Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

izulek88

zdrowe odzywianie i madre odchudzanie

Polecane posty

Witam z rana z kawusia hihi dzis mam o niebo lepszy humor przespalam calusia noc bo z mlodym babcia spala X Lusy nie wszyscy maja dzieciaczki heheh ja opiekuje sie siostry dzieciaczkiem bo ona pracuje za granica heh ale jeszcze fydzien i bedzie w domu X Ale mnie waga wkurzyla no, ladnie nie gr, eszylam wczoraj a tu 0,5kg na wadze moze pfzez to ze wczoraj wazylam sie o 8.3 a dzis 6

🖐️ Izulek, to bardzo dobra siostra z Ciebie, niemal święta :D Zawirowania w wadze mogą być związane z fazą cyklu miesięcznego. Ja ważyłam się właśnie i odnotowała spadek - jupi :) BYć może to tylko osławiona woda, ale tak czy siak, dodaje motywacji. Nie chcę się jakoś głodzić, bo skoro ćwiczę na siłowni, to muszę mieć siłę no i też nie chce popalić sobie tych mikro mięśni. Grunt to cały syf wywalić z menu. moje śniadanie prawie jak wczoraj: kawa z mlekiem ( 60g, 2%), kromka chleba fitness ( 31g), jajecznica z 2 jajek bez tłuszczu ( 150g) Dużo pozytywnej energii na dzisiaj 👄

Zeby chudnac trzeba jesc :-) ja mam problem ze sniadaniami nigdy ich zjesc nie moge do godz po przebudzeniu

stnieje wspólny mianownik Zdrowego Odżywiania - żywność naturalna (najlepiej ekologiczna), jak najmniej przetworzona. Dobrej jakości produkty to podstawa, ważne jest również kiedy i ile jemy. Warto zadbać, by nasza dieta była zrównoważona, tak pod względem ilościowym (nie za dużo, nie za mało, o w miarę stałych porach), termicznym (patrz: termika produktów), jakościowym, czyli odżywczym. Żywność, która nie żywi Jest taka żywność, która nie żywi, nie odżywia. To dania gotowe, przemysłowo przetworzone. A więc nie jedz „gotowców” – fast-food (hot-dog, hamburger, kebab itp.), zup z proszku, gotowych sosów, konserw czy tanich wędlin – zawierają dużo konserwantów, barwników, cukru, soli, szkodliwego tłuszczu. Przeczytaj czym jest żywność wysokoprzetworzona. Ogranicz: nabiał (a zwłaszcza wyroby z mleka krowiego: jogurty owocowe, mleko, serki homogenizowane, serki topione); zamiennik: tofu, mleko i sery kozie. Sprawdź inne niż nabiał z mleka krowiego źródła wapnia (artykuł Marii Hirowskiej w ramach kampanii Zdrowy Przedszkolak.org) cukier (w tym cukierki, czekoladę mleczną, bezy, ptasie mleczko, lizaki itd.); poznaj zdrowsze zamienniki cukru. Dlaczego nie warto używać białego cukru? (artykuł Emilii Lorenc w ramach kampanii Zdrowy Przedszkolak.org) mąkę oczyszczoną (w tym pieczywo zwykłe, zwykły makaron, pierogi i naleśniki na mące rafinowanej, czyli zwykłej), gdyż zawiera gluten; zamiennik: mąka pełnoziarnista (i produkty pełnoziarniste: płatki, makaron, pieczywo), orkiszowa mięso; zamiennik: cieciorka (ciecierzyca), soja, soczewica, groch, fasola; przeczytaj jak przygotować rośliny strączkowe do gotowania.

Lusy, zarazasz pozytywna energia :) Izus, ja tez kiedys mialam problem ze sniadaniem, ale moj maz nauczyl mnie, ze rano trzeba cos zjesc, wpolne sniadanka ;) Moje najczestsze sniadanko to 2-3 lyzko owsianki utotowanej na wodzie, potem dolewam troche mleka, 1 lyz nasion chia, kilka orzechow I troche owocow. Pychotka, polecam Izus, jak nie grzeszylas to poprostu woda Ci sie zbiera przed @. Niestety juz 2 tygodnie po @ robimy sie ciezsze, ja przynajmniej tak mam.

Czarnulka problem w tym ze nie wiem kiexy dostane @ :-/ X Wlasnie wricilam od pulmonologa i padam z glodu, ostatni raz hadlam o 11 no i po drodze prazynki bo myslalam ze umre z glodu

Czarnula, Izulek 🖐️ Kobiety, jeśli coś Wam dzisiaj z dietą i jesteście zdołowane to spieszę Wam donieść, że moja dieta dzisiaj runęła podczas pracowniczej kolacji wigilijnej. Niepotrzebnie zjadłam słodycze, ale wszyscy cisnęli i generalnie jakoś środowisko jest przeciwne dietom, poza tym uważają, że jestem psychiczna z tym odchudzaniem się :O Więc dałam się namówić na to i owo... Waga złowieszczo ukazała 64,2 aaaaaaaaaaaaaa 😭 Jutro idę na siłkę, spalam na bieżni i dźwigam martwy ciąg :) :)

Izulek, spróbuj sobie mierzyć temperaturę co rano mniej więcej o tej samej porze ( najlepiej pod językiem), a będziesz wiedziała kiedy masz owu ( wzrost temp )i potem plus minus 12-16 i okres powinien nadejść.

U lekarza ok wszystko w porzadku X Lucy niestety u mnie ta metoda nie dziala ja mam powazne problemy hormonalne i zazwyczaj biore luteine ale mam isc na badania do szpitala wiec nie moge jej zazyc :-/

Aha, Izulek, rozumiem... A wiadomo jaka jest przyczyna tych hormonalnych zawirowan? czy policystyczne jajniki, tarczyca, przysadka, podwzgorze? Czy dopiero te wszystkie badania przed Toba?

policystyczne jajniki i mam wpuklenie badz wypuklenie przysadki mozgowej nigdy nie moge tego s[pamietac hehe x a badania bede miala dla pco zeby zobaczyc jaki konkretnie rodzaj mam

Oj, Izulek to zdrowia zycze. A moze istnieja jakies naturalne dietetyczne rozwiazania, ktore czesciowo moga wplynac na poprawienie tego stanu? Kiedys na foruum SFD ladies czytalam, ze przy pomocy wlasciwych supli i ogolnie diety dziewczynom normowaly sie miesiaczki itd. Pewnie zalezy czym zaburzenia sa warunkowe, ale moze warto by sprobowac dla zdrowia w ogole. Ja np. widze po sobie, ze o ile uzywam we wlasciwiej dla siebie ilosci zdrowe tluszcze to okresy mam bardziej regularne. Ze tez czlowiek, a zwlaszcza kobieta musi byc tak skomplikowana maszyneria :D

Lusy u mnie glebszy problem ja jak mialam 11lat to juz bralam hormon wzrostu, potem hormon na zatrzymanje pjerwszego okresu i odkad go pozniej dostalam mam bardzo rozregulowane, tylko progesteron mi pomaga Teraz staram sie z moim o swoj***aby ale przed nami dluuuuuuuga droga

Lusy, taka impreza jest raz do roku wiec jak jutro spalisz to nic zlego sie nie dzieje, przynajmniej wedlug mnie :) U mnie to dieta MZ, nasz glowny posilek jest okolo 12.20 raz jest lzejszy a raz troche mniej dietetyczny. Wczoraj np byla zielona salata,papryka, pomidor, cebula, fasolka szparagowa I gotowana piers z kurczaka z dressingiem. dzis troszke mniej dietetycznie, bo fasolka po bretosnku. Niestety nie mam jak prowadzic odzielnej kuchni, wiem, ze wtedy bym szybko polegla ;) Wiec, zeby unikac wpadek jem to co moi faceci. generalnie staramy sie zdrowo odzywiac. dzis zrobilam prawie caly zestaw callanetics wiec nie bylo najgorzej. Jeszcze lekka kolacja, wiec nie bylo najgorzej. Niestety jestem na + po weekendzie. Ja chudne bardzo po malu, bo od poczatku sierpnia udalo mi sie zgubic ok 7 kg ale I tak sie z tego ciesze :)

🖐️ Izulek, no to już wymęczyłaś się :( jeszcze raz zdrówka 🌻 Czarnula, lepiej chudnąć wolniej, wtedy skóra nie obwisa i efekt trwalszy :) Przed nami święta - to będzie sprawdzian dla mojej woli :P Myślę sobie, że trzeba będzie wiele skosztować, ale w malych ilościach ;) Ja już po śniadaniu; dzisiaj płatki owsiane górskie, rodzynki, orzechy włoskie i banan. Do pracy zabieram jabłko, twarożek domowy, kromka chleba fitness i jogurt Jogobella. Dłuuugi dzień mnie znowu czeka. Chyba ledwo dojdę na tę siłownię,ale nie ma zmiłuj :D Na obiadokolacje zjem łososia z warzywami z patelni. Miłego dnia kobietki 👄

Dzieki Lusy. Tez mam na sniadanko owsianke z tym ze z jablkiem i cynamonem. Milej pracy zycze :-) Lece po kawusie

Gość ja90
cześć ale mnie każdy mięsień boli wczoraj malowałam pokój masakra dziś :)

Ja90 to sie nazywa zakwasy hihihi tez bede malowac ale w sobote sciane w kuchni :-/ X Jak ci idzie dietkowanie?? X Na str. Dietmap. Pl sa fajne przepisy dzieuszki i wogole pozakupie diety jest zajebiaszczy jadlospis

Gość ja90
wczoraj odchudzanie szło mi świetnie, i na pewno więcej spaliłam niż zjadłam, ale tak szczerze to ogólnie chyba nie umiem schudnąć no bo pamiętam jak w październiku chyba pisałam z wami że na święta chcę spodenki a tu dupa z tego, no ja wiem że jakby nie pisanie z wami to byłoby może plus 4 kg zamiast minus ale jakoś tak brak mi sił żeby być konsekwentną, cóż pewno będzie to postanowienie noworoczne : 4 miesiące 30kg :) :)

Gość ja90
izulek nie no wiem co to znaczy po prostu w przenośni to mówię do tego że kurczę zamierzam super cele a potem nic z tego

hej kobietki :) Odchudzanie to ciezka walka z sama soba. chyba lepiej nie wyznaczac sobie za duzych celow, bo sie poprostu czlowiek zniechceca. Chyba lepiej cieszyc sie z kazdego malego sukcesu :) Niestety, tak to jest z name, chcemy chudnac szybko, jak by mozna to bysmy sie napily kwasu solnego zeby spalic nadmierne kg. Niestety, nie ma tak dobrze, sa tylko 2 lekarstwa MZ I ruch. Wiec kobietki nie podjadac, cwiczyc I do przodu.

Ja90 ja ostafnie dwa mieskace jadlam tylam chudlam i tak w kolko dopiero od kilku dni wracam na dobre tory ale jakby nie bylo to od sierpnia - 7kg jest habhababab

izulek, ja jestem zadowolona z pozbycia sie 7 kg wiec zacznij sie takze cieszyc z podobnego sukcesu :)

Gość gość
Ja chciałam się pochwalić też. Mój cel – 10 kg jeszcze w kwietniu. Co zaczęłam robić – bieganie, rezygnacja z jasnego pieczywa, jedzenie co 3 h i duuużo wody. Na początku kupowałam, ale potem stwierdziłam, że nie stać mnie na wydawanie kasy codziennie na 2 butelki i w sumie jakaś wzdęta się czułam, nie wiem…może za dużo sodu w tej wodzie? No i poczytałam sobie o jonizatorach: http://jonizatory.eu/jonizatory-eden/ kupiłam i odkręcam kran, piję kiedy chce. Póki co mam 7 kg mniej…ale cel osiągnę…co jeszcze polecacie z ćwiczeń na jędrne nogi? Bo widze, że takie kiepskie mi się zrobiły…