Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ojciec zatestamentowal wszysto dla macochy

Polecane posty

Gość gość
gość dziś 20% zachowku dla kogo to jest? dla mnie? wydaje mi sie ze jest 25% ?

Gość gość
Ciekawe gdzie mieszkasz? Może gdzieś niedaleko :)

Gość Iska504
Wakacje dobry pomysł :):)

Gość gość
iska504 dziś Ciekawe gdzie mieszkasz ?może gdzieś niedaleko od autorki: dobry wieczor !wcale bym sie nie zdziwila ,na tym forum to naprawde trzeba uwazac . sa tanie urlopy do Grecji. Dobranoc

:) Grecja ...nigdy nie byłam, ale podróży mam dość , już 2× w Polsce w tym roku :) i końca nie widać :)

Gość gość
iska504 wczoraj usmiech.gif Grecja ...nigdy nie byłam, ale podróży mam dość , już 2× w Polsce w tym roku usmiech.gif i końca nie widać. Dobry wieczor! ja bylam kilka razy w Grecji,lubie jezdzic do Hiszpanii, Raz bylismy w Puerto Plata Dominican Republic. oj wiem ze te podroze do Polski sa meczace. pozdrawiam

Wiesz,tam gdzie ja mieszkam ludzie przyjeżdżają na wczasy :)tak że wodę mam przez okrągły rok i słońce przez cały rok a tęskni mi się za górami i lasami których mi tam brakuje,dlatego też lubię Polskę, gdzie mogę być codziennie w lesie i zbierać grzyby:) pozdrawiam

Gość gość
iska504 dziś Wiesz,tam gdzie ja mieszkam ludzie przyjeżdżają na wczasy Dzien dobry Iska.ja mieszkam w Holandii.czy mamy daleko do siebie? milego dnia

Gość gość
u nas jest w tej chwili 15 stopni ciepla.

Gość gość
Dlaczego czujesz się oszukany/a? Ojciec miał prawo zrobić ze swoim majątkiem co zechciał. Widać to macocha była mu najbliższą osobą. Dlaczego miałby przepisywać wszystko Tobie. Zgodnie z prawem dziecku należy się zachowek, ale wiedz, że ojciec nie chciał Ci nic dawać więc ubieganie się o niego nie jest w porządku wobec ojca. Zrobisz oczywiście co chcesz.

Gość gość
gość dziś Dlaczego czujesz się oszukany/a? Ojciec miał prawo zrobić ze swoim majątkiem co zechciał. Widać to macocha była mu WEZ MNIE NIE WK**wiaj i sie nie mieszaj w moje sprawy rodzinne.goo/vno ci do tego co ojciec zadecydowal.pilnuj swojej rodziny ,zebys ty kiedys nie zostala wrolowana przez twojego tatusia /mamusie.zamknij sie i idz dalej..

Gość iska504
Holandia...hm.. daleko ,ja mieszkam na Fl.

Gość gość
dobry wieczor. iska504 dziś Holandia...hm.. daleko ,ja mieszkam na Fl. Czy to jest tam gdzie ja mysle? to kawal drogi. czytalas ta : ? gość dziś Dlaczego czujesz się oszukany/a? zobacz jak sie ludzie madrza?nie ma nic dobrego do powiedzenia,nic ci dobrego nie doradzi - I zazdrosnica sie miesza w nie swoje sprawy,co za podli ludzie. JĄ/Ich kiedys moze tez cos takiego spotkac-lepiej niech sobie posprzata swoje brudy bo juz zaczyna cuchnac u niej w domu .. Jest Polskie przyslowie: "Aby miłość trwała przez całe życie, trzeba ją pielegnować starannie jak ogród." Mam dobre wiadomosc****eniadze sa juz w drodze. Ty tez sie nie zalamuj tylko wyjasnij ta cala sprawe. pozdrawiam

Gość gość
Chcesz się dowiedzieć prawdy o sobie, pokłóć się z przyjacielem.

Gość gość
co oni warjuja? (Mam dobre wiadomosc****eniadze sa juz w drodze.) ma byc-MAM DOBRE WIADOMOŚCI ----PIENIĄDZE SĄ W DRODZE .

Gość I  ja  czuję się ofiarą
Nie Szukajcie błędów u autorki . Kasa jest ważna i koniec. Nie chodzi o walizki dolarów, ale posiadanie pieniędzy na życie, mieszkanie, jakieś małe przyjemności, daje spokój ducha i pozwala się normalnie rozwijać. Mając odłożone pieniądze co jakiś czas możesz realizować swoje małe fantazje – wyskoczyć gdzieś na weekend, kupić bilety do kina, kupić dobrą herbatę czy prezent dla kogoś bliskiego itp. Naprawdę nie trzeba dużo, żeby móc prowadzić ciekawe życie. Wszystko to kwestia podejścia.

Do autorka,tak czytalam ,wiesz co, to szkoda sobie strzepic jezyka, zawsze sie jakas macocha znajdzie ktora chce okrasc cudza rodzine.Na majatek sie zbiera pokoleniami,kosztem wyrzeczen calych rodzin w tym tez i dzieci.Dlatego tez jest prawo do zachowku dla pominietych,nie chcianych i nie lubianych.A tak ogolnie to najlepiej nie miec dzieci

Gość gość
Przecież płodzenie dzieci to jedna z największych przyjemności jakie mamy w życiu! Płodzimy Na pokaz,Dla zabicia nudy,Jako investycja,Na odczep,By spelnic marzenia,Dla frajdy? Ludzie, którzy świadomie, z własnego wyboru nie chcą mieć dzieci, są więc mądrzejsi od tych, którzy samolubnie pragną potomstwa. Wiedzą oni bowiem, że świat jest pełen cierpień, że wszystko mija, że w niedługim czasie, wszyscy będą starzy, brzydcy i niedołężni, że nie ma sensu rodzić dzieci na ten "padół łez" i co tu ukrywać - po prostu, męczyć ich tutaj.

Gość Nie chcę mieć dzieci
Ludzie chcą mieć własne dzieci, bo są samolubni, źli i mają w sobie mało współczucia dla innych lu dzi. Dla mnie chęć posiadania dzieci to oznaka głupoty i prostactwa. Kiedyś na jednym z ekskluzywnych party z udziałem znanych osobistości, Marilyn Monroe zadała Einsteinowi pytanie: - Jak pan sądzi, profesorze, czy nie powinniśmy razem spłodzić dziecka? Miałoby moją urodę, a pański rozum. - Obawiam się, droga pani, że mogłoby być odwrotnie... - odpowiedział słynny uczony.

Gość gość MAJKA
Ja nie lubię dzieci, nie chce sie nimi zajmować, nie chcę na nie wydawac pieniędzy, nie chce marnować czasu, nie czuję potrzeby rodzicielskiej. Nie są mi do niczego potrzebne. Chcę korzystać z życia. Im wyższy poziom rozwoju gospodarczego, im lepiej wykształcone kobiety tym mniej rodzi się dzieci. Im większą wiedzę będzie miała kobieta tym więcej będzie widziała przeszkód na drodze do macierzyństwa. Mam wielki szacunek do tych które otwarcie mówią o tym że nie chcą mieć dzieci. Żyjemy w trudnych czasach, kobiety są dyskryminowane w pracy. Muszą być lepiej przygotowane, mieć większą wiedzę niż mężczyźni. W tym wyścigu ,ze względu na dzieci, sa zawsze poszkodowane. Bardzo trudno jest w takich warunkach podjąc decyzję o dziecku. Z drugiej strony jest nacisk społeczny na to żeby mieć dzieci. Masz kogoś? Kiedy się w końcu ustatkujesz? Chyba najwyższy czas założyć rodzinę itd.itp Każdy ma prawo do swojej decyzji.

Gość gość
Witam. I ja mam problem z macochą. Mój problem polega na tym, że wiem że nowa żona ojca okazała się wredną pijawką kochającą tylko portfel taty...

Gość Doris1977
Z tego co wiem bez względu na testament Twojego Ojca należy sie zachówek. Zachowek - forma ochrony interesów osób najbliższych spadkodawcy, którym przysługuje roszczenie względem spadkobierców powołanych do dziedziczenia o zapłatę określonej sumy pieniężnej zwanej zachowkiem. Obowiązek ten powstaje w chwili śmierci spadkodawcy i należy do długów spadkowych. Ratio legis (z łaciny: uzasadnienie ustawy) polega tu na wyjściu z założenia, że każdy człowiek w razie śmierci ma moralny obowiązek pozostawienia choćby części majątku swym najbliższym, a może się zdarzyć, że spadkodawca sporządzając testament pominie takie osoby. Zachowek zabezpiecza interesy osób najbliższych pominiętych przez spadkodawcę w testamencie.

Gość gość Lublin
Autorka nie została wydziedziczona, jedynie pominięta.

Gość gość
iska504 wczoraj Haha ,nic dodać nic ująć. ISKA 504 ja mam dzieci.ale sie zgadzam z (10:06) (tu autorka) Wez mi napisz jaka jest u ciebie roznica czasu? jak u mnie jest godzina 15:00? to ktora jest u ciebei? snilo mi sie w nocy ale nie pamietam co. Czy twoj ojciec to sie po 18 latach dopiero kapnal ze chce Ci darowizne odebrac? ja gdzies czytalam ze jest niezwykle trudno udowodnic szczegolnie po 18 latach od darowizny. Jak nie ma policyjnych raportow,obrazliwych listow,awantur,swiadkow. trzymam za ciebie Iska kciuki. Czy ty masz te akta ?notarialne? co tam jest napisane? Darowizna bez zadnych zobowiazan? Ja jestem pewna ze odebrac ci nie moga. Bedzie im to trudno udowodnic. czy mozesz napisac co dalej zrobisz? pozdrawiam

Gość gość
Każdą darowiznę można odwołać nawet po wielu latach. A "rażacą niewdzięczność" można spreparować poprzez niegodne działanie darczyńcy, który może być sterowany przez inne osoby. To jest życie. Nie zawsze obdarowany któremu chce się odwołać darowiznę to zły człowiek,często wręcz kochający np. syn który opiekował się rodzicami. Ale dla przykładu po śmierci jednego z darczyńców np.ojca, spadkobiercy (np rodzeństwo)rozpoczyna walkę w którą wciąga stara matkę itd.Smutne.Znam taki przypadek.

Gość gość
Art. 896 Darczyńca może odwołać darowiznę jeszcze nie wykonaną, jeżeli po zawarciu umowy jego stan majątkowy uległ takiej zmianie, że wykonanie darowizny nie może nastąpić bez uszczerbku dla jego własnego utrzymania odpowiednio do jego usprawiedliwionych potrzeb albo bez uszczerbku dla ciążących na nim ustawowych obowiązków alimentacyjnych. Art. 897 Jeżeli po wykonaniu darowizny darczyńca popadnie w niedostatek, obdarowany ma obowiązek, w granicach istniejącego jeszcze wzbogacenia, dostarczać darczyńcy środków, których mu brak do utrzymania odpowiadającego jego usprawiedliwionym potrzebom albo do wypełnienia ciażących na nim ustawowych obowiązków alimentacyjnych. Obdarowany może jednak zwolnić się od tego obowiązku zwracając darczyńcy wartość wzbogacenia. Art. 898 § 1. Darczyńca może odwołać darowiznę nawet już wykonaną, jeżeli obdarowany dopuścił się względem niego rażacej niewdzięczności. § 2. Zwrot przedmiotu odwołanej darowizny powinien nastąpić stosownie do przepisów o bezpodstawnym wzbogaceniu. Od chwili zdarzenia uzasadniajacego odwołanie obdarowany ponosi odpowiedzialność na równi z bezpodstawnie wzbogaconym, który powinien się liczyć z obowiśakiem zwrotu. Art. 899 § 1. Darowizna nie może być odwołana z powodu niewdzięczności, jeżeli darczyńca obdarowanemu przebaczył. Jeżeli w chwili przebaczenia darczyńca nie miał zdolności do czynności prawnych, przebaczenie jest skuteczne, gdy nastąpiło z dostatecznym rozeznaniem. . § 3. Darowizna nie może być odwołana po upływie roku od dnia, w którym uprawniony do odwołania dowiedział się o niewdzięczności obdarowanego. Art. 900 Odwołanie darowizny następuje przez oświadczenie złożone obdarowanemu na piśmie. O odwołaniu darowizny decyduje sad.