Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

kupiłam mieszkanie z oknami na wschód a znajomi mówią że zła decyzja

Polecane posty

Gość gość
zamiast się cieszyć,że stać cię na zakup mieszkania to ty narzekasz, ja tam bym mogła miec wszystkie pomieszczenia na północ,ostatnie piętro i widok na autostradę aby mieć tylko własne M....

Gość gość
Południowa strona jest super, pokój słoneczny prawie cały dzien ale nie jara ci słońce prosto w okno bo wtedy słońce jest najwyżej, wiec wcale nie jest goraco ale jest SUPER JASNO i słonecznie. x Od południa nigdy nie wali po oczach, słonce jest wysoko wiec tez się tak nie nagrzewa jak na zachodzie czy rano na wschodzie. Tylko POŁUDNIE!! xx Mam mieszkanie od południa. W lipcu to DRAMAT! Żyć się nie da, tak gorąco. Nie stygnie w nocy ani trochę.

Gość mieszkaniowa
Ale co? Wszystkie okna są na wschód? Jeśli tak, to rzeczywiście może być słabo. Takie mieszkania przeważnie są zimne i ciemne. Wiem, bo sama takie mam. Teraz już nic nie zrobisz, ale na przyszłość, jak będziesz szukać innego mieszkania, to lepiej przejrzyj więcej ogłoszeń, także tych deweloperskich np. na targach mieszkaniowych: http://targimieszkaniowe.net/nowe-mieszkania-i-domy-lodz/ - często okna wychodzące na wschód to ważny powód do negocjowania ceny. Warto o tym pamiętać.

Gość gość
ja uważam,że nie jest złe takie mieszkanie, złe to by było jakby wszystkie okna były na północ i jak może być zimne, skoro jak pisze autorka to mieszkanie środkowe na drugim piętrze, zimny jest parter bo ciągnie od piwnic i mieszkania szczytowe na ost piętrach

Gość gość
racja północ najgorsza

ja też mam mieszkanie z okanami na wschód - rano zawsze jest jasno, a od około 12-13 i tak trzeba zasuwać zasłony - sąsiedzsi typu beret z antenką i tak sie gapią. za to rano nigdy nie jest zimno - ciepełko od słońca swoje daje.

Gość gość
Glupoty. Latem nie bedziesz miala skwaru, a na wschodzace slonce sa przeciez rolety. Ja mam na poludnie i polnoc i latem od poludnia jest istna masakra.

Gość gość
O qrwa mac ale macie problemy niech was ch/uj:-D

Gość gość
Najgorzej jest chyba mieć na północ, znajomy z http://www.sopranoo.pl/ mówił, że przy takiej ekspozycji okna najszybciej się brudzą.

Gość cph
Mieszkałam przez blisko 20 lat w mieszkaniu "wschodnim" i czułam się w nim bardzo dobrze. Co do tych poranków upalnych, to też bym nie przesadzała, każdy chyba posiada zasłony, rolety, itp, które stosuje niezależnie od tego na którą stronę świata jest zwrócona sypialnia. Latem, popołudniami, panował przyjemny chłodek, słońce nie prażyło prosto w twarz, ale nie było też jakoś ponuro czy ciemno. Powiedziałabym raczej, że kojąco i w sam raz. Teraz mieszkam w mieszkaniu od strony południowej. Sporo pracuję w domu, i niestety muszę zasuwać rolety (i latem i zimą), bo jak dla mnie jest za gorąco i słońce zbyt mocne. Na tarasie też nie da się siedzieć bez parasola, a i ten niewiele pomaga jak się wszystko dookoła nagrzeje.

Gość gość
Wszystko ma swoje wady i zalety. Ja mam mieszkanie północ/ południe, wcześniej dom południe-zachód, w tzw międzyczasie mieszkanie północ/południe z tym, że salon południowy, a obecnie salon północny. Kuchnia, sypialnia od północy oraz pokój nastolatka w porządku. Salon północny kiszka, smutno, mocno trzeba kolorami nadrabiać, żeby depresji się nie nabawić, znowu latem balkon od strony północnej bajka, w pozostałą część roku porażka, południowy balkon znów latem porażka, pozostała część roku idealnie. Najgorszy układ okna na zachód. Wśród zieleni nad rzeką, to jakoś nie odczuwało się tego bicia słońca po oknach jak w blokach. Wschód nie wydaje mi się najgorszy. Lubię jak mnie słońce budzi. W moim północnym pokoju latem budzi mnie słońce, od 4 do 6 rano po skosie wpada przez okno i to jest bardzo przyjemne. Dużo też zależy od piętra. Znajomi na parterze mają mieszkanie południowe i wcale nie mają jaśniej niż ja w północnym na 2 piętrze.

Gość ewelina

Przy obecnym budownictwie, w którym nagminnie niemal całe ściany są oknami problem zacienienia pomieszczeń o ekspozycji wschodniej jest pomijalny, a dodatkowo problem popołudniowych upałów w takich mieszkaniach jest dużo mniejszy 😊 Ważne jest usytuowanie bloku względem innych. Może się bowiem okazać, że najbardziej poszukiwane mieszkania od strony południowej są niemal przez cały dzień zacienione przez inne budynki, bo taki są przepisy. Ze swojej strony - prędzej kupiłbym mieszkanie od wschodu niż zachodu. Wyborów nie oceniam, bo każdy wie najlepiej czego potrzebuje 😉