Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JustynaMmm

opowiedzcie pare Historii jakie wam wasze pra babcie opowiadaly

Polecane posty

Gość gość
up up!

Gość gość
Ja jestem z okolic Oświęcimia. Babcia opowiadała, ze jak palili ludzi w obozie to smród był taki, że się nie dało wytrzymać.

Gość gość
podnoszę!

Gość gość
up

Gość gość
Moja babcia w czasie wojny była malutką dziewczynką, ale do dzisiaj pamięta czołgi przejeżdżające pod jej domem. Miała tego pecha, że mieszkała niemalże na granicy GG i Rzeszy. Pamięta też ukrywanie się w lesie i w koszach, w szafie u niezbyt miłej ciotki. Bała się wywózki do obozu, bo jak słyszała, dzieci, które nie osiągnęły pewnego wzrostu, były zabijane.

Gość gość 21
a ja też mam w sumie kilka historii,w skrócie je opowiem 1)gdy zmarł dziadek , często mi się śnił,zawsze w nietypowy sposób..wyciągał ręcę do mnie zawsze miał je okropnie blade,nigdy ich nie dotykałam,nie łapałam ,zawsze w tym śnie miałam tą świadomość,że dziadek nie żyje ..wiedziałam to ,aczkolwiek śnił mi się na prawdę w różny sposób! i tak kilka razy w tygodniu przez trzy lata...aż pewnego dnia,przyśnił mi się ,że płakałam ,wyciągnął do mnie ręce,ja go złapałam ,przytuliłam..a on powiedział do mnie,,nie martw się ,nie długo cię zabiorę ze sobą..obudziłam się przerażona, od tamtej pory nie śnił mi się ani razu...nie potrafie zinterpretować tego snu,minął już rok ponad 2) usłyszany pewna kobieta wykupiła kamienice,po żydowską . miała dwie córki . jedna z tych córek miała może z 9 lat nie wiem dokładnie . poszła na strych . Matka usłyszała okropny krzyk, dziewczynka która miała 9 lat , matko gdy zastała dziecko na strychu ,siedziała w kącie ,trzęsła się,a najciekawsze w tej historii jest to ,że po tym zdarzeniu ,bardzo długo nie mówiła,nigdy nie powiedziała co zobaczyła,ale raczej coś przerażającego jeśli na długi okres czasu, nie wydusiła z siebie głosu 3)mój dziadek wracając polami ,drogą znając na pamięć ,w nocy była dokładnie 1,2, nie mógł wyjść na droge, znał tą drogę na pamięć chodził nią 1000 razy ,a mimo to zabłądził, mówi że miał wrażenie że coś go prowadza ,kręcił się w kółko..dopiero jak zaczęło się widno robić ,znalazł drogę, od tamtej pory już nigdy nie szedł na skróty..