Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak przełamać wstyd przed spowiedzia?

Polecane posty

""Owszem, mam odpuszczenie grzechów, ale poza tym żadnej pomocy i wsparcia" możesz poprosić o indywidualną rozmowę - ale to twoja inicjatywa a nie przymus." xx "dyskusja" o wyzszosci jajka nad kura;-) przeciez jesli ktos wybiera spowiedz indywidualna to tez ma wybor, podbnie jak z wyborem sekty - kazdy robi co mu pasuje wiec argument troche znikad...

Gość dokąd zmierza ten świat
Wytłumacz mi proszę, dlaczego ja mam tolerować to że internauci plują na sakrament pokuty. Dlaczego piszący tu katolicy, agnostycy lub tzw. katolicy nie praktykujący tj. piszący o sobie : "wierzę a nie praktykuję"( bo nie można wierzyć a nie praktykować, bo to już hipokryzja), nie obrażają Mahometa a obrażają wiarę katolicką. Rozumiem, że są błędy w kościele, kościół jest nie doskonały, ale nie wszyscy są źli. Gdyby ktoś pluł na Mahometa i nie trzeba szukać krajów arabskich- wystarczy we Francji, to zostałby pobity albo zabity przez muzułmanów. Ale katolik obrażający katolika i plujący na sakramenty to jest akceptowane i dozwolone. Wyginą katolicy, bo muzułmanie nas zaleją. I tak w Europie buduje się więcej meczetów niż kościołów. Zapytam tak, kto ci udzieli ślubu, kto dziecko ci ochrzci, pogrzebie cię jak się wyprzesz sam wiary. W komunizmie zamykano do więzienia za to, że praktykowałeś, a teraz możesz praktykować, a plujesz na tą WOLNOŚĆ. Człowiek musi w coś wierzyć, musi mieć korzenie, system etyczny, system wartości, bez niego jest niczym.

De być może zburzę Twój światopogląd, za co z góry przepraszam, ale takich księży jest wielu

Ja nie mówię, że z Tobą. Po prostu odpowiedziałam na Twój post. Każdy robi jak uważa. Myślisz, że ja to idę jak na skrzydłach? Czasami muszę przez miesiąc się przełamywać.

"uomo dziś Tak jest w prawosławiu, nie wiem czy protestantyzm zakłada obie formy spowiedzi. Ale obowiązujące w KK przynajmniej raz w roku to chyba też nie aż tak wiele" xx a to juz zalezy od swiatopogladu - ja np. odrzucam wszystko czego nie powazam - ilosc nie ma dla mnie znaczenia raczej jakosc;-) xx "ROR Teraz to Ty narzucasz wierzącym swój luzacki styl życia" xx nie, ja nie narzucam. Ja wyrazam swoja opinie - a czytajacy moze wybrac co z tym zrobic, posmiac sie, zapamietac czy zapomniec. Jesli ktos moze powiedziec ze jest katolikiem i opowiadac o jakis katolickich basniach - to jest wyraznie opini. Ale jak ktos powie ze boga nie ma i bedzie debatowal o tym skad ma te pewnosc - to juz "narzuca", co nie? coz za wypaczone pojecie tolerancji;-)

ROR Widzę na podstawie Twojej wypowiedzi, że ja mam brak wiedzy, a Ty jestes osobą wszechwiedzącą. Żyj dalej w takim przekonaniu:)

i o co sie znowu klocicie )))wieczorem do spowiedzi?!;)));))))

"dokąd zmierza ten świat dziś Wytłumacz mi proszę, dlaczego ja mam tolerować to że internauci plują na sakrament pokuty. Dlaczego piszący tu katolicy, agnostycy lub tzw. katolicy nie praktykujący tj. piszący o sobie : "wierzę a nie praktykuję"( bo nie można wierzyć a nie praktykować, bo to już hipokryzja), nie obrażają Mahometa a obrażają wiarę katolicką" xx a skad w tobie taka agresja i chec zeby ludzi cokolwiek lub kogokolwiek obrazali, hm? i co sie tak zajmujesz tym co robia inni - ze wierza ale nie praktykuja - to nie twoja sprawa w ogole, kazdy czlowiek jest inny, ma inny system wartosci i korzysta zgodnie z nim z roznych przybytkow, proste. xx "Rozumiem, że są błędy w kościele, kościół jest nie doskonały, ale nie wszyscy są źli" xx twoim zdaniem nie wszyscy - a zdaniem kogos innego to cala ta sekta to cyrk na kolkach;-) Skad u ciebei taka chcica na monopol? Nie ty bedzie ustalac co jest dobre/zle - to robi kazdy dosrosly czowiek we wlasnym zakresie;-) xx "Gdyby ktoś pluł na Mahometa i nie trzeba szukać krajów arabskich- wystarczy we Francji, to zostałby pobity albo zabity przez muzułmanów" xx genralizujesz - tych para-redkatorkow we francji nie zabili muzulmanie a bandyci z karabinami. Tak samo jak pijak zabije kogos na psacah to niespecjalnie sie pisze ze katolik po pijaku przejechal niewinna osobe. Z reszta katolicy i muzulamnie az tak bardzo sie nie roznia miedzy soba - w europie malo kto sie zetknal z islamem - jedynie z jego wypaczeniami, terroryzmem ktory sie rozwinal na jego podtswie u ekstremistow itd. To tak jakby na podtswie grupki reprezentacyjnej polakow w londynie mowic ze polska to kraj gdzie ludzie jedynie moga pracowac w gastronomii, co nie? xx "Ale katolik obrażający katolika i plujący na sakramenty to jest akceptowane i dozwolone" xx to miej pretensje do katolikow a nie do ludzi xx "Wyginą katolicy, bo muzułmanie nas zaleją. I tak w Europie buduje się więcej meczetów niż kościołów" xx a dlaczego uwazasz ze to jakas strata jesli katolicy wygina - co to jakas nauprzywilejowana grupa ludzi czy co? xx "Zapytam tak, kto ci udzieli ślubu, kto dziecko ci ochrzci, pogrzebie cię jak się wyprzesz sam wiary" xx slubu - udzielic moze uprawniona osoba - urzednik psntwowy, a polewac dziecko zimna woda po glowie nie zgodzilabym sie za nic w swiecie;-) xx "W komunizmie zamykano do więzienia za to, że praktykowałeś, a teraz możesz praktykować, a plujesz na tą WOLNOŚĆ" xx lobby seksaciarko katolickie w polsce wiele sie nie rozni od komunistow dysponuja tylko innymi narzedziami xx ?Człowiek musi w coś wierzyć, musi mieć korzenie, system etyczny, system wartości, bez niego jest niczym." xx nie, nie musi - to ze ty muisz nie znaczy ze kazdy ma tak smao, i dlaczego zkaldasz ze kazdy tutaj dorsatal w korzeniach chrzescijanskich? bo zna jezyk polski - a to juz nie ma ludzi z mieszanych kultur czy co?

"Gość De dziś ROR Widzę na podstawie Twojej wypowiedzi, że ja mam brak wiedzy, a Ty jestes osobą wszechwiedzącą. Żyj dalej w takim przekonaniu" xx az tak istotna osoba nie jestes zebym pamietala ci dluzej niz 10 min;-) a zloscisz sie bo ci blad wytknelam, to dosc powszechne;-)

Dorota Nie zaburzasz mojego światopoglądu. Mam tę swiadomość, że jest wielu takich księży. Jedni tacy są co przyjęli święcenia kapłańskie, a później odkryli, że nie radzą sobie z własną seksualnością, a inni swiadomie to zrobili, bo chcieli mieć wygodne życie; czyli prestiż, lekkie życie i do tego seks. I tacy księża powinni rzucić sutannę, by nie psuć opini innym księżom i nie rzucać złego swiatła na Kościół. Napisz jeszcze proszę jakiego wyznania jesteś, by ta wszechwiedząca ROR nie zarzucała mi brak wiedzy i nie była oburzona tym, że śmiem się wypowiadać na temat księży.

De jestem katoliczką, chyba. pewności nie mam, bo moje podejście do kwestii religii może się nieco różnić od narzuconego odgórnie. wierzę w Boga, bo JA potrzebuję w coś wierzyć, co zupełnie nie koliduje z moim brakiem wiary w księży i kościół jako jedną z instytucji państwowych

ROR Ja się wcale nie złoszczę. A jaki to błąd mi wytknęłaś, który to miałby mnie rozzłościć? Przypomnij mi.

"Dorota Nie zaburzasz mojego światopoglądu. Mam tę swiadomość, że jest wielu takich księży. Jedni tacy są co przyjęli święcenia kapłańskie, a później odkryli, że nie radzą sobie z własną seksualnością, a inni swiadomie to zrobili, bo chcieli mieć wygodne życie; czyli prestiż, lekkie życie i do tego seks" xx prestiz???? ;-) ;-) ;-) ;-) xx "Napisz jeszcze proszę jakiego wyznania jesteś, by ta wszechwiedząca ROR nie zarzucała mi brak wiedzy i nie była oburzona tym, że śmiem się wypowiadać na temat księży." xx o widze ze zaczynaja sie epitety pod moim zdaresem to na pewno obrzucajacy epitetami - z doswiadzcenia powiem - jest z sekty chrzescijanskiej, co nie? ;-) to sa czesto bardzo agresywni ludzie - nie znoszacy zadnej odmiennosci czy innej opinii;-)

"dorota wp dziś De jestem katoliczką, chyba. pewności nie mam, bo moje podejście do kwestii religii może się nieco różnić od narzuconego odgórnie" xx matko - a kto ci cos Odgornie byl w stanie narzucic, hm? ;/ xx "wierzę w Boga, bo JA potrzebuję w coś wierzyć, co zupełnie nie koliduje z moim brakiem wiary w księży i kościół jako jedną z instytucji państwowych" xx a myslas o przylaczeniu sie do jakiejs mniej restrykcyjnej seksty wlasnie bez tej calej struktury , hm?

Dorota No w księży to i ja nie wierzę:D Wierzymy w istnienie Boga.

"ROR Ja się wcale nie złoszczę. A jaki to błąd mi wytknęłaś, który to miałby mnie rozzłościć? Przypomnij mi." xx tlumacza sie tylko winni;-) a przypomniec ci nie zamierzam bo nie nawyklam do wykonywania czyichs rozkazow czy tez slepego wykonywania polecen a ty nie dodalas slowa "prosze" (moze tez nie nawyklas, hm?);-)

"Gość De dziś Dorota No w księży to i ja nie wierzęsmiech.gif Wierzymy w istnienie Boga." xx ksieza nie potrezbuja waszej wiary - jedynie pieniedzy i popracia dla inicjawyw;-) ;-) ;-)

czy Jezus byl katolikiem?)nic mi o tym z biblii nie wiadomo?Jezus rozpowszechnial ewangelie ?za jego zycia ,poslugi,nie bylo wiary katolickiej!?:)))

ROR To nie był żaden epitet , który miałby cię obrazić, tylko podkreślić Twoje przekonanie, że tylko Ty masz monopl na rację. Krytykujesz tu wszystkich wierzących, bez względu na to jakiego są wyznania i uważasz ich za ciemniaków,którzy nie mają własnego zdania i są przez kogoś ogłupieni. Bycie ateistą wcale nie jest lepsze od przynależenia do jakiejś wiary.

ROR z mojego wpisu wynika, że właśnie nikt nie był w stanie mi tego narzucić. myślałam o przyłączeniu się do kościoła wyznawców latającego potwora spaghetti, ale nie do twarzy mi w durszlaku, poza tym mam uczulenie na makaron z sosem- cycki i tyłek mi po nim puchną:-P

Gość dokąd zmierza ten świat
a skad w tobie taka agresja i chec zeby ludzi cokolwiek lub kogokolwiek obrazali, hm? i co sie tak zajmujesz tym co robia inni - ze wierza ale nie praktykuja - to nie twoja sprawa w ogole, kazdy czlowiek jest inny, ma inny system wartosci i korzysta zgodnie z nim z roznych przybytkow, proste. Agresja?? Jaka agresja, napisanie swojego zdania, jak ktoś pluje na to w co ja wierzę- nazywasz agresją? To jest sprzeciw, ja nie wyzywam tu nikogo ani nie obrażam. Ty możesz tu pisać, co uważasz za stosowne, a ja mam się tłumaczyć że piszę to co myślę. Słyszałeś o swobodzie wyznania i religii, tolerancji? One nie dają prawa różnowiercom do obrażania się wzajemnego, bo to jest tolerancja.

ROR To teraz ładnie proszę; bo mam też i taki zwyczaj, by prosić o coś, jaki to błąd mi wytknęłaś, który mnie tak poruszył.

Gość gość
Normalnie.Nawal się i idź do spowiedzi. Zawsze wtedy możesz powiedzieć , że więcej nie pamiętasz.

" Gość De dziś ROR To nie był żaden epitet , który miałby cię obrazić, tylko podkreślić Twoje przekonanie, że tylko Ty masz monopl na rację" xx to czy cos jest obrazilwe to juz kazdy sam decyduje to po pierwsze. Po drugie na temat moich przekonan nic nie wiesz - mozesz tylko zmyslac lub fantazjowac - nie jestes mna wiec nie znasz moich przekonan. Dlatego proponuje zebys sie skupila na swoich wlasnych xx "Krytykujesz tu wszystkich wierzących, bez względu na to jakiego są wyznania i uważasz ich za ciemniaków,którzy nie mają własnego zdania i są przez kogoś ogłupieni" xx nigdzie tego nie napisalam - polemizujesz z wlasna interpretacja oraz wyobrazeniem dotyczacym moich wypowiedzi, a to juz twoj problem. Badz laskawa wypowiadac sie w swoim imieniu a nie w moim, ja nie musze i nie znizam sie do epitowania kogokolwiek w przeciwniestwie do ciebie xx "Bycie ateistą wcale nie jest lepsze od przynależenia do jakiejś wiary. " xx twoje zdanie mnie nie interesuje - bo wownie dobrze to stweirdzenie mozna odwrocic, wiadomo ze sa ludzie popierajacy kazda z tych opcji. A racje kazdy ma swoja, tak uwazam.

" dorota wp dziś ROR z mojego wpisu wynika, że właśnie nikt nie był w stanie mi tego narzucić. myślałam o przyłączeniu się do kościoła wyznawców latającego potwora spaghetti, ale nie do twarzy mi w durszlaku, poza tym mam uczulenie na makaron z sosem- cycki i tyłek mi po nim puchną" xx oni sa fajni bo w przeciwienstwie do innych sekciarzy maja chociaz poczucie humoru;-)

" Agresja?? Jaka agresja, napisanie swojego zdania, jak ktoś pluje na to w co ja wierzę- nazywasz agresją? To jest sprzeciw, ja nie wyzywam tu nikogo ani nie obrażam" xx owszem agresja - bo wyrazilas zdziwenie dlaczego nikt nie obraza mahometa;-) jak mozna sie smucic ze ludzie zachowuja sie kultiralnie i zachecac ich do obrazania czegokolwiek?;-) ;-) ;-) co do tego ze ktos pluje na to w co ty wierzysz - to twoj problem. Ty mowiac ze bog istnijee tez w jakims sensie plujesz na filozofie tych ktorzy nie wierza w istnienie boga czy tez wierza w krasnoludki. Argument o obrazie uczuc religijnych nie ma pokrycia w rzczywistosci i szczeliwie jest passe - ludzie maja rozne poglady wzajemnie sie wykluczjaace, proste;-) xx "Ty możesz tu pisać, co uważasz za stosowne, a ja mam się tłumaczyć że piszę to co myślę" xx masz wybor - mozesz sie tlumaczyc moze sie nie tlumaczyc. to twoj wybor i twoje konsekwencje - czemu przerzucasz odpiwuedzialnosc za swoj wybor na innych? x " Słyszałeś o swobodzie wyznania i religii, tolerancji? One nie dają prawa różnowiercom do obrażania się wzajemnego, bo to jest tolerancja" xx obrazanie to jest wtedy gdy ja powiem ze pani Kowalska jest glupia wtedy pani kowalska moze mnie wziac do sadu z ato. atesici i wysnawcy sekt sila rzeczy sie obrazaja - wyrazajac skrajnie odmienne poglady - to oczywiscie.