Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Rozszczep wargi i podniebienia

Polecane posty

Gość gość

Czy która z Was urodziła dziecko z rozszczepem wargi i podniebienia ? Będąc w ciąży w 20 tyg.dowiedziałam się, że nasza córeczka będzie miała rozszczep wargi i podniebienia.Niestety mała urodziła się martwa :( Teraz planuję z mężem dziecko i przeraźliwie się boję, że może się to powtórzyć. Proszę piszcie o swoich doświadczeniach.

Gość gość
Dodam, że z badań genetycznych wynika, że ani ja, ani mąż nie jest obciążony tą wadą

Gość gość
to przerażające co Ci się przytrafiło.... a ile macie lat ? W mojej rodzinie jest taka sytuacja z tym że trójka dzieci jest zdrowa a ciocia po 40stce zaszła w ciąże i chłopak urodził się właśnie z rozszczepem

Gość gość
to było 6 lat temu, ja miałam 23, a mąż 22.Od tamtej pory nie staraliśmy się o dziecko.Teraz nadszedł na to czas i obawy wracają :(

Gość gość
a dziecko zmarło od wady ? Ja myślę że jesteście oboje młodzi jeśli w badaniach nic nie wyszło więc może wcześniejsza ciąża nie była wadą genetyczną tylko tak się czasem zdarza a teraz się uda urodzić zdrowe dziecko a co mówią lekarze?

Gość gość
lekarze nie znali odpowiedzi dlaczego dziecko zmarło.urodziłam ją w 34 tyg. myślę, że rozszczep nie był przyczyną.

Gość gość
Kuzyna dziewczyna miala operowane,jej brat tez,wiec u nich bylo rodzinne. Ich coreczka urodzila sie z rozszczepem wargi,podniebienie bylo cale. Przed pierwszymi urodzinami operowali i juz prawie sladu nie ma.

Gość gość
To duża ulga,że dzieci można szybko operować.Mam nadzieję, że tym razem nie będzie już żadnych nieprawidłowości.

Gość gość
Im szybciej tym lepiej a do 1 rz to jest refundoeane.przynajmniej jezeli chodzi o rozszczep samej wargi.

Gość gość
jestem przerażona :( boję się, a najgorsze jest to, że taką wadę można wykryć w połowie ciąży :(