Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

saam

filtrowanie wstępne ogólnodostępne

Polecane posty

Witam sobotnio u mnie za oknem pełna lampa, słońce pokazuje na co go stać o tej porze :D mam nadzieję że będzie tak lampiło przez cały dzień. Zawsze kiedy tak zaczyna się dzień, mam więcej energii i ...chce się żyć :D Wczoraj Calinessa zagrałaś piękną muzę, oj bardzo mi się podoba,też lubię słuchać a jeszcze gdybym miała z kim tak nastrojowo zatańczyć ...eh co by to się działo :P:P Gość poszedł odrobinę dalej :P ale ta ostatnia ...chyba już" PO":D i musiało być dobrze :D tyle że spania po niej raczej nie ma:D Jeśli chodzi o szynkowar, to dzięki za zainteresowanie, i załączone linki. Temat zgłębiałam już googlowo:D ale miałam nadzieję że macie jakieś doświadczenie w tej sprawie, że może używacie i podpowiecie co i jak, no ale widocznie muszę być topikowym prekursorem w tej dziedzinie :D Jak wypróbuję i będzie super, to będę zapewne Was namawiać do zakupu:D Najpierw jednak wypróbuję we własnej kuchni i to pewnie już w niedługim czasie. Teraz wypadałoby zacząć dzień tradycyjnie, od kawusi albo herbatki, więc zapraszam. Jakieś propozycje na dzisiejszy obiad ? mam pustkę w głowie, kto podpowie ? Zuzanno, w sprawie zupy...nie jestem zupowa, ale czasem dla żonkila gotuję zupę jarzynową z ziemniakami i musi być z zasmażką :D pomidorową też lubi, tyle że daję słoik własnego przecieru z pomidorów i jeszcze całą puszkę pomidorów a porcja jest tylko na dwie osoby :D więc zupa gęsta od samych pomidorów. Lubię też gotować ogórkową, ale z ziemniakami z tym, że ziemniaki gotuję osobno :D Na razie omówiłam z lekka tylko te trzy standardowe zupy, jeśli jesteś zainteresowana , mogę opisywać dalej :D Kończę już bo znów Jareksa zabolą oczy :D:P Pięknej soboty Wam życzę 🌼

Witam serdecznie (5) Przyszłam odwiedzić starą (nową?) Cukrownię :D i co widzę? nic się nie zmieniło :D nawet świeże niebieskie różyczki jak zawsze na stole w wazonie. (5) U mnie duchy straszą :p a u Was o żarciu się pisze...to lubię. (5) Ferdżi - zarąbiste jest to Twoje urządzenie, zdecydowanie łatwiejszy jest wyrób niż kręcenie kiełbasy (ale też zamierzam). SM dlaczego wstępne ? gra wstępna miała 2000 kartek, nie wystarczy by w końcu przejść do rzeczy ? ;) CA 🌻 wiem że lubisz :D Pozdro dla Słodziaków

Już sobie myślałem że duch filtrowania zanika w narodzie a tu jakby renesans. Miło, bardzo miło :) l sobotnie dzień dobry ! :) l cześć Ferdzi 🌻 wychodzi na to że jesteś wykrywaczką nowinek gastronomicznych. W sklepach nie widziałem takiego sprzętu więc chyba trzeba szukać w sprzedaży internetowej. Ciekawy jestem ceny urządzenia a jeszcze bardziej smaku wyrobu. l hej Leonko 🌻 zakamuflowane niebieskim czerwone różyczki to nierozłączny atrybut filtralnialnego folkloru ;) cichą nadzieję mam że tęsknisz za nim gdy zbyt długo nie zaglądasz na topik. Cieszę się że dajesz mi możliwość obdarowania Ciebie jedną z nich. Filtrowanie mimo upływu czasu dlatego jest tutaj tylko wstępne aby nie siać publicznie zbyt dużego zgorszenia. Wydaje mi się że ta faza może trwać bardzo długo dając dużo przyjemności. W przykład przejścia do kolejnej wszystko będzie zmierzać do finału ;) l A swoją drogą ktoś pamięta ile filtrownia miała stron?. Dzisiaj już nawet wygoglować jej nie mogłem. l udanego dnia wszystkim :) l l

Nie tęsknię SM...naprawdę nie tęsknię...żadne różyczki :p od dawna nie mają dla TWA tej wymowy, jaką próbujesz im wmówić :D Natomiast widzę że starasz się zrealizować niezmiennie ten saam cel...Słodziaki górą i na górze :classic_cool: Co do "wstępności" ja tam czekać za długo nie lubię :p :D szczególnie jak mam ochotę ;) :classic_cool:

Dzisiaj u mnie odwilź. Kapie nie tylko z mojego kranu .... znaczy się łazienkowego kranu. Chociaż ani śladu słońca to plus trzy już okupuje termometr. Może to już koniec zimy. l Śniadanie już dawno zjadłem. Teraz wypijam z Wami kawę. Mogę poczęstować wafelkami z kremem kokosowym. Były w biedronkowej cenie więc proszę sobie nie żałować. Są bardzo dobre ale się mocno kruszą. I tak zaraz u/r/uchomię odkurzacz. A potem zabieram sie za poważne prace domowe. Będę wykładał więc oczekuję mentalnego wsparcia. l l

Dzień dobry :) o U mnie też słońce "lampi" :D po oczach, błękit nieba cieszy ale jest mrozik. o Ferdzi :) zagrałam bo wspomniałaś wczoraj o braku muzy i muzykodającego :D...wczoraj w ogóle byłaś dla mnie inspiracją ;):D o jakaś poczta poszła do kogoś, niestety nie do mnie😭....o przepraszam wczoraj listonosz przyniósł rachunek za podatek roczny od nieruchomości :D o Twa :) witaj, widać zapachy z szynkowaru rozniosły się daleko po kafe.... o życzę miłej soboty, dużo relaksu, mało roboty :D

Witaj Saam :) minęliśmy się bo telefon przerwał moje pisanie. ja piję dopiero zieloną herbatkę, ciasteczka muszą jeszcze poczekać... a co będziesz wykładał ? ;) bo nie wiadomo jak sobie wyobrazić wsparcie :D myślałam, że będziesz raczej rozkręcał ;)

Gość gość
może ktoś sprzątnie za mnie? Twa by chciała więcej Sama ?

Leonko :) gdy ktoś ma przekorną duszę to grymasi nawet wtedy gdy coś mu smakuje :p Wielu ludzi jest przekonanych że długie oczekiwanie wzmaga apetyt i sprawia że konsumpcja wyjątkowo dobrze smakuje. Ale rzeczywiście, jeżeli ktoś bardzo głodny to brakiem serca byłoby nalegać na jakieś ceregiele ;) l l

Gość gość
:D Sam pośmieję się jeno

Gość czytająca Was
Dzień dobry U mnie też ślicznie świeci słoneczko i niech tak zostanie:D Przywitałam się grzecznie,więc można zakasać rękawki i do roboty:-pmiłej soboty wszystkim.

cześć Celinko 🌻 ja mam chyba lepiej a przynajmniej inaczej. Taki rachunek osobiście przynosi pani sołtys i od razu bierze pieniądze. Oczywiście jeżeli ma się chęć zaplacić. Będę rozkręcał i skręcał. Ale to jest drobnostka. Przede wszystkim będę wykładał na podłodze podłogę, ceramiczną podłogę. Dlatego już mykam pozdrawiajac tych którzy byli i będą l l

cześć Celinko 🌻 ja mam chyba lepiej a przynajmniej inaczej. Taki rachunek osobiście przynosi pani sołtys i od razu bierze pieniądze. Oczywiście jeżeli ma się chęć zaplacić. Będę rozkręcał i skręcał. Ale to jest drobnostka. Przede wszystkim będę wykładał na podłodze podłogę, ceramiczną podłogę. Dlatego już mykam pozdrawiajac tych którzy byli i będą l l

TWA nic nie chce od SM...bo nie ma czego chcieć :D:p wszystko co chce to ma:D I jak widać nawet odwiedzić Was nie można raz na ruski rok bez głupich komentarzy :p

ale mnie powieliło 😭 częściowo z mojej winy l cześć Gość 🌻 na zdrowie :) l hej Wiola 🌻 myślę że Ci nie ubędzie jeżeli podzielisz się tym co masz a na nie ;) fajnie byłoby mieć choć trochę słońca pod ręką. l l

Leonko :) można, oczywiście że można, nawet częściej można. A głupie komentarze również należą do folkloru topiku. Przecież to nie forum naukowe. W temacie "kcenia" też jesteśmy przeciwnymi biegunami. Ja biorę jeżeli dają ;) l l

Gość gość
Twa to było tylko grzeczne pytanie;) wszystkim: powodzenia w filtrowaniu, udanej soboty i równej podłogi 🖐️

Gość gość
:D:D "jak dają to biorę", no Sam dokładasz do pieca

Gość gość
:D uwielbiam Was, jeszcze raz Miłego Dnia, pa

Gość Zuzanna Amelia ææ
Witam sobotnio. Wspominki o dawnych czasach i dawnym topiku... az sie lezka w oku nzakrecila.Jestesmy chyba jedynym towarzystwem na tym foum, ktore wytrzymalo tyle lat w tym samym gronie. I nadal sie spotykamy kiedy mamy czas. Milego weekendu wszystkim.

Wiola :) dziękuję za słońce, wiem jak go wykorzystać. Co do ręki to ciągle się zastanawiam. Dobra i jedna .... ale jednak trochę mało ;) l l

Cześć Wiola :) oby cały dzień był taki :) o Twa :) zaglądaj, przecież lubisz ripostować i otrzymywać riposty ;) o he he...ale różyczek mi się dzisiaj trafiło :D całe 4 więc wstawiam bukiet do wazonu ;) i uciekam w real...

hej Zuziu 🌻 i dobrze i niedobrze że razem tak długo. Z jednej strony fajnie że potrafimy nadawać na tych saamych falach już tyle lat. Z drugiej strony jesteśmy już jak rodzina. I chociaż w rodzinie nic nie ginie to nie wszystko można i nie wszystko wypada ;) l l

Gość czytająca Was
Hej Caal,raczej nie będzie inaczej,bynajmniej na razie;) Saam mi też druga ręka potrzebna,w końcu muszę mieć czym rurkę od odkurzacza trzymać;)

Gość :) dziękuje, mam nadzieję że przyjdziesz sprawdzić ;) l ja też już się urealniam l l

hej ucieszyłam się bardzo, widząc ile wpisów dziś od rana, super. Też się cieszę razem z Wami że potraficie razem być kilka lat, ja na razie raczkuję na Filtrowni, więc mam jeszcze sporo do nadrobienia:D TWA, witam Cię choć wcześniej nie miałam przyjemności czytać Twoich wpisów, ale mam nadzieję że dasz mi szansę na bliższe poznanie👄 Calinessa, cieszę się że byłam dla Ciebie inspiracją, nie miałabym nic przeciwko, by tak pozostało:D Jeszcze raz dzięki za fajną muzę👄 Saam, jakiż Ty jesteś pracuś, w dodatku o wielu talentach. Jakże chciałabym mieć w domu taką złotą rączkę ..niestety mogę tylko pomarzyć,eh...życie:( Mam nadzieję, a raczej powinnam napisać że głęboko jestem przekonana że podłoga wyjdzie równiutka i śliczna. Miałabym wielką ochotę poprosić o fotki, ale czy jest to możliwe ? Jeśli chodzi o wstępy :P to ja też i owszem czemu nie bez wstępów często :D:P po co czekać ?:D No ale we wszystkim tak się nie da, czasem jednak potrzeba czasu na przygotowania i wstępy :D Zuzanno i jak? piszemy dalej o zupach, czy masz już dość ? Zauważyłam że często rzucasz hasło do dyskusji, ale w niej udziału nie bierzesz, dlaczego ? Chyba jeśli chcesz dyskutować to też powinnaś mieć swoje zdanie w temacie, chyba że to tylko taka podpucha dla naiwnych? Mnie dziś ciężko idzie w kuchni, wstyd się przyznać, ale przesoliłam flaczki :O Musiały być ostro słone, skoro żonkil narzekał, choć lubi słone :O ale powiedział tylko --- zakochana kobieto ----- :D:P całe szczęście że tylko tyle :D mogłoby by czasem być coś więcej :P - " że zupa była za słona" Jeśli chodzi o szynkowar, to zakupiłam oczywiście przez allegro. Ceny są różne, w zależności od pojemności szynkowara. Są w cenie od dwudziestu paru(aluminiowe) do kilkuset złotych. Sama kupiłam nieduży, taki na 1,1/2 kg mięsa, ale nie jestem przekonana że aż tyle się tam zmieści. Mój szynkowar jest z firmy Biowin, kosztował z transportem około 70 zł. Dziś zamarynowałam wykoszczone udka z kurczaka i dwa filety. Jutro spróbuję wykonać pierwszy raz wędlinę, ale i tak wyjąć można dopiero po całkowitym wychłodzeniu, więc może dopiero w poniedziałek będę wiedzieć co mi z tego wyszło. O matko, znów mi wyszedł elaborat :D:P komu będzie się chciało aż tyle czytać ??? Lecę do kuchni, dziś już musowo wyrobić drożdżowe ciasto:D trzeba żonkila jakoś udobr /uchać za te nieudane flaczki :P Całuski dla wszystkich, miłej soboty

Gość gość
Pozdrawiam 🖐️