Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy 13mc niemowlę może pić na noc mleko krowie z butli?

Polecane posty

Gość gość

Tak się zastanawiam. Córka toleruje mleko, je na nim płatki, jogurty itd. Ostatnio odpycha mm, nie chce go pić, za każdym razem to jest walka o każdy ml. Myślicie, że mogę jej podać na noc do spania butlę z mlekiem krowim, 2%?

Gość gość
Raczej nie. Prędzej kozie, ale nie dawaj od razu całej butli, tylko małą porcyjkę.

Gość gość
A dlaczego nie? Moje piło, z powodzeniem.

Gość gość
A mm już w ogóle nie ma potrzeby podawać, tym bardziej, że dziecko nie chce. Zrezygnuj z mm. Podawaj mleko kozie i mleka roślinne. Roślinne najlepiej sama rób (są przepisy, bardzo proste).

Gość gość
oczywiście po roku można wprowadzić krowie. Pełnostłuste. Pozdrawiam

Gość gość
Wy normalne jesteście? Mleko krowie to nie jest posiłek dla dziecka, moze być dodatkiem ale absolutnie nie posiłkiem, dziecko potrzebuje mleka MATKI lub MM do 2l co najmniej, ze względu na skład. Podajac tak ogromne ilości mleka krowiego dziecku, doprowadzacie do utraty enzymu trawiacego to mleko, nie mówiac o nadprodukcji mocznika i uszkodzeniu nerek.

Po roku mozna podawac mleko mrowie pelnotluste jezeli nic po nim nie jest i nie ma alergii. Tak jest nawet w schemacie zywienia po 1.urodzinach. mleko krowie jako dodatek mozna wprowadzac pod koniec pierwszego roku zycia.

Gość gość
Do 2 roku życia :o Zwariowałaś??? Przecież to jest wyłącznie nabijanie kabzy koncernom, pomijam już fakt, że gdybyś wzorowała się tymi wszystkimi nowowczesnymi wytycznymi - powinnaś dawać mm do 3, a nie 2 roku życia. Całe nasze pokolenia były wychowywane na mleku krowim, rzadko kiedy karmiło się mm, które było 1) okrutnie drogie 2)wyłącznie na receptę 3)trudno dostępne. Też mi się wydaje, że przesadne są te wszystkie nowoczesne teorie, które notabene zmieniają się co kilka lat (porównaj sobie zalecenia i schematy żywieniowe dla niemowląt w latach 90, na początku XI wieku, w 2005 roku i teraz :o). Nie dajcie się zwariować, ludzie! Autorko, śmiało dawaj. Moje dziecko skończyło 14 mieisęcy i też jest już wyłącznie na mleku krowim, także na noc (w postaci rzadkiej kaszy manny). A jeśli Twoje dodatkowo przestaje jeść mm, to nie ma się nad czym zastanawiać.

Gość gość
Ja swoim dzieciom dawalam krowie mleko jak skonczyly pol roku,zyja i maja sie dobrze dwoje z nich to juz dorosle kobiety sa.Zreszta ja tez na krowim mleku chowana i na brak zdrowia nie narzekam.

Gość gość
Odnośnie linka: po pierwsze jest tam mowa o PIERWSZYCH MIESIĄCACH ŻYCIA DZIECKA, no to wiadomo, że nie chodzi o ponad roczne niemowlę :o Po drugie cytat: "Dla dzieci w wieku od 1-3 lat zaleca się przyjmowanie białka z diety na poziomie około 2,2g na kilogram masy ciała. Jako że mleko krowie zawiera około 3,3 g białka na 100 ml i Twoje dziecko przyjmuje dodatkowo białko pochodzące z innych źródeł pokarmu, taka ilość mleka wystarcza, aby zapewnić dziecku prawidłowy poziom tego składnika. Wtedy będziesz mogła wybierać mleko o zawartości tłuszczu na poziomie 1,5%, aby nie przesadzić z zawartością tłuszczu w diecie." x Minimalna znajomość matematyki więc daje prawo sądzić, że wypicie przez ponad roczne niemowlę dwóch butli mleka powiedzmy 180-210 ml nie spowoduje żadnych skutków ubocznych.

Gość gość
do 13.26: Jesteś chora na głowę i, co najgorsze, kiedyś Twoje dzieci przypłacą to zdrowiem. Dziecko w tym wieku potrzebuje mm i żadne krzaki mu jego nie zastąpią. Sojowego w ogóle nie powinno się podawać ze względu na hormony, a inne rośliny też nie zastąpią mleka. Spadaj z kafeterii do podręczników o zdrowiu. Medycznych, a nie jakichś szarlatańskich.

Gość gość
Dziecko w tym wieku w ogóle nie powinno jeszcze pić czystego mleka krowiego (jedynie sery, jogurty). Na noc to już absolutnie nie.

Gość gość
Co wy wszystkie z tym "13miesięczne NIEMOWLE"

Gość gość
Ludzie czy wy cos poza kafeteria czytacie???? Dziecko powyzej roku moze pic mleko krowie. Przeczytajcie przynajmniej schemat zywienia z instytutu matki i dziecka i sie dowiecie. A mleka roslinne to nie mleka. I dziecku nie zastapia mleka,moga byc napojem a wapn i inne skladniki trzeba wtedy uzupelniac zroznicowana dieta.

Gość gość
No jak z takich stronek czerpiecie informacje o żywieniu, to współczuję waszym dzieciom.

Stronę znalazłam pierwszą lepszą w googlu, mam pediatrę w rodzinie, z którym na bieżąco konsultuję takie rzeczy i tak - roczne dziecko nie tylko może, ale i powinno mieć wplecione w dietę mleko krowie :o

Gość gość
Nie możesz codziennie podawać dziecku mleka krowiego, bo mu tym zaszkodzisz. Zwłaszcza, że w obecnych czasach w mleku krowim są np. antybiotyki. MM nie podawaj skoro odrzuca, inne mleko od czasu do czasu.

Gość gość
gość dziś -jako, że zapiałaś do mnie to odpowiem. Na żywieniu się znam bardzo dobrze i śmiem przypuszczać niż lepiej niż Ty -laik. Proponuję zajrzeć chociażby do książki o żywieniu dzieci Bożeny Żak Cyran, tam jest dużo o mlekach roślinnych. O sojowym nic nie pisałam, nie dorabiaj sobie -polecałam kozie, a nie sojowe :) A mm to jest syf i jeśli dziecko samo to odrzuca, coś jest na rzeczy i nie należy tego podawać na siłę.

Gość gość
do 15.42: Tak, tak, znam takie fiksatki jak, Ty, których dzieci mają anemię i ciężkie zaburzenia trawienia. Tylko dowiadują się o tym, jak już dziecko trafia do szpitala, bo, jak ma biegunkę, to nie idą do lekarza albo kłamią, żeby się nie przyznać, jak żywią. I, od kiedy koza to roślina?

Gość gość
Dziewczyny, czy Wy mowicie o takim świeżym mleku prosto od krowy? ?? Przecież te krowy sa karmione kiszonkami, wiecie co to? I zasiegniete u źródła- prawdziwe mleko pełnowartościowe i zdrowe- tylko w mlekomatach.

Gość gość
Moje dziecko pija mleko roślinne ( jaglane, migdałowe, kokosowe i miksy). Krowiego nie podaję .

Gość gość
"dziś Dziewczyny, czy Wy mowicie o takim świeżym mleku prosto od krowy? ?? Przecież te krowy sa karmione kiszonkami, wiecie co to? I zasiegniete u źródła- prawdziwe mleko pełnowartościowe i zdrowe- tylko w mlekomatach. " jestes głupia czy udajesz :D kiszonka to zło :D a mleko w mlekomacie bierze się z kosmosu :D

Gość gość
Nieokrzesane kobiety bez podstawowego wykształcenia i obycia nie powinny posiadac dzieci. Mleko krowie posiłkiem NIE JEST a urozmaiceniem diety po ukoczeniu 12miesiecy nie wiecej niż 1 szklanka dziennie, eliminując z diety w nabiał w innej postaci. Zbyt duża ilośc białka w diecie powoduje że inne substancje nie wchłaniaja sie odpowiednio i tak jak już napisano może doprowadzić do uszkodzenia nerek, mleko krowie ma 4.0g białka w 100ml a ludzkie 1.2g.ponadto mleko krowie ma zbyt mało weglowodanów.