Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

TaWredna

proszę o poradę

Polecane posty

Kobiety proszę Was o radę, bo nigdy nie miałam takiej sytuacji. Sprawa wygląda tak. Byłam dzisiaj z córką u lekarza, stwierdził zapalenie gardła. Przepisał Sumamed Forte 1x3 ml przez 5 dni plus probiotyki. Antybiotyk dostała około godziny 9. Z drzemki obudziła się ze strasznym krzykiem. Zajrzałam do buzi, a tam... okropne plesniawki ( cały język, wnętrze policzków i na ustach 1 sztuka). Stąd moje pytanie, drogie panie, o jakieś domowe sposoby, doraźne, bo jutro znów pójdę do lekarza ( dzisiaj przychodnia do 15, na IP musze jechać 15 km co teraz jest niemozliwe). Pytam ponieważ starszy syn plesniawek nigdy nie miał więc nie mam pojęcia w tym temacie. Pomóżcie proszę

Gość gość
Moim zdaniem to przez ten lek. Konsultacja lekarska i zmiana na inny. Może jest uczulona na jakiś składnik. Ps mój syn też nie tolerował tego leku tylko on miał biegunke

Gość gość
A jesli chodzi o pleśniawki to wodny roztwór gencjany - uwaga brudzi na fioletowo lub aftin bez recepty.

Gość gość
A jesli chodzi o pleśniawki to wodny roztwór gencjany - uwaga brudzi na fioletowo lub aftin bez recepty .

Gość gość
O kurcze, a ja akurat dziś widziałam jakieś info o tym Sumamed Forte, że to syf. Jak znajdę to podeślę linka.

Będę wdzięczna. Coś mi się obiło o uszy ze jest źle tolerowany. Mąż dostał po nim 40 stopni gorączki i drgawki

Gość gość
najskuteczniejszy sposób na plesniawki to przemywac/wycierac je pielucha tetrowa umoczona w moczu dziecka. gwarantowana poprawa.

Gość gość
uzalezniona of forum panienka wróciła :(

Gość gość
a która to, ta uzalezniona???

Wrednia, u mnie było i-den-ty-cznie!!!!! Odstaw lek natychmiast, nie podawaj kolejnej dawki. To może być objaw alergiczny, u mojej córki tak właśnie objawiła się nietolerancja. Doraźnie w aptece fiolet albo Aphtin, Dentosept, Sachol (ale nie wiem czy jest dla dzieci) lub Septosan. Ale jeśli jest tego dużo (a z tego co piszesz mocno to rozsiane), pewnie nie obejdzie się bez Nystatyny (antybiotyk na receptę, robi się zawiesinę, gazik na palec i smarujesz tym całą jamę ustną). Chyba najgorszy z możliwych antybiotyków Ci przepisał baran :o No i z tym moczem też słyszałam, że działa, ale osobiście chyba bym się nie zdecydowała ;)

aftin u mnie dzialal cuda, a mialam tendencje do plesnuawek jako dziecko, dalej mi sie potrafia robic jak np. uszkodze dziaslo szczoteczka do zebow. dentosepty itp. mnie nie pomagaly.

Gość gość
Wredna przeciez masz znajomych lekarzy to dlaczego ich nie spytasz ?Ach ty i te twoje znajomości....

Gość gość
Wredna ociepla swój wizerunek hahaha, tak jej doradzili, nawet o rady prosi hahahaha, niestety, mleko się rozlało, a jak chcesz porad to idź do pediatry, przeciez sama mówiłaś że to forum to dno, maleńka

Dzisiaj antybiotyk juz podałam rano. Następna dawka jutro wiec nie podam, bo pójdę do pediatry. Właśnie czytam opinie o tym leku i jestem zaniepokojona.

Gość gość
Dezaftan lub Aphtin.

Gość gość
Powinno pomóc doraźnie.

Gość gość
Nie dawaj jej słodyczy! Chory powinien unikać cukrów bo bo bakterie go uwielbiają.Myśl trochę kobieto.

Gość wifigdańsk
a skąd wiesz ze to plesniawki? moze to objaw zaczynajacej się wlasnie choroby wieku dziecięcego np ospy? u nas teraz szaleje wirus bostoński,pol klasy juz ma wiec tylko czekam az moja załapie.oczywiscie bym nie chciala ale to nieuniknione. rok temu miala ospe i obydwie choroy objawiają się wlasnie wysypka w jamie ustnej. poza tym tak trochę schodzac z tematu-u mojej tak jest,pewnie u innych dzieci podobnie ze z jednej choroby przechodzi się w drugą. u nas nieraz tak bylo ze jak się cos zaczynało i bylam u lekarza to lekarka nic nie stwierdziła,po czym na drugi dzien gorączka prawie 40 st. i stwierdzona angina ropna lub zapalenie oskrzeli. tak wiec chodzic po lekarzach do skutku. i warto tez robić i poakzywac potem lekarzowi zdjęcia na jakis objaw,ktory moze np na drugi dzien złagodniec albo zniknac, np jakas wysypka albo jakas inna zmiana chorobowa.

Byłam na IP z córką, oglądał ja lekarz. Zapisała Nystatyne i roztwór wodny gencjany, bo są to plesniawki oraz czopki przeciwbolowe. Jutro do pediatry po zmianę antybiotyku. Młoda zaczęła pić ale tylko zimne mleko prosto z lodówki.