Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zaparcia! Pomocy :((

Polecane posty

Gość gość

Od dziecka miałam zaparcia. Ale nie tak dawno udało mi się z nimi uporać (2lata temu). Od roku niestety znowu mam ten problem, ktory sie nasilił. To moja wina, bo odchudzałam się w nieprawidłowy sposob i się to mocno odbiło na moich jelitach :(( Jem w miarę zdrowo, ciemne pieczywo, jogurty naturalne codziennie 2, jem owoce, kasze, otreby, owsiankę, różne ziarna, warzywa równiez, unikam słodyczy, fast foodów, chipśów nie jem wogole ani słonych rzeczy. Nie biorę żadnych tabletek na wypróżnianie (czasami doraźnie Duphalac lub probiotyk) bo nie chce jelit przyzwyczajac. Problem nie wygląda najgorzej, ale tkwi w tym, że moj organizm przyzwyczajony jestdo wypróżniania tylko rrano (dokladnie o 9). Jesli nie pójde do kibelka z rana, potem nie ma na to szans nawet jesli mi sie chce. A nie byloby problemu gdyby nie to, że chodzę do szkoły wiec wstaję o 6.30 a w szkole nie jestem w stanie się wypróżnic. co zrobić żeby "nauczyć" jelita wypróżniać sie wtedy kiedy mi się chce kupy a nie tylko rano?

Gość gość
Jeśli Ci pasuje po południu lub wieczorem, to bierz przez jakiś czas czopki glicerynowe o tych porach. Jelita sie powinny przyzwyczaić.

A może trzeba będzie zmienić rytm dnia, zmień pory posiłków i spania, może jak wcześniej się położysz, to rano wcześniej Ci się zachce do łazienki. Dziwna sytuacja - ja, jak mamzaparcia biorę trilac (probiotyk) no ale to się rzadko zdarza... Gdybym miała ten problem na codzień to nie wiem co musiałabym robić.

Gość Agula8
a pijesz kawę? kawa pobudza, więc może po przebudzeniu napij się kilka łyków kawy-to powinno pomóc.dobrym sposobem jest też szklanka przegotowanej wody z odrobiną miodu na czczo. Jeśli jeszcze nie próbowałaś to możesz sprawdzić siemie lniane-tez wspomaga oraz probiotyki-ja miałam takie problemy w ciąży i brałam provag-jest napewno bezpieczny i można go braćdłużej-ja brałam przez 20 dni a póxniej przerwa i znowu. Jeszcze syrop Lactullosum-działa na poślizg i nie wchłania się, więc też bezpieczny.pozdr

Przede wszystkim jedz posiłki z dużą zawartością błonnika(dużo warzyw, ryż pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze! Pij dużo wody-przynajmniej 2l dziennie ! Możesz dodatkowo wspomagać się środkami typu np. Colon C. Reguluje pracę jelit. Staraj się dużo ruszać - ruch poprawia perystaltykę jelit.