Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak przełamać wstyd przed spowiedzia?

Polecane posty

ROR Wyjaśnienia po to, by potwierdzić tok mojego rozumowania no i oczywiście też to, że standartowe myślnie nie jest wcale błędem, co też Dorota potwierdziła:) I nie prowokuj mnie swoją wypowiedzią, że wierzący potrzebują w każdej sferze życia drogowskazów.;)

Dorota wp dlaczego tak dziwnie rozbijasz swoją wypowiedź na kilka wierszy ? Rozumiem, że jesteś tu nowa i chcesz się wyróżnić stylem ale jak widzę Twoje posty to mam wrażenie, że ktoś tu fraszki wkleja :D

ROR Cyt:"zobacz dorota ze to jakos w parze ida niektore nasze wspolne poglady - w tym na temat hobby rowniezoczko.gif" Chyba idą w parze tylko jeżeli chodzi o hobby.:D

" Gość De dziś ROR Wyjaśnienia po to, by potwierdzić tok mojego rozumowania no i oczywiście też to, że standartowe myślnie nie jest wcale błędem, co też Dorota potwierdziłausmiech.gif" xx tlumacz sie winni ;-) Ja chcialam zwrocic uwage do czego moze prowadzic upraszczanie swiata i mysle ze mi sie udalo;-) Dorota posluzyla mi tylko za wymowke (za co przepraszam;-) xx "I nie prowokuj mnie swoją wypowiedzią, że wierzący potrzebują w każdej sferze życia drogowskazów" xx oczywiscie ze potrzebuja;-) nie zpaominaj ze nie jestem twoja mama (ktora najwyrazniej pominela dobre maniery w towim przypadku) wiec to rozkazujacy "nie prowokuj" na mnie nie dziala - proponuje zebys go zachowal dla swoich bliskich;-)

Gość gość
ja też mam problem za każdym razem kiedy stoję w kolejce do spowiedzi ręce się mi trzęsą pocą układam sobie co powiem a potem i tak mówię to co przyjdzie mi na myśl. Rok temu w dniu wigili pojechaliśmy do spowiedzi kościół był zamknięty i poszliśmy z drugiej strony tam Ksiądz przyjmował siedział przy stole i trzeba było patrzeć mu w oczy i mówić myślałam że pod ziemię się zapadnę ze wstydu ale było tak fajnie ksiądz widział że jestem zestresowana i zaczął żartować i w rozmowie luznej wyspowiadałam się

Gość gość
Ciemnogród, spowiedź wymyślili po to, żeby kler donosił .

" Gość De dziś ROR Cyt:"zobacz dorota ze to jakos w parze ida niektore nasze wspolne poglady - w tym na temat hobby rowniezoczko.gif" Chyba idą w parze tylko jeżeli chodzi o hobby.smiech.gif" xx spostrzegawczosc to nie jest twoja domena - zgodzilysmy sie tej w jeszcze jednej konretnej kwestii - smieszy nas ta sam rzecz, ale ie powiem ci co - bo juz razudowodniles ze nie warto, nie szanujesz cudzego czasu i dwa razy pytasz o to samo;-)

" gość dziś ja też mam problem za każdym razem kiedy stoję w kolejce do spowiedzi ręce się mi trzęsą pocą układam sobie co powiem a potem i tak mówię to co przyjdzie mi na myśl." xx to poc o sobie tu fundujesz?? xx "Rok temu w dniu wigili pojechaliśmy do spowiedzi kościół był zamknięty i poszliśmy z drugiej strony tam Ksiądz przyjmował siedział przy stole i trzeba było patrzeć mu w oczy i mówić myślałam że pod ziemię się zapadnę ze wstydu ale było tak fajnie ksiądz widział że jestem zestresowana i zaczął żartować i w rozmowie luznej wyspowiadałam się " xx a to zrzeczywiscie mega zabawnie i jaki "super" ten pan ksiadz;-)

" Gość De dziś ROR Czy Ciebie o wszystko trzeba prosić?" xx nie znosze braku manier/ ignorancji dla posdtawowych zasad grzecznosci -nauka proszenia czsaem sie niektorym przydaje;-)

ROR Moim manierom nie mam nic do zarzucenia i wychowanie, jakie mi dała moja mama, też uważam jest bardzo staranne.:) A wpis o tym, że moja mam nie zadbała o moje dobre maniery, też nie należy do najgrzeczniejszych, bo uwłacza nie tylko mojej osobie , ale i też mojej mamie. Jeżeli wymagasz dobrych manier od innych, to sama PROSZĘ też ich przestrzegaj.;)

"ROR Moim manierom nie mam nic do zarzucenia i wychowanie, jakie mi dała moja mama, też uważam jest bardzo staranne" xx no coz roznimy sie w tym temacie;/ xx "A wpis o tym, że moja mam nie zadbała o moje dobre maniery, też nie należy do najgrzeczniejszych, bo uwłacza nie tylko mojej osobie , ale i też mojej mamie" xx i slusznie bo mama sie nie przylozyla (ewentualnie opiekunowie), akurat maniery wynosi sie z domu/z dziecinstwa. Tak wiec opinie podtrzymuje. xx "Jeżeli wymagasz dobrych manier od innych, to sama PROSZĘ też ich przestrzegaj" xx juz ci mowilam ze nie daje drufiej sznasy a tym bardziej nie przyjumuj ani rad o ktore nie prosilam (od przypadkowych osob) ani nie stosuje sie do jakikolwiek nakazow (nie jestem sekciara). Kwestie manier wyciagnelam na swiatlo dzienne pierwsza ja - ty po prostu obijasz pileczke - no coz kazdy operuje w polu w ktorym jako tako czuje sie mocny;-)

ROR A tak; odbiłem piłeczkę:D A wiesz dlaczego? Bo wytykasz mi ciągle brak manier, jakbym ich naprawde nie posiadał. Może Ty jesteś za bardzo wyczulona pod tym względem, a dla innych być może jest to normalna rozmowa i nie zauważą w niej żadnego braku manier.;) Może poprosimy kogoś postronnego o ocenę?;) Dorotko proszę o ocenę:) Powiedz proszę czy uważasz, że prowadzę rozmowę w sposób niekulturalny, albo może obrażający interlokutora ?;)

" Gość De dziś ROR A tak; odbiłem piłeczkęsmiech.gif A wiesz dlaczego? " xx wiem dlaczego - bo tylko taki znasz sposob na te konkretna sytuacje;/ xx "Bo wytykasz mi ciągle brak manier, jakbym ich naprawde nie posiadał" xx bo tak uwazam - potwierdziles to juz kilka razy ;-) xx "Może Ty jesteś za bardzo wyczulona pod tym względem, a dla innych być może jest to normalna rozmowa i nie zauważą w niej żadnego braku manier" xx nie kieruje sie w zycu opiniami innych - licze sie tylko ze swoja;-) Mam na mysli opinie rozumiena jako ocene, bo oczywscie merytorycznie licze sie z opiniami innych. Twoje standardy moim nie odpowiadaja co ci zakomunikowalam - na co ty ze moje twoim rowniez - troche jak przekupka z barzaru, ale ok;-) x "Może poprosimy kogoś postronnego o ocenę?oczko.gif Dorotko proszę o ocenęusmiech.gif Powiedz proszę czy uważasz, że prowadzę rozmowę w sposób niekulturalny, albo może obrażający interlokutora ?" xx nie, nie wiedze takiej potrezby. Nie mam natury sekciarskiej i opinie innych nie sa dla mnie zadna wyrocznia;-)

De nie odpowiadam za to, jak inni odbierają Twoje wpisy, tym bardziej nie mogę decydować o tym, czy obrażają one ROR:-)

oj Dorota, Dorota ;-) zrujnowalas caly pomysl interlokutora - mialo sie okazac ze jego racja jest najmozsza;-) a wyszlo inaczej;-) Druga ciekawa rzecza jest to ze ludzie dlugo przebywajacy/zreszajacy sie w sektach - strsznie potrezbuja utwierdzenia w dezycjach ze strony osob trzecich;-) xx Gość De dziś Dorota Boisz sie narazić ? A gdzie twoja odwaga cywilna?" xx i ta retoryka;-) rodem z sekciartwa - ze za wyrazenie opinii odmiennej, spotka kogos "kara";-) xc "nie odpowiadam za to, jak inni odbierają Twoje wpisy, tym bardziej nie mogę decydować o tym, czy obrażają one ROR" xx niektorym ciezko zrozumiec ze swiat mozna odbierac subiektywnie bez potrezby odwolywania sie do para-autorytetow;-)

Gość gość
spowiedż powinna być prawnie zakazana jako nieuprawniona manipulacja na umysłach ludzi

Dorota Bardzo dyplomatyczna odpowiedź;) Interesowało mnie tylko, czy Ciebie by obrażały;)

" gość dziś spowiedż powinna być prawnie zakazana jako nieuprawniona manipulacja na umysłach ludzi" xx matko co za pomysl;/ zajmij sie soba - spowiedz nie jest obowiazkowa, i kazdy decyzuje sam wiec po co - s aludzie ktorzy luvia takie zabawy a ty chcesz im zakzywac bo ty nie lubisz, jasne zniesmy rozgrywki pilkarskie - bo ja sie footballem nie interesuje;-)

"Dorota Bardzo dyplomatyczna odpowiedźoczko.gif Interesowało mnie tylko, czy Ciebie by obrażałyoczko.gif" xx ale co to z arzonica - staysytki prowadzisz? zawzse nzjadziesz z 10 soosb na tak i na nie , w zaleznosci jak bardzo sie postrasz - nawet jako kolejne 10 osob opowie sie po przeciwnej stronie - nic z tego nie wyniknie ani nie wplynie na moja opinie. Pogodz sie ztym ze ludzie sa rozni i nie przejmuj sie az tak opiniami.

ROR czyli tak czy inaczej się naraziłam, jak nie pisaniem fraszek (ech, ten brak zrozumienia dla artystów), to brakiem poparcia dla interlokutora;-) za karę spadnie mi popularność na kafe, której to pragnę jak kania dżdżu:-( De lubię, kiedy rozmówca ma coś do zaoferowania, poza przyklaskiwaniem moim poglądom i chyba bym się nie obraziła;-)

ROR A Ty znowu robisz prywatne wycieczki do zapatrywań religijnych. I do tego zaniżając ich wartość , bo przyrównujesz je do sekt. Chyba nie znasz różnicy jaka jest pomiędzy wyznaniami religijnymi, a sektami.

" dorota wp dziś ROR czyli tak czy inaczej się naraziłam, jak nie pisaniem fraszek (ech, ten brak zrozumienia dla artystów), to brakiem poparcia dla interlokutoraoczko.gif za karę spadnie mi popularność na kafe, której to pragnę jak kania" xx dokladnie;-) i tak wszystkim sie nie dogodzi - dlatego nalezy dogadzac glownie soba a reszta sie nie przejmowac;-) xx "De lubię, kiedy rozmówca ma coś do zaoferowania, poza przyklaskiwaniem moim poglądom i chyba bym się nie obraziła" xx nic dodac , nic ujac;-) a patrz mowil ze zgadzamy sie tylko w sprawie hobby;-)

" Gość De dziś ROR A Ty znowu robisz prywatne wycieczki do zapatrywań religijnych" xx jak to prywatne - przeciez nie adresuje do konkretnej osoby?? xx "I do tego zaniżając ich wartość , bo przyrównujesz je do sekt" xx nie ja przyrownuje do sekt, ja nazywam je wprost sektami - w przeciwniestwe do ciebie nie wratosciuje sekt na lepsze i gorsze;-) nazywam rzeczy po imieniu xx "Chyba nie znasz różnicy jaka jest pomiędzy wyznaniami religijnymi, a sektami" xx kazdy ma swoja definicje - a mojej zinstytucjonalizowana grupa religijna z konkretnym guru, gdzie w gre wchodzi przekazywanie srodkow na rzecz tego furu (jego oraganow) spelnia kryterum sekty. Juz ci mowilam - ze lepiej sie wypoeiwadac w swoim imieniu niz w moim - po co sie podpierasz moim autorytetem, hm?? wypwoiedasz sie na temat mojej wiedzy - twoja opienia nic nie znaczy, poza tym interepretowac mozesz tylko swoje wrazenie;-)