Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie zapomniane już dzisiaj bajki i kreskówki pamiętacie z dzieciństwa??

Polecane posty

Gość gość

Nie chodzi mi o takie popularne i dobrze znane do dzisiaj, ale takie, o których mało kto pamięta. Moje dzieciństwo to lata 90. i pamiętam np. taką kreskówkę z piosenką na początku: "Czyj to jasny kosmyk, czyj to śmiech radosny, Karolinę przedstawiam Wam". Była jeszcze inna z piosenką: "Paddy, Paddy, chłopcze nie martw się. Wszystko przecież jest w porządku, więc nie smuć się". Pamiętacie to? A może znacie jeszcze jakieś inne?

Gość gość
Było też cośtam o jakimś sułtanie i jego złym wezyrze, nie pamiętam już tytułu.

Gość gość
polskie czy zagraniczne? z tych znanych to Ja oglądałam zawsze Tom i Jerry, Popeye, Pszczółka Maja (rysunkowa, a nie komputerowa jak dziś), Listonosz Pat, Strażak Sam, Smerfy a w sobotę zawsze o 9 leciało Ziarno, potem 5-10-15 a potem bajki Disneya

Gość gość
jesteśmy dziećmi ziemi tej, nie pozwolimy zginąć jej, i tak jak jasnej gwiazdy syn, obronimy ją - taki motyw pamiętam, w tej bajce była jakaś sowa i latający glut, też nie wiem co to było

Gość gość
Ale Smerfy to akurat są znane, każdy je kojarzy. Mi chodzi o takie niepopularne, co raz puszczono na "Wieczorynkę" i potem już w TV nie powtarzano. Ja mam wiele wspomnień z dawnymi dobranockami, no cóż, taka młodziutka i niewinna wtedy byłam. :) O, jeszcze przypomniała mi się animowana bajka "Tukany na tropie", pamiętam tylko to, że były tam dwa tukany, które chyba rozwiązywały jakieś zagadki.

Gość gość
Przygód kilka wróbla cwirka,leśna rodzina,troskliwie misie,przygody pyzy,rumcajs,wilk i zająć,piaskowy dziadek,pająk chwat wszystkich brat,pomysłowy Dobromir,przygody simbada,zaczarowany ołówek ...

Gość gość
Listonasz Pat. Taka o pingwinku. Mis Colargol (nie wiem, jak sie pisze) Pamietam taka kreskowke o fioletowym stworku, lecz nazwy juz nie.

Gość gość
Co do "Leśnej Rodziny", to w piosence tytułowej było coś takiego, czego nie rozumiałam, coś o Ukrainie, "Ukrainę odwiedzamy w snach". Wiem teraz, że to niepoprawnie, w rzeczywistości było "Ku krainom odwiedzanym w snach" - ale jak byłam mała, to mnie ta Ukraina bardzo intrygowała i nie wiedziałam, skąd się tam wzięła. :)

Gość gość
Bardzo lubilam taka bajkę o dwoch kotach - Bonifacym i Filemonie.

Gość gość
O fioletowym stworku była taka bajka "Widget", ale nie lubiłam tego i nie oglądałam. Kolejne wspomnienie: "Denver - ostatni dinozaur! To jest kumpel sprzed milionów lat!" No i oczywiście "Bałwanek Bouli" oraz "Wyspa niedźwiedzi".

Gość gość
Bałwanek Bouli i kiedyś była bajka o 2 małych misiach, samczyku i samiczce, która chyba nazywała się czika.

Gość gość
Hej, hej, Bystry Bill, przejdzie dla was wiele mil, bo kto odwagę ma i styl, tylko Bystry Bill! :)

Gość gość
Niektorych bajek w ogole nie kojarzę. Tak, to był Widget :) I jeszcze bajka o krokodylu i szpiegu z krainy deszczowcow.

Gość gość
Nie krokodyl tylko smok Wawelski :) był sinbad żeglarz, wodniczek czy jakoś tak.

Gość gość
Nie o krokodylu, tylko o Smoku Wawelskim - to polska kreskówka "Porwanie Baltazara Gąbki". Szpieg z Krainy Deszczowców nazywał się Don Pedro, był jeszcze kucharz Bartolini Bartłomiej herbu Zielona Pietruszka. :)

Gość gość
Wodnik szuwarek, pająk chwat.

Gość gość
No własnie! Eh bardzo ją lubiłam.

Gość gość
Z polskich była taka o Wiklinowej Zatoce, o piżmakach, szczurach itp. Był tam chórek żab, co śpiewały: "Kum-kum-rade-rade-rade".

Gość gość
kiedyś była bajka o 2 małych misiach, samczyku i samiczce, która chyba nazywała się czika x Też mi się taka bajka kojarzy, chyba to była czika i nuka, ale szukam w necie i znaleźć nie mogę :)

Gość gość
W internecie nie znalazłam "Nuka i Czika", znalazłam natomiast "Dżek i Nuka" i rzeczywiście jest o dwóch misiach, ale nie oglądałam tego - tylko gdzieś widziałam/zasłyszałam ten tytuł, więc mi się skojarzyło.

Gość gość
Kasztaniaki.

Gość gość
"Paw-Wow, indiański syn, indiański to brzdąc i przyjaciel zwierząt" - na Youtube jest czołówka po polsku i, jak się zdaje, śpiewa ją chyba Krzysztof Krawczyk.

Gość gość
Reksio, pomysłowy Dobromir, miś Uszatek,miś Coralgol, przygód kilka wróbla Ćwirka, wędrówki Pyzy, Zaczarowany ołówek, pingwin Pik-Pok, Maurcy i Hawranek, Rumcajs, Plastuś, Żwirek i Muchomorek

Gość gość
wiewiórcze opowieści, herkules i pif, wiwat skrzaty, małe latające niedźwiadki

Gość gość
Dżeki i Nuka, o to chodziło :)

Gość gość
Pomysłowy Dobromił:-)

Gość gość
Banda Owidiusza! :)

Gość gość
złap gołębia, złap gołębia, złap gołębia... - ot, coś takiego

Gość gość
Wilk i Zając był the best, wilk zawsze z kiepem w ustach :P

Gość gość
"Wilk i Zając" to chyba jedyne, co dobrego przyszło ze Związku Radzieckiego. :) Szkoda, że obecnie w Polsce nie produkuję się już fajnych kreskówek, zresztą zagraniczne też mi się nie podobają, zwłaszcza te komputerowe, np. nowa wersja Pszczółki Mai. Z polskich bajek były też fajne niektóre kukiełkowe produkcje, np. wspomniany już "Miś Colargol", a także "Pingwin Pik-Pok" albo "Maurycy i Hawranek". Wolę żeby moje dzieci wychowywały się na takich bajkach, a nie na tym, co jest teraz, ale cóż - świat idzie do przodu, więc dzisiejszym dzieciakom stare bajki pewnie by się nie podobały.