Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ojciec zatestamentowal wszysto dla macochy

Polecane posty

Gość gość
Nie jestem do końca pewna, ale odwołać darowiznę można chyba do 10 lat od jej przyznania. Tu minęło aż 18 .Darowizny nie odwoluje ojciec tylko odwoluje sąd .

U mnie jest roznica czasu 6 godz. u mnie jest 9 rano a w Polsce 3 po poludniu , w darowiznie nie ma nic zaznaczone o zadnej dozywotce ani nic takiego ,nie ma zadnych raportow policji ani zadnego bici ani klotni mam przekazy na wester union ktore podawalam przez te 18 lat,byla 1wsza sprawa, zakwestionowali legalnosc notariusza w ameryce i konsula generalnego :) i legalnosc ksiag wieczystych w polsce ,po prostu przeciagaja bo wiedza ze mam limitowany czas i musze wracac a chca to zrobic za moimi plecami ,ale ja wroce na sprawe a jak bedzie potrzeba to wroce na stale do Polski

Gość gość
Iska 504.(tu autorka) mam gosci w domu-byl grill - goscie z mezem ogladaja mistrzostwa w Brasili.Ja tez tak myslalam ze jest ta roznica czasu. To ile ty tej darowizny dostalas ze musisz wracac do kraju na stale? Tak ja to znam,przeciagaja specjalnie.ty sie nie patyczkuj z nimi tylko jedz na sprawy sadowe i zobaczysz co z tego bedzie. szkoda jest ze masz tak daleko do Polski. Ja nie wracam do polski zreszta maz by mi nie pozwolil zamieszkac w Polsce. Dzieci by absolutnie nie wrocily.Nie powiem ze tesknie za Polska. Mam kupe rodziny chyba we wszystkich miastach . Ostatnio jak bylam to mnie tak rodzinka ugoscila ze mieszkalismy w hotelu. Wszyscy zakochani w moim tausiu,wspominaja go serdecznie ,a jaki to on dobry,a jaki to byl wspanialy czlowiek z niego itd...tylko ze ta cala cholota nie zna prawdy.a ja nie mam zamiaru sobie zdrowia szarpac i im coskolwiek mowic.Jak pisze z bledami to mi wybacz za to.nieraz jest mnie ciezko zrozumiec.ale to tylko dlatego ze juz tak dlugo tu mieszkam a wyjechalam z kraju bedac jeszcze dzieckiem,jak cos pokrece to sie nie dziw.wiesz juz kiedy bedzie nastepna sprawa?musze ci powiedziec ze ja to troche pomocy mialam od ludzi ktorzy mi doradzili I TU NA TYM FORUM ZA CO IM JESTEM NIESAMOWICIE WDZIECZNA(Ci ktorzy mi pomogli-oni o tym wiedza) I bylo tez kilku ????????? co by mi gardlo poderzneli. ja nic nikomu nie kradne,tyle co mi sie nalezy mam dostac i koniec dyskusji. pozdrawiam cie i jak idziesz juz spac to dobanoc.

iska504 dziś zalozylam sobie konto -to juz bedziesz wiedziala gdzie mnie masz. dobranoc.

W hotelu... skad ja to znam:) mysmy kupili mieszkaniebo maz powiedzial ze do chebry nie idzie ,maz byl tutaj remont robil przez 2 miesiace ale jeszcze nie skonczony ,jeszcze lazienka do roboty ale jak ja pojade to skoncza ,13 go wrzesnia wracam do domu i pewnie w listopadzie bedzie nastepna sprawa musze tu przyjechac, nic narazie nie wiadomo, bedzie nowy sedzia do mojej sprawy, napisze ci jak mnie tato przyjal 6go sierpnia "wypier... stad po hu.. zes tu przyszla wypier..... zabieraj tego swojego skur....(syn) i wypier.... razem z nim , powinienem byl cie udusic zaraz po urodzeniu " :(:( stalam w drzwiach w razie czego zeby zdazyc uciec , bo ostatnio w lutym z pala lezal na lozku i nia wywijal masakra mowie ci, tak zdurnial przy tej swojej malzonce, a ta krowa stala obok i sie cieszyla i mowila do niego "zyj jasiu zyj na zlosc im" mnie sie juz z tego smiac chcialo :)cyrk na kolkach ,juz nie wiadomo czy sie smiac czy plakac :):):)

Jak mozesz to wez go nagraj i podai na policje.ja sobie moge wobrazic co on do ciebie mowil. Czy ta jego Raszpla tez cie wyzywa?zbieraj dowody i niech moze twoj syn?maz nagra to co ojciec belkocze i wtedy masz juz cos na niego .to jego zachowanie nie jest ok!czy on jest chory na glowe?on jakis schizofrenik? U mnie byl cyrk ze wszystkim -tatus za zycia oddal wszystkie wartosciowe" przedmioty"wchodzace w sklad majatku "obcym dla mnie ludziom" tak sie krecili kolo ojca az sie wykrecili.Iska ty sobie tylko mozesz wyobrazic co ja przezylam.ide juz spac ,musze raniutko wstac .dobranoc nie daj sie prowokowac.

No wlasnie , nie nagralam ,nawet w najsmielszych oczekiwaniach :) nie spodziewalam sie takiego" przyjecia" i znowu zostalam zaskoczona,juz tam wiecej nie pojde (chyba) "Raszpla"ladnie☺ ja ja "cyrkowka " nazywam .Ona sie mnie boi, ona to raczej noz w plecy woli ,jak sie odwrocisz.Zapytalam sie jej tylko czy znalazla w koncu te pierscionki co mi ukradla

Gość gość
Cos autorka przymknęła gębe na swoj temat. A tak ochoczo pisala,chyba jednak sad ja sprowadził na ziemie i albo goowni dostala,albo bardzo malo bo juz by oglosila tu jakie ludzie byli glupie i zle jej radzili,a ona miala racje i byla pewna ze zgarnie caly majatek po tatusiu a macoche pusci w samych gaciach.

Gość gość
gość dziś Cos autorka przymknęła gębe na swoj temat. A tak ochoczo pisala,chyba jednak sad ja sprowadził na ziemie i albo goowni dostala,albo bardzo malo bo juz by oglosila tu jakie ludzie byli glupie i zle jej radzili,a ona miala racje i byla pewna ze zgarnie caly majatek po tatusiu a macoche pusci w samych gaciach. TAK AUTORKA PRZYMKNELA GEBE NA TEN TEMAT! AUTORKA NIE MA ZAMIARU INFORMOWAC TAKICH SZ/`"MAT JAK TY....

Gość masz problemy z głową
gość dziś Cos autorka przymknęła gębe na swoj temat. Następna co zaśmieca forum ?Masz problemy w głowie? Nadajesz się na przymusowe leczenie psychiatryczne! Musisz sobie poszukać p;*en;*isa.To znaczy nie mikropenisa. Przestań prowokować to forum i ludzi na nim.

Gość gość
No ostatni wpis powala....... Autorko, to byla kasa twojego ojca, on ja zarobil, on ja zainwestowal (np. w dom), on mial prawo nia dysponowac. I taka decyzje podjal. A skoro zapisal wszystko w testamencie na swoja zone, to ona po nim dziedziczy. Tobie zas - jako pominietej w testamencie - nalezy sie zachowek.

Gość gość
Do (09:21) A co ty możesz wiedzieć?Jeżeli jesteś niedorozwinięta to nie powinieneś zabierać głosu w tej sprawie i jak masz patologicznie mały mózg,tylko udaj się do psychologa.Czy już to zrobiłaś?

dziś No ostatni wpis powala....... dlaczego tak "BARDZO" " CIE" to wszystko interesjuje? po co ci te wiadomosci?jestes moja rodzina czy co? To nie ja tylko sad decydowal o zachowku. Nalezy mi sie tyle ile mi sie nalezy i tobie basta od tego. nie jestes prawnikiem,a jakas zazdrosna baba co wymysla jakies bzdury. Sad juz wie co maja zrobic z taka sprawa.szkoda ci ze to nie ty dostaniesz troche pieniedzy?czy co? o co ci tu chodzi? czego sie mnie czepiasz? masz problemy z tym?problem ze ja wogole istnieje? To po co jest w Polsce takie prawo? pieniadze sa w drodze i nikt juz tego nie zmieni.pisz sobie co tylko chcesz widac ze jestes podla ropucha.Teraz juz wiem wszystko:i dlatego w Polsce i nawet za granica jest tyle nienawisci miedzy polskimi kobietami! ( ogolnie miedzy POLAKAMI) slyszalam rozne historje na rozne tematy.

Gość gość Nie znam cię
Autorko nie martw się o jakiegoś motłocha.Kolejna porcja bzdur i bredni. To czy coś osiągniesz w życiu nie zalezy od tego czy jesteś bogata/y czy biedna/y, wyoska/i czy niska/i, tylko od potencjału umysłowego i od tego, czy będzie ci to dane "z góry", od Boga (ale to już zupełnei inny temat).

Gość zobowiązanymi do zapłaty
Niestety w sytuacji braku wydziedziczenia w testamencie spadkobierców ustawowych roszczenie o zachowek będzie jej przysługiwało. Jeśli chodzi o okoliczności związane z opieką nad ojcem nie zmieniają one w istotny sposób kwestii roszczenia spadkobierców ustawowych.

Gość gość
Bardzo mi przykro, że ojciec tak źle Cię potraktował. Jeśli zostałaś w testamencie wydziedziczona to nie dostaniesz złamanego grosza.( wszystko idzie podważyć) Tobie Należy się Zachowek czyli 1/4 całego majątku. Jeśli dojdzie do sprawy spadkowej wszystko wyceni rzeczoznawca (koszty % do dziedziczenia), no chyba, że się dogadacie. Ps. sprawiedliwość to jest w niebie a nie na tym ziemskim padole. Trzymam kciuki.

Gość gość
:D :P :o 😭 :classic_cool: 😡

Gość gość
DO AUTORKI: BŁĘDY, KTÓRE BURZĄ TESTAMENT Niektóre błędy sprawiają, że testament staje się nieważny i jest traktowany tak, jakby nie istniał. Takim błędem jest wspólne spisanie testamentu przez małżonków. Co gorsza, jeśli jedno z małżonków umrze po spisaniu takiego wspólnego dokumentu, to tego błędu nie da się już naprawić, umarły nie może wszak zmienić testamentu. Jego część majątku będzie więc podlegała, wbrew jego woli, dziedziczeniu z automatu. Pamiętaj więc, że jedną z podstawowych zasad sporządzania testamentów jest to, iż może on zawierać rozrządzenia tylko jednego spadkodawcy. Jeśli zawiera rozporządzenie więcej niż jednego spadkodawcy, jest nieważny. Rodzice nie mogą więc we wspólnym testamencie podzielić swojego wspólnego majątku między dzieci. Muszą spisać swoje testamenty osobno. ZACHOWEK DLA POMINIĘTYCH W testamencie możesz zapisać swój majątek komu chcesz. Niekoniecznie członkowi rodziny. Masz dowolność. Na szczęście dla rodziny spadkobiercy, który postanowił zapisać cały swój majątek komuś spoza jej grona, w takiej sytuacji włącza się zachowek. Dzięki zachowkowi członkowie najbliższej rodziny (małżonek, dzieci, rodzice, wnuki) pominięci w testamencie nie zostaną na lodzie. Zachowek pozwala im wystąpić do spadkobiercy o zapłatę kwoty, jaka należałaby się rodzinie, gdyby nie została odsunięta od dziedziczenia. Wysokość zachowku to dwie trzecie wartości udziału spadkowego, który przypadałby występującej o niego osobie przy dziedziczeniu ustawowym, jeśli jest ona małoletnia lub trwale niezdolna do pracy; jedna druga wartości tego udziału w pozostałych wypadkach.

Gość gość
DLA ISKA 504: TESTAMENT CZY DAROWIZNA? Darowizna to też sposób na podzielenie majątku. Jeszcze za życia w ten sposób można próbować dzielić swój majątek. Ot, choćby darowując mieszkanie wnukowi. - Co lepsze: testament czy darowizna? - takie pytanie dziennikarze zadali kiedyś szefom Krajowej Rady Notarialnej. - A jaki samochód jest lepszy: czerwony czy niebieski? - odpowiedzieli rejenci. I tłumaczyli, że to zależy od konkretnej sytuacji. Darowizna działa od razu. Testament po śmierci. Darowiznę trudniej cofnąć. Dziadek, który chce podarować swoje mieszkanie wnukowi, może się obawiać, że wnuczek po tym, gdy przejmie lokal, w którym mieszka dziadek, uprzykrzy mu życie. Ba, być może odda go do domu opieki. To oczywiście skrajny przypadek, ale takie sytuacje czasami się zdarzają. Dziadek może próbować odwołać darowiznę. Nie jest to jednak takie proste. Odwołanie darowizny jest możliwe, jeśli obdarowany dopuści się względem darczyńcy tzw. rażącej niewdzięczności. Kiedy mamy do czynienia z rażącą niewdzięcznością? Przepisy tego jasno nie precyzują. Zostawiają to do oceny sądowi. Odwołanie darowizny może też nastąpić, gdyby po zawarciu umowy stan majątkowy darczyńcy znacznie się pogorszył - do tego stopnia, że wykonanie darowizny oznaczałoby uszczerbek dla jego własnego utrzymania. Inaczej mówiąc, umowę darowizny można by też było odwołać, gdyby np. w przypadku klęski żywiołowej darczyńca stracił tak dużą część majątku, że aby się utrzymać, powinien móc sprzedać pozostałą jego część zapisaną już komuś w umowie darowizny na wypadek śmierci. Z testamentem jest łatwiej. Spadkodawca może w każdej chwili odwołać zarówno cały testament (także ten z zapisem), jak i jego poszczególne postanowienia.

Gość skrzywdzony gość
autorko-wiesz ile ci się należy zachowku ? I ja zostałem pominięty w testamencie.

Gość gość
skrzywdzony gość 2016.09.19 autorko-wiesz ile ci się należy zachowku ? I ja zostałem pominięty w testamencie. tu autorka TAK WIEM,25% Wez sobie dobrego adwokata .

Gość gosc Pirkkala
iska504 ? jestes? tu autorka >Pirkkala< przepraszam cie ale wcale nie zagladam na kafeterie. chce ci tylko napisac ze dostalam 237 500.tys zl. a co slychac u ciebie ciekawego?masz gorace pozdrowienia.

Gość gość
wiesz, tutaj najlepiej by bylo poradzić się prawnika, możesz interpretować kodeks lub poszczególne paragrafy, ale i tak nie wiadomo, czy coś zdziałasz. Polecam Ci kancelarię JST z Waszawy, bardzo znani są ze swoich spraw związanych z prawem rodzinnym

Gość iska504
Do autorki ☺brawo,brawo ciesze sie ze sprawiedliwosci stalo sie zadosc

Gość gość
zachowek wynosi 1/2 tego, co dana osoba otrzymała by gdyby dziedziczyła ustawowo.

Gość gość
iska504 2017.02.14 Do autorki ☺brawo,brawo ciesze sie ze sprawiedliwosci stalo sie zadosc.. tu autorka -tak stalo sie zadosc naprawde,ale byly tez cyrki,a myslala ta stara jedza ze mi sie nic nie nalezy! i ci co tu sie tak madrzyli tez sie chyba zamkneli,nieraz tu moja kolezanka pisala i ochrzaniala niektorych.bardzo sie ciesze ze wszystko sie ulozylo.mam zamiar jechac z mezem do COSTA RICA.w sierpniu?wrzesniu?te pieniadze to sa juz z % co sie nazbieralo przez te lata.jestesmy bardzo zadowoleni ze wszystkiego.trzymaj sie cieplutko ISKA i masz usciski odemnie.autorka >Pirkkala< narazie nie mam czasu ale moze w piatek wieczorkiem tu wejde.

Do autorki:dziekuje ci bardzo! I zycze udanych wakacji w Costa Rica :)

Gość gość
iska504 2017.02.17 Do autorki:dziekuje ci bardzo! I zycze udanych wakacji w Costa Rica Bardzo Dziekuje. iska chce ci tylko powiedziec # ze gdybym byla wydziedziczona # to by sie nalezal zachowek mojej corce i mojemu synowi po dziadku.Czy mozesz cos napisac co u ciebie Z TA TWOJA SPRAWA? nie pisz jak nie chcesz. serdecznie Cie pozdrawiam. autorka >Pirkkala< do uslyszenia