Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak przełamać wstyd przed spowiedzia?

Polecane posty

Gość gość
spowiedź to mentalne rzeźnictwo mające na celu uczynienia z wiernych owieczek odmóżdżonych i niesamodzielnych sługusów kleru.

Autorko - nie dziwie sie ze sie wstydzisz - w koncu intymne sprawy nieprzypadkowo nazywaja sie intymnymi, co nie? ludzie i wszelcy skeciarze ktorzy na sile staraja sie przelamac taka bariere to socjopaci - tu nie tylko nalezy sie wstydzic ale i powaznie obawiac;/

"gość dziś Najpierw rachunek sumienia zrób. Dobry pomysł, by iść do spowiedzi w innym kościele. Oni nie takie rzeczy słyszą, a Ty nie zatajaj grzechów, ze wstydu, bo popełnisz większy grzech- świętokradztwo" xxx slysza bo ludzie im opowiadaja ;-) to nie lekarz przed ktorym pokonujesz bariere wstydu zeby cie pomogl uporac sie z choroba - w tym wypadku tylko dajesz, dostarczasz pozywki, a nic w zamian nie otrzymujesz;/ no a swietokrzdztwo to rzeczywisci e - az starch sie bac;-) ;-)

Gość gość
"w biblii nic nie ma na temat spowiedzi usznej?usmiech.gif to wymysl protestancki" to obyczaj katolicki. u protestantów jest jak być powinno: na każdym nabożeństwie na początku mamy wspólne wyznanie grzechów. Odbywa się to w ten sposób, że klęcząc każdy indywidualnie w ciszy wyznaje grzechy Bogu, następnie wszyscy wspólnie modlimy się słowami Psalmu 51. Potem ma miejsce absolucja, czyli powstajemy zaś pastor ogłasza odpuszczenie grzechów wszystkim, którzy w szczerości je wyznali.

Gość gość
Po wpisie kokosza widać, że ma problem z wiarą. " po twoim wpisie widać że masz problem z wolnością Wolna to ja jestem. To ty jesteś internetowym zatraceńcem, agnostykiem, lansującym się na alfa i omegę. Pycha, arogancja, atak na innych taki wolny jesteś? Samotny, zawieszony w wirtualnym świecie a w realu zaplątany w nic używek.

De byłam świadkiem tego, jak ksiądz z "mojego" kościoła bez skrępowania opawiadał, jaki seks lubi najbardziej i tak sobie myślę, że nie miał na myśli działań czysto teoretycznych

To zależy do kogo się idzie....ja zawsze w zamian otrzymuję, nawet jeśli to wszystko jest cholernie trudne i z pozoru jest gorzej niż przed. Wszystko zależy od tego jak traktuje spowiedź zarówno penitent jak i spowiednik.

Gość gość
"spowiedź to mentalne rzeźnictwo" to barbarzyństwo katolickie i nadużycie kleru wobec wiernych !

"gość dziś Samotny, zawieszony w wirtualnym świecie a w realu zaplątany w nic używek." xx dlaczego obrazasz kogos bo napisal cos w interenecie, hm? to znaczy ze nikt obecnie nie ma zycia - bo przeciez praktycznie akzdy jest internauta - lacznie z toba;/

A ja nigdy bym nie zamieniła spowiedzi indywidualnej na grupową. Owszem, mam odpuszczenie grzechów, ale poza tym żadnej pomocy i wsparcia. A przy konfesjonale jakby nie było podejście indywidualne, przynajmniej tak powinno być.

"De byłam świadkiem tego, jak ksiądz z "mojego" kościoła bez skrępowania opawiadał, jaki seks lubi najbardziej i tak sobie myślę, że nie miał na myśli działań czysto teoretycznych" xxx co za zalosny czlowiek zeby innych zameczac jakimis sprawami bez znaczenia - zenada;/

"uomo dziś To zależy do kogo się idzie....ja zawsze w zamian otrzymuję, nawet jeśli to wszystko jest cholernie trudne i z pozoru jest gorzej niż przed. Wszystko zależy od tego jak traktuje spowiedź zarówno penitent jak i spowiednik" xx jasne jak ktos lubi byc masochista to czemu nie;-) ja tam jestem za tym zeby kazdy wybieral sobie rozrywke na swoim poziomie - bylby nie narzekal ze nie lubi tej rozrywki/ze mu ciezko ze to czy tamto;/ xx "gość dziś "spowiedź to mentalne rzeźnictwo" to barbarzyństwo katolickie i nadużycie kleru wobec wiernych !" xx no ale sa ludzie ktorzy lubia takie zabawy po obydwu stronach wiec niech sie tak bawia - niech jedni przed drugimi klekaja i ich zabawiaja opowiesciami o swoich "grzechach" - bez przesady dorosle osoby maja prawo spedzac czas jak lubia (o ile nie lamia prawa)

"uomo dziś A ja nigdy bym nie zamieniła spowiedzi indywidualnej na grupową. Owszem, mam odpuszczenie grzechów, ale poza tym żadnej pomocy i wsparcia. A przy konfesjonale jakby nie było podejście indywidualne, przynajmniej tak powinno być" xx no i super jak jestes z tym szczesliwa, nie kazdy sie bawi jak lubi;-)

Czy to spowiedź u katolików czy u protestantów, to zasada jest jedna....grzechy wyznaje się przed Bogiem. Różnią się tylko formą:).

Gość homogej
A osoba homoseksualna może dostać rozgrzeszenie jak myślicie?

"dorota wp dziś ROR nie mnie to oceniać" xx dlaczego nie? Przeciez wszystko co robimy podlega i tak ocenie, to oczywiste. Oceny roznia sie jedynie forma ich wyrazania.

"homogej dziś A osoba homoseksualna może dostać rozgrzeszenie jak myślicie?" xx to zalezy do ktorego kolka sie zapisze - a mojej religii tak;-)

nikt nie bedzie narzucal mi swoich regul wyspowiadania sie ;));))to moja inwidualna sprawa i P.Boga:)))

Gość gość
"Wolna to ja jestem. " twoja pochwała barbarzyńskiej spowiedzi katolickiej pokazuje że jesteś nie tyle wolna co zniewolona. Jesteś tak wolna jak kobieta w burce chwaląca sobie ten chodzenie w tym stroju. Ja nie jestem przeciw spowiedzi ale odrózniam barbarzyńską spowiedż katolicką od cywilizowanej protestanckiej. Poza tym spowiedź katolicka nie ma umocowania w Biblii. To wymysł kleru który kiedyś miał nieomal nieograniczoną władze nad wiernymi.

"MMartha dziś nikt nie bedzie narzucal mi swoich regul wyspowiadania sie oczko.gifoczko.gif to moja inwidualna sprawa i P.Bogausmiech.gif" xx ale przeciez nikt Ci nie narzuca - sekciarstwo na ogol nie jest obowiazkowe wiec w czym problem, hm?

mnie ciekawi? :))rozgrzeszanie ksiezy,"kleru" pedofili?:)))mimo rozgrzeszenia dalej ciagnie sie ten proceder!?nie rozumiem wiec na co ma i jaki wplyw na czlowieka wyspowiadanie sie?!:((ulzy sobie na sumieniu ,na Moment?a czyni dalej smiertelny grzech?uzywajac na mlodych chlopcach!

ROR Po prostu mam dobrego spowiednika...wiem, ze jest różnie, bo sama doświadczałam i nie każdy potraktuje penitenta przy konfesjonale na serio. A z tamtym, że trudno chodzi mi o coś w kontekście oczyszczającego bólu. Jak opatrywanie rany, musi boleć aby ją oczyścić i mogła się zagoić.

Dorota To trafił sie wam ksiądz raczej bez powołania i powinien zrzucić sutannę skoro lubi uprawiać seks. A w tym wszystkim jest to szokujące, że sie do tego przyznaje oficjalnie.

"gość dziś "Jesteś tak wolna jak kobieta w burce chwaląca sobie ten chodzenie w tym stroju" xx a tak z ciekawosci mieszkales kiedys w kraju muzulmanskim? bo cos widze ze kobiety "w burkach" widzoales jedynie w europie;-) xx "Ja nie jestem przeciw spowiedzi ale odrózniam barbarzyńską spowiedż katolicką od cywilizowanej protestanckiej" xx maslo-maslane;-) xx "Poza tym spowiedź katolicka nie ma umocowania w Biblii. To wymysł kleru który kiedyś miał nieomal nieograniczoną władze nad wiernymi" xx a co cie to obchodzi co robia inni? skoro znalazl sie kler ktory tak ustanowil i sa ludzie ktorym to nie przeszkadza i sie stosuja do tej spowiedzi to skad u ciebie taki nerw skoro ciebie to nie dotyczy, hm? Troche tak jakbym wolala cheeseburgera i nie mogla zniesc ze ktos woli sie objadac hamburgerami;-)

Gość gość
"Owszem, mam odpuszczenie grzechów, ale poza tym żadnej pomocy i wsparcia" możesz poprosić o indywidualną rozmowę - ale to twoja inicjatywa a nie przymus.

"uomo dziś ROR Po prostu mam dobrego spowiednika...wiem, ze jest różnie, bo sama doświadczałam i nie każdy potraktuje penitenta przy konfesjonale na serio." xx ale co to ma ze mna wspolnego , to jak rozmowa z gluchym o ulubionym zepole muzycznym;-) xx "A z tamtym, że trudno chodzi mi o coś w kontekście oczyszczającego bólu. Jak opatrywanie rany, musi boleć aby ją oczyścić i mogła się zagoić" xx nie musi, nie musimy sobie zadawc bolu - duzo ludzie tego nie robi - czlowiek ma wolny wybor, ja nigdy nie czailam masochistycznego podejscia do zycia;-)

"Gość De dziś Dorota To trafił sie wam ksiądz raczej bez powołania i powinien zrzucić sutannę skoro lubi uprawiać seks" xx a to zalezy od tego jaki to rodzaj religii - czemu niektorzy sa tak ograniczenie ze myla slowo religia z katolicyzmem?;-/ xx "A w tym wszystkim jest to szokujące, że sie do tego przyznaje oficjalnie." xx szokujacy to jest brak wiedzy na jakis temat (podstawowej) a zabieranie gosu;-(

Tak jest w prawosławiu, nie wiem czy protestantyzm zakłada obie formy spowiedzi. Ale obowiązujące w KK przynajmniej raz w roku to chyba też nie aż tak wiele :D