. W dodatku na lichwiarskich warunkach, bo jak nie daj Bog stracisz prace to tracisz mieszkanie, ktore jest licytowane za bezcen, a Ty masz dalej do konca zycia niemalze dlugi.bierzesz mieszkanie a splacasz dwa, a w mediach pieprza ze kredyty mieszkaniowe sa teraz jak nigdy nisko oporocentowane:D program mieszkanie dla mlodych? Bez komentarza. Kogo stac wziac horrendalny kredyt i skad wziac kase na urzadzenie takiego pustego mieszkania? Praca? Jestem nauczycielka. Oczywiscie zaraz przeczytam, ze wubralam najprostsze studia na pewno, w dodatku nauczyciel nic nie wytwarza, wiec nie zasluguje na godziwe zarobki:))) zarabiam mniej niz pani na kasie w lidlu, jedynie co mnie trzyma w tej pracy, to mniejsza ilosc godzin pracy i ze jest na stale. Niby. Usmialam sie z niektorych teorii. Polska w czolowkach tych tamtych sramtych. Ze do galerii ludzie chodza? Moj kuzyn pracuje po galeriach, czesto mi mowi jak widzi ludzi, rodziny cale, ktore chodza w te i we wte przez iles godzin, z pustymi rekoma. Po prostu darmowa rozrywka, ot. Wiekszosc tych waszych p*****letow mozna prosto obalic. Z Polakow mieszkajacych w PL wypowiedzieli sie jak dotad sami kafeterianie, w icg swiecie kazdt ma po 8 k. Szkoda sie produkowac...

Gość gość
Ty k***o jedna bogactwo to pojęcie względne dla k***a Niemiec polska jest biedna a dla krajów na wschód Europy czy wszystkich krajów afrykańskich i większości w Azji i wszystkich w Ameryce środkowej i południowej jest bogata

Gość gość
Jak ci ty pseudo "nauczycielko" źle to wypieprzaj do Afryki i żyj bez prądu i wody oraz udogodnień i neta w lepiankach z g****a i z głodu zdychaj tam ludzie z głodu umierają i zarabiaj 1 dolara(3 złote) miesięcznie mam 17 lat i już wiem że Polacy to narzekacze

Gość gość
Wy polaczki sraczki tylko narzekać potraficie a robić to niema komu jak wam tak źle to zróbcie coś by było lepiej i dobrze samo przecież sie nie zrobi k***a i nie narzekajcie na rząd bo sami go wybraliście trzeba było myśleć jak ich wybieraliście