Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ślub kościelny

Polecane posty

Gość gość

Mój facet oświadczył mi się, więc zaczęliśmy rozmowy na temat ślubu. On jest z tych "wierzących niepraktykujących", czyli nie chodzi do kościoła z lenistwa. Znam go kilka lat i w kościele był tylko na ślubie znajomych i pogrzebach. Mówi, że on nie wierzy w księdza tylko w Boga. Ale to ksiądz daje ślub... I stąd kłótnie ostatnio, bo skoro on taki wierzący na papierku, mi nie zależy na ślubie kościelnym, to zaproponowałam cywilny, bo po co być hipokrytami. On nie chce się zgodzić, ma być kościelny i koniec. Pytam po co? Na pokaz?

Gość gość
Ekhem... takie małe sprostowanie. Ksiądz nie udziela sakramentu małżeństwa, on tylko błogosławi jego zawarcie i jest tego świadkiem. Sakramentu udzielają sobie narzeczeni nawzajem, wypowiadając słowa przysięgi małżeńskiej.

Gość gość
chodziło mi o to, że bez księdza ślub się nie odbędzie

Gość gość
cóż wychodzi na to, że twój przyszły mąż jest hipokrytą jedna rada-albo kochaj, albo rzuć :) nic nie zmienisz, nie masz takiej mocy

Nie bardzo rozumiem w czym problem piszesz że młody wierzący nie praktykujący a potem że koniecznie upiera się na kościelny. To albo jedno albo drugie.