Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość moze przyszla mamusia

CZERWCÓWKI 2015

Polecane posty

Gość tulipka32
Mania, ja mam prawie od samego poczatku kolatania. Tzn. nie wiem do konca co masz na mysli. Mam czesto tetno przyspieszone do 110 uderzen ale po ok. godzinie przechodzi. Lekarz kardiolog dal mi na to lek ale poniewaz nie jest to az tak czeste i uciazliwe to nic nie biore (szczegolnie ze lek obniza cisnienie i potem sie troche bledne kolo robi). A jesli chodzi o kolatanie czyli np. dodatkowe uderzenia (czyli taka cisza na pol sekundy a potem mocne łup) to mialam tak czasem przed ciaza, zwykle przy okazji duzych stresow :)

Gość Mania1989
Właśnie o takie mocniejsze uderzenia po chwilowej ciszy mi chodzi. Jak leze na lewym boku to praktycznie cały czas tak mam, jak chodzę to mniej. Nie wiem, może za bardzo się ugniata serce jak się leży na lewym boku? Juz sama nie wiem.

Gość gość
Mania jak maly sie kreci, wypycha i dłużej chodze to takie ciągnięcie po prawej stronie pępka czuję...

Gość Wera33
Tulipka ja przykładałam pierś na zadanie, i faktycznie skończyło sie na tym ze moj syn wisiał na piersi 24h Ale on to kochał był taki przyklejony ze nie miałam serca mu odmawiać. Wogole mi sie wydawało ze miałam mało pokarmu na raz ( mam małe piersi a po ciazy zrobił mi sie rozmiar A minus ) i on sie zwyczajnie nie najadal. Mimo ze przybierał na wadze. Ja tez codziennie jem truskawki :) miksuje kefir ze śmietana i z truskawkami no niebo w gębie :) jeszcze czekam na czereśnie i boje sie ze juz sie nie załapie. Ja jak tyłam przez pierwsze 7 mies tak ostatnio waga mi sie zatrzymała na 67 kg i tak juz stoi od paru tyg. Apetyt w porównaniu z 7 mies mam słabszy. Ale jem normalnie.Jedyne w sumie co mi smakuje to truskawki i lody. Nawet mi nie piszcie o diecie matki karmiącej ja chyba w to nie wchodzę :) pamietam jak poszłam odwiedzić koleżankę co tyle co urodziła i ja do niej a Ty nie masz diety? A ona : no co ty maz mnie wlasnie kotletem z frytkami uraczył :) wiec tez tak mozna :) dzisiaj sobie uświadomiłam ze miesiąc do porodu mi został Ostatnie 4 tygodnie kiedy moge sie wyspać posiedzieć na necie pójść lightowo na zakupy a nie w biegu potem wszystko stanie na głowie Wg mnie pierwsze 3 mies sa hardcorowe. A słyszałyście o czymś takim zeby nie kapać noworodka cidziennie? Bo sie zmywa naturalna ochronę? Moja znajoma rodziła w szpitalu i tam położne nie myły dzieci tylko je moze zwilzaly szmatka?

Gość tulipka32
Wlasnie kolejna pobudka na paracetamol, temp. 39st. Strasznie sie moj synek meczy:( Wera, o tym kapaniu tez mi mowil :) ze b. przesusza skore i zeby kapac co pare dni no chyba ze sa upaly i dziecko sie b. poci. Ja mam mieszane odczucia bo zgadzam sie ze przesusza ale jednoczesnie u nas kapiel byla zawsze elementem rytualu i pozwalala lepiej zasypiac a to tez wazne. Wyjdzie w praniu. A raczej w kąpaniu :)

Gość AleksandraJL
Doswiadczone mamy a jak to jest nie przystawiać na żądanie? Bo skoro karmienie jest co 2-3 godziny a Np dziecko obudzi sie wczesniej i bedzie się domagalo karmienia to jak go przetrzymać? Ja bardzo nie chce, zeby syn wisial na piersi

Gość AleksandraJL
Co do kapania to my chcemy co drugi dzien kapac

My będziemy kapać codziennie, a o tych praktykach przemywania w szpitalu noworodka słyszałam w szkole rodzenia. Ale to nawet nie było mowy o wilgotnej szmatce a chusteczkach najwilżających. Co do karmienia, nie wiem jak dam radę. Jak nie bedzie przesypiać w ogóle nocy to chyba bede dokarmiać mm. Wiele rzeczy wyjdzie w praniu właśnie :)

Gość wera33
Czyli piszecie zeby wogole nawet nie przecierac dziecka szmatka? Tylko kapanie co drugi dzien przykladowo. Jak Wam mowily polozne? Ja mojego synka kapalam codziennie przez b dlugi okres. U takiego noworodka to jest klopotliwe, dziecko placze, trzeba uwazac na pepuszka zeby nie zmoczyc , uwijac sie z tym itp. Napiszcie jak to z tym jest. Bede wdzieczna.

Gość wera33
Aleksandra "Bo skoro karmienie jest co 2-3 godziny a Np dziecko obudzi sie wczesniej"to co robic, no wlasnie tez nie wiem :), ja karmienie piersia stosowalam na wszystko a wiem nie powinno sie, jak nie chcialo spac, jak plakalo, jak o cos mu sie rozchodzilo. Ale karmilam tylko pol roku. I tez tak mam zamiar zrobic w tym przypadku. Do Swiat BN i koniec.

Dzień dobry :) Ja nie wiem jak u mnie wyjdzie z karmieniem, też nie chciałabym żeby mały wisiał na cycu non stop, ale wszystko wyjdzie w praniu. Co do kąpieli to właśnie wczoraj gadałam z sąsiadką. Jest pielęgniarką i ma 3 miesięczne dziecko. Też kąpie go co drugi dzień, chyba że jest strasznie ciepło. Też nie mam zamiaru kąpać codziennie tylko co drugi dzień.

Gość Mania1989
Ja też zakładam, że będziemy kąpać co drugi dzień. No chyba, że będą jakieś problemy skórne i trzeba będzie codziennie. Też chciałabym wiedzieć jak to zrobić, żeby dziecko nie wisiało nonstop przy piersi. Aleksandra, Ty chyba pisałaś, że już smarujesz brodawki? Napisz jaki krem kupiłaś i czy jak narazie jesteś z niego zadowolona? Wysłałam Wam zdjęcie weselno - poprawinowe - moje jedyne z ciążowym brzuszkiem. Miłego dnia!

Gość Anett304
Hej dziewuszki ;) Byliśmy wczoraj na usg, mała waży 2571 w 36tc i 4 dni dokładnie :) Niby w normie i już nie będę miała żadnego usg teraz tylko spotkania z położną , myślę , że jeszcze jedno czy dwa będziemy mieć. Co do kąpania to tez myślę, że co drugi dzień. W UK w ogóle nie myją dzieci po porodzie , bo twierdza,że ta ochrona jest ważna i co więcej zalecają nie kąpać dziecko do 3 dni po porodzie, ale to już przesada moim zdaniem. Co do cycka to tez bym tak chciała co 2-3 godz karmić, ale wiem, ze jeśli Lena będzie chciała to będę ją przystawiać do piersi częściej , znam siebie i wiem, ze tak będzie o ile będę miała pokarm. Ostatnio piersi mnie tak dziwnie bolą, mrowieją w środku jakby, pieką , chyba coś się rusza :D

Ja właśnie dzwoniłam do lekarza. Jutro idę do szpitala, ale tylko na przepływy i usg. Sprawdzimy, czy maluszek dalej pupką w dół. Chociaż nic mnie brzuch nie bolał, jak wtedy kiedy się przekręcał, więc pewnie dalej nie zmienił pozycji na właściwą. Pewnie dowiem się już na kiedy planujemy cc. Przynajmniej mam nadzieję, że już to ustalimy. A w piątek do położnej na ktg. W ogóle to mój lekarz liczy jakbym miała już 37 tydz, a w szpitalu jakby tydz wcześniej. Oni chyba liczą pełne tygodnie, a lekarz zaokrągla. Bo jak teraz mam 36 i 4 dni to już mówił, że 37 tydzień mam.

Gość werkaaaa
Co do karmienia u nas odbywało się co 2 co 3 godz.jak chciała po 1.5h to dawałam pilnował am tylko czy ssie intensywnie ,jak juz widziałam ze mamla sutka odstawiłam od razu ,u nas karmienie trwało 10min.pojadla cy c i od razu po karmieniu chował am nie było spania przy nim. Co do pępka nie polewa łam go woda ale jakoś specjalnie nie uważałam oszusta łam dokładnie po umyciu

Gość AleksandraJL
Mania-śliczne zdjęcie, brzuszek malutk:)i Dziewczyny jakie Wy szczupłe jestesćie, tylko ja jak locha hehe:) Mania krem mam Avent i jestem bardzo zadowolona, ma konsystencje jak miód dosłownie! Nawilza, natłuszcza skóre, ale jak się sprawdzi tych najbardziej ekstremalnych warunkach to nie wiem:), smaruje na razie raz dziennie. Co do kąpieli, to co drugi dzień, a tak to zamierzam przetrzeć chusteczką nawilżoną, czy płatkiem z wodą przegotowaną w dzien bez kąpieli. A no i wiadomo jak upał to kąpiel obowiązkowa, jak syn się spoci. A z tym karmieniem to Wam powiem nie pojmuje, bo jak dziecko się obudzi, bedzie płakało, to jakby nie było bedzie karmienie na żądanie. Modlę się tylko,żeby się najadał i spał te 2-3 godziny, ale to marzenia, może się spełnią hehe. Własnie moja koleżanka robi tak,że karmi swojego synka pare min jedną piersią, pozniej przystawia go do drugiej i jak skonczy i pozniej jest kolejne karmienie to przystawia go do tej na której skonczyła ostatnio. To jest to, o czym pisała Tulipka. Nigdy dziecko podczas jednego karmienia nie je z jednej piersi i nie opróżnia tylko jednej , tylko na dwóch jedzie

Gość werkaaaa
Mi położna mówiła ze karmienie z 2 piersi to blad.z prostych przyczyn na początku z piersi leci mało treściwy pokarm mający za zadanie napić dziecko potem leci gesty by zaspokoić głód jest bardziej tresciwy. Zmieniając piersi podczas jednego karmienia pozbawiony go tłustego pokarmu , a i dziecko się denerwuje jak odciągnąć się jej od posiłków zaczyna płakać i łykać powietrze. To moja trzecia ciąża i teraz będę postępował tak samo jeśli chodzi o karmienie. Grunt to nie dawać zasypiać i mamla piersi

Gość werkaaaa
Miało być napoic dziecko słownik mi sam zmienia wyrazy.

Gość AleksandraJL
Weraaa-własnie, bo nie do konca rozumiem dlaczego tak jej położna kazała robić z tymi dwoma piersiami. I jak Twoja mała zasypiała przy cycku to od razu ją odstawiałaś i nie płakała i nie marudziła? Chciałabym,żeby mi się udało tak jak Tobie:) zeby się najadało i był spokoj chociaż na 2 godz...A jak dziecko zasnie przy piersi to pozniej normalnie brać do odbicia?

Gość rockowa mamunia
U nas w szpitalu kapią dziecko po 24 godzinach od porodu, w szkole rodzenia mówili żeby kąpać co drugi dzień, a jak upał to codziennie ale żadnego przecierania chusteczkami nawilżanymi. Nawet pupę kazali myć wodą z mydełkiem przy zmianach pieluszki a nie chusteczki (chyba że nie ma akurat warunków). Pani położna dała nam przykład żebyśmy same sobie zamiast myć ręce przecierały je chusteczkami i zobaczcie co będzie wieczorem... wszystko się klei jest po prostu nie miłe, a co mówić jak skórka niemowlaka jest taka delikatna. Pępuszek można moczyć normalnie bo przecież kąpiel nie trwa 20 min i nic się nie odmoczy. Najważniejsze żeby po kąpieli wytrzeć go do sucha i tyle. Wstałam dziś rano obolała jak zwykle heh.. spojenie łonowe to chyba całkiem mi się rozejdzie do porodu bo tak boli że ruszyć się nie mogę. Robiłam dziś badanie moczu na sobotnią wizytę i kupiłam przy okazji Aspargin bo nie radzę sobie ze skurczami nóg. Piękna pogoda u mnie i chyba jeszcze niedługo wybiorę się na spacer chociaż robi się bardzo gorąco. Postanowiłam że skoro został mi tylko miesiąc to już koniec z pracami które robiłam do tej pory typu koszenie trawy, pielęgnacja ogródka itd (uwielbiam to!) tylko będe odpoczywała. Muszę doprowadzić dom do porządku na przybycie maluszka, urządzić pokój do końca ale koniec z przemęczaniem się. Teraz tylko relaks i wypoczynek :)

Ja ten przykład z chusteczkami podałam jako przestrogę oczywiście i zeby zwracać uwagę w szpitalu bo podbno zdarza sie to ostatnio....

Gość AleksandraJL
przy przewijaniu nie zamierzam w ogole używać tych chusteczek, sporadycznie np na wyjezdzie. Mam przygotowane dwa pojemniki przy łożeczku, letnia , przegotowana woda, duże płatki kosmetyczne babydream z rossmana i tym chce przecierac pupe.

Gość gość
ANIOLKOWA ja pierwsze dziecko urodzilam wlasnie 36 t 4 dz i wpisane w ksiazeczke dziecka 36/37 tydz a w wypisie ze szpitala porod w 37 tc.

Gość wera33
Reasumujac : 1. Kapiel co drugi dzien (chyba ze goraco) i ew. przecierac wilgotna ciepla szmatka ale tez nie koniecznie (na pewno nie chusteczkami) 2.Po kazdym przebraniu pampersa przecierac tez wilgotna szmatka rzadko chusteczkami. A 4 lata temu jak rodzilam to noworodka kapaly codziennie w szpitalu. I ja w domu to kontynuowalam.

Gość werkaaaa
Aleksandra :) jeżeli miała oczka zamknięte ale czułam i widziałam ze je w tedy pozwalałam, jak tylko zauważyłam że trzyma pierś i nic nie robi tylko śpi od razu odciagalam. Nie odbija łam jej za każdym razem ,czasem jak przekładalam do wyra , to w pozycji pionowej klep.po plecach i bek się zrobil

Gość aniusia2023
Dziewczyny jak się czujecie Jak nastawienie na zbliżający poród? Która z Was będzie rodzić drugi raz? Jak do tego podchodzicie? Czy chcecie byc naciętę ( mowie o porodzie naturalnym) ? Jak wspominacie pierwszy poród? Ja mam nadzieję że mój drugi poród będzie szybszy i że uniknę nacięcia, a jeśli już będzie to małe i mało szwów. Przy pierwszym porodzie miałam 7 szwów i do dnia dzisiejszego mam źle zszyte, widać to ewidentnie. Też macie tak zasinione pochwy? Lekarka mi powiedziała że to normalne. Ja mam strasznie obniżona cewkę moczową teraz w ciąży. masakra

Gość Wera33
Ja bede rodzic 2 raz ale i 2 raz cc. Mania super wyglądasz jak na polowe ciazy a nie na końcówkę. Chyba mało przytyłaś. Oby tak dalej.

Wera ile zajęło Ci dojście do samodzielności po cc? Głownie chodzi mi o wstawanie, siadanie, przysznic. Itd

Napisałam post ale gdzieś sie zapodział :(. Wera po 1szej cc ile czasu od porodu zajęło Ci , aby moc samej wstać umyć sie i zrobic cos przy dziecku ??

Dzięki :) Najpierw schudłam 7kg a teraz przytyłam 10 więc w sumie do wagi sprzed ciąży jestem 3 na plusie. dziewczyny a pakowalyscie do szpitala laktator? Bo z różnymi opiniami się spotykam, jedni mówią ze nie trzeba bo się nie przyda a inni ze wręcz przeciwnie. I tak się zastanawiam czy pakować. W sumie jak bedzie potrzeba to zawsze ktoś może chyba dowiezc.