Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość likincza

mamy katoliczki przyjmujecie to na klatę?

Polecane posty

Gość gość
Jestem katoliczką. Znam historię, znam te testy. I co z tego? Ma to niby spowodować zachwianie mojej wiary w Boga? Wierzę w Boga i modlę się do Boga a nie do świętych. Jeśli jakiś katolik modli się do świętych, to nie zna swojej wiary, ale nie znaczy to, że wiara jest zła. Można prosić świętych o wstawiennictwo, czyli o to, by modlili się za nas do Boga. Autor/ka próbuje zabłysnąć wypisując stare, dawno wyświechtane cytaty, ale w ten sposób okazuje tylko swój zupełny brak zrozumienia dla wiary. Jeśli się coś krytykuje, to wypada to lepiej poznać.

Gość gość
11,34 oczywiście, że wiara nie jest zła ale do czego wam potrzebna ta chora instytucja?

Gość gość
nikt tu się nie czepia samej wiary, a wy sobie czytacie jedno a rozumiecie drugie :o i prawdą jest że jeżeli się jest katolikiem to się przyjmuje całą doktrynę kościoła katolickiego no na tym to polega czemu się tak wzbraniacie? bo same się nie zgadzacie na to ale we kłosciole być trza bo co ludzie powiedzo!? :o i tak to wygląda

Gość gość
a rzad poslki to nie chora isntytuacja ? a szkoly do ktorych chodzimy - wszytskie super zorganizowane ? w pracy wszytsko super, nie ma zgnitych jaj ? to po kiego grzyba sie czepiacie Koscioła, instytucji do ktorej nikt nie zmusza abyw stapic ? dzieci chrzcicie ? zmarlych chowacie ? to chyba do czego Wam potrzebny jest Koscioł. Ja proponuje nie chodzic na pogrzeby blishc, jesli chowani sa wedlug tradycji.Takie postepowe jestescie..

Gość gość
Jeśli ktoś czyni coś, co jest uznawane za grzech, to po prostu grzeszy. Nie oznacza to, że nie ma dla niego miejsca w Kościele. Członkowie Kościoła są grzeszni. Istnieje coś takiego jak żal za grzechy, poprawa. Każdy z nas grzeszy, ale jeśli żałujemy i chcemy wrócić na dobrą drogę, to mamy taką możliwość. Grzechem nie jest tylko seks przed ślubem czy antykoncepcja. Generalnie nie jest trudno nagrzeszyć. Jako katolika obowiązują mnie słowa Jezusa, który mówił między innymi, by patrzeć przede wszystkim na własne sumienie a nie zajmować się wypominaniem grzechów innych. Nie mamy prawa potępiać innych. Natomiast tutaj spotykam się ze stwierdzeniem, że katolicy na pewno żałują. Prawda jest taka, że jedni pewnie żałują inni nie, ale to jest kwestia ich sumienia i ich relacji z Bogiem.

Gość lore amore
ktos tu słusznie napisał lawirujecie dziewczyny i oszukujecie same siebie jak się jest katolikiem to sorka zero bara bara przed ślubem :P i kalendarzyk po ślubie hehehe :P Co ma kościół do sakramentów? no wyobraźcie sobie, że dużo :D Czemu każde pokazanie wam jak wygląda wasz katolicyzm w praktyce odbieracie jako atak? przecież takie są fakty moje drogie lawirantki :D

Gość gość
"żal za grzechy" no już widzę jak na spowiedzi przedślubnej szczerze żałują mieszkania ze sobą :P Nie rozśmieszaj mnie :D

Gość kościół to syf
po kiego grzyba sie czepiacie Koscioła, instytucji do ktorej nikt nie zmusza abyw stapic ? x to sobie zobacz na czym polega konkordat w Polsce ano nie jestem katoliczką, nie mam nawet chrztu, a płacę na ten watykański burdel więc chyba jednak mnie ktoś zmusił, a klechom nie śmierdzą pieniążki ateistów nie nie! w tym jest zło koscioła i nie o rządzie i szkoła tu teraz mówimy idiotko :o

Gość gość
właśnie dobre to jest :P napiszcie czy szczerze żałowałyście na spowiedzi seksu i mieszkania ze sobą przed ślubem?

Gość gość
Jaki kalendarzyk po ślubie? Nie wiem, skąd takie informacje. Można być członkiem Kościoła i jednocześnie widzieć wewnątrz błędy i się z czymś nie zgadzać. To nie znaczy, że cały Kościół jest zły. Zrozumcie, że zło w Kościele wynika z błędów ludzi, którzy go stanowią a nie z samego Kościoła. Dobrze ktoś zauważył, że także inne instytucje nie są idealne. Wiele można naprawić. Przykładowo ochrona zdrowia w Polsce działa czasami kiepsko, ale większość z niej korzysta, bo jest potrzebna i pomaga.

Gość gość
idiotki poszukaj w lustrze skoro tak sie wysmiewacie to napiszcie skad ta nienawisc do Katolików? czy swoje dzieci chrzcicie ? czy chcielibyscie aby Wasi rodzice, znajomi byli pochowani ? czy chcilibyscie byc na slubach Waszych dzieci ? juz popisalyscie w sprawie naszej hipokryzji a teraz odp na pytania

Gość KIMIMOTKA
a rzad poslki to nie chora isntytuacja ? a szkoly do ktorych chodzimy - wszytskie super zorganizowane ? w pracy wszytsko super, nie ma zgnitych jaj ? to po kiego grzyba sie czepiacie Koscioła, instytucji do ktorej nikt nie zmusza abyw stapic ? dzieci chrzcicie ? zmarlych chowacie ? to chyba do czego Wam potrzebny jest Koscioł. Ja proponuje nie chodzic na pogrzeby blishc, jesli chowani sa wedlug tradycji.Takie postepowe jestescie.. x Ja też płacę na kościół choć do niego nie należę i to jest chore w Polsce więc jak nie wiesz to się nie wypowiadaj :o To, ze idę na pogrzeb czyjś to nie ma nic wspólnego z zakłamaniem, bo wierzący był ten którego przyszłam pożegnać do jakiegokolwiek wyznania by nie należał i to szanuję. Nie przychodze modlić sie do figurek i obrazków tylko pożegnać w ostatniej drodze kogoś kto był katolikiem i tak sobie życzył być pochowany i ja nie miałam na to wpływu wiec szanuje jego wolę. Sama nie będe tak pochowana więc nie myl pojęć dziecko!

Gość gość
a jak bedziesz pochowana ?

Gość gość
Czy w tym płaceniu na Kościół chodzi o Fundusz Kościelny? Jeśli tak, to jako ateista powinnaś czepiać się też innych wyznań, bo fundusz wspiera wszystkie wyznania, jakie są uznawane prawnie w Polsce. Ja mogę napisać, że jeśli przystępuję go spowiedzi, to z żalem za grzechy. W innym przypadku jest to bez sensu.

Gość gość
a jaka siła wyższa nakazuje Wam pilnowac czy katolicy wiernie przynaleza dos wojego Koscioła? nie chcecie aby Wam ktos czego s narzucal a jednoczesnie z buciarami wchodzicie w czyjes zycie duchowe ?

Gość gość
"a co ma bycie katolikiem do glupiego przyjmowania wszytskiego co zostalo napisane ? dla katolika jedyna ksiega, madroscia jest Nowy Testament a jedynie slusznym autorem Jezus. " Że jak??? Dla KATOLIKA? Zdajesz sobie sprawę, gościu, z rozdźwięku pomiędzy naukami kościoła katolickiego a Biblią? Ludzie mają klapki na oczach, z opisu wynika że większość wierzących to po prostu chrześcijanie, ale wyznanie katolickie wybierają już tylko z wygody, lenistwa i konformizmu, zamiast rzeczywiście poszukać takiego zgodnego z tym co czują i w co wierzą... W Biblii nie ma ani słowa o komunii (w sensie- przyjmowania ciała Jezusa w formie opłata, i nie piszcie tu o ostatniej wieczerzy bo to bardzo swobodna interpretacja), nie ma słowa o spowiedzi usznej, chrzcie niemowląt (czyli przyjmowaniu nieświadomych istot do grona wiernych), o czyśćcu...

Gość niewierząca
11:58 Ja ci odpowiem 1. czy swoje dzieci chrzcicie ? - NIE 2. czy chcielibyscie aby Wasi rodzice, znajomi byli pochowani? - Rodzice są katolikami i tak będą pochowani to jest ich wola nie wiem co to ma wspólnego ze mną? 3. czy chcilibyscie byc na slubach Waszych dzieci ? - domyślam się, że chodzi o koscielny bo jest jeszcze cywilny :P oczywiście, że tak tylko co to ma wspólnego z tym czy ktoś uznaje kościół czy nie? Po prostu uszanuję wybór dziecka i będę mu towarzyszyć w tym dniu jeżeli przyjmie katolicką wiarę, ponownie nie wiem co to ma wspólnego ze mną?

Gość gość
a to ciekawe, bo jezus powiedzial "bierzcie i jedzcie ( chleb) na moja pamiatke ". powiedział apostołom"komu przebaczycie jest im przebaczone , komu zachowacie winy , sa im zachowane".Chodzilo o spowiedz ,wyznanie grzechow inaczej. Powiedzia tez" pozwolcie dzieciom do mnie przychodzic" a o czysciu mowil wiele Sw Faustynie .Sama Matka Boza mowi o duszach w czysciu meczacych sie

Gość gość
"czy swoje dzieci chrzcicie ?"- nie, nie chrzciłam, i nie zamierzam, może kiedyś same zechcą "czy chcielibyscie aby Wasi rodzice, znajomi byli pochowani ?"- ja tam mogę oddać ciało na cele medyczne, ale owszem, reszta rodziny chce być pochowana (mama-skremowana wcześniej), tylko co to ma do katolicyzmu? Jedyną opcją pochówku jest cmentarz parafialny i ksiądz, a jedyną alternatywą co? Raczej nikt zwłok na śmietnik nie wyrzuca... "czy chcilibyscie byc na slubach Waszych dzieci ?"- yyy, nie robi mi to żadnej różnicy, chcę żeby moje dziecko było szczęśliwe, a jak to szczęście odnajdzie w małżeństwie, jego sprawa. Moja mama, katoliczka, chciała być na moim ślubie i nie cierpiała na tym że ślub był cywilny.

Gość gość
to uszanuj ludzi wierzacych.CZego nie rozumiesz ? krzyczysz o posznowanie swoich wyborow, uszanuj wybory innych.

Gość gość
W Biblii jest mowa o Komunii, o spowiedzi, małżeństwie, o dzieciach,,, Można napisać, że to kwestia interpretacji. Kościół katolicki interpretuje to w taki sposób. Protestanci inaczej. Ale skąd w was pewność, że interpretacja Kościoła katolickiego jest zła?

Gość gość
11.58 ty jesteś idiotką czy tylko udajesz? jak nie wierzę, a moi rodzice tak to nie mogą być pochowani po katolicku? nie rozumiem?

Gość gość
oj baby, ianzcej bedziecie spiewac w chorobach, chwili smierci. Takie glupie dzisiaj, jak zdrowie dopisuje Nie znam ani jednej osoby, ktora przed smiercia rownie bluzniła...

Gość gość
posluchaj, moze tak idz do matki i nazwij ja idiotka bo wierzy...zapytaj czu spowiada sie z zalem, czy stosowala gumki, czy aby nie jest hipokrytka bo nie rozumiem o co Ci chodzi ? nic mnie nie obchodzi czy wierzysz czy nie, a Ciebie co obchodzi moja wiara ?

Gość gość
Bez względu na naszą wiarę czy niewiarę, prawda jest jedna. Każdy się o tym wcześniej czy później przekona. Ja każdemu życzę, by zdążył wejść na właściwą drogę i mam nadzieję, że sama taką drogą będę iść. Nie mamy prawa się wzajemnie potępiać. Oceni nas Bóg.

Gość gość
gość dziś a jaka siła wyższa nakazuje Wam pilnowac czy katolicy wiernie przynaleza dos wojego Koscioła? x ale jak matki kaferianki katoliczki krzyczą, że jesteśmy hipokrytami bo mamy choinkę (pogańską zresztą) to już jest walka o prawdę oczywiście i słuszna racja :P

Gość gość
jeszcze nie przeczytalam w tym temacie, zeby ktos komus choinki wymawiał

Gość gość
Mnie drażni to ciągłe mówienie o tolerancji. Widać, że ta tolerancja ma być tylko w jedną stronę. Wobec katolików nie trzeba być tolerancyjnym. Można ich oceniać, wypowiadać się za ich sumienie, wypominać im grzechy itp. , ale gdy katolicy mówią głośno co jest złem (np.aborcja), to już nie mają prawa, bo słyszą, że trzeba szanować wolę innych.

Gość gość
12.13 nie nazywam nikogo idiotą dlatego, że wierzy tylko dlatego, że pisze głupoty rozjeżdżające się merytorycznie co ma katolicki pogrzeb moich rodziców do mojego niekatolicyzmu. Moze mi odpowiesz czemu jako wierzący mają nie byc pochowani po katolicku, bo ja wystąpiłam z koscioła? hahahaha zastanowiłaś się nad tym co piszesz?

Gość gość
Dla Ciebie słowa "komu odpuścicie, będzie odpuszczone" to pole do interpretacji? Do tego aby ktoś samozwańczo mianował się następcą apostoła, i uznał że ma takie prawa jak oni, nadane przez Boga? To rzeczywiście baaaardzo luźna interpretacja... w Biblii nie ma ani słowa o tym że kapłani mają być następcami apostołów. Ani że mają mieć takie same przywileje, prawa itd. Nie mówiąc już o interpretacji ostatniej wieczerzy jako o ustanowieniu sakramentu eucharystii, bo tutaj już ktoś gruuuubo pojechał... To że "pozwala się" dzieciom przychodzić do Boga- czyli pokazuje mu się wiarę, uczy, nie oddziela od tego, jest równoznaczne z przyjęciem, przymusowym jakby nie było (nie widziałam jeszcze dziecka idącego do chrztu z własnej inicjatywy), niemowlaka do wspólnoty wiernych?