Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

43 lata to mama czy babcia

Polecane posty

Gość gość
Woleć to sobie można.... Ja zawsze chciałam założyć szybko rodzinę, mieć dzieci. A póki co...ehh, szkoda gadać

Gość gość
Moja mama zostala babcia w wieku 44 lat.

Gość gość
zostać babcią w tym wieku to chyba tylko w patologii, zresztą znam taką jedną jak powiedziała, że zostanie babcią to był rechot :D, zresztą oczywiście jej córka miała 19 lat - dla mnie macierzyństwo w tym wieku to też patologia. Młodość jest po to żeby ją przeżyć wesoło, bawić się, zakochiwać, uczyć, studiować, utrzymywać kontakty towarzyskie - a nie patrzeć jak inni żyją pełnią życia a samemu siedzieć po uszy w zasranych pieluchach itd...

Gość gość
zdecydowanie mamą... samo słowo "babcia" jakoś strasznie postarza, do mnie się może ono odnosić jak będę dobrze po 50 a nie tyle lat przed

Gość gość
Ja mam 41 mój straszy syn ma 13 lat i nie wyobrażam sobie zostać babcia w tym wieku.

Gość gość
W polsce to już prababcie, a mentalnie zatęchłe staruchy. Tu jest ciemnogród i zacofanie.

Gość gość
Ja też. Do 30 miałam już mieć 2 je dzieci. A teraz mam 40, ech szkoda gadać jak to się zycie układa.

Gość gość
W wieku około 40 lat chcę zacząć myśleć o dziecku, jeśli podejmiemy ostateczną decyzję na "tak" to w wieku powiedzmy 42 lat idealnie byłoby urodzić. Więc zdecydowanie mama.

Gość gość
Ja mam 36 lat i mysle ze bardziej pasuje zostac babcia w tym wieku, zwlaszcza ze wygladam powazniej niz rowiesnice.ale dzieci nie mam

Gość gość
Oczywiście, że mamą.

Gość gość
Wiadomo,że mama. Teraz będą Ci wciskać kit,że bycie babcia przed 50-60 jest cool i normalne. Otóż nie jest. Ale wiesz jak się rodzi w wieku 36 lat,później córeczka rodzi w wieku 16-17 lat to czego się spodziewać? :-)

Gość gość
W wieku 16lat *

Gość gość
gość wczoraj zostać babcią w tym wieku to chyba tylko w patologii, zresztą znam taką jedną jak powiedziała, że zostanie babcią to był rechot smiech.gif , zresztą oczywiście jej córka miała 19 lat - dla mnie macierzyństwo w tym wieku to też patologia. Młodość jest po to żeby ją przeżyć wesoło, bawić się, zakochiwać, uczyć, studiować, utrzymywać kontakty towarzyskie - a nie patrzeć jak inni żyją pełnią życia a samemu siedzieć po uszy w zasranych pieluchach itd... X Autorkapostu z tematu Bezdzietni z wyboru.

Gość gość
8:09 Może nie chodzi o z****** pieluchy bo to rynsztokowe i słownictwo i wychodzenie z takiego założenia ale rodzic w wieku 16-19lat to dla mnie też patologia. Ani kasy ani podstawowego wykształcenia (tzn.srednie) gdyby nie rodzice to nikt nie byłby w stanie utrzymać w wieku 16lat własnego dziecka z resztą 16latki to jeszcze sami dziećmi są. Więc nie zaklinaj rzeczywistości bo to PATOLA.

Gość gość
Chyba lepiej w wieku 19 niz 40.po 35 rz lepiej byc babcia, bo to wiek "babciowy", chyba tak 34 to jeszcze mozna byc starsza matka o ile sie mlodo wyglada.nie mam mentalnosci matki zeby 24 h na dobe myslec obsesyjnie (zdaniem kulukulki i egoistki) tylko o swoim dziecku i odcinac sie od calego swiata, ale babcia czy matka doroslego bym mogla byc, bo nie ma takiej presji i stresu i czlowiek wreszcie przypomina sobie jak a a imie i przestaje sie przedstawiac jestem mama Jasia i Kasi a to jest ojciec moich dzieci (czyli przed urodzeniem dzieci tzw maz slubny)

Gość gość
43 lata to bardzo pozny wiek na dziecko. Mysle ze do 35 r.z. to najlepszy moment na rodzenie... a nie mama-babcia

Gość gość
Znałam kobietę, która została matką w wieku 49 lat, więc to - z pewnością - nie babcia... Babcie zaczynają się "60+", a i to też dużo zależy od tego, jak się zachowują, ubierają, jaki mają kontakt z innymi osobami... Teraz wiele kobiet dojrzałych prowadzi aktywne, odkrywcze i pasjonujące życie, jeśli zdrowie im na to pozwala...

Gość gość
Babcią nie chciałabym zostać przed 45 r.ż no ale jak już mam wybierać to jednak wolałabym zostać babcią.

Gość gość
Nie chcialabym zostac ani mama ani babcia w tym wieku :D bo to nie czas na rodzenie i nie czas na wnuki, ale jakbym juz musiala wybrac to chyba wolalabym zostac babcia

Gość gość
Mam 42 lata i 20 letnia corke wiec teoretycznie moglabym byc babcia ale mloda smieje sie ze mnie i mowi ze na wnuki to sobie jeszcze bede musiala sporo poczekac (na syna nielicze w najblizszym czasie , bo ten ma 12 lat ) Z czysto technicznej strony nie chcialabym juz byc w ciazy , rodzic , nocy nie przesypiac , kolki, zabkowanie o nie nie nie Wolalabym zostac babcia , niech sie corka meczy :) a ja moge pomoc od czasu do czasu

Gość gość
"po 35 rz lepiej byc babcia, bo to wiek "babciowy"" Ja piehdole, co za idiotka :D Ile niunia masz latek, 14 ? :D :D

Gość gość
ja mam 41 lat i chciała bym mieć dziecko nawet ew. adoptowane. Mąż nie chce słyszeć o adopcji. Nie bardzo się wyrywa i do posiadania własnego. Dla mnie ostatni dzwonek a on nadal nie bierze tego pod uwagę. Nie wiem co mam robić. Dla kogoś to może być śmieszne mieć takie dylematy w tym wieku. Takie są koleje losu.

Gość gość
Nie 14 a 36, nie mam dzieci ale bardziej by mi pasowalo babciowanie w tym wieku, matka mozna byc jeszcze w wieku 32 lat, potem juz nie ma roznicy z 50+

Gość gość
Matka po 40 juz bym nie chciala zostac, babcia tak wczesnie w sumie tez nie. Z dwojga zlego wolalabym jednak od czasu do czasu pobabciowac niz 24/7 matkowac, od braku snu robia sie zmarszczki:)

Gość gość
Jeżeli miałabym wybierać to zdecydowanie matką a nie babcią. Mam w rodzinie kuzynkę, ona po 18 ciąza, jej córka też po 18 ciąza i za parę lat jest szansa, ze ta jej 15 letnia wnuczka też zaciąży. Nie chciałabym tak żyć jak one żyją.

Gość gość
Bycie babcią jako taką nie jest dla mnie istotne właściwie, ale na pewno nie decydowalabym się na dziecko w tym wieku. Urodziłam dzieci młodo, miałam 23 i 25, wcześniej też było imprezowanie, tanie podróże na studencką kieszeń, probowanie czego się da. Z dziećmi też jeździmy, zwiedzamy, staramy się pokazywać im coś ciekawego. Ale kiedy będę miała 43 lata, to już będą dorośli ludzie, my będziemy mieli lepsze zarobki, i więcej rozsądku niż we wczesnej młodości, dalej będziemy w dobrej formie. I już robimy powoli jakieś plany na ten okres życia, dalej będą podróże, więcej czasu na nasze zainteresowania. Nie wyobrażam sobie po odchowaniu dzieci być w wieku emerytalnym. A kiedy moje dzieci założą rodziny i czy w ogóle będą to chciały robić, to już tylko ich sprawa. Mogę zostać babcia w wieku 43 lat albo 63,niewiele to zmieni w moim życiu.

Gość gość
43 lata i rodzić własne to trzeba być pieprzniętą, do tego babcią też nie bo mając co najmniej 25-30 lat jak się urodzi pierwsze dziecko to za wcześnie, to tytko idiotki tak wcześnie się rozmnażają

Gość gość
14 54 weź się uspokój można wyrazić swoje zdanie w normalny sposób a nie jak jakiś debil co jak kogoś nie obrazi to jest chory :-o Uważam że ile ludzi tyle historii i każdy wie najlepiej co w jego życiu w danym momencie jest dobre :-) Osobiście uważam że najlepszy wiek do rodzenia jest pomiędzy 22 a 32 i to jest mój zarys tak też rodziłam swoje dzieci :-)

Gość gość
Za pozno na bycie matka i mowcie co chcecie..

Gość gość
43 lata moim zdaniem zdecydowanie za późno z punktu widzenia narodzonego dziecka, mieć 20 lat i 63 letnią mamę jeszcze okej, ale mieć 40 i ją stracić..uważam że za wcześnie. Potencjalnie, im młodsza matka, tym dłużej możemy się nacieszyć jej obecnością.